Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano okładka

Średnia Ocena:


Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, fragmenty kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła również gwałtowne przeobrażenia wymuszone świeżymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, a także rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, łatwe i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu stale gotowano – tłusto, trudno i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych ebooków kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowiadanie o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Prócz interesującej części historycznej, w książce pdf znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, łatwe i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika.

Szczegóły
Tytuł Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano
Autor: Jeż Agnieszka
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Rok wydania: 2015
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Mama Tosiaczka

    Czy zastanawialiście się, jak wyglądała kuchnia polska w zamierzchłych latach, chociażby w czasie dwudziestolecia międzywojennego? To burzliwy okres, aczkolwiek kuchnia była naprawdę bogata w smaki. To czas młodości naszych prababć i praprababć. Pamiętam, gdy moja prababcia opowiadała mi historię własnej młodości. Nie zabrakło także i tych, dotyczących tego, co dawniej się jadło, jakie produkty były słynne i jakie dania były najczęściej przyrządzane przez gospodynie. Wystarczyło naprawdę niewiele, żeby wyczarować smaczny posiłek, którym zajadała się cała rodzina... Ostatnio w moim posiadaniu odnalazła się niezwykła książka ebook kucharska. Jest dla mnie tym bardziej szczególna, iż związana jest z tradycją naszej polskiej kuchni - przez nas ulubionej. Książka ebook nosi tytuł: Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano". Jest to wyjątkowa publikacja autorstwa Agnieszki Jeż, którą wydało Wydawnictwo RM. Myślę, iż każdy fan gotowania, który preferuje kuchnię polską, albo chce wzbogacić własną wiedzę kulinarną na jej temat, powinien zajrzeć do tej książki. W środku znajdziemy dużo przepisów podzielonych na kategorie, które zachwycą nie tylko kucharza, lecz i raczonych nimi gości :) Książka ebook podzielona jest na dwie części. W pierwszej przeczytamy bardzo interesujące info historyczne, dotyczące Polski w czasie dwudziestolecia międzywojennego. O tym, jak zmieniło społeczeństwo, moda, wyposażenie kuchni (pojawiły się tzw. kuchnie angielskie, dzięki czemu potrawy przyrządzano szybciej), jak celebrowano posiłki przy stole, jakie dania serwowano, jak wyglądały słynne przyjęcia i bankiety, a także jak prosperowały dawniejsze targi i ryneczki a także co można było na nich dostać. Element ta wzbogacona jest o dużo artykułów z prasy dla kobiet, wspomnień a także opisów z ebooków kulinarnych dwudziestolecia twórców tj. Maria Disslowa, Helena Mołochowiec czy Lucyna Ćwierczakiewiczowa (autorka ebooków kulinarnych, która w własnej kuchni kierowała się zasadą "tłusto, trudno i pracochłonnie, smacznie"). Wstęp ten bardzo mnie zainteresował, bo dowiedziałam się z niego dużo o tamtym okresie. Drugą element stanowią oczywiście przepisy na 100 różnorodnych potraw. Wszystkie receptury są dokładnie pogrupowane. Znajdziemy tu przepisy na smaczne przystawki, zupy, dania jarskie, mączne, dania mięsne, potrawy z ryb, desery a także napoje. O wielu z nich nawet nie słyszałam, jednak opisy sprawiały, że zapragnęłam poczuć ten smak! Cała szata graficzna jest bardzo estetyczna i miła dla oka. Książka ebook wzbogacona o cudowne zdjęcia, plakaty i ulotki pochodzące z tamtych lat. Dzięki czemu książka ebook jest jeszcze bardziej ciekawsza i wyjątkowa. Przeniesiemy się do tamtych lat, poczujemy aromaty i smaki słynnych w tamtych czasach dań. Wypróbowując przepisy w swoim domu zaskoczymy najbliższych i gości! Razem możemy posmakować kuchni dwudziestolecia, odkryć ją na nowo i zakochać się w niej :) Przepisy nie wymagają dużo pracy, nie są również trudne w wykonaniu. Autorka starannie dobrała każdy z nich żeby doskonale komponowały się i tworzyły z resztą spójną całość, choć wszystkie dania są tak różnorodne! Książkę zalecam zarówno zawodowym kucharzom, jak i amatorom polskiej kuchni. Książka ebook mile Was zaskoczy i sprawi, że Wasze dania nabiorą innego wyrazu a także smaku :) Warto wypróbować dań, o których (być może) dawno zapomniano i które zniknęły z naszych polskich stołów. na pewno warto je zaserwować po tak długiej przerwie. Gwarantuję, że nie pożałujecie :) Cała recenzja na: mamatosiaczka.blogspot.com

  • Kaja Bednarska

    Ksiązka jest ciekawa głownie z powodu informacji dotyczących miedzywojennej kuchni. Zawarte w niej info czyta się z ogromna przyjemnością.

  • AliGina

    Śliczna książka. Pierwsza element w lekki, gawędziarski sposób przenosi nas w okresie do dwudziestolecia międzywojennego, gdy poeci spotykali się w kawiarniach, a panie domu stawiały czoła kulinarnym nowinkom i starały się jakoś zaplanować posiłek tak, by nie zmarnować ani okruszynki. Nie miałam pojęcia, że kuchnia dwudziestolecia była tak barwna, tak ciekawa, tak różnorodna - to przecież też kuchnia kresowa, egzotyczna dzisiaj kuchnia żydowska, a do tego wpływy kuchni francuskiej i niemieckiej. W pełni można dostrzec ten wachlarz smaków przy lekturze drugiej części książki, czyli przepisów! Na zupy i dania główne, na słodycze i napoje - już ich lektura jest fascynująca, a co dopiero gdy się je wypróbuje :) Zalecam wszystkim fanom smacznej kuchni i dwudziestolecia międzywojennego :)