Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Upłynęło już dziesięć lat, odkąd David Lebovitz spakował własne najcenniejsze książki kucharskie, wysłużoną żeliwną patelnię a także laptopa i przeprowadził się do Paryża. W tamtym czasie kuchnia francuska zaczęła przemieniać własny wizerunek za sprawą nowego pokolenia szefów kuchni i domowych kucharzy – zwłaszcza paryskich – którzy do przyrządzania typowych francuskich potraw wykorzystywali produkty a także techniki gotowania pochodzące z różnorakich stron świata.W "Mojej kuchni w Paryżu" David pokazuje zarówno klasyczne, jak i mniej słynne potrawy, oferując czytelnikom aż 100 przepisów na wytrawne a także słodkie dania, które są odzwierciedleniem tego, co i jak jada się obecnie w Paryżu. Jest wśród nich nie tylko tradycyjna zupa cebulowa, cassoulet, kurczak w winie czy francuski tost z szynką i serem, lecz też wieprzowina w sosie barbecue, tadżin z jagnięciny, pieczony kalafior z dukka, chrupiące kulki z dorsza z sosem tatarskim a także sałatka z pszenicy z cykorią, warzywami korzeniowymi i granatem. Nie obejdzie się, rzecz jasna, bez deseru – mamy do wyboru czekoladową lawę ze słonym sosem karmelowym, kruche ciasteczka na kaczym smalcu, babkę z listkami laurowymi i pomarańczową glazurą, sernik francuski... i dużo innych. David dzieli się też z czytelnikami własnymi przemyśleniami i anegdotami, opowiadanymi z klasycznym dla niego dystansem i humorem, a także idealnymi zdjęciami Paryża a także potraw, które wyjątkowo trafnie oddają radości, blaski i cienie życia w kulinarnej stolicy świata.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i opowieści |
Autor: | Lebovitz David |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Pascal |
Rok wydania: | 2014 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
XD
Cudownie wydana i niesamowicie opisująca Paryż i miłość do gotowania.
Znajdziecie w niej wszystko, co konieczne, żeby stać się mistrzem kuchni: od rad na temat przypraw, przez zwierzenia o kupowaniu naczyń do tart, aż do gotowych przepisów. Wszystko jasno, łatwo i z właściwym autorowi poczuciem humoru. Pomiędzy przepisami i fotografiami można znaleźć opowieści z życia w Paryżu, kulinarne ciekawości z różnorakich warzywnych straganów i porady, jak nie spalić dania, a jedynie smakowicie przypiec.Dodatkowym atutem książki jest jej przepiękne wydanie i mnóstwo smakowitych zdjęć!Polecam książkę, lecz ostrzegam, nie da się jej "tylko" przeczytać. Z pewnością wyjmiecie garnki i pobiegniecie do najbliższego sklepu. Ja tak zrobiłam!Anna M.
Książka ebook jest fantastycznie wydana, bardzo ciekawe teksty a także cudowne zdjęcia. Jeden minus to mała ilość tych cudownych zdjęć, nie ma fotografie każdej potrawy przygotowywanej przez autora. Jednak ogólnie książka ebook bardzo przyjemna i bardzo zalecam do zakupu jej przez fanów dobrej kuchni i Paryża oczywiście.
Całkiem interesująca i smaczna książka ebook kucharska. Przepisy w niej zawarte naprawdę są na różnorakie okazje. Jedne robi się szybciej inne wolniej jednak trzeba przyznać, że potrawy są smaczne. Co prawda wszystkich jeszcze nie próbowałem, lecz te które już zrobiłem i skosztowałem godne są polecenia. Książkę oferuję wszystkim łasuchom :)
Wyjątkowo smakowite to opowieści, można powiedzieć, że są one przeznaczone i dla ducha i dla ciała. Paryska kuchnia Davida Lebovitza mieni się wszelkimi zapachami, smakami i kolorami, twórca odkrywa przed czytelnikiem zadziwiający świat kulinarny, który można zgłębiać, próbować bez końca albo po prostu czerpać z niego inspirację.