Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata okładka

Średnia Ocena:


Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata

Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować dzikich produktów. Niepotrzebne są również wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Starczy udać się na bliski bazar albo do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw a także podpatrzonych w innych kuchniach technik. Niespodziewanie okaże się, że warzywa słynne od dzieciństwa mogą codziennie przepysznie zaskakiwać.Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego państwie ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując ponad nową książką, poszukiwała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła nad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się ponad nowym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość ponad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym państwie z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane do tej pory połączenia i pozwalają na nowo odkryć nieźle słynne warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię.  Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet znienawidzone do tej pory składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza nad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi a także prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Wielbi pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i stale tak samo cieszy ją każda następna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.

Szczegóły
Tytuł Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata
Autor: Dymek Marta
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Marginesy
Rok wydania:
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Anonim

    Idealna książka ebook kucharska, z której można czerpać inspiracje na nietypowe dania z odrobiną "egzotyki". Książka ebook ponadto jest cudownie wydana, okraszona smakowitymi fotografiami. Bardzo podoba mi się pomysł na uwzględnienie sezonowości składników.

  • Anonim

    To cudownie wydana książka ebook (piękne fotografie) z przemyślanymi daniami (na każdą porę dnia i okazję). Dania mimo, że są dzikie to są łatwo opisywane a także podane są miejsca gdzie składniki można kupić (ale nie są wybitnie ciężko dostępne). Jak dla mnie w sam raz na kulinarne przygody! :D

  • Beata Posmyk

    Bardziej dzikie lecz równie smakowite potrawy jak w poprzedniej Jadłonomii, która pozostanie dla mnie książką numer 1.

  • beata.dywan

    Świeża Jadłonomia jest jeszcze lepsza niż Jadłonomia. Jeśli pragniesz odstawić mięso albo przejść na weganizm i zastanawiasz się "co ja teraz będę jeść?" - Świeża Jadłonomia rozwieje te wątpliwości w pyszny sposób

  • Łucja Cieslik

    Uwielbiam jadłonomię! Ciągle zaskakuje mnie to, w jaki sposób można wykorzystywać warzywa i tworzyć z nich tak smaczne, różnorodne potrawy. Aktualnie coraz więcej osób przechodzi na weganizm, dlatego potrzebujemy jeszcze więcej właśnie takich ebooków jak ta. Do tego cudowne zdjęcia, wszystko opisywane dokładnie. Widać, że w tej książce pdf zadbano o szczegóły. Jedynym minusem, którzy inni mogą zauważyć to to, że niektóre składniki nie są prosto dostępne od ręki w sklepach, lecz na allegro albo innych sklepach internetowych można je prosto zamówić. Są to dania z różnorakich półek cenowych więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ja jestem wielbicielką Marty Dymek i mam nadzieję, że jeszcze nas zaskoczy coraz to nowszymi wydaniami. Uwielbiam!!!

  • anonymous

    Bardzo ładnie wydana książka ebook i wiele dzikich pomysłów na dania. Bardzo mi się podoba.

  • Kasai

    Interesujące opisu zamieszczonych w środku potraw. Książka.moesco tyle przepisów ze nie wiadomo co ugotować jako pierwsze. Wszystko ładnie wyjaśnione, więc książka ebook jest dla każdego.

  • Jolanta Bańkowska

    Kupiłam na upominek pod choinkę. Taką książkę jako świadomy upominek ,tak sobie zażyczyła moja dorosła Córka. Nie czytałam, za moment znajdzie tę Książkę pod choinką. I zobaczymy jaki wpływ odniesie w Jej życiu. Nie ulega wątpliwości, że tak nastąpi. Święta są u Niej i zobaczymy co dalej. Na razie wszystko Eco, bez soli i cukru. Nie wiem osobiście jak sobie poradzę przy żywieniu Wnuka /1,7m-cy/kiedy zajdzie potrzeba nakarmić Wnusia. Będę miała wyższą szkołę jazdy. To nie jedyna książka ebook dla Nich na upominek pod choinkę. Wszystkie zakupione przeze mnie w Empiku dotyczyły sposobu odżywiania. Pozdrawiam i życzę Wszystkim zdrowych ,wesołych Świąt. Jolanta

  • Anonim

    Genialne przepisy, idealnie fotografie. Warto kupić.

  • Anonim

    Bardzo interesująca pozycja dla ludzi pragnących poznać nowe smaki bez wyjazdu z Polski.

  • Beata

    Cudownie wydana,kolorowa,ciekawa,zachęciła mnie do zakupu pierwszej książki autorki

  • ninigi

    Książka ebook jest cudownie wydana, ze idealnymi fotografiami Marty Dymek. Interesujące komentarze od autorki wprowadzają fajny klimat, który nie odstrasza przed spróbowaniem kolejnych przepisów, lecz wręcz do tego zachęca. Przepisy z całego świata, dosmaczone dużą dozą przypraw, sprawiają że nawet mięsożercy mają ochotę po nie sięgać. Zdecydowanie udany zakup :-)

  • Lilia Mrowka

    Ludzie coraz bardziej są świadomi tego co jedzą. Coraz bardziej zwracają uwagę, żeby ich potrawy posiadały jak najwięcej witamin. Gotują coraz zdrowsze obiady używając więcej warzyw. Nic dziwacznego że tak książka ebook jest taka popularna. Widać doświadczenie w kuchni pani Marty. Nigdy bym nie wpadła na takie połączenia. Są bardzo smaczne, nawet mój mąż nie narzeka na brak mięsa. Warto trzymać taką książke w kuchni i ciągle eksperymentować. Smakowite fotografie kuszą, a łatwy opis 'krok po kroku' umożliwia proste i szybkie przygotowanie obiadu. Warto czasem odskoczyć od polskiego kanonu potraw by spróbować czegoś nowego.

  • Jakub Musielak

    Super fajne przepisy bardzo polecam.

  • Ludwik

    Nie sędziłem, że to w ogóle możliwe, lecz "Nowa Jadłonomia" jest jeszcze wspanialsza od poprzedniej książki Marty Dymek! Natychmiastowo po kupieniu należy wypróbować nieziemski Stroganoff grzybowy - a to dopiero początek przygody.

  • Anonim

    Idealna, cudowna, wspaniała! Marta Dymek udowadnia po raz kolejny, jak idealna jest kuchnia wegańska!

  • zosia

    Następna interesująca opcja, dość niestandardowe połączenia smaków. Cudowne zdjęcia. W moim sercu mocniej zagościła pierwsza cześć, lecz w domu osób, które jedzą świadomie i warzywnie musi zagościć.

  • monika szumlas

    świetne przepisy!

  • Magdalena Zwardoń

    Interesujące przepisy. Proste w wykonaniu. Idealna inspiracja do codziennego gotowania

  • Malgorzata Wyszomirska

    CIEKAWIE WYDANA , Z BARDZO ŁADNYMI ZDJĘCIAMI, MOŻNA ZNALEŹĆ KILKA CIEKAWYCH PRZEPISÓW I INSPIRACJI NA NOWE POTRAWY