Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Książka ebook opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, bo gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Zamierzchłe cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dzisiaj goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o fragmenty europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity |
Autor: | Osorio-Mrożek Susana |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | TAiWPN Universitas Kraków |
Rok wydania: |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.