Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Reporterka kulinarna Maggie McElroy jest pogrążona w bólu po przedwczesnej śmierci męża. Na wieść, że w Chinach chyba wychowuje się jego nieślubne dziecko, postanawia zbadać sprawę. Podróż zbiega się z propozycją napisania o wschodzącej gwieździe tamtejszej sztuki kulinarnej, Samie Liangu. W Kraju Środka Maggie usiłuje odnaleźć córkę męża, a jednocześnie, dzięki Samowi, potomkowi znanych kucharzy, poznaje tajniki chińskiej sztuki kulinarnej, której filozofia i uroki zmieniają jej życie… Czytelnik otrzymuje nie tylko wciągającą fabułę, ale także mnóstwo interesujących informacji o kuchni, kulturze i dziejach Chin. Nicole Mones zasłynęła przede wszystkim sfilmowaną przez Sofię Coppolę powieścią "Między słowami.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Ostatni kucharz chiński |
Autor: | Mones Nicole |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Świat Książki |
Rok wydania: | 2012 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Bardzo przyjemna lektura! Przede wszystkim będzie to idealna książka ebook dla fanów orientalnych wątków, bo wraz z bohaterami zagłębimy się w chiński świat restauracyjny, kulturę czy mentalność ludzi tam mieszkających. Podróż jaką odbędzie Maggie, będzie wędrówką po zupełnie innym miejscu niż to, w jakim do tej pory żyła. Autorka porusza tu kilka kluczowych kwestii, m.in. kwestie zdrady, żałoby czy również podźwignięcia się po stracie ukochanej osoby i daniu sobie szansy na szczęście. Bohaterowie są barwni, przedstawieni ciekawie i realistycznie. Dodatkowo, będzie tu wiele o jedzeniu, więc nie radzę czytać tej książki o pustym żołądku;). Połączenie wątków psychologicznych z romansem wypadło tu bardzo dobrze, bez przerysowania czy sztuczności. Plusem jest także optymistyczny oddźwięk tej opowieści czy ciepło jakie z niej bije. Mowa jest łatwy w odbiorze a całość pochłania się szybciutko i z nieukrywaną przyjemnością. Polecam:)
“Ostatni kucharz chiński” to kawał przyjemnej historii, która bardzo pobudza kubki smakowe czytelnika. Dlatego nie warto i nie należy czytać tej powieści na pusty żołądek, ponieważ może to grozić męczarniami i olbrzymim burczeniem w brzuchu, które będzie rozlegało się w pokoju.
"Ostatni kucharz chiński" to opowiadanie o zawiłościach ludzkiego życia, o rozterkach i podejmowaniu kluczowych decyzji, o miłości, przyjaźni i ... o jedzeniu. To cudowna opowieść, bardzo barwna, pachnącą jedzeniem i przyprawami, pełna miłości. Napisana z wielkim polotem, a połączenie starych chińskich tradycji z czasami teraźniejszymi daje niesamowity wynik końcowy.Dzięki tej historii dowiadujemy dużo interesujących informacji o jedzeniu i kulturze Chin, lecz też o ich podejściu do życia. O kultywowaniu i celebrowaniu jedzenia - razem, w gronie rodziny, przyjaciół, o spędzaniu razem czasu i o dążeniu do doskonałości - to zderzenie dwóch kultur chińskiej i amerykańskiej.Książka mnie zauroczyła - jest cudownie napisana, wyjątkowo klimatyczna i przede wszystkim mądra. Genialna - mądrością życiową, nie regułkami z książek. Pokazująca to, co jest w życiu naprawdę ważne!