Średnia Ocena:
Herbata. Moc smaku i aromatu
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Na zapytanie o to, jaką herbatę pijemy, większość z nas odpowie, że ekspresową. Tymczasem herbata – pijana w Polsce już w II połowie XVII wieku – zaskakuje różnorodnością. Może więc warto raz na jakiś czas odłożyć ulubioną saszetkę i wybrać się do herbaciarni? Tylko jaką wybrać? Białą, zieloną, czarną czy czerwoną? Aromatyzowaną czy z dodatkiem kwiatów, owoców, orzechów albo alkoholu? W całych liściach czy łamaną? Niekiedy pojawia się jeszcze szereg skrótów bądź nazw określających, z której części krzewu zebrano liście… FP, PS, OP… A w głowie wciąż kołacze się zapytanie – czemu to tak skomplikowane? Ta książka ebook powstała z myślą o wszystkich, którzy mimo tych trudności mają ochotę na niezwykłe smaki i chcą dowiedzieć się czegoś o sposobach parzenia i podawania herbaty. Dla wszystkich lubiących zaznać chwili spokoju z filiżanką albo kubkiem ulubionego naparu w ręku.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Herbata. Moc smaku i aromatu |
Autor: | Mrowiec Justyna |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Buchmann |
Rok wydania: | 2014 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Herbata. Moc smaku i aromatu PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Podstawową wiedzę na temat herbaty miałam już wcześniej, teraz jednak chciałam uzupełnić wiadomości dotyczące szerszej historii herbaty, jej uprawy i procesie tworzenia suszu gotowego do spożycia, rodzajach herbat i sposobach jej parzenia. Książka ebook zawiera również szereg przepisów na wykonanie herbat rozgrzewających i orzeźwiających a także receptury na herbaciane słodkości. Dużo interesujących informacji przeczytałam na temat tradycyjnej chińskiej i japońskiej etykiety związanej z procesem parzenia herbaty, historii Tea Time w Wielkiej Brytanii czy okoliczności stworzenia samowarów w Rosji. Początki stosowania herbaty w Polsce były mi wcześniej zupełnie nie znane, a teraz wiem jak początkowo wykorzystywana do parzenia napojów leczniczych herbata ewoluowała do pozycji codziennego napoju milionów rodaków. Warunki uprawy, zestaw liści, przetwarzanie i produkcja herbaty - ciekawostki o herbacie zebrane w pigułce. Czy wiedzieliście, że różnorakie rodzaje herbaty, tj. czarna, czerwona, zielona, żółta, biała i oolung pochodzą z tego samego drzewa? To stopień utlenienia liści powoduje te ważne różnice w smaku i wyglądzie herbaty. W książce pdf znajdziemy dokładny opis wyglądu i smaku tych rodzajów herbat a także ich mieszanek. Mamy tu również porady na parzenie herbaty, a więc kiedy, jaką herbatę wybrać, jakiej użyć wody, i jak długo parzyć. Idealnie pamiętam moje początki z parzeniem herbat liściastych. Wychodziły lub za słabe, lub za mocne. Niestety kiedyś wszystkie traktowałam wrzątkiem. Na szczęście nauczyłam się z czasem przyrządzać odpowiednie napary. Gdyby jednak to nie nastąpiło to książka ebook byłaby dla mnie wybawieniem w tej kwestii :) To co w tej książce pdf zauroczyło mnie jednak najbardziej to piękne przepisy na napoje i słodkości z herbaty. Wymienione w przepisach składniki są ogólnodostępne, a ich wykorzystanie w dużym stopniu może poprawić smak i właściwości nawet zwykłej, czarnej herbaty. Ja cały czas kupuję gotowe mieszanki, lecz również wcześniej nawet nie pomyślałam o tym, że sama mogę sobie zrobić taką mieszankę, która będzie mi odpowiadać najbardziej. Niektóre zawarte w książce pdf przepisy opierają się tylko na przyprawach, inne są z domieszką alkoholu, a jeszcze inne zawierają owoce - co kto lubi :) Bardzo zaskoczył mnie przepis na herbatę z żółtkami - nigdy nie słyszałam o takim połączeniu i dopóki co boję się spróbować, lecz nieźle wiedzieć, że i takie wariacje można stosować :) Słodkości prezentują się obłędnie, lecz zanim wypróbuję któryś z przepisów minie trochę czasu, bo... ciągle trzymam się diety :)
Herbatę pochłaniam w ilościach hurtowych. Naprawdę – ile będzie, tyle wypiję. A nawet i więcej! Dlatego jak tylko w moje ręce trafiła książka ebook „Herbata. Moc smaku i aromatu” to od razu zaczęłam się zachwycać jej pięknym wydaniem graficznym i całym mnóstwem przepisów, które znajdują się w środku. Z czym mamy tutaj do czynienia? Jedną element już ujawniłam, lecz przepisy to nie wszystko! Przygodę z tą herbacianą książką rozpoczynamy od legend i historii tego cudownego napoju, a przyznaję szczerze, że czytałam ten epizod olbrzymim zaangażowaniem! Uwielbiam legendy i podania, być może nieco gorzej jest z faktami historycznymi, lecz jeżeli chodzi o coś, co mnie naprawdę interesuje, to jestem w stanie pochłonąć każdy rodzaj wiedzy. Przechodzimy więc przez historię herbaty w państwach takich jak Japonia, Holandia, Chiny, Anglia i Rosja, aż w końcu otrzymujemy fakty z naszego rodzimego kraju. Następny rozdział, czyli „Plantacje herbaty” to ten, który spodobał mi się najbardziej! To tutaj dowiedzieć się można, jak powstaje herbata, którą znamy – czyli jak przebiega zestaw i obróbka. Teraz to tylko chodzę i szpanuję wiedzą :). Następnie przechodzimy do meritum, czyli rodzajów herbaty. I tutaj nie lada zaskoczenie! Nie wiedziałam o istnieniu herbaty żółtej i turkusowej, więc pierwszą rzeczą, jaką zrobiłam po przeczytaniu tego działu było sprawdzenie w Internecie paru herbaciarni, w których mogę te rodzaje dostać – szykuje się nie lada uczta! Ciekawą rzeczą jest informacja o tym, co jest herbatą a co nie, bowiem okazuje się, że yerba i rooibos się do niej nie zaliczają. A dlaczego? A przekonajcie się sami :).Tuż przed samymi przepisami dowiadujemy się jeszcze, w jaki sposób powinno się poprawnie parzyć i przechowywać herbatę. A same przepisy? Magia! Panuje tu taka różnorodność, że aż niewiadomo od czego zacząć. Herbaty orzeźwiające, rozgrzewające, pobudzające… a to jeszcze nie wszystko. Największym zaskoczeniem były ostatnie przepisy dotyczące… wypieków! Mufinki z zielonej herbaty? Nie ma sprawy! Ciasto herbaciane? Już się robi! Oj zrobi się zrobi… i to już niedługo! Nic tylko jeść i pić!„Herbata. Moc smaku i aromatu” to idealna pozycja, obowiązkowa dla każdego fana herbaty! Cudownie wydana, z pięknymi przepisami, interesującymi faktami i niesamowitymi zdjęciami. Po prostu nie można przejść obok niej obojętnie! Zdecydowanie zasługuje na honorowe miejsce w kuchennej biblioteczce!