Czytaj więcej:
Zobacz podgląd Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz pdf poniżej lub w przypadku gdy jesteś jej autorem, wgraj własną skróconą wersję książki w celach promocyjnych, aby zachęcić do zakupu online w sklepie empik.com. Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz Ebook
podgląd online w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki nie posiadają jeszcze opcji podglądu, a inne są ściśle chronione prawem autorskim
i rozpowszechnianie ich jakiejkolwiek treści jest zakazane, więc w takich wypadkach zamiast przeczytania wstępu możesz jedynie zobaczyć opis książki, szczegóły,
sprawdzić zdjęcie okładki oraz recenzje.
Podgląd niedostępny.
swojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Średnia Ocena:
Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz
Wyjątkowe połączenie książki kulinarnej, podróżniczej i obyczajowej. Autorka, fanka i znawczyni kuchni chińskiej, uchodzi za prawdziwego eksperta w tej dziedzinie. Mnóstwo barwnych anegdot, ciekawostek i przepisy: od słynnych makaronów z wieprzowiną i frutti di mare po... pieczonego węża. Jak pisze autorka: to także opowiadanie o młodej Brytyjce, która wyjechała do Chin i jadła wszystko, niekiedy z zaskakującymi konsekwencjami...
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz |
Autor: | Dunlop Fuchsia |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Świat Książki |
Rok wydania: | 2011 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
To co uważamy za chińską kuchnię ma niewiele wspólnego z tym, co jedzą Chińczycy. Uświadomiłam sobie to czytając książkę Fuchsii Dunlop " Płetwa rekina i syczuański pieprz". Tę znakomitą książkę czyta się jednym tchem. Młoda Angielka opowiada o własnej fascynacji kuchnią Syczuanu, a potem innych regionów Chin, kulturą, tradycją, historią i mieszkańcami Państwa Środka. Chińska mentalność, komunistyczna spuścizna, dramatyczne spustoszenia po rewolucji kulturalnej - z tego rodzi się współczesna kuchnia chińska, poszukująca tradycyjnych korzeni, zamierzchłych przepisów i kultury stołu, którą skutecznie unicestwili komuniści.
Mówi się, że Chińczycy wykorzystują w kuchni dosłownie wszystko. Żadna element rośliny czy zwierzęcia się nie zmarnuje. Jeśli myślicie, że zjedzenie psa lub szczura to najdziwniejsza z możliwości, grubo się mylicie. Czytelników o mocnych nerwach, spragnionych wyjątkowych kulinarno-literackich doznań, zapraszam na bogato przyprawioną podróż. Poznacie Chiny od kuchni widziane oczami młodej Angielki. Prawdziwe życie, prawdziwe jedzenie. Bez zbędnych dekoracji. Ta książka ebook należy do grona najlepszych kulinarnych publikacji jakie do tej pory czytałam. W jednej opowieści zostały zawarte wszystkie smaki. Spróbujcie koniecznie, nawet jeśli nie przepadacie za chińszczyzną.
Książkę POLECAM - zwłaszcza osobom fascynującym się dziką kulturą i kuchnią.Oprócz przepisów i elementów typowo kulinarnych, w książce pdf znajdziemy całkiem obszerne wzmianki o chińskich obyczajach, o strawie dla zmarłych, o świętowaniu nowego roku, roli faceta w rodzinie, o korupcji, o problemach ekologicznych tego kraju, czy o handlu zagrożonymi gatunkami zwierząt – dzięki temu lektura zyskuje na atrakcyjności i naprawdę potrafi zaciekawić. Na plus zaliczyłabym również jej pamiętnikarską formę, co jeszcze bardziej urzeczywistnia opisane na stronach wydarzenia i szokujące potrawy.