Herbata. Moc smaku i aromatu okładka

Średnia Ocena:


Herbata. Moc smaku i aromatu

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Na zapytanie o to, jaką herbatę pijemy, większość z nas odpowie, że ekspresową. Tymczasem herbata – pijana w Polsce już w II połowie XVII wieku – zaskakuje różnorodnością. Może więc warto raz na jakiś czas odłożyć ulubioną saszetkę i wybrać się do herbaciarni? Tylko jaką wybrać? Białą, zieloną, czarną czy czerwoną? Aromatyzowaną czy z dodatkiem kwiatów, owoców, orzechów albo alkoholu? W całych liściach czy łamaną? Niekiedy pojawia się jeszcze szereg skrótów bądź nazw określających, z której części krzewu zebrano liście… FP, PS, OP… A w głowie wciąż kołacze się zapytanie – czemu to tak skomplikowane? Ta książka ebook powstała z myślą o wszystkich, którzy mimo tych trudności mają ochotę na niezwykłe smaki i chcą dowiedzieć się czegoś o sposobach parzenia i podawania herbaty. Dla wszystkich lubiących zaznać chwili spokoju z filiżanką albo kubkiem ulubionego naparu w ręku.

Szczegóły
Tytuł Herbata. Moc smaku i aromatu
Autor: Mrowiec Justyna
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Buchmann
Rok wydania: 2014
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Herbata. Moc smaku i aromatu w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Herbata. Moc smaku i aromatu PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • magdalenardo

    Podstawową wiedzę na temat herbaty miałam już wcześniej, teraz jednak chciałam uzupełnić wiadomości dotyczące szerszej historii herbaty, jej uprawy i procesie tworzenia suszu gotowego do spożycia, rodzajach herbat i sposobach jej parzenia. Książka ebook zawiera również szereg przepisów na wykonanie herbat rozgrzewających i orzeźwiających a także receptury na herbaciane słodkości. Dużo interesujących informacji przeczytałam na temat tradycyjnej chińskiej i japońskiej etykiety związanej z procesem parzenia herbaty, historii Tea Time w Wielkiej Brytanii czy okoliczności stworzenia samowarów w Rosji. Początki stosowania herbaty w Polsce były mi wcześniej zupełnie nie znane, a teraz wiem jak początkowo wykorzystywana do parzenia napojów leczniczych herbata ewoluowała do pozycji codziennego napoju milionów rodaków. Warunki uprawy, zestaw liści, przetwarzanie i produkcja herbaty - ciekawostki o herbacie zebrane w pigułce. Czy wiedzieliście, że różnorakie rodzaje herbaty, tj. czarna, czerwona, zielona, żółta, biała i oolung pochodzą z tego samego drzewa? To stopień utlenienia liści powoduje te ważne różnice w smaku i wyglądzie herbaty. W książce pdf znajdziemy dokładny opis wyglądu i smaku tych rodzajów herbat a także ich mieszanek. Mamy tu również porady na parzenie herbaty, a więc kiedy, jaką herbatę wybrać, jakiej użyć wody, i jak długo parzyć. Idealnie pamiętam moje początki z parzeniem herbat liściastych. Wychodziły lub za słabe, lub za mocne. Niestety kiedyś wszystkie traktowałam wrzątkiem. Na szczęście nauczyłam się z czasem przyrządzać odpowiednie napary. Gdyby jednak to nie nastąpiło to książka ebook byłaby dla mnie wybawieniem w tej kwestii :) To co w tej książce pdf zauroczyło mnie jednak najbardziej to piękne przepisy na napoje i słodkości z herbaty. Wymienione w przepisach składniki są ogólnodostępne, a ich wykorzystanie w dużym stopniu może poprawić smak i właściwości nawet zwykłej, czarnej herbaty. Ja cały czas kupuję gotowe mieszanki, lecz również wcześniej nawet nie pomyślałam o tym, że sama mogę sobie zrobić taką mieszankę, która będzie mi odpowiadać najbardziej. Niektóre zawarte w książce pdf przepisy opierają się tylko na przyprawach, inne są z domieszką alkoholu, a jeszcze inne zawierają owoce - co kto lubi :) Bardzo zaskoczył mnie przepis na herbatę z żółtkami - nigdy nie słyszałam o takim połączeniu i dopóki co boję się spróbować, lecz nieźle wiedzieć, że i takie wariacje można stosować :) Słodkości prezentują się obłędnie, lecz zanim wypróbuję któryś z przepisów minie trochę czasu, bo... ciągle trzymam się diety :)

  • Magdalena Senderowicz

    Herbatę pochłaniam w ilościach hurtowych. Naprawdę – ile będzie, tyle wypiję. A nawet i więcej! Dlatego jak tylko w moje ręce trafiła książka ebook „Herbata. Moc smaku i aromatu” to od razu zaczęłam się zachwycać jej pięknym wydaniem graficznym i całym mnóstwem przepisów, które znajdują się w środku. Z czym mamy tutaj do czynienia? Jedną element już ujawniłam, lecz przepisy to nie wszystko! Przygodę z tą herbacianą książką rozpoczynamy od legend i historii tego cudownego napoju, a przyznaję szczerze, że czytałam ten epizod olbrzymim zaangażowaniem! Uwielbiam legendy i podania, być może nieco gorzej jest z faktami historycznymi, lecz jeżeli chodzi o coś, co mnie naprawdę interesuje, to jestem w stanie pochłonąć każdy rodzaj wiedzy. Przechodzimy więc przez historię herbaty w państwach takich jak Japonia, Holandia, Chiny, Anglia i Rosja, aż w końcu otrzymujemy fakty z naszego rodzimego kraju. Następny rozdział, czyli „Plantacje herbaty” to ten, który spodobał mi się najbardziej! To tutaj dowiedzieć się można, jak powstaje herbata, którą znamy – czyli jak przebiega zestaw i obróbka. Teraz to tylko chodzę i szpanuję wiedzą :). Następnie przechodzimy do meritum, czyli rodzajów herbaty. I tutaj nie lada zaskoczenie! Nie wiedziałam o istnieniu herbaty żółtej i turkusowej, więc pierwszą rzeczą, jaką zrobiłam po przeczytaniu tego działu było sprawdzenie w Internecie paru herbaciarni, w których mogę te rodzaje dostać – szykuje się nie lada uczta! Ciekawą rzeczą jest informacja o tym, co jest herbatą a co nie, bowiem okazuje się, że yerba i rooibos się do niej nie zaliczają. A dlaczego? A przekonajcie się sami :).Tuż przed samymi przepisami dowiadujemy się jeszcze, w jaki sposób powinno się poprawnie parzyć i przechowywać herbatę. A same przepisy? Magia! Panuje tu taka różnorodność, że aż niewiadomo od czego zacząć. Herbaty orzeźwiające, rozgrzewające, pobudzające… a to jeszcze nie wszystko. Największym zaskoczeniem były ostatnie przepisy dotyczące… wypieków! Mufinki z zielonej herbaty? Nie ma sprawy! Ciasto herbaciane? Już się robi! Oj zrobi się zrobi… i to już niedługo! Nic tylko jeść i pić!„Herbata. Moc smaku i aromatu” to idealna pozycja, obowiązkowa dla każdego fana herbaty! Cudownie wydana, z pięknymi przepisami, interesującymi faktami i niesamowitymi zdjęciami. Po prostu nie można przejść obok niej obojętnie! Zdecydowanie zasługuje na honorowe miejsce w kuchennej biblioteczce!