Instrukcja obsługi faceta okładka

Średnia Ocena:


Instrukcja obsługi faceta

Jak świat światem dziewczyny szukają odpowiedzi na dziesiątki dylematów związanych z płcią przeciwną. A gdyby tak można było zajrzeć do instrukcji obsługi mężczyzny?"Instrukcja obsługi faceta" to przewodnik po damsko-męskiej komunikacji, lecz też dynamiczny i praktyczny podręcznik jak wychodzić z trudnych, konfliktowych sytuacji z płcią przeciwną. Jak czytać mężczyznę i jak do niego mówić, aby motywować go pozytywnie a nie negatywnie. Autorki w lekkiej i przewrotnej formie, lecz bardzo konkretnie ukazują jak należy reagować w różnorakich sytuacjach, żeby osiągnąć zamierzony cel. "Instrukcja obsługi faceta", to pozornie proste, a w istocie rewolucyjne narzędzie niezbędne każdej kobiecie.

Szczegóły
Tytuł Instrukcja obsługi faceta
Autor: Miller Katarzyna, Giżyńska Suzan
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Zwierciadło
Rok wydania: 2017
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Instrukcja obsługi faceta w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Instrukcja obsługi faceta PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Pobierz PDF

Nazwa pliku: Dieta-śródziemnomorska-1600-kcal-pdf.pdf - Rozmiar: 223 kB
Głosy: 0
Pobierz

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • kg

    Jest to druga książka ebook Katarzyny Miller, która dała mi bardzo do myślenia. Czyta się jednym tchem. Jest bezpośrednia, lecz tyle w niej prawdy...POLECAM!

  • Ewa Szulc

    Raczej dla kobiet, które mają poczucie humoru, ponieważ przecież nie da się zrobić instrukcji obsługi dla tak skomplikowanej istoty jak facet ;-)

  • Paulina Urzynska

    Idealna książka. Obowiązkowa pozycja dla każdej dziewczyny :) Zalecam serdecznie.

  • Marlena

    Książka ebook napisana w interesujący sposób. Na zapytania od czytelniczek odpowiadają autorki. Odpowiedzi te są trafne krótkie i na temat. Mogą być pomocą dla naprawdę wielu kobiet. Czytając ja uświadamiamy sobie rzeczy naprawdę ważne. Zalecam !

  • Marcin Lis

    zabawna, mądra, godna polecenia na upominek dla osób z poczuciem humoru ;)

  • marta baran

    Pozycja dla najmłodszych kobiet.

  • lena kasińska

    hym....jest to pozycja troszkę żartobliwa lecz fajna.....taki trochę poradnik;)

  • Joanna Dembińska

    Dawno nie trzymałam w ręku tak płytkiej książki. Niesamowicie prymitywna, można pęknąć ze śmiechu już przy pierwszym rozdziale. Co z rozdziału na epizod jest coraz bardziej żałosna. "Mam romans z żonatym facetem, czy wypytywać go o jego żonę? A z kim Ty jesteś, z nim czy z nią?" Ręce opadają...

  • Magdalena Bąk

    Kasia Miller to piękna dziewczyna więc nie miałam watpliwosci, że znajdę w tej książce pdf dużo genialnych rzeczy. Kocham ją za luźny język, otwartość i ciepło które od niej bije. Książka ebook jest również idealnie wydana, cudowne obrazki i te kolory :)

  • Bianka Zawadzka

    Ta ksiazka zupelnie zmienila moj sposob postrzegania relacji mesko damskich. Spostrzezenia sa bardzo trafne. Odnalazlam tu opis schematow pewnych zachowan z ktorych nie zdawalam sobie dotad sprawy a ktore sa jak najbardziej prawdziwe. Zalecam ta ksiazke, po jej przeczytaniu czuje sie lepiej!

  • Sara Rajewska

    Jak na książkę napisaną przez Panią psycholog spodziewałabym się czegoś bardziej "naukowego ". Myślę , że większość dziewczyn zna owe triki i zachowania opisywane w książce. Niestety nie wyniosłam z niej nic nowego ..

  • Agata Drajling

    Ocena niezła

  • aklinora

    Idealna książka ebook !! w bardzo łatwy i przejrzysty sposób pokazuje odpowiedzi na pytania, wątpliwości, które siedzą w głowie każdej dziewczyny nt mężczyzny. autorki pokazują nam, w jaki myślą mężczyżni - którzy generalnie nie myślą tyle, co kobiety. łatwe zapytania - łatwe odpowiedzi. mowa taki, jakiego my same używamy - nierzadko lekko wulgarny i swobodny. zalecam

  • asando

    Myślałam że książka ebook będzie nudna jak zobaczyłam jak wygląda "wnętrze", lecz coś mnie skusiło do jej zakupu. Nie myliłam się (kolejny raz, ponieważ znam książki Katarzyny Miller). Następna szczera, napisana fajnym mową książka, cenionej psycholog którą uwielbiam. Kocham mowa Katarzyny Miller! Po prostu nie owija niczego w bawełnę! Boże, jak nieźle że są takie kobiety! Ile wstydu miałam w sobie, a Katarzyna obala tak dużo mitów! Książka ebook bomba jak dla mnie! Obdarła tak dużo mitów, iluzji, wstydu, głupich przekonań, siedziałam na łóżku, czytałam i "kopara mi opadała" za każdym razem gdy pojawiał się świeży rozdział. Każdy z nich jest bardzo krótki, lecz tak treściwy, tak szczery, tak wartościowy, że żałuje tylko że osobiście nie mogę Pani Miller podziękować za te cenne porady. Bardzo się cieszę że Katarzyna szczerze bez owijania w bawełnę mówi o relacji damsko męskiej i o tym jakie błędy popełniają kobiety. Ja wdzięczna jestem za tę książkę, dawno nikt mi nie wyłożył tak wielu kwestii w 1 książce. Serdeczne dzięki obydwu autorkom!!! :)

  • JOLANTA PIĄTKOWSKA

    Idealnie napisany tutorial dla każdej z nas, zwraca uwagę na rzeczy, na których się "wykładamy" w kontaktach z płcią przeciwną. Wygląda na to, że postrzeganie świata przez facetów jest wiele prostsze niż nasze, lecz nie oznacza to że gorsze, po prostu inne. Jakże nierzadko nie pragniemy przyjąć tego do wiadomości. POLECAM

  • DOROTA DUDZIAK

    Książka ebook w jasny, łatwy i dosłowny sposób uczy, jak odbierać różnorakie zachowania mężczyzn. Mam 43 lata i wielkie doświadczenie w relacjach z mężczyznami, a jednak dużo mnie nauczyła. Zalecam !

  • marimaris

    Obowiązkowa pozycja dla każdej kobiety,niezależnie od wieku ani na jakim etapie życia jest.Dla mnie to kompendium wiedzy o nas kobietach i naszych zachowaniach pod kątem związków z facetami.Książka rzeczowa,przejrzysta,odpowiedzi na zapytania wypunktowane,dodatkowe info na stronach w innym kolorze.Podane są też propozycje innych ebooków do przeczytania i filmów do obejrzenia."Instrukcja..." dopracowana w każdym szczególe.POLECAM!!!

  • Alex90

    Książka ebook napisana w sposób bardzo dosadny, a niekiedy również z odpowiednim humorem. Chyba, że jako humor liczyć właśnie tą dosadność, lecz to już moje subiektywne zdanie. Jako mężczyzna sięgnąłem po tą pozycję z czystej ciekawości, żeby sprawdzić, ile autorki będą miały trafnych uwag o nas - facetach. Przyznaję szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczony. Głównie dlatego, że jest to pierwszy poradnik, gdzie wszystkie sprawy (w tym łóżkowe czy nawet przygodny seks) są opisywane (wreszcie) bez specjalnych ugrzecznień. Coś na zasadzie "jeśli masz na coś ochotę, to zrób to i nie miej wyrzutów sumienia". Jeśli kłopot leży w danej osobie, to autorki nie powstrzymują się od powiedzenia o tym wprost, czy doradzeniu nawet udania się na terapię. Olbrzymi szacunek za to. Na wszystkie zagadnienia odpowiedzi są udzielane w punktach - raz dłuższych, a raz bardzo krótkich. Oczywiście nie mogło również zabraknąć wzmianki o tym, że nam, facetom, należy przedstawiać sprawy wprost - my się niemal niczego nie domyślamy i nie lubimy, kiedy się od nas tego wymaga :-) Książkę bardzo dynamicznie się czyta - wystarczą 1-2 wieczory. W skrócie główne założenie mogę ująć tak: książka ebook doradza kobietom, żeby przede wszystkim były sobą, miłowały siebie, były asertywne i cieszyły się ze wszystkich miłych chwil, które daje im życie. Zalecam przede wszystkim kobietom, ale... Panowie, jeśli wasze dziewczyny będą miały tą książkę, to również możecie do niej zajrzeć.

 

Instrukcja obsługi faceta PDF transkrypt - 20 pierwszych stron:

 

Strona 1 Dieta śródziemnomorska 1600 kcal OWOCE I WARZYWA ● Ananas - 1 duży (500g) ● Awokado - 1 szt. (140g) ● Bakłażan (oberżyna) - 2 szt. (400g) ● Bataty - 1 szt. (200g) ● Burak - 3 szt. (300g) ● Cebula zwykła - 1 szt. (100g) ● Cebula czerwona - 1 szt. (100g) ● Czosnek - 1 główka ● Cukinia - 1 szt. (300g) ● Ciecierzyca ugotowana - 320 g (możesz sięgnąć po ciecierzycę ze słoika lub ugotować ją na zapas samodzielnie - wówczas użyj około 100 g suchych nasion) ● Koper włoski (fenkuł) - 1 bulwa (350g) ● Granat - 1 szt. (100g po obraniu) ● Jabłko - 1 małe (około 80 g) ● Kiwi - 1 szt. (75g) ● Kaki - 1 szt. (250g) ● Kukurydza - 1 kolba (można kupić już ugotowaną; około 150 g) ● Mandarynki - 4 szt. (260g) ● Marchewka - 3 szt. (135g) ● Ogórek gruntowy - 4 szt. (160g) - można zamienić na wersję szklarniową ● Ogórki kiszone - 2 szt. (120g) ● Papryka czerwona (świeża) - 1 szt. (140g) ● Pieczarki - 4 szt. (80g) ● Pomarańcza - 1 szt. (200g) ● Pomidor - 3-4 szt. (420g) ● Pomidory krojone - 2 opakowania (800g) - wybierz opcję w kartoniku lub słoiku ● Por - 1 szt. (150g) ● Rukola lub miks sałat - 1 opakowanie (100g) ● Seler naciowy - 1 opakowanie (250g) ● Szpinak baby - 1 opakowanie (100g) ZIOŁA, PRZYPRAWY, DODATKI ● Koperek - 1 pęczek ● Natka pietruszki - 3 pęczki ● Szczypiorek - 1 pęczek ● Kolendra świeża - 1 doniczka ● Mięta - 1 doniczka ● Papryczka chili ostra - 1 szt. ● Czarne oliwki - 1 łyżka (15g) ● Limonka - 1-2 szt. Strona 2 ● Przyprawy suszone: kmin rzymski, ziarna kolendry, curry (pasta lub proszek), bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, liść laurowy, słodka papryka, czarny pieprz, sól himalajska lub kłodawska ● Miód pszczeli - 2-3 łyżki (48g) ● Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek - 2 łyżeczki (ew. sok z cytryny lub ocet winny) BAKALIE ● Suszone daktyle - 5 szt. (25g) ● Jagody goji - 3 łyżki (25g) ● Nasiona chia - 4 łyżki (40g) ● Orzechy włoskie - 2 łyżki (30g) TŁUSZCZE ● Oliwa z oliwek Monini​- około 18-20 łyżek (185g) w szczególności polecam Ci moją ulubioną oliwę​​GranFruttato​wyjątkowo bogatą w polifenole ● Pasta sezamowa tahini - 6 łyżeczek (36g) ● Mleczko kokosowe (21%) - malutki kartonik (80g) NABIAŁ I JAJKA ● Jaja kurze - 5 szt. - z wolnego wybiegu lub ekologiczne, najlepiej te z większą zawartością omega-3 ● Jogurt grecki - 1 średnie opakowanie (260g) ● Jogurt naturalny 2% tł - 1 duże opakowanie (400g) ● Feta grecka - 1 kostka (200g) ● Mozzarella - 1 kulka (120g) ● Twardy ser (parmezan, grana padano, bursztyn lub pecorino) - 6 łyżek (około 50g) ZBOŻOWE ● Kasza jaglana - 10 łyżek (130g) ● Kasza gryczana niepalona - około 7 łyżek (100g) ● Makaron pełnoziarnisty - 3 łyżki (30g) ● Rice&More Monini 90 sek. 7 ziaren​- 1 opakowanie (250g) ● Mąka orkiszowa (ewentualnie pszenna pełnoziarnista) - 6 łyżek (90g) ● Płatki owsiane górskie - 11 łyżek (110g) ● Chleb żytni 100% na zakwasie - 1 bochenek (400g) RYBY I OWOCE MORZA ● Krewetki tygrysie - 5 szt. (60g) ● Makrela (wędzona) - 1 szt. (125g) ● Pstrąg strumieniowy (świeży) - 1/2 filetu (100g) ● Śledź (solony) - filet (100g) MIĘSO ● Filet z piersi indyka (bez skóry) - 200 g Strona 3 NAPOJE ● Woda mineralna - 7 butelek - możesz też sięgnąć po wodę z kranu (najlepiej przefiltrowaną) ● Czerwone wytrawne wino - 1 kieliszek (150 ml) - opcjonalnie Każdego dnia dodatkowo: suplementacja witaminą D dawka zależy od wyników badań - profilaktycznie 1000-2000 jednostek Poniedziałek Śniadanie: klasyczna szakszuka ● Jaja kurze (całe) - 1 szt. ● Czosnek - 1 ząbek ● Seler naciowy - 1 łodyga (45g) ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżka ● Pomidory krojone w soku pomidorowym - 150 g ● Ciecierzyca ugotowana - 3 łyżki (60g) ● Przyprawy: ziarna kolendry, kmin rzymski pieprz, sól, chili ● Chleb żytni na zakwasie - 1 kromka (30g) ● Kolendra (świeża) - garść Na patelni podgrzewamy oliwę Monini. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i plasterki selera naciowego. Po chwili dorzucamy pomidory i podgrzewamy sos aż zgęstnieje. Doprawiamy kminem rzymskim, kolendrą (ziarna), solą i pieprzem. Można też dodać chili. W sobie za pomocą łyżki robimy wgłębienie w sosie i wbijamy w nie jajko. Przykrywamy i na małym ogniu podgrzewamy aż białko jaja się zetnie. Danie podajemy na gorąco z garścią świeżej kolendry (lub natki pietruszki) i pieczywem. Drugie śniadanie: śródziemnomorska zupa z ziarnami (2 porcje) UWAGA: Zjedz teraz połowę porcji ! ● Oliwa z oliwek Monini - 2 łyżki (20g) ● Cebula- 1/2 szt. (50g) ● Czosnek - 2 ząbki (10g) ● Seler naciowy - 2 łodygi (90g) ● Cukinia - około 1/3 szt. (100g) ● Pomidory krojone w soku pomidorowym - 200g ● Ciecierzyca gotowana - 2 łyżki (40g) ● Rice&More Monini 90 sec. 7 ziaren - 5 łyżek (100g) [ryż biały długoziarnisty, jagody pszenicy, quinoa biała, quinoa czerwona, ryż czerwony, ryż dziki, kasza bulgur z pszenicy, soczewica, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, sól morska] ● Przyprawy: liść laurowy, tymianek, oregano, rozmaryn, papryka chili, słodka papryka, sól, pieprz Strona 4 ● Parmezan - 2 łyżki (16g) ● Natka pietruszki - czubata łyżka Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę Monini i szklimy warzywa. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy, pomidory i przyprawy (oregano, rozmaryn, tymianek, liść laurowy, mieloną paprykę słodką i ostrą). Dusimy przez 3-4 minuty. Dolewamy wodę (około 1 szklankę) i doprowadzamy do wrzenia. Po 5 minutach dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię, Rice&More 90 sek. i ugotowaną ciecierzycę. Gotujemy kolejne 3-4 minuty. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z natka pietruszki i parmezanem. Obiad: Bakłażan faszerowany kaszą i mozzarellą (2 porcje) UWAGA: Zjedz teraz połowę porcji ! ● Bakłażan - 2 szt. (400g) ● Pieczarki - 4 szt. (80g) ● Ser mozzarella - 1 kulka (120g) ● Pomidory krojone w soku pomidorowym - 100g ● Kasza jaglana - 6 łyżek (około 80g) ● Oliwa z oliwek Monini - 2 łyżki (20g) ● Czosnek - 2 ząbki (10g) ● Przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny, sól Kaszę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę Monini wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod chwili dodajemy drobno posiekane pieczarki. Kiedy pieczarki będą gotowe dodajemy pomidory i zioła. Sos podgrzewamy aż do zagęszczenia. Dodajemy kaszę jaglaną i pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy. Bakłażany przecinamy wzdłuż na połowę i wydrążamy część miąższu (możesz go dodać do leczo). Wypełniamy farszem. Bakłażany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na około 30-40 minut (do miękkości bakłażana). Podwieczorek: Koktajl z ananasa i awokado ● Ananas (świeży) - 3 plastry (240 g) ● Awokado - 1/4 szt. (35 g) ● Sok z limonki - 2 łyżki ● Natka pietruszki - garść ● Woda - 1/2 szklanki Owoce oraz pietruszkę myjemy i osuszamy. Awokado i ananasa obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze cząstki. Przekładamy do blendera. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok limonki i wodę. Blendujemy całość aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Podajemy od razu po przygotowaniu. Kolacja: Filet z pstrąga z porem i tymiankiem ● Filet z pstrąga (świeży) - 1/2 szt. (100g) Strona 5 ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżka (10g) ● Por - 3/4 szt. (120g) ● Przyprawy: świeży tymianek, pieprz czarny, sól ● Chleb żytni na zakwasie - 1 i 1/2 kromki (45g) Filet z pstrąga myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, tymiankiem i pieprzem. Pora kroimy w talarki. Na kawałku papieru do pieczenia układamy rybę oraz pora. Zawijamy w kształt cukierka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na mniej więcej 20 minut. Podajemy z chlebem żytnim skropionym oliwą Monini. Wtorek Śniadanie: Placki z cukinii z fetą ● Cukinia - 1/3 szt. (100g) ● Mąka orkiszowa - 4 łyżki (60g) ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżeczka (5g) ● Jaja kurze (całe) - 1 szt. (60g) ● Por - około 1/4 szt. (30g) ● Woda - 6 łyżek lub więcej jeśli ciasto będzie zbyt gęste ● Przyprawy: natka pietruszki, pieprz czarny, sól ● Ser feta - niewielki plasterek (25g) Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach wraz ze skórką. Lekko odciskamy nadmiar soku. Dodajemy drobno posiekanego pora, natkę, rozmącone jajko, wodę, oliwę Monini, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę. Łączymy składniki. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody. Placuszki smażymy na suchej, dobrze nagrzanej patelni na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z pokruszoną fetą. Mąkę orkiszową możesz zamienić na jaglaną lub gryczaną Drugie śniadanie: Owsianka z nasionami chia i mandarynką ● Płatki owsiane górskie - 5 łyżek (50g) ● Nasiona chia - 2 łyżeczki (10g) ● Tahini - 6 g (1 łyżeczka) ● Miód pszczeli - 1 łyżeczka (g) ● Mandarynki - 1 szt. (65 g) ● Sok z cytryny - do smaku Płatki gotujemy na wodzie. Wyłączamy ogień, dodajemy tahini, nasiona chia oraz miód. Doprawiamy do smaku odrobiną soku z cytryny. Mieszamy. Przekładamy do miseczki. Podajemy z cząstkami mandarynki. Obiad: Bakłażan faszerowany kaszą i mozzarellą Odgrzej drugą połowę obiadu z poprzedniego dnia :) Strona 6 Podwieczorek: Owoce i orzechy ● Mandarynki - 3 szt. (195g) ● Orzechy włoskie - 1 łyżka (15g) Kolacja: sałatka z krewetkami, pomarańczą i rukolą ● Krewetki tygrysie - 5 szt. (60g) ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżka (10g) ● Sok z limonki - 1 łyżka ● Mięta świeża ● Rukola - 2 garście (40g) ● Pomidorki koktajlowe - 3 szt. (60 g) ● Pomarańcza - 1/2 szt. (100g) ● Przyprawy: oregano, sól ● Chleb żytni na zakwasie - 1 kromka (30g) Krewetki myjemy, osuszamy i pozbawiamy ogonków. Marynujemy w oliwie Monini (5g), soku z limonki i drobno posiekanej mięcie. Podsmażamy i solimy. Pomarańczę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidora kroimy w półksiężyce. Tak przygotowane składniki równomiernie rozsypujemy na talerzu z rukolą. Całość polewamy pozostałą oliwą. Doprawiamy solą i oregano. Środa Śniadanie: Budyń jaglany z salsą ananasową ● Kasza jaglana - 4 łyżki (52g) ● Miód pszczeli - 1 łyżeczka (6g) ● Woda - 8 łyżek ● Mleczko kokosowe pełnotłuste - 1 łyżka (20g) ● Ananas świeży - 1 plaster (80g) ● Mięta świeża Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku aż do momentu uwolnienia orzechowego aromatu. Następnie przekładamy ją na metalowe sito i przepłukujemy najpierw zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Ponownie umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (3/4 szklanki) i gotujemy do miękkości co jakiś czas mieszając. W tym czasie ananasa kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy go drobno posiekaną miętą. Kaszę zdejmujemy z ognia, dolewamy mleczko kokosowe i 80 ml zimnej wody. Doprawiamy miodem. Miksujemy blenderem ręcznym aż do uzyskania gładkiej masy. Budyń jaglany podajemy z salsą ananasowo-miętową. Drugie śniadanie: Sałatka grecka z oliwkami ● Rukola - 3 garście (60g) ● Ser feta - około 1/4 kostki (50g) ● Ogórek gruntowy - 2 szt. (80g) Strona 7 ● Pomidor - 1 szt. (120g) ● Cebula czerwona - 1/2 szt. (50g) ● Czarne oliwki - 1 łyżka (15g) ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżka (10g) ● Przyprawy: ocet jabłkowy, oregano, pieprz czarny, sól ● Chleb żytni na zakwasie - 1 kromka (30g) Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. Na rukoli układamy pomidory, cebulkę i ogórki. Całość posypujemy pokruszoną w palcach fetą i całymi czarnymi oliwkami. Sałatkę polewamy oliwą i octem jabłkowym. Delikatnie oprószamy oregano, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami z chleba żytniego na zakwasie. Obiad: Grillowane kofty z indyka z aromatyczną sałatką tabbouleh ● Filet z piersi indyka (bez skóry) - 100 g ● Przyprawy: czosnek, kmin rzymski, ziarna kolendry, pieprz czarny, sól, mięta, natka pietruszki, kolendra, chili ● Rice&More Monini 90 sek. 7 ziaren - 5 łyżek (100g) ● Ogórek gruntowy - 2 szt. (80g) ● Pomidor - 1/2 szt. (60g) ● Papryka czerwona - 1/2 szt. (70g) ● Cebula - 1/4 szt. (25g) ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżka (10g) ● Przyprawy: mięta, kolendra, natka pietruszki, sól, pieprz Mięso mielimy lub siekamy nożem. Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, drobno posiekanymi ziołami (połową przygotowanej mięty, kolendry, pietruszki), papryką chili i kminem rzymskim. Odstawiamy na bok. W tym czasie kroimy w drobną kostkę wszystkie warzywa i siekamy zioła. Rice&More Monini 90 sek. mieszamy z warzywami, ziołami i oliwą. Mięso dzielimy na dwie porcje, nabijamy je na patyczki i grillujemy z każdej strony przez około 2 minuty. Gorące kofty podajemy z zimna sałatką. Podwieczorek: Sałatka owocowa z jogurtem ● Ananas świeży - 1 plaster (80g) ● Kiwi - 1 szt. (75g) ● Jagody goji - 1 łyżka (8g) ● Jogurt grecki - 5 łyżek (100g) ● Nasiona chia - 1 łyżka (10g) Jogurt wymieszaj z nasionami chia. Owoce obierz i pokrój. Wymieszaj i polej jogurtem. Kolacja: Śródziemnomorska zupa z ziarnami Odgrzej drugą połowę zupy przygotowanej w poniedziałek. Strona 8 Dieta śródziemnomorska 1600 kcal: Czwartek Śniadanie: Owsianka jogurtowa z tahini i granatem ● Płatki owsiane - 6 łyżek (60g) ● Jogurt naturalny 2% tł. - 10 łyżek (200g) ● Miód pszczeli - 1/2 łyżki (12g) ● Tahini - 1 łyżeczka (6g) ● Granat - 1/2 szt. (50g) Płatki gotujemy na wodzie i studzimy. Do zimnych płatków dodajemy jogurt, pastę sezamową oraz miód. Mieszamy i przekładamy do miseczki. Podajemy z pestkami granatu. Drugie śniadanie: Pasta z makreli i awokado (2 porcje) ● Wędzona makrela - 1 szt. (125g) ● Awokado - 1/4 szt. (35g) ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżka (10g) ● Przyprawy: Natka pietruszki, szczypiorek ● Chleb żytni na zakwasie - 2 kromki (60g) ● Ogórki kiszone - 2 szt. (120g) Makrelę oczyszczamy z ości i skóry. Przekładamy do blendera, dodajemy awokado, oliwę, natkę i szczypiorek. Miksujemy aż do powstania pasty. Doprawiamy pieprzem. Podajemy na kromce pieczywa żytniego. Obiad: Pieczone buraki z kaszą gryczaną i fetą (2 porcje) UWAGA: Zjedz teraz połowę przygotowanego dania ! ● Burak - 3 szt. (300g) ● Ser feta - około 1/3 opakowania (75g) ● Kasza gryczana niepalona - niecałe 7 łyżek (100g) ● Oliwa z oliwek Monini - 2 łyżki (20g) ● Przyprawy: natka pietruszki, tymianek, pieprz czarny, sól Buraki obieramy, kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie (10g) z dodatkiem tymianku, soli i pieprzu. Pieczemy do miękkości w temperaturze 180 st. C. Grykę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Buraki mieszamy z kaszą, posiekaną natką pietruszki i pozostałą oliwą. Podajemy na ciepło z pokruszoną fetą. Podwieczorek: Orzechy i daktyle ● Orzechy włoskie - 1 łyżka (15g) ● Daktyle suszone - 5 szt. (25g) Strona 9 Kolacja: Pasta z makreli i awokado Teraz zjedz drugą połowę dania przygotowanego dzisiaj rano. Piątek Śniadanie: Żytnie grzanki z guacamole i jajkiem sadzonym na wodzie ● Jaja kurze (całe) - 1 szt. ● Awokado - 1/2 szt. (70g) ● Pomidor - 1/2 szt. (60g) ● Miód pszczeli - 1 łyżeczka (6g) ● Cebula czerwona - 1/4 szt. (25g) ● Przyprawy: sok z limonki, kolendra, chili, sól, czarny pieprz ● Chleb żytni na zakwasie - 2 kromki (60g) Na patelnię wlewamy około 1 cm wody i włączamy średnio intensywny ogień. Kiedy woda będzie wrząca, wbijamy jajko, przykrywamy i „smażymy” je na wodzie przez około 4 minuty. Po tym czasie wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej. Awokado obieramy. Awokado, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Doprawiamy odrobiną miodu, posiekaną kolendrą, solą, pieprzem oraz chili. Chleb podgrzewamy w tosterze lub na grillu. Nakładamy porcję guacamole oraz jajko. Posypujemy kolendrą lub pietruszką. Drugie śniadanie: Sałatka z granatem i serem feta ● Szpinak baby - 2 garście (50g) ● Ser feta - około 1/4 opakowania (50g) ● Pomidor - 1 szt. (120g) ● Granat - 1/4 szt. (25g) ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżka (10g) ● Przyprawy: bazylia, sól, czarny pieprz Umyty, osuszony szpinak wrzuć do miseczki. Posyp pokrojonym w kostkę pomidorem (lub pomidorkami cherry), pestkami granatu, pokruszoną w palcach fetą i suszoną bazylią. Sałatkę polej oliwą Monini. Obiad: Curry z ciecierzycą, szpinakiem i marchewką ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżka (10g) ● Czosnek - 1 ząbek ● Marchew - 2 szt. (90g) ● Szpinak baby - 2 garście (50g) ● Ciecierzyca ugotowana - 6 łyżek (120g) ● Mleczko kokosowe pełnotłuste - 2 łyżki (40g) ● Rice&More Monini bulgur mix - 2 czubate łyżki (50g) Strona 10 ● Przyprawy: chili, curry (sypkie lub pasta), świeża kolendra, gałka muszkatołowa Rice&More gotujemy według przepisy na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy obraną, pokrojona w talarki marchewkę, przyprawy i mleczko kokosowe. Wlewamy około szklanki wody i gotujemy przez około 15 minut aż marchewka zmięknie. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę i szpinak. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Podajemy z miksem ziaren i świeżą kolendrą. Podwieczorek: Owoc ● Kaki - 1/2 szt. (125g) Kolacja: Pieczone buraki z kaszą gryczaną i fetą Teraz zjedz drugą połowę dania z czwartkowego obiadu. Sobota Śniadanie: Szakszuka z pietruszką i parmezanem ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżka (10g) ● Czosnek - 1 ząbek ● Pomidory krojone w soku pomidorowym - 150g ● Jaja kurze całe - 1 szt. ● Przyprawy: kmin rzymski, pieprz czarny, sól, chili ● Parmezan - 2 łyżki (16g) ● Natka pietruszki ● Chleb żytni na zakwasie - 2 kromki (60g) Na patelni podgrzewamy oliwę Monini. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dorzucamy pomidory i podgrzewamy sos aż zgęstnieje. Doprawiamy kminem rzymskim, kolendrą (ziarna), solą i pieprzem. Można też dodać chili. W sobie za pomocą łyżki robimy wgłębienie w sosie i wbijamy w nie jajko. Przykrywamy i na małym ogniu podgrzewamy aż białko jaja się zetnie. Danie podajemy na gorąco z garścią posiekanej natki pietruszki, parmezanem i pieczywem. Drugie śniadanie: Klasyczny hummus z kuminem i kolendrą ● Ciecierzyca ugotowana - 5 łyżek (100g) ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżeczka (5g) ● Tahini - 1 łyżeczka (6g) ● Przyprawy: kmin rzymski, nasiona kolendry, liście kolendry, czosnek, sól, sok z limonki ● Chleb żytni na zakwasie - 1 kromka (30g) ● Seler naciowy - 2 łodygi (90 g) ● Kolendra Strona 11 Ugotowaną ciecierzycę wkładamy do wąskiego wysokiego naczynia lub malaksera. Dodajemy około 30-40 ml lodowatej wody (ilość zależy od tego czy lubimy bardziej gęsty czy raczej kremowy hummus), tahini, sok z połowy limonki oraz sól i kmin rzymski. Całość dokładnie blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Hummus nakładamy na talerz. Posypujemy kolendrą i kminem rzymskim. Polewamy łyżeczką oliwy z oliwek Monini. Podajemy z pieczywem i selerem naciowym. Jeśli masz w domu zatar, możesz użyć go do przyprawienia hummusu. Obiad: Śródziemnomorskie leczo z indykiem ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżka (10g) ● Czosnek - 1 ząbek ● Cebula - 1/2 szt. ● Papryka czerwona - 1/2 szt. (70g) ● Cukinia - 1/2 szt. (100g) ● Pomidory krojone w soku pomidorowym - 180g ● Filet z piersi indyka - 100g ● Przyprawy: pieprz czarny, sól, natka pietruszki, świeża bazylia Warzywa myjemy i osuszamy. Paprykę, cebulę i cukinię kroimy w grubą kostkę. Mięso także myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie Monini szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cebulę, paprykę i mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy aż mięso będzie ścięte z każdej strony. Całość zalewamy pomidorami, dusimy pod przykryciem około 10 minut i posypujemy posiekanymi ziołami. Podwieczorek: Jogurt chia z persymoną i miodem ● Kaki - 1/2 szt. (125g) ● Jogurt grecki - 5 łyżek (100g) ● Miód pszczeli - 1/2 łyżki (12g) ● Nasiona chia - 1 łyżka (10g) Jogurt mieszamy z pokrojona w kostkę persymoną (kaki) i nasionami chia. Polewamy miodem. Kolacja: Pieczone bataty z dipem tahini ● Bataty - 1 szt. (200g) ● Przyprawy: pieprz czarny, sól, kmin rzymski ● Tahini - 3 łyżeczki (18g) ● Sok z limonki ● Świeża kolendra ● Granat - 1/4 szt. (25g) Batat obieramy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Układamy na blaszce, doprawiamy solą, kminem i pierzem. Pieczemy do miękkości w temperaturze 180° C (około 20-25 minut). Tahini mieszamy z sokiem z limonki. Upieczone bataty polewamy sosem tahini. Podajemy ze świeżą kolendrą (lub pietruszką) oraz pestkami granatu. Strona 12 Niedziela Śniadanie: Placki kukurydziane ● Gotowana kolba kukurydzy - 1 szt. (150g) ● Jaja kurze całe - 1 szt. ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżeczka (5g) ● Mąka orkiszowa - 2 łyżki (30g) ● Mleczko kokosowe pełnotłuste - 1 łyżka (20g) ● Przyprawy: kolendra, chili, sól, pieprz czarny, kmin rzymski, kurkuma Kolbę kukurydzy obieramy i za pomocą ostrego noża odcinamy ziarna. Umieszczamy je w misie malaksera. Dodajemy jajko, oliwę Monini, mąkę, przyprawy i mleko kokosowe. Blendujemy przez około minutę. Rozgrzewamy patelnię do smażenia bez tłuszczu. Smażymy na złoty kolor niewielkie placuszki. Podajemy ze świeżą kolendrą. Drugie śniadanie: Smoothie karotenowe ● Marchew - 1 szt. (45g) ● Pomarańcza - 1/2 szt. (100g) ● Jogurt grecki - 2 szt. (40g) ● Jagody goji - 2 łyżki (16g) ● Woda - 1/2 szklanki Wszystkie owoce i warzywa myjemy, osuszamy i obieramy. Marchewkę kroimy na talarki a pomarańczę w kostkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy w blenderze, zalewamy jogurtem greckim i wodą. Dodajemy jagody goji i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Obiad: Sałatka śledziowa z koprem włoskim i jabłkiem ● Śledź solony - 1 filet (100g) ● Seler naciowy - 1 łodyga (45g) ● Jabłko - 1/2 szt. (75g) ● Koper włoski - 100g ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżeczka (5g) ● Jogurt grecki - 1 łyżka (20g) ● Miód pszczeli- 1 łyżeczka (6g) ● Przyprawy: koperek, ocet jabłkowy, sól, pieprz czarny Śledzia kroimy w paski. Selera naciowego drobno siekamy, najlepiej razem z listkami. Koper włoski kroimy na cieniutkie plasterki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy dużo świeżego koperku. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Oliwę Monini mieszamy z octem jabłkowym i polewamy tym sosem sałatkę. Podwieczorek: Jogurt z musem ananasowym ● Jogurt naturalny - 10 łyżek (200g) Strona 13 ● Nasiona chia - 1 łyżka (10g) ● Ananas świeży - 1 plaster (80g) Ananasa miksujemy z nasionami chia. Jogurt polewamy musem ananasowym. Deser możesz wzbogacić świeżą miętą. Kolacja: Makaron z duszonym koprem włoskim ● Oliwa z oliwek Monini - 1 łyżka (10g) ● Koper włoski - 250g ● Parmezan - 2 łyżki (16g) ● Przyprawy: Natka pietruszki, sól, pieprz czarny ● Makaron pełnoziarnisty - 3 łyżki (30g) Koper włoski myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażamy warzywo. Po chwili zalewamy je niepełną szklanką wody i dusimy pod przykryciem aż do odparowania wody. Jeśli koper będzie twardy, można dolać więcej płynu i dusić go kilka minut dłużej. Fenkuł doprawiamy parmezanem, pieprzem, solą i natką pietruszki. Podajemy z ugotowanym al dente pełnoziarnistym makaronem. Dodatkowo dozwolony jest kieliszek czerwonego wytrawnego wina - 150 ml.