Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Tom 1. "Diabelski owoc"Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera słynny paryski krytyk kulinarny – i niespodziewanie na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa.Gdy potem bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na swoją rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na tajemniczy, wyjątkowo smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym metodą odkrywa, o co toczy się ta gra.Pierwszy z niezwykłej serii kryminałów kulinarnych zdobył bardzo wielkie uznanie wśród niemieckich czytelników. Przygody kucharza Xawiera Kieffera wkrótce na ekranach europejskich kin.Tom 2. "Czerwone złoto"Druga sprawa kryminalna kucharza Xaviera Kieffera.Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada niespodziewanie martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i dynamicznie zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, że istnieją ryby droższe od złota – i cenniejsze niż ludzkie życie.Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Pakiet: Kryminały kulinarne Toma Hillenbranda. Diabelski owoc / Czerwone złoto |
Autor: | Hillenbrand Tom |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Smak Słowa |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.