Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Reay Tannahill (1929–2007), szkocka pisarka słynna u nas z bestsellerowej „Historii seksu", zapoczątkowała „Historią kuchni” badania ponad światowymi kulinariami, stanowiące już dzisiaj pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła „człowiek jest tym, co je” nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały ważny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce pdf cała ta bogata historia odnalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość wyjątkowych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnorakich okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dzisiaj klasyką: pierwsza odsłona ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, ponieważ na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu zamierzchłe teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę zamierzchłych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnorakich produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu…) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Historia kuchni |
Autor: | Tannahill Reay |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Aletheia |
Rok wydania: | 2014 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Świetna, solidnie przygotowana praca o fenomenie kuchni