Nowoczesna dietetyczna książka kucharska okładka

Średnia Ocena:


Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

Wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnorakich stanach chorobowych. Przydatna w planowaniu jadłospisów w szpitalach a także placówkach żywienia zbiorowego.

Szczegóły
Tytuł Nowoczesna dietetyczna książka kucharska
Autor: Wieczorek-Chełmińska Zofia
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Rok wydania: 2014
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Nowoczesna dietetyczna książka kucharska w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • SzaQuaL

    Mnóstwo prostych, klasycznych, dietycznych przepisów.

  • SzaQuaL

    Jest to zdecydowanie najlepsza książka ebook z przepisami, z którą miałem do czynienia. Doskonała na dietetyków, jak i dla pozostałych osób. Dzięki niej udało mi się wprowadzić w życie powiedzenie "przez brzuch do serca" :-)

  • adam

    Nowoczesna dietetyczna książka ebook kucharska jak sama nazwa wskazuje swietna ksiazka dla kazdego

  • ansomia

    Jesteś tym, co jesz! Prawdopodobnie każdy zna te słowa. W dzisiejszych czasach, niestety, coraz więcej ludzi choruje przez złe odżywianie. W sklepie wkładamy do naszego koszyka produkty, które nam wydają się zdrowe. Tymczasem zwykły jogurt zawiera niekiedy pięć łyżeczek cukru. Normalne mleko wytrzymuje znacznie dłużej, nie mówiąc już o innych produktach. Producenci, żeby mało wydać na wytworzenie żywności, a za to sprzedać jak najdrożej, stosują radykalne kroki. Niestety coraz mniej ludzi zdaje sobie sprawę z tego, czym się karmi.Zofia Wieczorek-Chełmińska przychodzi z pomocą osobom, które pragną zdrowo się odżywiać, oferując publikację Nowoczesna dietetyczna książka ebook kucharska. Książka ebook została wydana po raz pierwszy we wcześniejszych latach, natomiast w tym roku jej wydanie zostało wznowione. Autorka ma nadzieję, że przysłuży się w poprawie stanu zdrowia wielu ludzi, chce także, aby byli oni świadomi tego, co kładą sobie na talerz.Książka podzielona jest na dwie części: ogólną i szczegółową. W ogólnej części autorka przedstawiła zdrowotne podstawy żywienia, m.in. sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywienia wg. Trimmera. Dowiemy się również, jak obliczyć własne zapotrzebowanie energetyczne. Dodatkowo znajdziemy szeroki zakres wiedzy na temat białek, tłuszczy, węglowodanów itp. Ten dział bogaty jest także w tabele, które ułatwiają odbiór tekstu. Zofia Wieczorek-Chełmińska dokonała też dietetycznej i zdrowotnej oceny ważniejszych produktów spożywczych. Dowiemy się dużo o produktach, takich jak: bakłażan, cebula, grejpfrut, herbata, orzechy itp. Dla wielu osób praktyczne okażą się też przykłady jadłospisów.Przejdźmy więc do części szczegółowej, która jest bardziej rozbudowana. Dominują w niej przepisy. Na początku znajdziemy listę napojów, a następnie instrukcje, jak je przyrządzić. Przyznam, że jest tu dużo interesujących pomysłów na smaczne napoje, których sama mam ochotę spróbować. Przy każdym przepisie zamieszczone są też wartości odżywcze, np. herbata z mlekiem zawiera: wapń, żelazo, witaminę A, B1, B2, C a także cholesterol. Do tego wypisane są też kalorie a także ilość białek, tłuszczy, węglowodanów, błonnika itp. Kolejno znajdziemy przepisy na chleb domowy, dodatki do pieczywa, przystawki, zupy, dodatki do zup, potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb, potrawy półmięsne, potrawy jarskie, potrawy z warzyw i owoców, sosy, wypieki domowe. Pisarka daje swoim czytelnikom wskazówki, jak powinniśmy oczyszczać i myć warzywa a także owoce.Dlaczego ta publikacja jest wartościowa? Bo porusza bardzo kluczowy i aktualny temat odżywiania. Aktualny, bo społeczeństwo ma coraz większe kłopoty z nadwagą i otyłością, jak i innymi chorobami wywołanymi złym odżywianiem. Jest to książka ebook doskonała dla osób, które chcą nabyć wiedzę o zdrowej żywności. Autorka opisała wszystko prostym językiem. Nie operuje niezrozumiałymi terminami medycznymi, które zniechęcają bardzo nierzadko do czytania.Nowoczesna dietetyczna książka ebook kucharska da wam wiedze, dzięki której będziecie mogli świadomie się odżywiać. W dzisiejszych czasach kluczowa jest świadomość tego, co jemy, gdyż - tak jak wspomniałam na początku - zwykły jogurt może zawierać nawet cztery łyżeczki cukru. Niestety cukier wywołuje dużo szkód w naszym organizmie. Oczywiście jest to jeden przykład z wielu. Pomimo tego, że bardziej stronię za innym metodą żywienia i wspieram Iwonę Wierzbicką, to uważam, że książka ebook ta powinna znaleźć się w każdym domu.