Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej – brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu autorka nauczyła się łączyć słynne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak żeby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, lecz niemalże zawsze podnoszą naturalny smak składników.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Persiana. Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu |
Autor: | Ghayour Sabrina |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Insignis |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Ta książka ebook zwróciła moją uwagę w empiku niesamowicie piękną, wyróżniającą się okładką. Generalnie lubię kupować książki z przepisami, ponieważ lubię eksperymentować z jedzeniem. W tym przypadku okazało się, że jej środek jest jeszcze piękniejszy. Fantastyczne wydanie to nie tylko jej plus. Przepisy to tak naprawdę dania, które robimy na co dzień, lecz z małymi zmianami, a nawet urozmaiceniami, które dodają im jeszcze lepszego smaku. Są to dania proste, więc bez obaw - nawet średnie kucharki sobie z nimi poradzą. Czasem mam kłopot ze znalezieniem produktów w sklepach, lecz zawsze można je zamówić przez internet, gdzie ceny są bardziej okazyjne. Piękna, wartościowa książka. Zalecam gorąco.
Prześlicznie wydana książka, piękna okładka i piękne ilustracje. Przepisy bardzo czytelne. Doskonałe sałatki!
Persiana to nie tylko ślicznie wydana książka ebook kucharska, która własną stroną tytułową nas wręcz kusi, zachęca już przed samym kupnem do zajrzenia do środka, jeśli taka mamy możliwość i w ten okazuje się, że też środek jest jeszcze piękniejszą częścią tej pozycji, która nie pozwala nam się oderwać od niej. Dzięki tak nieźle zaprojektowanej szacie graficznej, w którą wchodzą opisy, fotografie czy nawet samo rozmieszczenie tego wszystkiego. Zabierając się za czytanie odkrywamy bardzo ciekawe, zróżnicowane, przepisy, zajmujące mało czasu i będące zmodyfikowaną odsłona tradycyjnych potraw czy te też bardziej czasochłonne, zatracając się w nich z olbrzymią przyjemnością. Niestety samozaparcie i trochę cierpliwości się przyda, bo kuchnia wschodnia słynie z jagnięciny, którą w Polsce niekiedy ciężko dostać w dobrej jakości, ale mimo tego da się znaleźć je. Oprócz tego oczywiście znajdziemy tutaj przepisy z takim mięsem jak drób. A także przepisy na desery czy nawet sałatki, które własną drogą są bardzo przepyszne! Nigdy się nie spotkałam z tak nieźle przygotowaną książką kucharska, która z łatwością wprowadziła mnie we wschodnią kuchnię, która mi się coraz bardziej podoba, a co najistotniejsze wszystko, co tylko odnajdę w tej pozycji, ogromnie przypada mi do gustu. Dlatego i ja sama wam ją ogromnie zalecam i zachęcam do podzielenia się swoja chłopczykowi w komentarzach!
Mądra książka! Jedna z niewielu ebooków kulinarnych, gdzie w zasadzie nie ma przepisu, którego nie chciałabym wypróbować. Wszystkie są kolorowe, aromatyczne, wspaniałe! Do tego książka ebook ślicznie wydawana. Gorąco polecam!
Bardzo ladnie wydana. Interesujące teksty, super połączenia smakowe w niezbyt skomplikowanych przepisach.
Od samego przeglądania kręci się w głowie :) przepisy napewno warte wypróbowania, zdecydowanie POLECAM
Recenzja pochodzi z bloga jelenka.pl UCZTA DLA OKA, DUCHA i BRZUCHA „Persiana” to absolutnie jedna z piękniejszych, jak nie najładniejsza kulinarna książka ebook na moich półkach. Po prostu cudo. Gratka nie tylko dla smakoszów lecz i dla kolekcjonerów ( tak czy siak też i dla mnie). Czy to po pobieżnym przeglądaniu czy przy dokładniejszym studiowaniu czuć, po prostu czuć, że ta książka ebook jest dopieszczona w każdym calu. Przepisy, zdjęcia, opisy, okładka, wklejka, papier. Nic tylko podziwiać. I gotować, rzecz jasna. SAŁATKI I DESERY Sałatki i warzywa to bez wątpienia mój ulubiony dział w tej książce. I to nie tylko dlatego, że uwielbiam granaty. Choć muszę przyznać, że dużo receptur zawiera ten przepyszny owoc, też jako składnik główny. Spróbowałam kilka przepisów. Smaki przygotowanych przeze mnie sałatek i warzyw na gorąco były wielopoziomowe i bardzo zaskakujące. O tym, że były przepyszne prawdopodobnie nie muszę już wspominać. Jak już wiecie uwielbiam wszelkiej maści desery, ciasta i ciasteczka (tak, jestem łasuchem). Tak więc musiałam przygotować kilka słodkich pyszności. Na Bliskim Wschodzie tuż po posiłku serwuje się czarną herbatę i coś diabelnie słodkiego ( jeśli ktoś jadł baklawę, wie o czym mowa). Przepisy na tradycyjne bliskowschodnie desery Sabrina Ghayour nieco zmodyfikowała i nadała im lekkości. Osobiście zakochałam się w ciasteczkach pistacjowo-cytrynowych i puddingu ryżowym czyli szir berendż. JAGNIĘCINA I KISZONA CYTRYNA W Polsce jagnięcina nie jest popularnym mięsem. Stąd również jest kłopot ze zdobyciem dobrej gatunkowo sztuki mięsa. Nie jest to niemożliwe oczywiście. Po prostu trzeba się postarać. Trochę chęci i wysiłku i już jest. W książce pdf jest dużo przepisów, w których jagnięcina gra pierwsze skrzypce. Nie ma się co czarować jest to mięso tak charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu, że nie mogłoby go zabraknąć i w „Persianie”. Oczywiście nie brak w tej książce pdf też przepisów na ryby, owoce morza czy poczciwego kurczaka. Kiedyś czytałam o kiszonej cytrynie. Jednak jak dynamicznie przeczytałam, tak dynamicznie i o niej zapomniałam. Czytając i gotując z „Persiany” nie da się o niej zapomnieć. Gości w wielu przepisach, a w niektórych jest nawet składnikiem głównym. Twór jakim jest kiszona cytryna pewnie nie tylko dla mnie jest czymś egzotycznym. Mimo tego kiedyś ukiszę sobie kilka cytryn i na swojej skórze przekonam się o co chodzi i jak to smakuje. No i czy warto. CO NIE CO OD TECHNICZNEJ STRONY Nie wyobrażam sobie pisać o książce pdf kucharskiej bez przetestowania choć paru przepisów. W przypadku Persiany nie było to takie proste. Po wybraniu paru przepisów zrobiłam listę zakupów, która zdawała się nie mieć końca. Do tego moje kulinarne plany musiałam mocno zrewidować, ponieważ po prostu nie znalazłam paru składników w sklepie. Nie rezygnuję jednak. Jeśli tylko gdzieś wypatrzę dane produkty na pewno się w nie zaopatrzę i spróbuję ugotować wybrane wcześniej potrawy jeszcze raz. Porwałam się trochę z motyką na słońce chcąc przygotować w krótkim okresie kilka świeżych czasochłonnych i pracochłonnych dań (ambitna jestem, że hej). Oprócz tych trudniejszych przepisów książka ebook Sabriny Ghayour proponuje całe mnóstwo dynamicznych i prostych dań. Są nimi wszelkie przepisy na kasze i ryż różnorakiej maści, czy również potrawy z grilla a także warzywa. Persiana zawiera też przepisy na słynny wszystkim humus a także turecki kebab. PODSUMOWANIE Smakowa podróż, w którą zabrała mnie Sabrina Ghayour była po prostu fantastyczna. Kuchnia Bliskiego Wschodu to wyjątkowe połączenia smakowe, które mogą wydawać się zaskakujące i wręcz niepasujące do siebie. Mimo to tworzą niepowtarzalne kompozycje, do których chce się wracać. Jeśli chcecie gotować dania bliskowschodnie trzeba przygotować się na cały wachlarz przypraw. „Persiana” nie jest również książką dla kucharskich laików. Sięgając po nią trzeba mieć już jako takie pojęcie o gotowaniu. Trzeba też lubić eksperymentowanie w kuchni a także poznawanie świeżych smaków. Ja lubię i do książki Sabriny Ghayour będę zaglądać i z niej korzystać nie raz nie dwa. Ponieważ mój romans z kuchnią Bliskiego Wschodu trwa i nabiera rumieńców z każdą kolejną potrawą ( nie wspominam już nawet o deserach). „Persiana” to debiutancka książka ebook Sabriny Ghayour z 2014 roku. W Polsce jako pierwsza opublikowana została druga książka ebook autorki „Sirocco” ( w którą muszę się zaopatrzyć, bez dwóch zdań). „Persiana” w trzech słowach: pyszna, różnorodna, prześliczna
Kuchnia orientalna nierzadko nas odrzuca. Uważam, że są dwa główne powody, dlaczego tak się dzieje. Po pierwsze, lubimy to, co znamy, więc każdą, choć trochę dziką potrawę traktujemy podejrzliwie. Powiedzmy, że przyzwyczailiśmy się do burgerów, takich prawdziwych, z rusztu. I niespodziewanie ktoś chce nam wpakować do tego burgera awokado czy ser pleśniowy. I niespodziewanie mówimy: „hola, hola, gdzie mnie tu z tą pleśnią?”. Po drugie, jak nas nawet najdzie chęć na kęs egzotyki, to zaraz sami siebie przekonujemy, że wyprawa po nietypowe składniki będzie przypominała podróż Froda do Mordoru, a my po drodze umrzemy z głodu. Jeśli chodzi o pierwszy powód, to po prostu musimy wyjść ze własnej strefy komfortu. Co do drugiego powodu – starczy sięgnąć po „Persianę”. Podtytuł książki Sabriny Ghayour jest zarazem jej najkrótszą recenzją, a brzmi on „Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu”. Ważne jest słowo „inspirowane”. Celem autorki nie było drobiazgowo odtwarzanie perskich i bliskowschodnich receptur. Wolała stworzyć przepisy, których przygotowanie wymaga co najwyżej wycieczki do supermarketu (plus zdobycia nieco mniej słynnych przypraw). Każdy z nad 100 przepisów poprzedzony jest krótkim wstępem. Czasem Sabrina zdradza skąd pomysł na konkretny przepis (np. nierzadko zostaje jej nadmiar marchewek, więc wymyśliła pieczone marchewki z miodowo-cytrynowym dressingiem), innym razem przybliża, czym jest dane danie (np. tabuleh to lewantyńska sałatka, z kolei Lewent to kraj na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego (to już mój dopisek, taki ze mnie edukator)). Czasami te krótkie akapity przypominają blogowe wpisy – Sabrina pisze, że unikała wypieków, póki znany piekarz nie poradził jej, jak wyrabiać ciasto, a smak czarnego czosnku poznała na spotkaniu klub kolacyjnego. Nikt nie czyta książki kucharskiej od deski do deski, najczęściej kierujemy się zdjęciami. Te krótkie wstępy sprawiają, że mamy ochotę poznać wszystkie przepisy. W spisie treści znajdziemy następujące działy: meze i dania do podziału; chleb i zboża; zupy, potrawki i tadżiny; dania pieczona i z grilla; sałatki i warzywa; desery i łakocie. Jeśli szukacie przepisów na aromatycznie i sycące dania, będziecie zachwyceni. A ja oczywiście najbardziej zainteresowałem się działem ze słodkościami. Lecz prawdopodobnie mi się nie dziwicie, skoro znalazłem tam lody pistacjowe z miodem i wodą z kwiatu pomarańczy? Zaciekawił mnie również pudding ryżowy. Nie brzmi to szczególnie apatycznie, lecz skórka limonki, pasta z wanilii, uprażone migdały i pistacje to obietnica czegoś znacznie ciekawszego niż normalny pudding. Wolicie coś bardziej egzotycznego? Proszę bardzo – smażone szafranowe koronki z posypka koperkowo-pistacjową. Brzmi obłędnie. „Persiana” to doskonały upominek dla kulinarnych sceptyków, którzy wychowali się na schabowych, a za szczyt egzotyki uznają cynamon w szarlotce. Już same fotografie w tej książce pdf sprawią, że pocieknie im ślinka. A jak zobaczą, że przepisy są całkiem proste, a składniki dostępne, zaraz założą fartuch i zaczną pichcić.