Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie lub misce makaronu niż w Koloseum albo jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się klasycznym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła nieustanna się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy przemieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? "Andreas Viestad, twórca książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najistotniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące." Nigella Lawson "Andreas Viestad spisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się między zapachami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów." Alice Waters Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku |
Autor: | Viestad Andreas |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Znak Koncept |
Rok wydania: | 2021 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.