Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Biblia każdego smakosza ! Książka określana mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, przetłumaczona na kilkanaście języków, doskonała i rewolucyjna książka ebook dla wszystkich fanów gotowania, poszukiwaczy świeżych smaków i ich kombinacji. Z „Leksykonu smaków” dowiecie się tego, co w kuchni najistotniejsze – jak łączyć ze sobą smaki. A to najważniejsza i najsmaczniejsza kuchenna lekcja. Majstersztyk, który przemienił sztukę kulinarną. Marta Dymek, Jadłonomia Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi dają idealny efekt, a niektóre zestawienia smakują wręcz obrzydliwie? A może szukaliście sprawdzonego, ale niebanalnego pomysłu na to, co zrobić na przykład z pękiem botwiny? Segnit w wyczerpujący sposób omawia tradycyjne połączenia smaków, takie jak jabłko i wieprzowina, jagnięcina z morelami czy nowy ogórek z koperkiem, opisuje połączenia mniej oczywiste, jednakże słynne i lubiane (np. czekolada z chili, burak z serem kozim), lecz sięga też po całkowicie niebanalne, czasem nawet ryzykowne zestawienia smaków: łączy wołowinę i cytrusy, grzyby z borówkami, ostrygi z arbuzem, a nawet kaszankę z czekoladą… Rozmiar przedsięwzięcia jest imponujący. Autorka wybrała 99 produktów i podzieliła je na grupy wg tożsamości smaku – m.in. pieczony (czekolada, kawa, orzeszki ziemne), mięsny (kurczak, wieprzowina, wątroba), ziemisty (kumin, grzyby, buraki), morski (kawior, ostrygi, skorupiaki, białe ryby), leśny (orzechy laskowe, dynia piżmowa, kasztany). Następnie połączyła poszczególne składniki w pary i stworzyła swoją smakową paletę, co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacj (niemal 5 tysięcy – w książce pdf omówionych jest blisko 1000). Książka doskonała do eksperymentowania w kuchni, lecz sprawdzi się również jako smakowita lektura dla relaksu lub do poduszki – czytelnik znajdzie tutaj dużo informacji na temat historii i kołokulinarnych ciekawostek. Bez wątpienia małe arcydzieło. Sunday Times Znakomity przewodnik łączenia smaków. Observer Intryguje, inspiruje, zdumiewa, a czasami wręcz oburza. Nigel Slater, Observer Books of the Year Oryginalne i inspirujące źródło wiedzy o gotowaniu. Heston Blumenthal
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Leksykon smaków |
Autor: | Segnit Niki |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Buchmann |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
idealna książka ebook dla maniaków gotowania. Zalecam wszystkim domowym kucharzom
Łączenie smaków w kuchni bywa naprawdę problematyczne. Już nie raz spowodowałam małą smakową katastrofę łącząc produkty, które kompletnie do siebie nie pasowały. Na polskie wydanie Leksykonu smaków czekałam naprawdę długo i w końcu się doczekałam. W książce pdf mamy aż 99 produktów, które dzięki podziałowi na tożsamości smaku sprawiają, że z łatwością możemy odnaleźć dany produkt, czyli ciekawy nas smak. Autorka połączyła je w pary stwarzając niemal 5000 kombinacji, a opisała niemal 1000. Leksykon smaków to totalny must have w każdej kuchni. Znajdziemy w nim nie tylko tradycyjne, słynne nam od lat połączenia smaków, lecz też połączenia innowacyjne i zaskakujące, lecz doskonale do siebie pasujące. Jest to pierwsza książka ebook kulinarna, którą przeczytałam od deski do deski, i w ogóle się nie znudziłam :)
CZad!
No wreszcie jest po polsku! Czekam już kilka ładnych lat! Brawo Wydawnictwo Buchmann! Ktoś się poznał w końcu w Polsce na tej wyjątkowej książce, która od wielu lat jest dostępna w wielu państwach na świecie! W końcu nas, cieszę się i czekam na premierę!
Mam wersję oryginalną, lecz jak dowiedziałam się, że będzie polskie wydanie, to było oczywiste, że muszę ją mieć! Jestem interesująca tłumaczenia. Oryginał czyta się jednym tchem. Już zamówiona, nie mogę się doczekać, aż przyjdzie:)