Historia naturalna i moralna jedzenia okładka

Średnia Ocena:


Historia naturalna i moralna jedzenia

Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Duży Post, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe metody żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce pdf losy samych produktów z moralną historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.

Szczegóły
Tytuł Historia naturalna i moralna jedzenia
Autor: Toussaint-Samat Maguelonne
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo W.A.B.
Rok wydania:
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Historia naturalna i moralna jedzenia w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Historia naturalna i moralna jedzenia PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Diana Gontarz

    To jest jak kucharska Biblia. Czytając ją zanurzamy się w historię gotowania, poznajemy wybitnych kucharzy pasjonatów, odkrywamy nieznane smaki i kraje. Jest to jedna z nielicznych książek, która w tak szerokim zakresie omawia proces powstawania świetnych dań, posiłków i uczt.

  • 48jasiek

    Czytam, czytam i czytam. I nie mogę oderwać się od tego tomiska (prawie 700 stron!). Yhmy, prawda, to SAGA POKARMÓW. Nie inaczej. Rodowe klejnoty stołu. Na początku idą miody, potem fasola, soja, grzyby i korzenie. W oddali słychać tętent dziczyzny, dalej woły i ich oprawcy. Jeszcze potem jarskie przysmaki: sery, jogurty, masło. Boże, pomóż! Daj wytrzymać! Strona 107! Nie pomógł. Rzuciłem księgę. Pobiegłem w te pędy do kuchni. Lodówka! Pieczarki, cebula, jaja... Ufff! I czytać się nie da, i jeść coraz ciężej. Umiar, umiar, umieram... Pyszności.

  • nalikail

    Bardzo ciekawie ujęty temat jedzenia, ponieważ w kontekście historycznym i kulturowym. Książka ebook jest bardzo obszerna, więc naprawdę dużo można się z niej dowiedzieć, a do tego napisana jest w ciekawy i w przystępny sposób. Dużo różnorakich ciekawostek dotyczących jedzenia na przestrzeni dziejów, dla mnie bardzo interesujące.