Mała paryska kuchnia okładka

Średnia Ocena:


Mała paryska kuchnia

Rachel Khoo  - Angielka, która swe prawdziwe powołanie znalazła w Paryżu, roztacza przed nami uroki francuskiej kuchni, ostatnio nieco zepchniętej do lamusa. Prowadząca w telewizji BBC program „Paryskie gotowanie z Rachel Khoo”, absolwentka akademii gotowania Le Cordon Bleu udowadnia, że przyrządzanie francuskich smakołyków wcale nie jest takie trudne."Mała paryska kuchnia" zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy: od bouillabaise i boeuf Bourguignon, po crème brulée i tarte tatin. Autorka książki opowiada, jak odkrywała receptury na francuskie specjały i adaptowała je, dodając swoje pomysły.

Szczegóły
Tytuł Mała paryska kuchnia
Autor: Khoo Rachel
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Albatros
Rok wydania: 2013
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Mała paryska kuchnia w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Mała paryska kuchnia PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • ANDROID_USER

    Wszystko o francuskiej kuchni od podstaw. Prosto i smacznie.

  • kub-anka

    Po książkę sięgnęłam zainspirowana programem w telewizji. Jest bardzo ładnie wydana, ma przepiękne fotografie i rysunki. Jednak przepisy nie wszystkie przypadły mi do gustu. Lecz to prawdopodobnie kwestia smaku, odmiennej kultury...

  • Kominek

    Książka ebook to niezwykła, choć sam nie mogę w pełni docenić jej możliwości, gdyż gotowanie i pieczenie nigdy nie było moją mocną stroną. Lubię o tym czytać, lubię kosztować, lubię nieźle podane danie. Lubię zjeść ze smakiem.Choć praktycznie w całości opatrzona jest przepisami, to jednak nie jest to zwykła książka ebook kucharska. Czasem po nią sięgam, czasem myślę o tym, co ten albo inny przepis wnosi do mojej świadomości, gdyż Rachel Khoo pisze o tym z taką wyjątkową pasją, iż już czytając poczuć się można wyjątkowo. Staranność kształtu i formy, przygotowania, gotowania albo pieczenia… Sztuka przez duże „S”.Dla tych wszystkich, którzy cenią sobie dobrą kuchnię, dla tych, którym gotowanie sprawia nieziemską wprost przyjemność sięgnięcie po Małą paryską kuchnię będzie rozwiązaniem najlepszym z możliwych. Teraz jedynie mały element z rozdziału noszącego tytuł – Słodki poczęstunek:„(…) Bardzo dynamicznie dowiedziałam się też, że przepisów na ciasta należy się trzymać co do joty, inaczej niż w przypadku gotowania, gdzie można się kierować swóim smakiem. Ważenie składników to nierzadko wymóg konieczny. Cukiernictwo jest „nauką ścisłą”. Jeśli jakiegoś składnika dodamy za dużo, w efekcie końcowym możemy uzyskać totalny chaos. Na szczęście, składników używanych do pieczenia francuskich słodkości nie jest wiele: masło, cukier, jajka, mąka – to zazwyczaj starczy do stworzenia czegoś, co oszołomi podniebienie smakoszy.”Sześć obszernych epizodów napisanych i przygotowanych z pasją, cudowne malunki autorki, równie cudowne zdjęcia, na których ją samą można zobaczyć w akcji. Podróż z Rachel Khoo po kulinarnych uliczkach Francji będzie podróżą niezapomnianą.

  • Maria

    Bardzo fajnie napisana książka. Cudowne fotografie i dobrej jakości papier. Jedna z piękniejszych ebooków kulinarnych.

  • Ewa

    W książce pdf tej, Rachel Khoo stara się przybliżyć klasyczne potrawy kuchni francuskiej, pokazując je w prostych do wykonania przepisach. Epizody dzielą przepisy na kategorie posiłków odpowiadające sytuacjom w jakich je się dany posiłek. Wyróżnia takie jak Codzienne gotowanie, podwieczorek, letnie pikniki, aperitify, obiad z przyjaciółmi i rodziną czy słodki poczęstunek. Przepisy są proste, czytelnie opisywane i opatrzone przepięknymi fotografiami Davida Loftusa („nadwornego” fotografa Jamiego Olivera). Książka ebook bardzo mi się podoba. Jest jednym z milszych zakupów książkowych, które poczyniłam.

  • wassyl

    Rachel Khoo nie trzeba reklamować, natomiast polskie wydanie jest świetne :)

  • violaka

    genialne przepisy, idealnie wydana, okazała się idealnym upominkiem na narodziny

  • soleile

    Ksiazka bardzo ladnie wydana. Wielbiciele autorki i nie tylko beda zadowoleni. Okazuje sie, ze francuska kuchnia jest przychylna kazdemu kucharzowi i dużo w niej podobienstw skladnikow do kuchni polskiej. Polecam. Pyszne!

  • Jagoda Kozłowska

    Książka ebook Rachel Khoo to kulinarne arcydzieło. Mam tę książkę od niedawna i zachwycić się nie mogę jej grafiką i bogactwem kulinarnych pomysłów. Przeglądałam ostatnio dużo ebooków kucharskich, lecz ta Rachel Khoo jest prawdopodobnie zdecydowanie najciekawszą, raz, że dotyczy mojej ukochanej kuchni, dwa, Rachel jest prawdziwą profesjonalistką w tym co robi.

  • Karolina Ś.

    Pierwsze wrażenie niezbyt pozytywne: dania ciężkie i wymagają dużo przygotowania. Wszędzie zasmażka, mnóstwo tłuszczu i jakoś tak mało pomysłowo. Poza tym nie przepadam za książkami, w których przepisy na jakieś tam podstawowe receptury są na końcu, a w reszcie książki są tylko odsyłacze do nich. Z plusów: pozycja oczywiście ładnie wydana, znajdzie się kilka przepisów do wypróbowania.

  • Daniel Olszewski

    Świetne pomysły na dania, ale bardzo trudno dostać niektóre produkty do ich wykonania. Mimo wszystko warto sięgnąć po tę pozycję i inspirować własne dania !

  • Magdalena Mulak

    Książka ebook jest doskonała nie spodziewałam się, że będzie tak bogato ilustrowana. Super przepisy chociaż na pewno nie ze wszystkich skorzystam... Autora bardzo zainspirowała mnie do kupna tej książki i jestem bardzo zadowolona z jej zakupu. Zalecam każdej osobie, która przez chwilę chce poczuć klimat, smak a także aromat tych niesamowitych potraw, deserów... :-)

  • Ohisama

    Słodka, kolorowa, uśmiechnięta. Gdybym miała omówić tę książkę krótko to taka by właśnie była. Idealna dla kogoś, kto dopiero rozpoczyna przygodę z francuską kuchnią. Przepisy są naprawdę dopracowane i inspirujące. Opowieści, a także wstęp do każdej z potraw sprawiają, że łatwiej je nie tylko przygotować, lecz bez problemu można stwierdzić, czego się spodziewać. Bardzo ładne zdjęcia, przemiłe ilustracje. Dlaczego nie 5 gwiazdek? Ponieważ nie przewróciła mojej kuchni do góry nogami. :) Siedzi na półce, czasem do niej spojrzę. Zdecydowanie przyjemniejsza dla oka, niż dla podniebienia, choć niczego jej nie brakuje. Lecz jednak...

  • stanpieczara

    Jest kilka przepisów, które na stałe weszły do mojej kuchni ku zachwycie domowników - np. naleśniki Suzette i wołowina poburgundzku. Jest jeszcze dużo do spróbowania :-)

  • Ola Murarczyk

    Wydanie książki, sposób zaprezentowania przepisów i cała otoczka według receptur, czyli historie i opowieści Khoo dotyczące odkrywania smaków Francji są na 6. Przepisom daję tylko 5, bo w niektórych zdarzają się produkty, które w Polsce są w ogóle niedostępne. Lecz dla chcącego nic trudnego - Khoo zachęca do szukania swoich alternatyw i zamienników. Polecam!

  • Penny

    Kuchnia francuska zawsze kojarzyła mi się z ekskluzywnością i przede wszystkim z daniami, które nie są na kieszeń Polaka. Nic bardziej mylnego! Rachel Khoo serwuje nad 100 fantastycznych, prostych, dynamicznych i przede wszystkim niedrogich przepisów na rewelacyjne potrawy kuchni francuskiej. W końcu creme wyszedł mi taki, jaki być powinien. Zalecam jako miłą odskocznię od tradycyjnych polskich dań.

  • Meletrida

    Kupiłam tą książkę w celu wprowadzenia zmian do naszego jadłospisu. Przepisy okazały się dość łatwe, wszystko wyjaśnione jest krok po kroku. Wcześniej nie znałam kuchni francuskiej lecz dzięki tym przepisom poznałam jej najlepsze smaki. Moja rodzina jest wniebowzięta, gdy na obiad serwuje im francuskie daniaJ

  • kulinarnaczytelnia.pl

    Khoo udowadnia, że kuchnia francuska wcale nie jest trudna! Niektóre opisy są długie, czynności do wykonania wiele. Może to demotywować, zwłaszcza osoby początkujące. Lecz nierzadko to tylko pozory, starczy dokładnie przeczytać przepis i nieźle zorganizować pracę. Łącznie znajdziecie w książce pdf nad 120 przepisów na tradycyjne dania kuchni francuskiej w interpretacji młodej Angielki. Wygląda to bardzo smakowicie! Niemal wszystkie przepisy zostały zilustrowane dużym, całostronicowym zdjęciem. Jakość wydania jest naprawdę porządna, wielki format, twarda oprawa i grubszy matowy papier. Przyjemnie się książkę ogląda, z przyjemnością do niej wraca. Jeśli lubicie francuskie jedzenie, ta książka ebook może być dla was interesującą ciekawostką. Jeśli wolicie nieśmiertelne włoskie makarony lub domowy bigos i pierogi – też zachęcam do lektury. Będzie to miła odmiana. To idealny pomysł na upominek - dla kogoś albo dla siebie :)