Koktajle okładka

Średnia Ocena:


Koktajle

Wszechstronny przewodnik barmana: przepisy na nad 600 koktajli, słynne i lubiane drinki. Info o alkoholach i podstawowych technikach barowych: o tym jak mierzyć, mieszać i nalewać drinki. Fotografie kolejnych etapów takich czynności, jak oszranianie szklanki, użycie shakera czy wykonywanie dekoracji.

Szczegóły
Tytuł Koktajle
Autor: Stuart Walton
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Arkady
Rok wydania: 2004
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Koktajle w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Koktajle PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Anita Sobczyk

    Książka ebook zawiera bardzo wiele przepisów, lecz raczej dla osób, które posiadają bardzo wielki barek i pasję do drinków. Na okazjonalne stosowanie na domowym przyjęciu ciężkie do realizacji.

  • MAGDALENA LESZCZYNSKA

    Duzo przepisow dzielonych na kategorie, co ulatwia szukanie, troche opisow alkoholi,histori itp przyrzadow i technik. Ladne zdjecia. Ogolnie korzystam i jestem zadowolona.

  • Agnieszka Deja

    Stuart Walton jest autorem książki Koktajle. Wydana przez Arkady w 2014 roku pozycja zawiera nad 600 przepisów na drinki z różnorakich alkoholi.Już w starożytności wytwarzano alkohol. Początkowo były to piwa i wina. Stosowano je do celów kulinarnych. Później zaczęto sądzić je za środek idealny do leczenia. Ciągłe udoskonalanie sztuki destylacji pozwoliło na wytwarzanie nalewek. Później przyszedł czas na wódkę i likiery. Do najmocniejszych alkoholi należą dżin, wódka, rum, whisky, tequila czy brandy. W rozdziale dotyczącym opisu alkoholi pojawiło się dużo typów napojów, które są mniej albo bardziej znane. Także wina i szampany znalazły tu własne miejsce. Kilka stron zajmuje także opis likierów. Dodatkowo zaprezentowano bezalkoholowe składniki koktajli. W książce pdf znajdziemy również epizod o pracy barmana – potrzebnych mu sprzętach czy rodzajach kieliszków. Twórca nie zapomniał również o ozdobach. Kilka trików dotyczących ładnie wyglądających drinków opisano w rozdziale „Techniki wykonania”. Tutorial zawiera również info o tym, kim jest barman, jak przygotować przyjęcie z udziałem alkoholu i jak wpływa on na zdrowie.Książka ta jest nie tylko podręcznikiem dotyczącym mieszania alkoholi. To kompendium wiedzy na temat tego, jak wytwarzano alkohol, jak produkuje się go teraz, z czym łączyć dane trunki, jak podawać drinki. Element teoretyczna jest interesująca – zawiera dużo przydatnych informacji, które pomogą w przygotowaniu dobrego koktajlu. Element złożona z przypisów została podzielona dość logicznie. Starczy szukać pomysłu na drinki, znając ich bazę. Gdy mamy w domu dżin, otwieramy epizod z nim związany i wiemy, że na jego podstawie możemy przygotować m.in. Orange Blossom. Każdy drink został krótko scharakteryzowany – opisano jego smak, sposób podania i czas, w którym się on sprawdzi. Składniki i sposób przygotowania są bardzo dokładne, a dołączone fotografie wzbogacają treść. Zalety pozycji to przede wszystkim jej szczegółowość. Każda czynność, narzędzie, rodzaj alkoholu opisano dokładnie i ciekawie. Na stronach znajdziemy ramki z uwagami, które mogą przydać się podczas przygotowywania koktajli. Warto również zwrócić uwagę na zdjęcia. Są naprawdę cudownie wykonane, a papier, na którym wydrukowano całą pozycję, funkcjonuje na ich korzyść. Nie obrazują one tylko gotowych drinków, lecz również pokazują, jak wykonać ozdoby, lub prezentują narzędzia i szkło. W pierwszym rozdziale znajdziemy również ryciny, które prezentują zamierzchłe metody wytwarzania alkoholi.Autor podszedł do własnego zadania naprawdę profesjonalnie. Nie dał czytelnikowi książki kucharskiej, a kompendium wiedzy na temat alkoholi. W własnych opisach nie nudzi, wszystko jest jasne. Można uznać, że jest to idealnie napisana książka, która na pewno spodoba się tym, którzy chcą zabłysnąć w towarzystwie znajomością drinków. Dodatkowo znajdziemy tu epizod poświęcony napojom bezalkoholowym, a słowniczek pozwoli poznać podstawowe pojęcia ze świata koktajli.Muszę przyznać, że jestem pełna podziwu. Spodziewałam się lektury dotyczącej jedynie sposobów mieszania alkoholi, a dostałam małą encyklopedię na ich temat. Cudownie wydana, bogata w informacje, ze idealnymi fotografiami sprawdzi się podczas niejednego przyjęcia. Zalecam nie tylko wielbicielom mocniejszych trunków. To interesujący przewodnik po świecie alkoholi, który wzbogaci waszą wiedzę. Uważajcie jednak – niektóre fotografie potrafią wywołać ślinotok.