Jadalne rośliny dziko rosnące okładka

Średnia Ocena:


Jadalne rośliny dziko rosnące

W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku a także zdrowia.Książka ta jest łatwym w zastosowaniu przewodnikiem. Odnajdziesz w niej info o najistotniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych egzotycznych roślinach jadalnych wraz ze fotografiami i opisem ich właściwości odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób można ich używać w kuchni. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można prosto pomylić z jadalnymi.

Szczegóły
Tytuł Jadalne rośliny dziko rosnące
Autor: Guido Fleischhauer Steffen, Guthmann Jurgen, Speigelberger Roland
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital
Rok wydania: 2014
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Jadalne rośliny dziko rosnące w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Jadalne rośliny dziko rosnące PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Magdalena Senderowicz

    Dawniej ludzie nie mieli takich udogodnień jak my. Nam starczy wyjść z domu, udać się do sklepu i już mamy całe mnóstwo roślin do wykorzystania w kuchni. Jednak już od zarania dziejów człowiek interesował się tym, co daje mu natura – spożywał całe mnóstwo roślin zielonych, jednak tendencja ta znacznie zanikła. Dziś raczej nie spotyka się ludzi, którzy idą do lasu bądź na łąkę mając na celu zebranie czegoś na obiad. A szkoda, ponieważ nawet nie zdajemy sobie sprawy, jakie dobrodziejstwa można tam znaleźć. Oznajmiam wszem i wobec, że książka ebook „Jadalne rośliny dziko rosnące” trafia do grona moich ulubionych pozycji! Jestem pod tak olbrzymi wrażeniem jej wykonania, że aż trudno mi to wyrazić słowami. Jej wydanie jest po prostu znakomite, a ogrom zawartych w informacji przytłaczający, lecz w jakże pozytywnym tego słowa znaczeniu. Otrzymujemy opisy wielu gatunków roślin, które doskonale nadają się do tego, żeby korzystać z ich dobrodziejstw. Już na wstępie otrzymujemy jasne informacje, jak z tej książki korzystać, co oznaczają wszystkie symbole, na które się natkniemy, a co więcej, rośliny zostały podzielone w taki sposób, żeby ułatwić szybką i prostą identyfikację. Co składa się na opis pojedynczej rośliny? Nazwa polska, nazwa łacińska, przynależność do rodziny, fotografia i podstawowe info typu wzrost czy czas kwitnienia. Lecz to zaledwie początek, bowiem później otrzymujemy kwintesencję tego, co najistotniejsze – zastosowanie poszczególnych części rośliny w kuchni, spis cennych substancji w niej zawartych (naukowe słownictwo to coś, co kocham!) a także działanie lecznicze. Każda roślina opatrzona jest zdjęciem, dzięki któremu najłatwiej będzie ją zidentyfikować w warunkach naturalnych. Dodatkowo w niektórych przypadkach otrzymujemy też dokładny i szczegółowo omówiony schemat, dzięki któremu wiemy, na co należy zwracać największą uwagę przy identyfikacji.Świetną rzeczą są strony poświęcone groźnym pomyłkom. Na pewno każdy idealnie zdaje sobie sprawę z tego, że dużo roślin jest trujących i nikt nie chce ich przez przypadek zebrać. Dzięki tej książce pdf na pewno będzie łatwiej poradzić sobie z tak nieprzyjemnymi sytuacjami. Kolejnym dodatkiem są tabele przedstawiające czas zbioru poszczególnych roślin, nawet z podziałem na ich poszczególne części (liście, korzenie, nasiona). No i już to, co urzekło mnie najbardziej – opisy ważnych substancji leczniczych, takich jak alkaloidy, aminy biogenne, kwasy, olejki, saponiny i kilka innych.„Jadalne rośliny dziko rosnące” to książka ebook cudowna, idealna i jedyna w swoim rodzaju! Zawiera w sobie wszystko to, co powinna. Autorzy z pewnością włożyli w nią mnóstwo pracy, lecz wyniki są powalające. Zdecydowanie warta własnej ceny, cieszy oko, a przydatna okaże się na pewno! Zwłaszcza dla osób ciekawych się ziołolecznictwem czy naturalnym odżywianiem. Ja jestem wręcz przekonana, że będzie mi nie raz towarzyszyć podczas spacerów i dzięki niej wzbogacę własny jadłospis. Stanie się nieodłącznym fragmentem wycieczek, a co więcej – pokuszę się o stwierdzenie, że dzięki niej można stać się mistrzem w rozpoznawaniu jadalnych roślin, które dużo osób lekceważy, ba! Nawet czasem uważa za chwasty. Nigdy nie wiadomo, kiedy taka wiedza się przyda. Książka ebook doskonała w całej własnej okazałości!

  • DEXAN

    Jeżeli poszukujemy bliskości z przyrodą - to będzie klucz do zapomnianego bogactwa pożytecznych roślin. Książka ebook cudownie wydana i ilustrowana, idealny tutorial !

  • Agnieszka Deja

    Steffen Guido Fleischhauer to dyplomowany inżynier do spraw projektowania i architektury krajobrazu. Jego pasją są jadalne egzotyczne rośliny. Jurgen Guthmann zajmuje się tematyką żywieniową i zdrowotną, jest specjalistą w zakresie roślin leczniczych i grzybów. Roland Speigelberger od 1986 roku jest zainteresowany egzotycznymi roślinami. Razem stworzyli książkę „Jadalne rośliny dziko rosnące”, która w Polsce ukazała się w 2014 roku dzięki wydawnictwu Vital.Poradnika nie da się streścić. Jest on mini encyklopedią roślin, które znajdziemy na łonie natury. Obecnie ich zastosowanie zostało wyparte przez przemysł spożywczy. Książka ebook zawiera opis dwustu najbardziej rozpowszechnionych i najistotniejszych roślin jadalnych. Każdy opis posiada nazwę polską, łacińską a także nazwę rodziny. Charakterystyka składa się z krótkiego wprowadzenia, zastosowania w kuchni (z wyróżnieniem poszczególnych elementów) i działanie lecznicze. Prócz tego pojawia się lista z cechami wyglądu. Dopełnieniem jej jest obrazek i fotografia, które mają pomóc w rozpoznaniu na łące danej rośliny. Podstawowe cechy wyglądu podano również w zielonych ramkach obok nazwy. Pod nazwą pojawiają się małe rysunki, które mają mówić o tym, co z danego ziela nadaje się do spożycia. Oznaczenia te są wyjaśniona na skrzydełku okładki.Książka posegregowana jest według obrysu liścia. Na skrzydełku znajdziemy wyjaśnienie, na jakich stronach znajdują się jakie liście. Znajdziemy tu też porady dotyczące opisu roślin i opis symboli. To pomocna ściągawka, która na pewno przyda się podczas używania pozycji.Większość poradnika zajmuje zielona część, czyli opis roślin, które są jadalne. Pod koniec pojawiają się pomarańczowe obwódki, które informują o roślinach trujących, które wyglądem przypominają te dobre. Są opisywane podobnie do własnych zdrowych odpowiedników. Umieszczono również informację o tym, z jaką rośliną mogą być pomylone i co należy zrobić, gdy się nimi zatrujemy. W tym rozdziale znajdziemy także spis miejsc, do których należy się zgłosić w razie pomyłki.Na samym końcu pojawia się tabela okresu zbiorów roślin z podzieleniem na dwanaście miesięcy. Zioła zostały rozpisane alfabetycznie, lecz przy każdej znajduje się numer strony, na której się znajduje. Tabela jest prosta. Ma kolorowe oznaczenia, prosto się nią posługiwać.Całość dopełnia spis substancji roślinnych, które znajdziemy w jadalnych ziołach a także dodatki: bibliografia, wykaz ilustracji i spis alfabetyczny.Język jest prosty, zawiera podstawowe info przekazane skrótowo. Układ na stronie jest bardzo korzystny podczas odbioru – dwie szpalty na każdej stronie pozwalają dynamicznie zorientować się, z jakim ziołem mamy do czynienia. Prosto się po nim poruszać. Nie jest to książka ebook do poczytania, lecz jest bardzo nieźle napisana i przygotowana w sam raz do korzystania podczas zbiorów.Ogólnie bardzo podoba mi się ta pozycja. Jest wykonana bardzo dobrze, kolorowe fotografie pozwalają prosto zidentyfikować rośliny, a opisy są wystarczające. Pozycja ta jest niczym encyklopedia, która może ocalić życie podczas zbiorów. Jest przemyślana i na pewno dla wielu będzie przydatna.Polecam tym, którzy chcą wprowadzić do własnego życia zdrowie z natury. Jeśli pragniemy powrócić do metod leczniczych naszych babć, leczyć się naturalnymi składnikami i samemu zbierać rośliny, ta pozycja jest obowiązkowa. Zobaczcie, co rośnie w waszych ogródkach, lub na łąkach, które odwiedzacie. Może akurat ta roślina przyniesie wam ulgę w schorzeniu?

  • Katarzyna Baryła

    Długo szukałam odpowiedniej książki, która zawierałaby nie tylko opis roślin, lecz również ich właściwości odżywcze. Wreszcie ta książka ebook spełniła wszystkie moje wymagania. Najbardziej podoba mi się tabela zbiorów i pełna informacja w jakim czasie i które części rośliny powinnam zbierać. Ta książka ebook to prawdziwa skarbnica informacji o ziołach, które rosną wokół naszych domów. Można z nich robić sałatki, dodawać do potraw jako przyprawy czy robić oryginalne nalewki. Bardzo polecam.