Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Z wielotysięcznego zbioru ebooków dla dzieci wydanych w latach 1945-1989 Autorka wybrała (...) książki kucharskie i (około)kulinarne przeznaczone dla młodego czytelnika. (...) Monografia zawiera omówienia i analizy konkretnych publikacji (...). Są w niej także liczne odniesienia do sytuacji gospodarczej kraju, polityki społecznej i kulturalnej. W tych partiach (...) najlepiej widać idealny warsztat bibliologiczny Autorki, jej olbrzymią erudycję i pomysłowość w wyszukiwaniu kontekstów (...). Epizod I to barwnie omówiona historia ebooków kucharskich dla dzieci i młodzieży - od ich narodzin w Niemczech w XIX wieku aż do pierwszej połowy XX stulecia. (...) Autorka określa również perspektywy badawcze po 1989 roku, pisząc o świeżych realiach społeczno-gospodarczych, upowszechnianiu się innych systemów wartości, otwarciu się Polski na świat. Wszystko to, w powiązaniu z świeżymi technologiami: telewizją i Internetem wpłynęło na wzmożoną produkcję wydawniczą ebooków kucharskich i (około)kulinarnych dla dzieci i młodzieży ostatniego 25-lecia (...), dając możliwość porównań obydwu okresów. (...) Praca idealnie udowadnia słuszność wyboru metod i podejścia interdyscyplinarnego, dzięki którym opis i analizy ebooków kucharskich dla dzieci i młodzieży stają się pasjonującą lekturą, więcej mówiącą o czasach w których powstały niż opasłe tomy prac historycznych czy socjologicznych. Z recenzji dr. hab. Franciszka Pilarczyka
| Szczegóły | |
|---|---|
| Tytuł | Książki kucharskie i około kulinarne dla dzieci i młodzieży w Polsce w latach 1945-1989. Teksty. Funkcje. Konteksty |
| Autor: | Has-Tokarz Anita |
| Rozszerzenie: | brak |
| Język wydania: | polski |
| Ilość stron: | |
| Wydawnictwo: | Wydawnictwo UMCS |
| Rok wydania: | |
| Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
|---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.