Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary okładka

Średnia Ocena:


Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary

"Rozmowa o kuchni nie jest dzisiaj we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka”. Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Lecz czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich stale ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo nierzadko rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej urok były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Rozsiądź się komfortowo z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk. Palce lizać! Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina. "Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce pdf jest wszystko to, za co kocham Włochów – ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości a także ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i genialna książka ebook o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni”. Bartek Kieżun – dziennikarz, kucharz i fotograf. Twórca serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Szczegóły
Tytuł Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
Autor: Cesari Luca
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Znak Koncept
Rok wydania: 2022
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Jadwiga

    Wspaniała. Mnóstwo interesujących informacji. Polecam.

  • Lidia Szymanowska

    Rewelacja!!!!

  • Paweł

    Idealna