Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”? Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy a także włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa sekrety ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości. W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepiki a także targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy własną kuchnię i jak kuchnia tworzy nar��d. „Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa… Jestem nią zachwycona!” Nigella Lawson „Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury”. Diana Henry „Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe”. „New York Times” „Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością”. Fuschia Dunlop „Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie”. Dan Saladino „Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności pomiędzy gotowaniem a tożsamością”. „Spectator” „Tak odkrywcze – a przy tym tak wielka przyjemność z czytania… Von Bremzen umie idealnie omawiać smaki i konsystencje”. Bee Wilson, „Financial Times” „Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu opowieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego”. Olia Hercules „Poruszająca, idealnie skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur…” „Boston Globe” Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych ebooków kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: „Travel+Leisure”, „Food & Wine”, „The New Yorker”, „Saveur”. Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na 19 języków. Kuchnia narodowa została uznana za Najlepszą Książkę 2023 roku przez Financial Times, „The Guardian” i The Food Programme BBC. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury historię i smaki |
Autor: | Anya Bremzen |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
Rok wydania: |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.