Kolorowa kuchnia roślinna okładka

Średnia Ocena:


Kolorowa kuchnia roślinna

Bogactwo roślin jest wprost zachwycające!Dobrze zbilansowana dieta oparta o rośliny to poprawne funkcjonowanie organizmu, dobre samopoczucie, mniej chorób i łatwiejsze ich pokonywanie teraz i w przyszłości.Magdalena Gembacka na swoim blogu ammniam.pl udowadnia, że zdrowe jedzenie jest smaczne, proste do przygotowania i pięknie, kolorowo wygląda. Z roślin potrafi stworzyć obiad dla całej rodziny, wykwintny deser czy świąteczne menu. Teraz zaprasza do lektury książki a także gotowania z naturalnych składników, bez białej mąki, białego ryżu i produktów przetworzonych.

Szczegóły
Tytuł Kolorowa kuchnia roślinna
Autor: Gembacka Magdalena
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Publicat
Rok wydania: 2016
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Kolorowa kuchnia roślinna w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Kolorowa kuchnia roślinna PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Justyna Pastuszek

    Mozna by rzec... przepisy jak u mamy! Smaczne proste i zabawne! Zalecam

  • Ala

    Piękna ksiązka. Nie rozstaję się z nią w kuchni. Zrobiłam z niej już niemal wszystkie przepisy. Piernik buraczany, wegańskie tiramisu i babeczki z pistacjami wymiatają. Wspaniałe są również pasty do chleba i zupy. Z dań głównych zachwycił mnie tort kapuściany :-) Zalecam

  • Ania

    W cudownie wydanej, kolorowo ilustrowanej, książce pdf (format A-4) można znaleźć przepisy na codzienne menu zaczynające się od śniadania poprzez dwudaniowy obiad, na deserach dla całej rodziny kończąc. Cennym uzupełnieniem są przepisy na zdrowe napoje i koktajle warzywno – owocowe. Autorka zachęca i przekonuje do zdrowego odżywia się. Książka ebook składa się z 3 rozdziałów:I Cześć: Rośliny rządzą na Twoim talerzu: znaczenie jedzenia, zasady zdrowego odżywianiaII Część: ABC zdrowego roślinnego gotowania: zdrowe produkty w spiżarni, sztuka robienia zakupów, przechowywanie żywności, sprzęt i akcesoria kuchenne, techniki przygotowywania potrawIII Element PrzepisyWśród przepisów zdrowego żywienia są podane te, które stanowią podstawę codziennego zdrowego odżywiania się. Śniadania: Kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią, nadziewane jabłkakokosowym bul gurem ( rodzaj kaszy), śliwkowa kasza gryczana z cynamonem i migdałamiSmarowidła do chleba - pasty warzywne: cukiniowo – warzywna, brokułowo – orzechowa, z pieczonego pora Zupy: zupa dyniowa z soczewicą, czosnkowo- jaglana, meksykańska, zupa fasolowa, krem szparagowo- szpinakowyDania główne: zapiekanka pasterska, knedle jaglano-gryczane ze śliwkami, bazyliowe pesto z awokado, gulasz pieczarkowo- cukiniowy z pęczakiemSałatki i surówki: tęczowa surówka, surówka ze selera naciowego i jabłka, sałatka z pieczonych buraków, ziemniaków i kiszonych ogórkówNapoje i koktajle: napój rabarbarowo – truskawkowy z bazylią, koktajl mleczny z mango i truskawek, koktajl ananasowy z kolendrą, sok pietruszkowo – jabłkowo- cytrynowy, napar imbirowy z malinamiDesery i wypieki: wegetariańskie tiramisu, piernik buraczany, mufiny pistacjowe z owocami, lody czekoladowo- bananowe- śliwkowe, jeżyny i gruszki pod kruszonką.W własnych przepisach autorka wykorzystuje ogólnie dostępne składniki. Wszystkie przepisy są przez autorkę sprawdzone, a potrawy dokładnie opisane, łącznie ze metodą podania.„Kolorowa kuchnia roślinna” to idealny zbiór dań, które są przedstawione w łatwy sposób i dla smakoszy zdrowej kuchni stanowić będą nierzadki rarytas na polskim stole wśród warzyw i owoców.Zdrowe jedzenie potraw kuchni polskiej spowoduje dużo zmian w naszym codziennym żywieniu, niezłych zmian. Warto zapoznać się z zasadami dobrego żywienia, jak przechowywać żywność, jak przygotować podstawowe potrawy i planować jedzenie potraw, jak zrobić rozeznanie w naszej spiżarni i sprawdzać daty ważności produktów. Porady znajdziemy w Części II: ABC zdrowego roślinnego gotowania.Gorąco zachęcam do przeczytania tej części.Polecam przeczytanie całej książki autorstwa Magdaleny Gembackiej. Zawarte w niej przepisy to uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Każdemu czytelnikowi, który dba o zdrowy styl życia, książka ebook Wydawnictwa Publicat pozwoli na odkrycie wielu cennych informacji na temat zdrowego odżywia się na co dzień. A przecież „grunt to zdrowie”.

  • www.arabiasaudyjska-ksa.blogspot.com

    Nigdy nie byłam i raczej nie będę zwolennikiem kuchni roślinnej, a już z pewnością nie zamierzam rezygnować z czerwonego mięsa (zwłaszcza wołowiny czy baraniny) na rzecz zieleniny. Pewnym zaskoczeniem, może więc być dla Was fakt, że sięgnęłam po książkę Magdy Gembackiej - "Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu"Nie zrobiłam tego, nawet ze względu na upodobania żywieniowe mojego Męża, który nie wyobraża sobie obiadu bez surówki czy jarzynki, a podwieczorku bez owoców albo orzechów.Powód był znacznie bardziej prozaiczny - zależało mi na dostępie do przepisów, których na blogu Magdy nie ma, a które mogłabym dostosować do naszych upodobań smakowych.Jak wielokrotnie podkreślałam (zarówno tutaj, jak i na naszym blogu kulinarnym "To gotują Saudyjskie Wielbłądy") lubię eksperymenty, a książka ebook Magdy to książka... "z pomysłem".Widać w niej pasję tworzenia i otwartość na nowe smaki, cechy, które u twórców ebooków kucharskich cenię bardzo wysoko.Przeczytałam więc "Kolorową kuchnię roślinną" od pierwszej do ostatniej strony, przygotowałam kilka potraw i mogę stwierdzić, że nie jest to publikacja, którą dynamicznie odstawię na półkę.We wstępie Magda, w zrozumiały i zarazem zwięzły sposób, objaśnia zasady zdrowego odżywiania poruszając m.in. takie tematy jak gęstość odżywcza produktów (w oparciu o tabelę dr Joela Fuhrmana) czy talerz zdrowia (zamiast piramidy zdrowia).Dużo miejsca poświęca omówieniu grup poszczególnych produktów (m.in. warzywa, owoce, grzyby, kiszonki, zboża, przyprawy), ich przechowywaniu i prawidłowemu przygotowaniu, które pozwala zachować maksimum wartości odżywczych.Na kolejnych stronach znajdziemy 80 przepisów na każdą porę dnia i każdą uroczystość.Jako zdeklarowany mięsożerca skoncentrowałam się na tych recepturach, które mogę wykorzystać w naszej kuchni.I tutaj wielkie zaskoczenie - zdecydowaną większość z nich da się przystosować do moich preferencji. O upodobania mojego Męża się nie martwię - on z przyjemnością zje każde warzywo i każdy owoc 😀Wiele cennych porad i receptur znalazłam w dziale "Przepisy podstawowe". Salsa z mango i awokado idealnie komponuje się jako dodatek do meksykańskich nachos, które lubimy jako pikantną przekąskę. Natomiast chrupiące kulki z ciecierzycy idealnie się sprawdziły jako przekąska słodka.Rozdział "Pasty do pieczywa" też podsunął nam kilka interesujących pomysłów (w końcu zawsze można na taką pastę położyć kawałek wędliny - czyż nie ? ). Pasta z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów lub pasta z pora i orzechów włoskich może stanowić świetne urozmaicenie do kanapek.Z działu "Zupy" spróbowałam dotychczas tylko dwie potrawy - meksykańską zupę fasolową i zupę ogórkową z mlekiem kokosowym. To bardzo smaczne i wbrew pozorom całkiem pożywne rozwiązania."Sałatki i surówki" to w naszym domu domena mojego Męża. Przyrządza je idealnie nie żałując przy tym przypraw i sam ma dużo ciekawych pomysłów. Postanowiliśmy wypróbować przepis Magdy na surówkę z selera naciowego i jabłka, którą nierzadko robimy, lecz używając innych dodatków.Z całą stanowczością mogę stwierdzić, że była tak samo smaczna, jak nasza :)Pozostałe epizody czyli "Śniadanie", "Dania główne", "Napoje i koktajle" a także "Desery i wypieki" też zawierają dużą porcję inspirujących rozwiązań kulinarnych.Tym, co dla mnie jest wyjątkowo kluczowe w ebookach kucharskich, to właśnie możliwość czerpania inspiracji i dostosowywania proponowanych receptur do swoich preferencji. Ten egzamin "Kolorowa kuchnia roślinna" zdała na szóstkę z plusem :)Na uwagę zasługuje również znaczna dbałość wydawcy (Wydawnictwo Publicat) o stronę edytorską. Niezły papier, twarda oprawa, idealnej jakości fotografie, przejrzysty układ graficzny to olbrzymia zaleta, jeśli korzystamy z książki na co dzień.Podsumowując - książka ebook ze wszech miar godna polecenia zarówno fanom kuchni roślinnej, jak i tym, którzy tak jak my bez mięsa żyć nie potrafią.Z pewnością będzie również idealnym upominkiem na zbliżające się Święta :)http://niestatystycznypolak.blogspot.com/

  • Cynami

    Dużo przepisów kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej, które można zobaczyć w sieci i ebookach kucharskich niewiele mają wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Może i są smaczne, lecz pełne tłuszczu, cukru i innych wysoko oczyszczonych produktów. W tej książce pdf jest zupełnie inaczej. Przepisy są rzeczywiście zdrowe, oparte o naturalne, nieprzetworzone składniki. I są przepyszne ! Mądra pasta z pieczonego kalafiora, pasztet z kiszonej kapusty, zapiekanka pasterska czy minestrone z kapustą.

  • Cynami

    Piękna książka. Cudownie wydana. Mnóstwo prostych, a za razem zdrowych i trudnych przepisów. Zachwyciły mnie szczególnie zupy i pasty do chleba. Jest również dużo informacji o zdrowym odżywianiu i gotowaniu. Bardzo polecam.