Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Podlasie to tereny, które czas naznaczył burzliwą historią. Przez wieki był to teren sporny państw ościennych, stąd tradycyjna kuchnia bogata jest w obce wpływy. Zwyczaje litewskie, białoruskie czy tatarskie pozostawiły w menu Podlasian dużo śladów. Na stołach mieszkańców tych terenów obecne są do dzisiaj kartacze, litewski chleb, kołduny i wspaniałe wędliny. To w kuchniach szlachty kresowej smażyły się aromatyczne konfitury, wędziły szynki i sery, a w apteczkach rzędem nieustanny wyśmienite nalewki. Tradycja ta pozostawiła dużo dobrego w zwyczajach kulinarnych współcześnie żyjących Podlasian. Kuchnia podlaska odkryje przed Czytelnikiem dużo nieznanych do tej pory receptur i sprawi, że codzienne menu nabierze świeżych smaków.
| Szczegóły | |
|---|---|
| Tytuł | Kuchnia podlaska |
| Autor: | Fiedoruk Łukasz |
| Rozszerzenie: | brak |
| Język wydania: | polski |
| Ilość stron: | |
| Wydawnictwo: | Wydawnictwo Dragon |
| Rok wydania: | |
| Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
|---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Mała książeczka z wielka wiedza. Super przepisy lokalne. Kuchnia prosta, zestaw kuchni Podlasia w jednym miejscu