Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Ta książka ebook wzięła się z niezgody. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma własny aromat, zapach, fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód... Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych – degustują i dobierają do nich najlepsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, że niezła zakąska to jedynie ogórek i śledź. Między wódką a zakąską to coś więcej niż książka ebook kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji – pokazująca, że ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany. Wódka jest naszym alkoholem narodowym. Ale, gdy pragniemy o niej opowiedzieć, okazuje się, że wiemy tak niewiele. Smak, nuty zapachowe, temperatura, gatunki? Baron i Klesyk spieszą na ratunek. Monika Brzywczy, redaktor naczelna magazynu „Usta” Szukając Świętego Graala, w kieliszku i na talerzu, autorzy kilka razy ocierają się o doskonałość. Kto miałby zrobić to lepiej jak nie ci dwaj giganci smaku? Gieno Mientkiewicz, promotor naturalnych smaków Aleksander Baron – szef kuchni młodego pokolenia, restaurator, współwłaściciel warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża zamierzchłe przepisy i redefiniuje klasykę. Twórca bestsellerowej książki Kiszonki i fermentacje. Łukasz Klesyk – reporter kulinarny i alkoholowy, ekspert od alkoholi mocnych, które zawodowo degustuje i omawia od kilkunastu lat. Członek honorowy The Scotch Malt Whisky Society. Redaktor i felietonista, pisze m.in. do magazynów „Wino” i „Whisky”.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Między wódką a zakąską |
Autor: | Baron Aleksander, Klesyk Łukasz |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Pascal |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Foodpairing do wódki czy czym zakąsić polskie wódki. Idea bardzo mi się spodobała (oraz Mikołajowi, który mi kupił). Niestety sądzę za kpinę z czytelników, tej nie niedrogiej książki propozycje: - maliny z pieprzem - kości szpikowe - ryby z Łotwy i Estonii - kiełbasa zakupiona u konkretnego sprzedawcy (reklama) i dużo innych dziwacznych pomysłów. Liczyłem na fajne i szybkie zakąski zamiast ogórków czy śledzi, a tutaj bardzo dziwne propozycje, z których nie skorzystam. Kiepsko wydane pieniądze.