Kuchnia śląska. Potrawy tradycyjne okładka

Średnia Ocena:


Kuchnia śląska. Potrawy tradycyjne

Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne.           W własnej książce pdf daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, omawia zwyczaje i praktyki kulinarne a także – co niezwykłe i prawdopodobnie najistotniejsze – dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji.Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może unieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą dużo schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich.Wszak „zioła w kuchni, to zdrowie w sercu”. Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od swoich preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!

Szczegóły
Tytuł Kuchnia śląska. Potrawy tradycyjne
Autor: Jakimowicz-Klein Barbara
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Astrum
Rok wydania: 2014
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Kuchnia śląska. Potrawy tradycyjne w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Kuchnia śląska. Potrawy tradycyjne PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • JacekSy

    Książka, tutorial pani Barbary Jakimowicz-Klein to idealna pozycja wśród poradników kulinarnych. Prócz przedstawienia historii kuchni śląskiej przybliża czytelnikowi tajniki stosowanych ziół i przypraw przez śląskie gospodynie domowe a także pokazuje przepisy na wyśmienite potrawy śląskie, niejednokrotnie zapomniane np. siemieniotka, ciapkapusta itp.Pozycja godna polecenia.

  • Kamila Kołodziej

    Kuchnia śląska nie jest typową książką kucharską, bo w głównej mierze skupia się na przedstawieniu bardziej i mniej słynnych dań kuchni śląskiej, a także omawia charakterystyczne triki stosowane podczas gotowania. Znaczna uwaga skupiona jest także na wykorzystywanych ziołach i przyprawach, które czynią ją smaczną i zdrowszą. Jednak przede wszystkim są to świetne przepisy na naprawdę smaczne dania. Ponieważ kuchnia śląska to nie tylko krupniok czy kluski śląskie.