Gotuję, nie marnuję okładka

Średnia Ocena:


Gotuję, nie marnuję

To książka ebook dla wszystkich, którzy poszukują pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia. W tej książce pdf odnajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, lecz także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, co zrobić, aby ograniczyć kupowanie za znacznej ilości jedzenia, poznasz najlepsze metody przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, aby ich nowość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – żeby tylko nie wyrzucać! Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. W ten sposób marnujemy nie tylko żywność, lecz i hektolitry wody, która jest niezbędna do jej wytworzenia. W odpowiedzi na to powstają znakomite inicjatywy: Dan Barber, ulubiony kucharz Państwa Obamów, który w własnej restauracji podaje dania – z resztek; sklepik w Kopenhadze, w którym można zakupić jedzenie z uszkodzeniami podczas transportu, albo któremu kończy się termin ważności; w Dani blogerka Selina Jull założyła ruch edukacyjny Stop marnowaniu jedzenia, już po pięciu latach w jej państwie marnuje się o 25% jedzenia mniej! Książka doskonale wpisuje się coraz silniejszy i świadomy w Europie a także Stanach Zjednoczonych trend zero waste. Wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek - doceniana i pożądana. Uznani szefowie kuchni komponują wymyślne przepisy, a Sylwia Majcher pokaże, że recyklingowym kulinarnym bohaterem w swoim domu może być przecież każdy. Jej przepisy są funkcjonale i, co kluczowe - proste do odtworzenia nawet przez amatorów. Po przeczytaniu rad Sylwii Majcher, już nigdy nie wyrzucisz jabłka z plamką albo głąba z kapusty i nie wzgardzisz przedwczorajszym pieczywem. W Twoim piekarniku z tych produktów (i wielu innych do tej pory wyrzucanych) powstaną przepyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba kapusty, quiche z białego sera i cebuli, a także kotlety z łososia? Brzmi jak dania z resztek? Czy może raczej jak menu dobrej restauracji? Stosując się do paru podstawowych zasad i korzystając z tych wspaniałych pomysłów, nabierzesz wprawy w smacznym gotowaniu, nauczysz się nie tylko wykorzystywać resztki z przyrządzania posiłków, lecz także, dzięki dobremu planowaniu, spowodujesz, że tych resztek będzie się w Twojej kuchni pojawiało coraz mniej. I odczujesz sporą różnicą w swoim portfelu. Na plus! Sylwia Majcher, reporterka TVN24, współautorka nagradzanego bloga kulinarnego kuchniawformie.pl. Zwyciężczyni ogólnopolskich Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW W Warszawie. Autorka reportaży i wywiadów kulinarnych. Mistrzyni kuchennej improwizacji - ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. Przywraca właściwe miejsce resztkom i stawia je na stole w atrakcyjnej odsłonie. Mama dwójki dzieci, na których z sukcesami testuje własne nieoczywiste przepisy. Regularnie w podróży, które są dla niej nieustającym źródłem inspiracji. Lubi zaglądać szefom kuchni do garnków i talerzy. Zbiera książki kucharskie z całego świata, w świeżych miejscach zamiast muzeów zwiedza targowiska i miejsca, w których karmiącą zaskakująco. Gdy nie gotuje i nie je, biega lub jeździ na rowerze.

Szczegóły
Tytuł Gotuję, nie marnuję
Autor: Majcher Sylwia
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Buchmann
Rok wydania:
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Gotuję, nie marnuję w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Gotuję, nie marnuję PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Anonim

    Skoro whiteplatecom tak piszę na instagramie to więcej rekomendacji nie trzeba. Mogę tylko potwierdzić, ponieważ już mam książkę w domu. "Wczoraj do późna czytałam tę książkę, a później długo nie mogłam zasnąć... Niby tyle się mówi na temat wyrzucania i marnowania jedzenia, a... kłopot stale istnieje, czyli tak naprawdę losy się w tym temacie niewiele. Taki pierwszy z brzegu przykład: marnujemy co drugie jabłko i co trzecią (!) wyłowioną z jeziora lub morza rybę. To idealna książka, bez zbędnego moralizatorstwa, oparta na faktach z życia i przykładach autorki. Kto z nas nie poszedł do sklepu na głodniaka i nie kupował kompulsywnie jedzenia? Mądra, potrzebna, ciekawa, w dodatku cudownie wydana, mnóstwo fajnych, nieprzekombinowanych przepisów. Zalecam bardzo! Zwłaszcza przed weekendowymi zakupami"

  • anonymous

    Ja już oszczędzam, ponieważ książka ebook naprawdę daje dużo porad co robić, aby nie wyrzucać jedzenia do śmietnika. Bardzo fajne i przede wszystkim dla każdego przepisy.

  • Justyna Mańkowska

    Od dawna czekałam na taką książkę. Reszty chleba, sałaty, warzyw. Wiedziałam, że chcę zużywać wszystko do spodu, lecz nie miałam pomysłu jak ;/ To co urzeka mnie w tej książce, to prostota. Chodzi o to, aby dynamicznie i sprawnie ugotować coś z resztek, a nie o to aby hodować do starości topinambura, aby później tworzyć wyrafinowane danie Zero Waste. Mam nadzieję, że będzie jakaś kontynuacja.

  • Milegodni

    W końcu ! Bardzo się cieszę, że powstała taka książka. Dużo moich kolegów i ja chętnie ją kupi, ponieważ tyle się jedzenia marnuje. Mam nadzieję, że będzie do kupienia w moim Empiku na palcu Unii.

  • Anonim

    Super książka! Wreszcie ktoś spisał o czyms tak oczywistym! Polecam!

  • Anonim

    Idealna książka! Dużo interesujących rozwiązań i podpowiedzi, zwłaszcza tych dotyczących robienia przemyślanych zakupów, zawsze miałam z tym problem.

  • Anonim

    Zapowiada się ciekawie. Okładka do mnie przemawia. Marnuję na potęgę. Niestety.

  • anonymous

    Wreszcie w Polsce będzie książka ebook o niemarnowaniu jedzenia. Zamiast wyrzucać tony jedzenia, lepiej kupić książkę i korzystać z przepisów. Ja już zamówiłem.

  • Anonim

    Wspaniała, genialna i inspirująca. A co najistotniejsze pełna prostych i kreatywnych przepisów. Dzięki tej książce pdf już nigdy nie wyrzucę obierek, głąba kapusty czy skórki parmezanu!

  • Agnieszka

    czekam!! w końcu książka ebook o zero waste w polskich warunkach! Czekam czekam:)