Średnia Ocena:
Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, aromatów i rytuałów!Autor książki "Sushi i cała reszta" po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, aby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego państwie i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco nad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są też Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają tajemnice stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe narodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu.Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostępnego i urzekającego świata mało słynnych składników i dziwacznych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujące yakitori w tokijskich zaułkach.W ciągu dziesięciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego państwie doszło do paru znaczących wydarzeń. W 2007 roku cały świat obiegły nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznał japońskiej stolicy więcej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, ale także i innych miastach, umocniły status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego państwie na kulinarnym firmamencie. Następnie, w 2013 roku UNESCO przyznała tradycyjnej kuchni japońskiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowego”. Ta informacja także trafiła na czołówki światowych czasopism i w efekcie jeszcze więcej zagranicznych szefów kuchni odwiedziło Japonię i znalazło inspiracje w tamtejszych technikach, składnikach i stylach podawania potraw.To właśnie Japonia jest źródłem pomysłów na modne restauracje z otwartą na salę kuchnią a także ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robią furorę w Londynie, Świeżym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To Japończycy wiele wcześniej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca – blogerzy, media społecznościowe i tradycyjne media poświęcone kulinariom – oszaleli na punkcie ramenu i zaczęli odkrywać inne japońskie fast foody i składniki. Japończycy wreszcie uświadomili sobie turystyczny potencjał wizerunkowy swojej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastąpił rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy.Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyło całe miasta i pozbawiło życia nad osiemnaście tysięcy osób. Było to najpotężniejsze trzęsienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziło Japonię. Trzęsienie ziemi, tsunami i katastrofa jądrowa, do której doszło w wyniku działania żywiołu, zniszczyły pomiędzy innymi region kluczowy ze względu na wytwarzanie żywności. Jakie są długoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpłynęli na odrodzenie się tych regionów i tożsamości Japończyków.Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży twórca zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japońskich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowują posiłki dla klientów. Uczy własnych dorastających synów, na czym polega japoński etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitości, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojęcia są związane z ważnymi japońskimi zasadami bezinteresowności, społeczności i doskonalenia rzemiosła.Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii a także obyczajowość tego kraju.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia |
Autor: | Booth Michael |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Rok wydania: | 2017 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!