Kuchnia pełna cudów okładka

Średnia Ocena:


Kuchnia pełna cudów

Kultowa książka ebook kucharska dla dzieci z czasów PRLu, na której wychowało się całe pokolenie dzisiejszych pasjonatów gotowania. Dla wielu posiada olbrzymią wartość sentymentalną. Wydana po raz pierwszy w 1977 roku. Poza przepisami książka ebook zawiera sympatyczną opowiadanie pokazującą zwykłe życie ówczesnej rodziny „Kowalskich”. Przepisy zawarte w książce pdf stanowią wspaniałą okazję dla rodziców i dziadków, by wspólnie pracując w kuchni wspominać własną młodość i dzieciństwo.

Szczegóły
Tytuł Kuchnia pełna cudów
Autor: Terlikowska Maria
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Axis Mundi
Rok wydania: 2017
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Kuchnia pełna cudów w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Kuchnia pełna cudów PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Pobierz PDF

Nazwa pliku: Kuchnia pełna cudów.pdf - Rozmiar: 972 kB
Głosy: 0
Pobierz

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Monika Stysiał

    Wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa - uwielbiałam tą książkę - teraz czytamy ją z synem i gotujemy te cuda. Polecam, fajna książka ebook i cudowne ilustracje.

  • tretten

    Ulubiona ksiazka mojego dziecinstwa, ktora teraz kupilam w świeżym wydaniu dla mojej coreczki.

  • osia2

    Wspomnienia dzieciństwa - tym razem w prezencie dla córeczki.

 

Kuchnia pełna cudów PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:

 

Strona 1 KULINARNE PRZYGOTOWANIE DO WIELKANOCY Czy pamiętacie, że czas na rzeżuchę? Oto szybka podpowiedź jak prosto można ja wysiać. Sięgając do starych książek z przepisami dla dzieci, warto przypomnieć sobie sympatyczną historię o gotowaniu w rodzinie Kowalskich. „Kuchnia pełna cudów” Marii Terlikowskiej z pięknymi ilustracjami Ewy Salomon jest źródłem zamieszczonych propozycji. (ze zbiorów szkolnej biblioteki) Z rzeżuchy zrobimy pyszne i pełne witamin zielone masełko Strona 2 Gotowanie może być też zabawą, tym razem z jajkami. Strona 3 Ciasto zwane chlebkiem bananwym Składniki:  3 lub 4 dojrzałe (najlepiej ciemne) banany, rozgniecione  75 g masła, roztopionego  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej, chlebek jest dość słodki)  1 jajko  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  1,5 szklanki mąki pszennej Niech dziecko rozgniecie widelcem banany. Dodajemy do rozgniecionych bananów roztopione masło. Wmieszać cukier, lekko roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C Strona 4 Cynamonowe tosty z chałki Składniki:  1 chałka  3 jajka  1 łyżeczka cynamonu  100g bułki tartej  70g masła Chałkę kroimy na kromki o grubości około 2 centymetrów. Rozmącone jajko w misce łączymy z cynamonem. Kromki chałki moczymy z obu stron w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło. Tosty smażymy po obu stronach na złoty kolor. Na tosty możemy położyć owoce, orzechy, czy odrobinę dżemu. Strona 5 Drożdżowe zajączki Składniki:  2 jajka  300g mąki pszennej  1 szczypta soli  20 g świeżych drożdży  75g cukru  125 ml. Mleka 3,2%  50g roztopionego masła  Szczypta cukru waniliowego Ciasto drożdżowe Mleko zagotowujemy i następnie czekamy, aż wystygnie. Żółtka oddzielić od białek. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Drożdże przecieramy z 1/3 cukru, aż staną się płynne. Wystudzone mleko powoli wlewamy do miski z mąką. Dodajemy płynne drożdże, resztę cukru oraz żółtka. Całość wyrabiam. Dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencje. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki – najlepiej na całą noc. Z ciasta formujemy zajączki (możemy uformować co chcemy). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie od siebie. Przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte zajączki smarujemy białkiem za pomocą pędzelka. Wkładamy blaszkę do rozgrzanego piekarnika do 165°C na ok. 12-15 minut. Do momentu uzyskania złotego koloru. Część powyższych przepisów i zdjęć pochodzi z książki „Rodzinna kuchnia lidla 40 sprawdzonych sposobów na wspólne chwile i dania” Strona 6