Mięso nas zabija okładka

Średnia Ocena:


Mięso nas zabija

Czy wiesz, że codziennie jesteś narażony na działanie jednego z najsilniej uzależniających środków na świecie? Nie chodzi tu bynajmniej o dopalacze, nikotynę, narkotyki, alkohol czy cukier. Język o mięsie! Autorzy ujawniają mechanizm powszechnego uzależnienia od mięsa a także obalają masę mitów związanych ze spożywaniem białka zwierzęcego. Jednym z nich jest paradoks, że jedni spożywają wielkie ilości białka aby zwiększyć masę ciała, a inni aby zrzucić wagę. Z tej książki dowiesz się, że proteiny wcale nie pomagają spalić kilogramów, a demonizowane w ostatnich latach węglowodany nie są wcale wrogiem człowieka, bo w naturalnej postaci stają się źródłem zdrowia, witalności i energii. Tymczasem testy laboratoryjne wykazały istnienie wyraźnego związku pomiędzy białkiem zwierzęcym, a nadwagą, nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą i nowotworami, jak też wieloma innymi chorobami odpowiedzialnymi za skrócenie długości życia. Książka nie nakłania do całkowitej rezygnacji z mięsa, lecz do stopniowego, rozsądnego modyfikowania nawyków żywieniowych. Ujawnia, że białko zwierzęce można z powodzeniem zastąpić białkiem roślinnym, a najskuteczniejszą sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów, poprawienie stanu zdrowia i uchronienie organizmu przed chorobami jest stosowanie diety o niskiej zawartości białka a także tłuszczu. Autorzy własne tezy popierają efektami niezależnych badań i eksperymentów. Koniec z mięsem, początek zdrowia.

Szczegóły
Tytuł Mięso nas zabija
Autor: Davis Garth, Jacobson Howard
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital
Rok wydania: 2016
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Mięso nas zabija w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Mięso nas zabija PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Magdalena Senderowicz

    Mięso nas zabija to tytuł dosyć kontrowersyjny. Przede wszystkim ze względu na to, że przeważająca element społeczeństwa jednak spożywa je na co dzień, a dieta wegetariańska czy wegańska są uznawane za dziwactwo. Sama na co dzień spotykam się z tym, że dużo osób neguje fakt, iż nie jem zwierząt. Wiem, że zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia mięso stanowi fragment odpowiednio zbilansowanej diety, lecz mimo wszystko nie możemy mówić, że jest niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Pomijając fakt, iż człowiek pierwotny był roślinożercą i stale mamy cechy, które o tym w wybitny sposób świadczą, to gdyby dieta pozbawiona mięsa była faktycznie taka szkodliwa, to weganie i wegetarianie mieliby naprawdę ciężkie życie. A jest zupełnie inaczej! Autorzy tej pozycji prezentują naprawdę rzetelne, konkretne i w pełni naukowe podejście do tematu. Bazując na specjalistycznej literaturze i przytaczając dużo badań, w obiektywny sposób pokazują wpływ mięsa na nasz organizm. W znacznej mierze chodzi tutaj o nadmierne spożywanie białka, co nie służy ludzkiemu organizmowi. Rozpoczynamy od samej historii białka i wyjaśnienia, w jaki sposób ludzie uzależnili się od jego spożywania, a kończymy na sposobach, w jakie można je ograniczyć. Autorzy pokusili się nawet o stworzenie planu żywieniowego! W międzyczasie dowiadujemy się o zagrożeniach, które płyną z bycia białkoholikiem. To nie tylko kwestia cukrzycy, nadciśnienia czy chorób serca. To także nowotwory i otyłość. Wszystkie schorzenia, o których teraz słyszy się najczęściej. A nie da się ukryć, że spożycie mięsa jest w dzisiejszych czasach ogromne! Autorzy skupiają się tylko i wyłącznie na aspektach zdrowotnych i na wpływie białka zwierzęcego na ludzki organizm. Nie znajdziecie tutaj informacji o aspektach społecznych czy ekonomicznych, lecz również nie to ta książka ebook miała na celu. Mimo wszystko efekty większości badań są naprawdę przerażające i cieszę się, że kilkanaście lat temu podjęłam decyzję zmiany diety. Chociaż pojawia się tutaj dużo naukowych określeń i niezależnych badań a także eksperymentów, to książka ebook w całości napisana jest przystępnym, lecz rzetelnym językiem. Jest również dosyć znaczna objętościowo i może chwilami autorzy niepotrzebnie „leją wodę”, lecz mimo wszystko jest to pozycja warta uwagi i poświęconego jej czasu. Wiem, że po tę pozycję na pewno nie sięgną zagorzali mięsożercy. To przykre, że mają oni tak ograniczone myślenie i boją się odmiennego spojrzenia. Sami przeczą faktom i nauce, lecz niestety – bywają tacy ludzie, którym pewnych rzeczy się nie przetłumaczy. Wierzę jednak, że osoby zainteresowane zdrowym stylem życia chętnie przeczytają tę pozycję i być może zaczną wprowadzać do własnej diety pewne zmiany. Nie każdy musi od razu stać się weganinem, lecz warto spróbować czegoś nowego i wyrobić sobie swoją opinię na dany temat. Osoby stosujące dietę roślinną na pewno znajdą tutaj dużo rzetelnych argumentów do obrony własnego zdania i podejścia do życia. Uważam, że to konkretna pozycja, ukazująca problematykę nadmiernego spożywania mięsa w bardzo odpowiedni sposób. Polecam!

  • Michał

    Mięso w naszym państwie jest nierzadko traktowane jako coś, bez czego nie można się obejść. Autorzy tej publikacji rzucili nieco światła na mechanizm tego zjawiska i uświadomili, że takie przywiązanie do produktów zwierzęcych tak naprawdę jest najzwyklejszym w świecie uzależnieniem. Dzięki ich poradom wiem, co mogę z tym zrobić i jestem na dobrej drodze do uwolnienia się od tego nałogu.