Średnia Ocena:
Między wódką a zakąską
Ta książka ebook wzięła się z niezgody. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma własny aromat, zapach, fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód... Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych – degustują i dobierają do nich najlepsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, że niezła zakąska to jedynie ogórek i śledź. Między wódką a zakąską to coś więcej niż książka ebook kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji – pokazująca, że ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany. Wódka jest naszym alkoholem narodowym. Ale, gdy pragniemy o niej opowiedzieć, okazuje się, że wiemy tak niewiele. Smak, nuty zapachowe, temperatura, gatunki? Baron i Klesyk spieszą na ratunek. Monika Brzywczy, redaktor naczelna magazynu „Usta” Szukając Świętego Graala, w kieliszku i na talerzu, autorzy kilka razy ocierają się o doskonałość. Kto miałby zrobić to lepiej jak nie ci dwaj giganci smaku? Gieno Mientkiewicz, promotor naturalnych smaków Aleksander Baron – szef kuchni młodego pokolenia, restaurator, współwłaściciel warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża zamierzchłe przepisy i redefiniuje klasykę. Twórca bestsellerowej książki Kiszonki i fermentacje. Łukasz Klesyk – reporter kulinarny i alkoholowy, ekspert od alkoholi mocnych, które zawodowo degustuje i omawia od kilkunastu lat. Członek honorowy The Scotch Malt Whisky Society. Redaktor i felietonista, pisze m.in. do magazynów „Wino” i „Whisky”.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Między wódką a zakąską |
Autor: | Baron Aleksander, Klesyk Łukasz |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Pascal |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Między wódką a zakąską PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Foodpairing do wódki czy czym zakąsić polskie wódki. Idea bardzo mi się spodobała (oraz Mikołajowi, który mi kupił). Niestety sądzę za kpinę z czytelników, tej nie niedrogiej książki propozycje: - maliny z pieprzem - kości szpikowe - ryby z Łotwy i Estonii - kiełbasa zakupiona u konkretnego sprzedawcy (reklama) i dużo innych dziwacznych pomysłów. Liczyłem na fajne i szybkie zakąski zamiast ogórków czy śledzi, a tutaj bardzo dziwne propozycje, z których nie skorzystam. Kiepsko wydane pieniądze.