Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Ryby pojawiły się w menu naszych przodków już dużo tysięcy lat temu. Ich mięso jest idealnym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, wapnia, fosforu i jodu. Warto pamiętać, że ryby powinny zajmować stałe miejsce w naszym menu, bo ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na organizm. W mięsie i tłuszczu ryb znajdują się też witaminy B, A i D. Wielkie znaczenie ma witamina D, występująca jedynie w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i to w małych ilościach. W zależności od upodobań, ryby można gotować na parze, w wywarze z warzyw, można je smażyć, dusić, piec, grillować, przyrządzać w galarecie. Starczy posypać je solą i pieprzem, lecz jeśli nad wszystko cenimy zapach ziół i przypraw, warto sięgnąć po anyż, gałkę muszkatołową, rozmaryn, tymianek, kolendrę, oregano albo ostrą paprykę. Do ryb delikatnych a także pieczonych w folii aluminiowej idealnym dodatkiem jest białe wytrawne wino.
| Szczegóły | |
|---|---|
| Tytuł | Pokaż się z dobrej kuchni. Dania z ryb |
| Autor: | Czarkowska Iwona |
| Rozszerzenie: | brak |
| Język wydania: | polski |
| Ilość stron: | |
| Wydawnictwo: | Wydawnictwo Dragon |
| Rok wydania: | 2015 |
| Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
|---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.