Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Wyjątkowe połączenie książki kulinarnej, podróżniczej i obyczajowej. Autorka, fanka i znawczyni kuchni chińskiej, uchodzi za prawdziwego eksperta w tej dziedzinie. Mnóstwo barwnych anegdot, ciekawostek i przepisy: od słynnych makaronów z wieprzowiną i frutti di mare po... pieczonego węża. Jak pisze autorka: to także opowiadanie o młodej Brytyjce, która wyjechała do Chin i jadła wszystko, niekiedy z zaskakującymi konsekwencjami...
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Płetwa Rekina i Syczuański Pieprz |
Autor: | Dunlop Fuchsia |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Świat Książki |
Rok wydania: | 2011 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
To co uważamy za chińską kuchnię ma niewiele wspólnego z tym, co jedzą Chińczycy. Uświadomiłam sobie to czytając książkę Fuchsii Dunlop " Płetwa rekina i syczuański pieprz". Tę znakomitą książkę czyta się jednym tchem. Młoda Angielka opowiada o własnej fascynacji kuchnią Syczuanu, a potem innych regionów Chin, kulturą, tradycją, historią i mieszkańcami Państwa Środka. Chińska mentalność, komunistyczna spuścizna, dramatyczne spustoszenia po rewolucji kulturalnej - z tego rodzi się współczesna kuchnia chińska, poszukująca tradycyjnych korzeni, zamierzchłych przepisów i kultury stołu, którą skutecznie unicestwili komuniści.
Mówi się, że Chińczycy wykorzystują w kuchni dosłownie wszystko. Żadna element rośliny czy zwierzęcia się nie zmarnuje. Jeśli myślicie, że zjedzenie psa lub szczura to najdziwniejsza z możliwości, grubo się mylicie. Czytelników o mocnych nerwach, spragnionych wyjątkowych kulinarno-literackich doznań, zapraszam na bogato przyprawioną podróż. Poznacie Chiny od kuchni widziane oczami młodej Angielki. Prawdziwe życie, prawdziwe jedzenie. Bez zbędnych dekoracji. Ta książka ebook należy do grona najlepszych kulinarnych publikacji jakie do tej pory czytałam. W jednej opowieści zostały zawarte wszystkie smaki. Spróbujcie koniecznie, nawet jeśli nie przepadacie za chińszczyzną.
Książkę POLECAM - zwłaszcza osobom fascynującym się dziką kulturą i kuchnią.Oprócz przepisów i elementów typowo kulinarnych, w książce pdf znajdziemy całkiem obszerne wzmianki o chińskich obyczajach, o strawie dla zmarłych, o świętowaniu nowego roku, roli faceta w rodzinie, o korupcji, o problemach ekologicznych tego kraju, czy o handlu zagrożonymi gatunkami zwierząt – dzięki temu lektura zyskuje na atrakcyjności i naprawdę potrafi zaciekawić. Na plus zaliczyłabym również jej pamiętnikarską formę, co jeszcze bardziej urzeczywistnia opisane na stronach wydarzenia i szokujące potrawy.