Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Wielu ludziom wydaje się, że jeśli nie zaczynają dnia od jajecznicy na boczku, jeśli golonka rzadko gości na ich talerzu, a oni sami nie są superfanami słodyczy, to kłopot ich nie dotyczy. Nic bardziej błędnego! Zły cholesterol czai się nawet w niewinnych grzeszkach kulinarnych, które ku naszemu dużemu zdziwieniu znajdują odbicie w naszych efektach badań. Cholesterol śmiało możemy nazwać wrogiem publicznym numer 1. Batalię o obniżenie jego poziomu podejmują od lat doktorzy i eksperci od żywienia. A to z jednego powodu – jego nadmiar to jeden z głównych czynników powodujących choroby układu naczyniowego. Słowo "nadmiar" jest ważne w rozważaniach o tym, co powinniśmy jeść, gdyż sam cholesterol ma też własne dobre oblicze. To kluczowy składnik błon komórkowych, potrzebny do wytwarzania witaminy D3, hormonów nadnerczy a także płciowych. Odgrywa też istotną rolę w pracy mózgu. Jak zatem znaleźć złoty środek pomiędzy tym co, smaczne a tym, co dobre dla naszego zdrowia? Jest na to sposób! Dieta złotego środka to jadłospis skomponowany od serca i dla serca. Według autorki najlepszym i najsmaczniejszym orężem w potyczce z miażdżycą, cukrzycą, otyłością i innymi chorobami metabolicznymi jest połączenie trzech typów diet: śródziemnomorskiej, niskowęglowodanowej a także z niskim indeksem glikemicznym. Co ważne, jest to dieta łatwa, ponieważ bez liczenia kalorii i na bazie dostępnych produktów. Choć właściwie to wcale nie jest dieta, tylko sposób na zdrowe, pełne przyjemności odżywianie na co dzień.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu |
Autor: | Makarowska Magdalena |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Feeria |
Rok wydania: | 2018 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Pierwsze 40 stron stanowi wprowadzenie, w którym znajdziemy info o zespole metabolicznym a także ogólny zarys tego, co powinniśmy jeść a czego unikać jeśli borykamy się z ZM, bądź znajdujemy się w grupie ryzyka. Jak zwykle, muszę to napisać - książki z tej serii wydawnictwa Feeria, warto kupić chociażby dla tych prześlicznych zdjęć, na sam widok których cieknie slinka! Są po prostu perfekcyjne! Kolejnym zaskoczeniem były propozycje potraw. Tym razem autorka, zamiast samego 30 dniowego jadłospisu, przygotowała także obszerny dział, w którym odnajdziemy mnóstwo przepisów - począwszy od domowego pieczywa, przez domowe wyroby mięsne po słodkości. Dopiero potem naszym oczom ukazuje się jadłospis na 31 dni. Jest to przystępna i czytelna pozycja dla wszystkich, którzy pragną dbać o własne zdrowie. Mam nadzieję,że następna pozycja jej pióra też mnie nie zawiedzie. Przejrzysta, napisana prostym i czytelnym językiem. Warta polecenia. Link : https://goo.gl/2aH6co