Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy okładka

Średnia Ocena:


Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy

Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz.Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie. Nareszcie rozprawisz się z żywieniowymi demonami współczesnego świata. Ta wywrotowa książka ebook dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i prezentuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam uważać doktorzy i specjaliści od żywienia. Lecz naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że niemal wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie. Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, później skazano ją na potępienie, a później znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli lub stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych. Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i doktorzy wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia. „Levinovitz znów dopuszcza do głosu naukę i czyni to w odkrywczy sposób.” Lekar Brian Wansink, twórca Mindless Eating i Slim By Design „Skuteczna riposta na psychozę strachu i obietnice bez pokrycia, którymi raczą nas szarlatani podający się za naukowców. Tę książkę powinien przeczytać każdy, kto rozważa zastosowanie restrykcyjnej diety lub zajmuje się leczeniem ludzi.”Doktor Peter Gibson, dyrektor katedry gastroenterologii w klinice Alfred Hospital przy Monash University „Levinovitz prezentuje nam, jak przestać się obawiać jedzenia. Każdy, kto interesuje się odżywianiem, powinien przeczytać tę książkę i odzyskać radość delektowania się smakiem potraw.”Doktor Philip Zeitler, profesor pediatrii, wydział medycyny Uniwersytetu Kolorado „Lekarstwo na żywieniowe demony. Poparta gruntownymi badaniami i wyjątkowo pouczająca książka.” Lekar Jean Gunter

Szczegóły
Tytuł Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy
Autor: Alan Levinovitz
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Burda Publishing Polska
Rok wydania: 2016
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • magda puchałka

    Kontrowersyjna książka. Dla laika w świecie zdrowego odżywiania w sam raz, natomiast dla kogoś co ma już w głowie trochę informacji na ten temat wywoła zamieszanie.

  • Aroxanne

    Tytuł ksiazki kontrowensyjny jak i jego treść. Początek sarkastyczny glownie ta ksiazka byla dla mnie męcząca,a w pewnym momencie zaczyna denerwować. (ale postanowilam ze przeczytam cala zeby jej totalnie nie skreslac) Moge dodac w skrocie ze wg autora wszystkie diety sa przesadzone i wyimaginowane. Pod koniec spodobal mi sie dzial o tym w czym przechowujemy nasza żywność z czym sie zgodzę z autorem, lecz wówczas nasuwa sie zapytanie jak mozna to zastapic? Na ktore nie ma odpowiedzi w książce. ah i paradoks ksiazki - twórca poleca swoja diete! ba! no tak jego jest super inne be! Rozbawilo mnie to:)

  • Jolly

    Ksiazka dobra, rzetelnie napisana, stawia pewien opor obecnym modom panujacym w swiecie zdrowego odzywiania. Na pewno warto przeczytac, ponieważ nie taki gluten (i nie tylko) straszny, jak go maluja.

  • Jozef Dulak

    Fantastyczna książka ebook - w sposób wyjątkowo rzetelny i sumienny obala panoszące się bzdury o szkodliwości glutaminanu sodu, rzekomej wrażliwości na gluten itp. Lektura obowiązkowa dla "celebrytów" - tylko, że oni nie czytają... Religijna wiara w tego rodzaju zabobony ma bowiem jedno wytłumaczenie - jak nie wiadomo o co chodzi, chodzi o ... Jak w każdej religii A zakończenie - fantastyczne! oczywiście wymaga inteligencji od czytelnika...