Czytaj więcej:
Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa okładka

Średnia Ocena:



Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa

Władze państwowe, specjaliści od żywienia i pracownicy przemysłu rolno-spożywczego zachęcają do coraz większego spożywania produktów zbożowych „dla zdrowia”. Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, że możemy cieszyć się lepszym zdrowiem, jeśli z naszej diety wykluczymy pszenicę. Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i reporter naukowy, piszący dla wielu specjalistycznych stron internetowych a także zajmujący się kształceniem profesjonalistów, dzieli się w tej książce pdf mało słynnymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że żeby ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w znacznej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża, które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków.Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko, nawet o tym nie wiedząc. Doktorzy nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, problemy z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie albo bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych ponad glutenem a także przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie. Postaw na świadome odżywianie!

Szczegóły
Tytuł Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa
Autor: Venesson Julien
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital
Rok wydania: 2016

Tytuł Data Dodania Rozmiar
Zobacz podgląd Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa pdf poniżej lub w przypadku gdy jesteś jej autorem, wgraj własną skróconą wersję książki w celach promocyjnych, aby zachęcić do zakupu online w sklepie empik.com. Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa Ebook podgląd online w formacie PDF tylko na PDF-X.PL. Niektóre ebooki nie posiadają jeszcze opcji podglądu, a inne są ściśle chronione prawem autorskim i rozpowszechnianie ich jakiejkolwiek treści jest zakazane, więc w takich wypadkach zamiast przeczytania wstępu możesz jedynie zobaczyć opis książki, szczegóły, sprawdzić zdjęcie okładki oraz recenzje.

 

 

Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa PDF Ebook podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

 

Wgraj PDF

To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stron
swojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!

Recenzje

  • Magdalena Senderowicz

    W przeciągu ostatnich miesięcy na każdym kroku można było usłyszeć coś o glutenie, jego szkodliwości i diecie, która go wyklucza. Dawniej się o tym tak nie mówiło, nawet nie słyszało, prawdopodobnie że ktoś rozpaczał na celiakię, czyli chorobę trzewną, przy której całkowicie należy wykluczyć gluten z diety. Moda ma własne dobre i złe strony – z jednej strony media robią za wiele cyrku wokół diety bezglutenowej i wegańskiej, a z drugiej prawdziwi bezglutenowcy czy weganie są szczęśliwi, ponieważ wiele łatwiej można teraz dostać w sklepach produkty dedykowane ich diecie. Lecz jak to naprawdę jest z tym glutenem? Gluten to mieszanina białek obecna przede wszystkim w pszenicy, lecz także w innych zbożach, typu jęczmień, orkisz czy owies. Naukowcy ostatnimi czasy poruszają tematykę jego szkodliwości – o ile w przypadku osób chorych na celiakię jest to oczywistość, tak pojawia się pytanie, czy u osób zdrowych również może on wywoływać negatywne skutki. Nie jestem pewna, czy uzyskaliśmy jednoznaczną odpowiedź na to pytanie, bowiem każdy z nas jest inny i prawdopodobnie sam powinien czuć, co mu szkodzi, a co nie. Nie da się jednak zaprzeczyć pewnym faktom z „historii” glutenu. Temat ten porusza Julien Venesson w własnej książce, która okazała się być krótką, aczkolwiek treściwą lekturą. Twórca cofa się w przeszłość po to, żeby wyjaśnić nam, w jaki sposób odżywiali się nasi przodkowie i żeby uzmysłowić czytelnikom, jak kiedyś wyglądała pszenica. To taka krótka historia rolnictwa, w której pojawiają się info z dziedziny genetyki, nauki, natury… Nie brakuje tego, co chyba było w tym wszystkim najbardziej przełomowe, czyli zielonej rewolucji. Następnie wracamy do teraźniejszości i skupiamy się na naszym przewodzie pokarmowym i działaniu glutenu. Twórca przytacza szereg chorób i zaburzeń, jakie mogą, lecz nie muszą, być powiązane ze spożywaniem glutenu. Bardzo podoba mi się fakt, że Julien Venesson pozostaje cały czas obiektywny. Przytacza mnóstwo badań i informacji z różnorakich źródeł, lecz sam stara się zachować umiar we wszystkim. Na co dzieńjest on reporterem naukowym, co można odczuć w trakcie lektury – lekkie pióro, swoisty mowa i właśnie ten obiektywizm. Bibliografia, która posłużyła do napisania tej książki jest obszerna i rzetelna. Nie jest to następna pozycja, która każe nam natychmiastowo przemieniać dietę, lecz po prostu daje do myślenia i w sposób neutralny, czy również po prostu bezstronny zadecydować o tym, co jest dla nas dobre, a co złe. Owszem, większość przytaczanych źródeł podaje, że gluten nie jest dla nas najlepszy, lecz Venesson nie raz podkreśla, że powinniśmy słuchać własnego ciała. Gluten free to książka, która okazała się być miłym zaskoczeniem. Zawiera w sobie dużo konkretnych informacji i porusza ciekawą, lekko sporną i kontrowersyjną tematykę. Warto po nią sięgnąć, żeby zdobyć rzetelną wiedzę, która bazuje na badaniach naukowych, a nie pomówieniach mediów, dlatego szczerze zalecam ją każdemu, kto choć trochę interesuje się dietą bezglutenową lub chciałby rozwiać własne wątpliwości. www.bookeaterreality.blogspot.com

  • Alicja

    Że gluten szkodzi wiedziałam od dawna. Dopiero ta książka ebook ujawniła mi skalę problemu, z jakim boryka się całe nasze społeczeństwo. Naukowcy stworzyli bowiem zbożowe potworki zawierające więcej glutenu niż jakiekolwiek zboże słynne ludzkości. Karmią nas nim wciskając niedrogi kit, że to dla naszego zdrowia. Mielą w kółko, jak to fajnie opierdzielić michę muesli, poprawić drożdżówką i dopchnąć makaronem. A to jedna wielka ściema wymyślona przez agronomów i spożywcze koncerny. Dzięki tej książce pdf przejrzałam na oczy i zrozumiałam, jak odróżnić zdrowe jedzenie od chorego marketingu. Wam również to polecam.

 

 


O nas

PDF-X.PL to narzędzie, które pozwala Ci na darmowy upload plików PDF bez limitów i bez rejestracji a także na podgląd online kilku pierwszych stron niektórych książek przed zakupem, wyszukiwanie, czytanie online i pobieranie dokumentów w formacie pdf dodanych przez użytkowników. Jeśli jesteś autorem lub wydawcą książki, możesz pod jej opisem pobranym z empiku dodać podgląd paru pierwszych kartek swojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu. Powyższe działania dotyczą stron tzw. promocyjnych, pozostałe strony w tej domenie to dokumenty w formacie PDF dodane przez odwiedzających. Znajdziesz tu różne dokumenty, zapiski, opracowania, powieści, lektury, podręczniki, notesy, treny, baśnie, bajki, rękopisy i wiele więcej. Część z nich jest dostępna do pobrania bez opłat. Poematy, wiersze, rozwiązania zadań, fraszki, treny, eseje i instrukcje. Sprawdź opisy, detale książek, recenzje oraz okładkę. Dowiedz się więcej na oficjalnej stronie sklepu, do której zaprowadzi Cię link pod przyciskiem "empik". Czytaj opracowania, streszczenia, słowniki, encyklopedie i inne książki do nauki za free. Podziel się swoimi plikami w formacie "pdf", odkryj olbrzymią bazę ebooków w formacie pdf, uzupełnij ją swoimi wrzutkami i dołącz do grona czytelników książek elektronicznych. Zachęcamy do skorzystania z wyszukiwarki i przetestowania wszystkich funkcji serwisu. Na www.pdf-x.pl znajdziesz ukryte dokumenty, sprawdzisz opisy ebooków, galerie, recenzje użytkowników oraz podgląd wstępu niektórych książek w celu promocji. Oceniaj ebooki, pisz komentarze, głosuj na ulubione tytuły i wrzucaj pliki doc/pdf na hosting. Zapraszamy!