Średnia Ocena:
Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są również i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa. Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną a także wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne metody parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna albo pragniesz poznać lepiej własny obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie |
Autor: | Graboń Ika |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Otwarte |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Uwielbiam kawę. Teraz wiem, jaką wybierać i jak nieźle ją parzyć. Cudownie wydana książka. Doskonała na prezent!
Jako wielka fanka kawy nie mogłam nie zakupić tej książki. W bardzo przystępny i interesujący sposób zabrała mnie ona w podróż po świecie kawy. Dużo dzięki niej się dowiedziałam, przede wszystkim znalazłam własną ulubioną kawę a także sposób jej parzenia. Bardzo mi się podobało, że zarówno prawdziwy smakosz i znawca a także laik tak jak ja znajdzie w tej książce pdf potrzebne mu informacje. Do tego książka ebook będzie też idealnym prezentem. Na pewno każdemu się spodoba, ponieważ któż z nas nie lubi kawy??? Ja jestem pod jej dużym wrażeniem!!!!
Bardzo ładnie wydana książka, opatrzona interesującymi fotografiami i opisami. Idealny upominek dla każdego kawosza
Książkę kupiłam bratu na gwiazdkę, bo cała nasza rodzina jest jej fanem. Tygodniowo wypijamy 1-2 kg ziaren kawy i uwielbiamy jej smak. Książka ebook naprawdę idealna dla tych, którzy biorą picie kawy niczym rytuał. Można sie dowiedzieć niesamowitych rzeczy, o których do tej pory nie miałam pojęcia. Dla smakoszy jak najbardziej!
Biblia dla kazdego kawosza. Bardzo zalecam nawet tym poczatkujacym.
książka ebook jako upominek się podobała ;) to zależy kto co lubi.. bardzo ładnie zrobiona
Bardzo nieźle wydana książka ebook dla fanów kawy. W jednym miejscu zebrana cała podstawowa wiedza na temat kawy, sposobu jej przyrządzania, odmian. Doskonała na upominek pod choinkę!
Ładne wydanie, cudowne zdjęcia, trochę zbyt ciężki tekst
Świat dzieli się na tych pijących kawę (ja) i niepijących tego napoju (mój mąż). Przyznam, że nie potrafię tego zrozumieć, jak on bez niej działa i czasem na moje oko ewidentnie by mu się przydał łyczek tego magicznego napoju. Nie tylko jeśli chodzi o zmęczenie i regenerację, lecz też szczęśliwość smakowania. Po kawie świat niemalże od razu staje się nie tylko znośniejszy, lecz przede wszystkim piękniejszy. "Podobno doktorzy są napędzani kofeiną, programiści zamieniają kawę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Najlepsze randki to te przy kawie. Przy kawie się otwieramy, zawieramy przyjaźnie, zwierzamy, planujemy podbój świata. Kawa to magiczny napój, który zdanie "zostaw mnie w spokoju lub giń" zamienia w "dzień dobry, jak się masz?", który wprawia w idealny nastrój, nadaje smak i rytm o poranku" To jeden z pierwszych cytatów jakie znajdziemy w tej publikacji. Coś w tym jest. Dla mnie kawa jest podstawowym napojem w ciągu dnia. Najwspanialsza to ta, w poniedziałek rano, w pracy, która nadaje rytm do działania na cały nadchodzący tydzień a także ta, w niedzielny, niespieszny poranek. Wówczas mam czas dla siebie i własnych myśli i biada temu kto ten czas chciałby zaburzyć :). Autorka książki - Ika Graboń jest zdecydowanie odpowiednią osobą, która na temat kawy powinna się wypowiadać. Przede wszystkim jest jej olbrzymią wielbicielką, lecz też od paru lat baristą, trenerem a także certyfikowanym sędzią m.in. Mistrzostw Polski Barista. Jej wielka wiedza i niezmierne zamiłowanie do tego napoju znalazły ujście w tej niecodziennej publikacji. Znajdziemy w tej książce pdf info na temat zbierania wiedzy o pochodzeniu ziaren a także sposobach ich parzenia parzenia, lecz także przewodnik po parzeniu kawy i wielu sposobach na to jak w domu zrobić idealny napój i o tym jaki sprzęt kupić, jaki rodzaj ziaren wybrać. Całość dopełniają piękne, apetyczne fotografie, jak też słowniczek na końcu książki. Już samo czytanie i oglądanie tej publikacji to wielka przyjemność. Ta książka ebook otula ciepłem, smakiem, zapachem. Zalecam zdecydowanie. Nie tylko dla początkujących baristów, lecz bezwarunkowo dla wszystkich kawoszy :). To doskonała książka ebook na oczekiwanie na tą pierwszą małą czarną. Szczególnie jeśli tak jak autorka stanowicie niebezpieczeństwo przed pierwszą kawusią i jesteście nieznośni dla otoczenia. Ja na przykład też tak mam. Jeśli Wy też, sięgnijcie po tę książkę :). Jeśli nie, na pewno macie w swoim otoczeniu, takie osoby. Ta publikacja, jest wprost doskonała na prezent!! www.kochamciemojezycie.blogspot.com
Wszystko to czego potrzebujesz wiedzieć o Kawie przez wielkie K, jeśli rzeczywiście pijesz kawę, a nie tylko kofeinę.
Wyobraźmy sobie taką sytuację – macie regał, taki prosty, z Ikei, a górna półka ugina się od wielkoformatowych albumów. Później odwiedzacie lokalną księgarnię czy w markecie na moment, sekundę zaledwie, zatrzymujecie się przy stoisku z książkami. Następny album woła „kup mnie...!” i chociaż nie przeczytaliście tych poprzednich, to wrzucacie go do koszyka. Możecie się przyznać, to nic wstydliwego, ja również tak robiłem. I trochę podobnie było w przypadku „Kawy” od wydawnictwa Otwarte. Chociaż nie pijam kawy, to na książkę się skusiłem. No ponieważ jak można się nie skusić na taką okładkę? Książka ebook autorstwa Iki Graboń idealnie sprawdzi się jako tzw. coffee table book, czyli dekoracja z merytoryczną wkładką. Chętnie sięgnie po każdy z gości, który usiądzie niedaleko stolika. Książka ebook zachwyca fotografiami o nieco analogowym charakterze z pięknym, plastycznym bokehem. Niemalże pachną kawą (akurat sam aromat lubię, więc to zdecydowanie komplement). Po „Kawie” można by się było spodziewać różnorakich przepisów – a to na perfekcyjne latte, a to pobudzające espresso. A do tego poradnik, jaki kupić ekspres i jaką kawę wybrać na prezent. Książka ebook Iki Graboń to jednak zdecydowanie więcej, niż sam się spodziewałem. Przede wszystkim możemy dowiedzieć się więcej o samej kawie, jej pochodzeniu, selekcjonowaniu, a także... prawdziwym smaku. Sam nie jestem kawoszem, a i tak mam wrażenie, że klasyczna kawa kojarzy mi się z czymś innym, niż zdaniem autorki powinna. Graboń zdradza nam, jak się zakochała się w kawie. Dużo w tym było przypadku i dlatego jej historia jest wiarygodna i pozwala uwierzyć, że decyzja, by poświęcić ziarnom życie nie była wykalkulowana. Pasja wylewa się z każdej strony. Autorka wraca do czasów dzieciństwa – wspomina zapachy, które ją w pewnym stopniu ukształtowały. Zachęca też, ćwiczyć własne powonienie – to jeden z najpotężniejszych zmysłów. Własną drogą, wiecie, że aromat świeżo mielonej kawy zmniejsza negatywne odczucia związane z rywalizacją? Książka ebook pełna jej wywiadów z przedstawicielami branży kawowej – nie tylko baristami, lecz i norwerskim roasterem, sędzią sensorycznym czy właścicielami krakowskiej kawiarni. Nie ma zaskoczenia w tym, że wszyscy podkreślają, że w przypadku kawy najistotniejsza jest... sama kawa. Nie sprzęt, umiejętności, lecz jakość ziaren. Oczywiście takich ziaren nie zmielimy w zębach i nie zalejemy wrzątkiem, ale trzeba dbać o podstawy. Interesujące są kawowe początki różnorakich osób. Agnieszka Rojewska spontanicznie złożyła CV w Coffeeheaven, a później pojawiła się pasja. Natomiast Joanna Larysz przyznała, że pierwszej kawy spróbowała w wieku pięciu lat i wówczas narodziło się uczucie do czarnego napoju. W albumie nie brakuje rzecz jasna praktycznych porad. Dowiecie się na przykład, jak grubość mielenia wpływa na czas parzenia kawy. Przyznaję, że nigdy o tym nie pomyślałem. W innym rozdziale przeczytacie, jak poprawnie złożyć filtr do kawy a także czym się różni chemex od kawiarki czy aeropressu. Jako totalny ignorant nie miałem pojęcia, że kawę można przyrządzić na tyle sposobów. Przyznajcie się, ile z Was ma na półkach cudowne albumy, których nie przeczytaliście? I chociaż kupujecie kolejne, to nie czytacie poprzednich. Uzależniające hobby, lecz jakże przyjemne. Plus tych ebooków jest taki, że nie musimy mieć wyrzutów sumienia – nawet jeśli sam nie skorzystamy z książki, zrobią to goście. Lecz w ty przypadku jest ryzyko – goście mogą się rozochocić i zażądać kawy. A po przejrzeniu książki Iki Graboń ich oczekiwania będą bardzo wysokie. A nie chcecie przecież wyjść na kiepskiego gospodarza, prawda? I wiecie co? Mam ochotę dać kawie jeszcze jedną szansę.
Najlepsza ksiazka o kawie, jaką czytałam :) idealnie napisana, fajne opisy, diagramy . Myślę, że nawet jesli ktos pije kawe, tylko dla pobudzenia, a nie dla smaku, to po tej ksiazce spróbuje zacząć własną przygodę z odkrywaniem smakow i aromatow kawy :) Świetna!
Fajna, interesująca skoro jestem kawoszem.t wypada cos wiecej wiedziec o ulubionym trunku❤
Bardzo przydatna pozycja w bibliotece każdego amatora kawy. Ika otwiera przed czytelnikiem drzwi do zapachów, smaków i uczucia do tego, wydawałoby się, nieźle nam słynnego napoju. Zalecam
Nie jest to następna powtórka wszystkich banałów powtarzanych jak mantra na stronach internetowych i opakowaniach kawy w sieciówkach czy tez reklamach. Jest tu znacznie więcej, od podszewki, bardzo rzetelnie i w bardzo przestępnej formie. Liczę, że dzięki tej pozycji temat kawy już nie będzie taki enigmatyczny tylko będzie sprawiał frajdę :). PS. Książka ebook cudownie wydana. Polecam!