Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To miejsce, gdzie nowoczesność miesza się z tradycją. Kraj starych świątyń, nowinek technicznych i przepysznego jedzenia, o którym można by pisać w nieskończoność. W życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Łakocie przewożone z Chin, wyszukane specjały towarzyszące ceremonii herbacianej, śnieżnobiałe ciasteczka ryżowe czy ekstrawaganckie ciasta przygotowane przez najlepszych cukierników - to tylko niektóre smakołyki oferowane w Państwie Kwitnącej Wiśni."Japońskie słodycze" to kompleksowa publikacja, poświęcona cukiernictwu japońskiemu, wydana w języku polskim. To wyjątkowa podróż w czasie, podczas której autorka zagląda do carskiej kuchni, domów bogatych kupców i samurajów a także do znanych zakładów cukierniczych.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Japońskie słodycze |
Autor: | Tomaszewska-Bolałek Magdalena |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Hanami |
Rok wydania: | 2013 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Uwielbiam słodycze-to prawda objawiona, która towarzyszy mi praktycznie od zawsze. Któż z nas nie lubi czasem sięgnąć po te praliny, ciasteczka czy starą niezła czekoladę? Zmysły szaleją, endorfiny tańczą, życie od razu nabiera blasku. Można pisać o tym niezliczone tomy i temat praktycznie jest niewyczerpany.Można też znaleźć coś, co przykuje uwagę czytelników jeszcze bardziej. Tak jest w przypadku tej książki.A jest to opowieść, w której autorka snuje historię słodkości, które w Państwie Kwitnącej Wiśni odgrywały i odgrywają niebagatelną role. Praktycznie od zarania dziejów, do czasów nam współczesnych odkrywa przed nami historię słodyczy które odmieniły życie wielu ludzi. Po tradycyjne ciasteczka ryżowe, od wieków składane w ofierze, po bardziej wyrafinowane słodkości. Jednocześnie jest to także przekrój przez historię Japonii i krajów ościennych. Uczta smaków i aromatów, można by rzec.Świetna książka, która przeczytałem z dużym zainteresowaniem. Autorka nie podaje nam suchych faktów, lecz snuje fascynującą opowieść, od której ciężko się oderwać. Jednocześnie dla pasjonatów gotowania, pieczenia ma prawdziwą gratkę. Na ostatnich stronicach tej publikacji zamieszczone są proste i interesujące przepisy na różnorakie ciekawe nieba w gębie. A jeszcze wspaniałe ilustracje sprawiają, że ślinka sama napływa do ust. Pyszna-to właściwe słowo. Polecam.