Historia kuchni okładka

Średnia Ocena:


Historia kuchni

Reay Tannahill (1929–2007), szkocka pisarka słynna u nas z bestsellerowej „Historii seksu", zapoczątkowała „Historią kuchni” badania ponad światowymi kulinariami, stanowiące już dzisiaj pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła „człowiek jest tym, co je” nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały ważny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce pdf cała ta bogata historia odnalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość wyjątkowych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnorakich okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dzisiaj klasyką: pierwsza odsłona ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, ponieważ na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu zamierzchłe teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę zamierzchłych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnorakich produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu…) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie.

Szczegóły
Tytuł Historia kuchni
Autor: Tannahill Reay
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Aletheia
Rok wydania: 2014
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Historia kuchni w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Historia kuchni PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Anka Chylak

    Świetna, solidnie przygotowana praca o fenomenie kuchni