Średnia Ocena:
Gotuję, nie marnuję
To książka ebook dla wszystkich, którzy poszukują pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia. W tej książce pdf odnajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, lecz także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, co zrobić, aby ograniczyć kupowanie za znacznej ilości jedzenia, poznasz najlepsze metody przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, aby ich nowość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – żeby tylko nie wyrzucać! Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. W ten sposób marnujemy nie tylko żywność, lecz i hektolitry wody, która jest niezbędna do jej wytworzenia. W odpowiedzi na to powstają znakomite inicjatywy: Dan Barber, ulubiony kucharz Państwa Obamów, który w własnej restauracji podaje dania – z resztek; sklepik w Kopenhadze, w którym można zakupić jedzenie z uszkodzeniami podczas transportu, albo któremu kończy się termin ważności; w Dani blogerka Selina Jull założyła ruch edukacyjny Stop marnowaniu jedzenia, już po pięciu latach w jej państwie marnuje się o 25% jedzenia mniej! Książka doskonale wpisuje się coraz silniejszy i świadomy w Europie a także Stanach Zjednoczonych trend zero waste. Wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek - doceniana i pożądana. Uznani szefowie kuchni komponują wymyślne przepisy, a Sylwia Majcher pokaże, że recyklingowym kulinarnym bohaterem w swoim domu może być przecież każdy. Jej przepisy są funkcjonale i, co kluczowe - proste do odtworzenia nawet przez amatorów. Po przeczytaniu rad Sylwii Majcher, już nigdy nie wyrzucisz jabłka z plamką albo głąba z kapusty i nie wzgardzisz przedwczorajszym pieczywem. W Twoim piekarniku z tych produktów (i wielu innych do tej pory wyrzucanych) powstaną przepyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba kapusty, quiche z białego sera i cebuli, a także kotlety z łososia? Brzmi jak dania z resztek? Czy może raczej jak menu dobrej restauracji? Stosując się do paru podstawowych zasad i korzystając z tych wspaniałych pomysłów, nabierzesz wprawy w smacznym gotowaniu, nauczysz się nie tylko wykorzystywać resztki z przyrządzania posiłków, lecz także, dzięki dobremu planowaniu, spowodujesz, że tych resztek będzie się w Twojej kuchni pojawiało coraz mniej. I odczujesz sporą różnicą w swoim portfelu. Na plus! Sylwia Majcher, reporterka TVN24, współautorka nagradzanego bloga kulinarnego kuchniawformie.pl. Zwyciężczyni ogólnopolskich Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW W Warszawie. Autorka reportaży i wywiadów kulinarnych. Mistrzyni kuchennej improwizacji - ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. Przywraca właściwe miejsce resztkom i stawia je na stole w atrakcyjnej odsłonie. Mama dwójki dzieci, na których z sukcesami testuje własne nieoczywiste przepisy. Regularnie w podróży, które są dla niej nieustającym źródłem inspiracji. Lubi zaglądać szefom kuchni do garnków i talerzy. Zbiera książki kucharskie z całego świata, w świeżych miejscach zamiast muzeów zwiedza targowiska i miejsca, w których karmiącą zaskakująco. Gdy nie gotuje i nie je, biega lub jeździ na rowerze.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Gotuję, nie marnuję |
Autor: | Majcher Sylwia |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Buchmann |
Rok wydania: |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Gotuję, nie marnuję PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Skoro whiteplatecom tak piszę na instagramie to więcej rekomendacji nie trzeba. Mogę tylko potwierdzić, ponieważ już mam książkę w domu. "Wczoraj do późna czytałam tę książkę, a później długo nie mogłam zasnąć... Niby tyle się mówi na temat wyrzucania i marnowania jedzenia, a... kłopot stale istnieje, czyli tak naprawdę losy się w tym temacie niewiele. Taki pierwszy z brzegu przykład: marnujemy co drugie jabłko i co trzecią (!) wyłowioną z jeziora lub morza rybę. To idealna książka, bez zbędnego moralizatorstwa, oparta na faktach z życia i przykładach autorki. Kto z nas nie poszedł do sklepu na głodniaka i nie kupował kompulsywnie jedzenia? Mądra, potrzebna, ciekawa, w dodatku cudownie wydana, mnóstwo fajnych, nieprzekombinowanych przepisów. Zalecam bardzo! Zwłaszcza przed weekendowymi zakupami"
Ja już oszczędzam, ponieważ książka ebook naprawdę daje dużo porad co robić, aby nie wyrzucać jedzenia do śmietnika. Bardzo fajne i przede wszystkim dla każdego przepisy.
Od dawna czekałam na taką książkę. Reszty chleba, sałaty, warzyw. Wiedziałam, że chcę zużywać wszystko do spodu, lecz nie miałam pomysłu jak ;/ To co urzeka mnie w tej książce, to prostota. Chodzi o to, aby dynamicznie i sprawnie ugotować coś z resztek, a nie o to aby hodować do starości topinambura, aby później tworzyć wyrafinowane danie Zero Waste. Mam nadzieję, że będzie jakaś kontynuacja.
W końcu ! Bardzo się cieszę, że powstała taka książka. Dużo moich kolegów i ja chętnie ją kupi, ponieważ tyle się jedzenia marnuje. Mam nadzieję, że będzie do kupienia w moim Empiku na palcu Unii.
Super książka! Wreszcie ktoś spisał o czyms tak oczywistym! Polecam!
Idealna książka! Dużo interesujących rozwiązań i podpowiedzi, zwłaszcza tych dotyczących robienia przemyślanych zakupów, zawsze miałam z tym problem.
Zapowiada się ciekawie. Okładka do mnie przemawia. Marnuję na potęgę. Niestety.
Wreszcie w Polsce będzie książka ebook o niemarnowaniu jedzenia. Zamiast wyrzucać tony jedzenia, lepiej kupić książkę i korzystać z przepisów. Ja już zamówiłem.
Wspaniała, genialna i inspirująca. A co najistotniejsze pełna prostych i kreatywnych przepisów. Dzięki tej książce pdf już nigdy nie wyrzucę obierek, głąba kapusty czy skórki parmezanu!
czekam!! w końcu książka ebook o zero waste w polskich warunkach! Czekam czekam:)