Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W własnej książce pdf daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, omawia zwyczaje i praktyki kulinarne a także – co niezwykłe i prawdopodobnie najistotniejsze – dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji.Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może unieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą dużo schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich.Wszak „zioła w kuchni, to zdrowie w sercu”. Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od swoich preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kuchnia śląska. Potrawy tradycyjne |
Autor: | Jakimowicz-Klein Barbara |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Astrum |
Rok wydania: | 2014 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Książka, tutorial pani Barbary Jakimowicz-Klein to idealna pozycja wśród poradników kulinarnych. Prócz przedstawienia historii kuchni śląskiej przybliża czytelnikowi tajniki stosowanych ziół i przypraw przez śląskie gospodynie domowe a także pokazuje przepisy na wyśmienite potrawy śląskie, niejednokrotnie zapomniane np. siemieniotka, ciapkapusta itp.Pozycja godna polecenia.
Kuchnia śląska nie jest typową książką kucharską, bo w głównej mierze skupia się na przedstawieniu bardziej i mniej słynnych dań kuchni śląskiej, a także omawia charakterystyczne triki stosowane podczas gotowania. Znaczna uwaga skupiona jest także na wykorzystywanych ziołach i przyprawach, które czynią ją smaczną i zdrowszą. Jednak przede wszystkim są to świetne przepisy na naprawdę smaczne dania. Ponieważ kuchnia śląska to nie tylko krupniok czy kluski śląskie.