Średnia Ocena:
Historie kuchenne o miłości, rodzinie i sile tradycji
Ze wspomnień utkana książka ebook dotyka wszystkiego, co człowiekowi bliskie i drogie, choć w centrum zainteresowania stawia sztukę kulinarną. Międzyludzkie relacje ukazane przez pryzmat jednej rodziny osnute są wokół stołu, który jest czymś znacznie więcej niż tylko pożytecznym meblem. To miejsce, które jednoczy ludzi, uczy, wychowuje, daje poczucie bezpieczeństwa, wydobywa z pamięci takie chwile, od których robi się ciepło na sercu.„Historie kuchenne” dostarczają praktycznej wiedzy dotyczącej właściwego żywienia, sprawnego, pomysłowego przyrządzania posiłków i ekonomicznego wykorzystywania produktów spożywczych. Barbara Czaykowska-Kłoś jako dietetyk idealnie wie, że nieźle dobrane posiłki są jak naturalne leki. Stąd warto na kartach książki poszukać też prostych sprawdzonych sposobów na łagodzenie drobnych dolegliwości. Wśród bogactwa rad i przepisów znajdziemy także i te, jak – mimo przeciwności losu – zachowywać pogodę ducha, jak żyć nie wadząc się ze światem i samym sobą, wreszcie – jak odnajdywać szczęście w drobiazgach.Autorce, która „oprowadza” czytelnika po swoim życiu wtajemniczając go w prywatne historie i zdarzenia, udało wyjątkowo trafnie nakreślić obraz społeczeństwa obecnego i minionego wieku. Ukazanego na kartach książki zderzenia człowieka z peerelowską rzeczywistością nie powstydziłby się sam Stanisław Bareja. Dzięki temu jest również zabawnie, swojsko, optymistycznie.Książka, chociaż jest autorskim debiutem, już od pierwszych stron staje się przyjacielem odbiorcy czyniąc go pogodniejszym, a kto wie, może nawet szczęśliwszym.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Historie kuchenne o miłości, rodzinie i sile tradycji |
Autor: | Kłoś Barbara |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Bernardinum |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Historie kuchenne o miłości, rodzinie i sile tradycji PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Historie kuchenne O miłości, rodzinie i sile tradycji Ta pękną książka ebook autorstwa Barbary Czaykowskiej–Kłoś to prawdopodobnie najpiękniej i najdokładniej oprawiona książka, jaką do tej pory widziałam. Twarda oprawa książki sprawia, że książka ebook jawi nam się nie jako książka ebook kucharska, lecz nawet jako encyklopedia kucharska. Niezwykłe fotografie potraw i zdjęcia rodzinne samej autorki tylko dodają tej pozycji wartości artystycznych. Już na wstępie autorka przedstawia nam, że dla jej rodziny teraz i przed laty wspólne gotowanie i przygotowywanie potraw to nie tylko obowiązek i codzienna czynność, ale rodzinny rytuał, który łączy się z bliskością, lecz przede wszystkim ze szczęśliwym spędzaniem czasu, przy czynnościach, które tak lubimy, z czasem stają się one nasza pasją. Jednocześnie Barbara odwołuje się do współczesnego odżywiania Polaków, którzy w biegu, czy na dynamicznie posilą się pizza albo wegańska zupką, zanika tutaj ten dar kulinarnych umiejętności. Autorka bardzo dokładnie omawia proces przygotowywania chleba, na zakwasie z dodatkiem masła klarowanego, a nie sztucznego. Co świadczy o tym, że Barbara stawia w własnej kuchni na zdrowe i pożywne produkty. Podkreśla, że tego wszystkiego nauczyła ją mama, a większość przepisów są starsze niż ona. I tak na początku przedstawia nam sposób przygotowania pysznego, delikatnego torcika napoleońskiego cioci Zosi, oczywiście z dodatkiem karmelu. Wszystko to wygląda przepysznie! Autorka książki „Historie kuchenne” opowiadam nam, czytelnikom o gospodarstwie, które przed laty prowadzili jej rodzice, wówczas hodowali kury, indyki, kaczki i pelikany – białe, dostojne i ociężałe. Oczywiście przeznaczone one były na posiłki, lecz sam rytuał hodowli był wyjątkowy. Poza potrawami typowo mięsnymi – kotlety schabowe, zraziki, sznycle cielęce, wołowina z przepisu cioci, żeberka cielęce, pieczeń z drobiu, znajdziemy tez w tej książce pdf kucharskiej przepisy na ciasta – serowy torcik, sernik, szarlotka. Oczywiście nie mogła również pominąć przepyszne i zdrowe konfitury z swoich owoców, a także nalewki z mlekiem i karmelem, z kwiatów mniszka, porzeczkowych liści. Wszystko to brzmi i wygląda smakowicie! Wszelkiego rodzaju kluski, kluseczki, pierogi, placki po węgiersku, to kolejne potrawy, o których opowiada nam Barbara Czaykowska-Kłoś. Nie zabraknie także ciekawostek kulinarnych dla dbających o linie, w tym przepyszne, kruche musli z owocami, owsianki i kaszki. Wszystkie omawiane potrawy są na bazie naturalnych i zdrowych składników, nie ma w nich chemii, lecz książka ebook „ Historie kuchenne” to nie tylko słodkie, kwaśnie i gorzkie potrawy, lecz to historie kulinarne przeplatane z historia rodziny i samą historia Barbary Czaykowskiej-Kłoś. Dodatkowo książka ebook jest prześlicznie oprawiona, a fotografie potraw tylko dodają jej uroku. Myślę, że zaciekawi nie tylko koneserów gotowania, lecz również tych, którzy dopiero chcą się nauczyć przyrządzać różnego rodzaju potrawy. Bookolover
Niedawno w moje ręce wpadła książka ebook od Wydawnictwa Bernardinum pt. "Historie kuchenne. O miłości, rodzinie i sile tradycji". To niezwykła książka, w twardej oprawie, z piękną ciepłą okładką, w wielkim kwadratowym formacie, przypominającym album. Jej autorką jest Barbara Czaykowska-Kłoś, dla której kuchnia jest olbrzymią pasją i kojarzy się z domem rodzinnym. Wszystkie przepisy zawarte w niniejszej książce, opiera na tradycjach rodzinnych i rodzinnych przepisach, które są bardzo stare (przepis na jeden z cwibaków pochodzi z 1836 roku!). Autorytetem kulinarnym autorki była jej mama, która z przysłowiowego "byle czego", potrafiła wyczarować coś pysznego, jak chociażby smażone w drożdżowych racuszkach bukieciki fiołków albo kiście akacji. W książce pdf nierzadko ją wspomina. Przepisy te są proste, szybkie i smaczne, lecz nie zabraknie też i tych, ponad którymi trzeba będzie się trochę pogłowić, które będą wymagały trochę czasu, cierpliwości i dokładności. Znajdziemy tu receptury na dania na co dzień, lecz nie zabraknie i takich wykwintnych na szczególne okazje.To, co podoba mi się w tej książce, to naturalne, niczym nie podrasowane zdjęcia, przez co potrawy wyglądają na bardziej domowe i hmmm... prawdziwe? Tak, to prawdopodobnie dobre określenie. Mam wrażenie, jakbym spoglądała na świąteczne wypieki mojej babci. Od razu czuję ten słodki zapach. :) Z książki bije takie domowe ciepło, radość z przyrządzanych dań a także karmienia nimi bliskich. W nozdrzach czuć aromat dojrzewających w słońcu pomidorów, rumianych jabłek, a także kardamonu, który wraz z imbirem i cynamonem ukrył się w pierniku czekoladowym z powidłami... Ach... epizod o słodkościach to mój ulubiony! :) Tym bardziej, że autorka pomyślała o osobach dbających o linię, które znajdą w książce pdf coś przepysznego dla siebie. Numerem jeden jest tu dla mnie torcik waflowy, czyli pischinger. Na pewno wypróbuję ten przepis, lecz spróbuję też własnych sił przy gotowaniu i pieczeniu innych pyszności. Wyraźne i dokładne fotografie zachęcają i obiecują "niebo w gębie". Przepisy są tutaj opisywane szczegółowo z lekko wplecionymi cennymi poradami i uwagami od autorki. Nawet kaczka nadziewana jabłkami i pomarańczą wydaje się być bułką z masłem. Mamy w czym wybierać, na 402 stronach mieści się wszystko: prócz przepisów na potrawy i zdjęć, książka ebook została wzbogacona o rysunki, osobiste uwagi, wspomnienia z dzieciństwa pani Czaykowskiej - Kłoś i wesołe anegdotki, ciekawostki dotyczące ziół, np. mniszka lekarskiego, dobrodziejstwach natury i wiele, dużo innych ciekawych i przydatnych w kuchni informacji.Polecam tę książkę każdej pani domu, dla której kuchnia to coś więcej nich pomieszczenie wypełnione sprzętami do gotowania. :) Niezwykły format książki sprawia, że nadaje się ona doskonale na prezent, np. z okazji Dnia Matki. :) Całość na mamatosiaczka.blogspot.com