Średnia Ocena:
Kuchnia podlaska
Podlasie to tereny, które czas naznaczył burzliwą historią. Przez wieki był to teren sporny państw ościennych, stąd tradycyjna kuchnia bogata jest w obce wpływy. Zwyczaje litewskie, białoruskie czy tatarskie pozostawiły w menu Podlasian dużo śladów. Na stołach mieszkańców tych terenów obecne są do dzisiaj kartacze, litewski chleb, kołduny i wspaniałe wędliny. To w kuchniach szlachty kresowej smażyły się aromatyczne konfitury, wędziły szynki i sery, a w apteczkach rzędem nieustanny wyśmienite nalewki. Tradycja ta pozostawiła dużo dobrego w zwyczajach kulinarnych współcześnie żyjących Podlasian. Kuchnia podlaska odkryje przed Czytelnikiem dużo nieznanych do tej pory receptur i sprawi, że codzienne menu nabierze świeżych smaków.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kuchnia podlaska |
Autor: | Fiedoruk Łukasz |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Dragon |
Rok wydania: |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Kuchnia podlaska PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Mała książeczka z wielka wiedza. Super przepisy lokalne. Kuchnia prosta, zestaw kuchni Podlasia w jednym miejscu