Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz okładka

Średnia Ocena:


Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz

Wyjątkowe połączenie książki kulinarnej, podróżniczej i obyczajowej. Autorka, fanka i znawczyni kuchni chińskiej, uchodzi za prawdziwego eksperta w tej dziedzinie. Mnóstwo barwnych anegdot, ciekawostek i przepisy: od słynnych makaronów z wieprzowiną i frutti di mare po... pieczonego węża. Jak pisze autorka: to także opowiadanie o młodej Brytyjce, która wyjechała do Chin i jadła wszystko, niekiedy z zaskakującymi konsekwencjami...

Szczegóły
Tytuł Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz
Autor: Dunlop Fuchsia
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Świat Książki
Rok wydania: 2011
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Sniezkagotuje.blogspot.com

    To co uważamy za chińską kuchnię ma niewiele wspólnego z tym, co jedzą Chińczycy. Uświadomiłam sobie to czytając książkę Fuchsii Dunlop " Płetwa rekina i syczuański pieprz". Tę znakomitą książkę czyta się jednym tchem. Młoda Angielka opowiada o własnej fascynacji kuchnią Syczuanu, a potem innych regionów Chin, kulturą, tradycją, historią i mieszkańcami Państwa Środka. Chińska mentalność, komunistyczna spuścizna, dramatyczne spustoszenia po rewolucji kulturalnej - z tego rodzi się współczesna kuchnia chińska, poszukująca tradycyjnych korzeni, zamierzchłych przepisów i kultury stołu, którą skutecznie unicestwili komuniści.

  • kulinarnaczytelnia.blogspot.com

    Mówi się, że Chińczycy wykorzystują w kuchni dosłownie wszystko. Żadna element rośliny czy zwierzęcia się nie zmarnuje. Jeśli myślicie, że zjedzenie psa lub szczura to najdziwniejsza z możliwości, grubo się mylicie. Czytelników o mocnych nerwach, spragnionych wyjątkowych kulinarno-literackich doznań, zapraszam na bogato przyprawioną podróż. Poznacie Chiny od kuchni widziane oczami młodej Angielki. Prawdziwe życie, prawdziwe jedzenie. Bez zbędnych dekoracji. Ta książka ebook należy do grona najlepszych kulinarnych publikacji jakie do tej pory czytałam. W jednej opowieści zostały zawarte wszystkie smaki. Spróbujcie koniecznie, nawet jeśli nie przepadacie za chińszczyzną.

  • Bellatriks

    Książkę POLECAM - zwłaszcza osobom fascynującym się dziką kulturą i kuchnią.Oprócz przepisów i elementów typowo kulinarnych, w książce pdf znajdziemy całkiem obszerne wzmianki o chińskich obyczajach, o strawie dla zmarłych, o świętowaniu nowego roku, roli faceta w rodzinie, o korupcji, o problemach ekologicznych tego kraju, czy o handlu zagrożonymi gatunkami zwierząt – dzięki temu lektura zyskuje na atrakcyjności i naprawdę potrafi zaciekawić. Na plus zaliczyłabym również jej pamiętnikarską formę, co jeszcze bardziej urzeczywistnia opisane na stronach wydarzenia i szokujące potrawy.