Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Książka ebook omawia historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, dużych uczt a także używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym ? sięgających aż średniowiecza dokumentów czy również XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz,w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi fotografiami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń.
| Szczegóły | |
|---|---|
| Tytuł | Kuchnia raciborska |
| Autor: | Wawoczny Grzegorz |
| Rozszerzenie: | brak |
| Język wydania: | polski |
| Ilość stron: | |
| Wydawnictwo: | Wydawnictwo WAW |
| Rok wydania: | 2005 |
| Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
|---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.