Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Bożena Cyran dietoterapeutka, autorka ebooków pt. "Odnowa na talerzu" i "Kuchnia zdrowia i młodości", w własnej nowej książce pdf zaleca, żeby odżywiać się odpowiednio do warunków panujących w przyrodzie, czyli zgodnie z porami roku. Opierając się na zasadzie Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej a także na na makrobiotyce, podaje porady jak żyć, żeby zachować zdrowie i wewnętrzną harmonię. Oferuję Państwu sposób odżywiania oparty przede wszystkim na produktach roślinnych. W wyniku wieloletnich badań przyjęto, że zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze zaspokoimy, stosując zróżnicowaną dietę, której podstawę stanowią cztery grupy pokarmów: zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Taki sposób żywienia zmniejsza ryzyko chorób, gwarantuje dobrą kondycję i sprawność umysłu do późnych lat życia. Ważnym atutem roślin jest absorbowanie energii słonecznej, która zapewnia ludziom witalność i żywotność. W książce pdf znajdziemy m.in.: metody wzmocnienia ważnych organów ciała za pomocą odpowiedniego pożywienia, właściwego oddychania i ćwiczeń, praktyczne pomysły na potrawy, które warto jadać w określonych porach roku, schematy sezonowych jadłospisów, które mogą pomóc Ci w planowaniu codziennego menu, różne sposoby oczyszczania organizmu, skuteczny sposób odchudzania, medytacje i ćwiczenia oddechowe, wzmacniające zdrowie.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Jedz i żyj zgodnie z porami roku |
Autor: | Cyran Bożena |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Galaktyka |
Rok wydania: | 2011 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Książka ebook dla osób, które poprzez dietę chcą utrzymać rodzinę w zdrowie. To książka ebook mądra, z łatwymi przepisami. Podsumowaniem książki jest cytat" Co jesz tym jesteś"
generalnie w porządku, Pani Bożena w sposób dostępny dla laika tłumaczy i wyjaśnia zasady PP. Wielki plus za plakat z podziałem produktów na poszczególne przemiany - wisi na lodówce :)
Jedź i żyj zgodnie z naturą to książka, która daje dużo do myślenia. Współcześnie mało doceniamy dary natury, ponieważ bez względu na porę roku możemy kupić dosłownie wszystko - tylko cena różna w zależności od tego czy mamy sezon na dany produkt czy nie. Książka ebook przekonuje do korzystania z tego, co daje natura, zachęca do gotowania zgodnie z porami roku, uwzględniając różnorakie zapotrzebowania człowieka w zależności od zmieniającego się otoczenia.
Nasi przodkowie żywili się zgodnie ze zmieniającymi się porami roku. Wiosną jedli nowalijki, latem i jesienią dojrzałe warzywa a także owoce, zimą spożywali przygotowane w ciągu roku zapasy, czekając z niecierpliwością na wiosenne młode rzodkiewki, pierwsze pomidory i marchewkę. Wszystko miało własny czas. Dzisiaj niemalże zawsze możemy zjeść to, na co mamy akurat ochotę. Owoce, które u nas dojrzewają późnym latem importujemy z odległych krajów, żeby cieszyć się nimi przez cały rok. Zajadamy się cytrusami nienaturalnymi dla naszego klimatu. Dlaczego tak usilnie staramy się pokrzyżować plany naturze?
To moje pierwsze spotkanie z kuchnią Pięciu Przemian i szczerze mówiąc jeszcze nie jestem przekonana. Przede wszystkim pokazane tu są pokrótce zasady energetyczności pożywienia pod wobec jin i jang (zimna i ciepła) zasad gotowania i dostosowania jadłospisu do pór roku. Kilka zasad na pewno przyswoję jednak w całości ciężko będzie wszystko wdrożyć. Wielki plus za kolorową tabelkę do powieszenia np. w kuchni.