Francuski szef kuchni. Wszystkie przepisy z kultowego telewizyjnego show okładka

Średnia Ocena:


Francuski szef kuchni. Wszystkie przepisy z kultowego telewizyjnego show

Książkowa odsłona kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem a także kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dzisiaj pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów. Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie, przestrzegając odpowiedniej techniki. "Niniejsza książka ebook ma na celu przybliżenie czytelnikowi podstaw gotowania, począwszy od właściwego sposobu smażenia jajka i przyrządzania sosu do sałatki, skończywszy na gotowaniu łososia w całości i wykonaniu bożonarodzeniowej bûche, przystrojonej bezowymi grzybkami (…). Mam nadzieję, że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą dużo satysfakcjonujących dań. Bon appétit!" Julia Child Od wydawcy: Gdyby w jej czasach kręcono Masterchefa, byłaby charyzmatycznym jurorem. Osobowość telewizyjna wszech czasów. Prowadzony przez nią program odniósł sukces, który do dzisiaj ciężko powtórzyć jej następcom. Przecierała szlaki gwiazdom telewizji Nigelli Lawson, Gordonowi Ramseyowi, Jamiemu Olivierowi. Do dzisiaj odwołują się do niej największe współczesne autorytety w dziedzinie gotowania.

Szczegóły
Tytuł Francuski szef kuchni. Wszystkie przepisy z kultowego telewizyjnego show
Autor: Child Julia
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Rok wydania: 2013
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Francuski szef kuchni. Wszystkie przepisy z kultowego telewizyjnego show w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Francuski szef kuchni. Wszystkie przepisy z kultowego telewizyjnego show PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Pobierz PDF

Nazwa pliku: TS_UFO_!.doc - Rozmiar: 347 kB
Głosy: 0
Pobierz

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Asiula

    Książka ebook wciąga od wstępu. Idealna historia o tym jak zaczęła się przygoda Julii z telewizją. Wiele przydatnych informacji np. jakie wino do jakich potraw. Zalecam :)

  • Monika Urbańska

    Gorąco polecam. Bardzo rzeczowa i przyjemna w odbiorze pozycja.

  • Piotrek

    Jest to moja ulubiona książka ebook kucharska i korzystam z niej najczęściej ze wszystkich, które mam w domu (od przepisu na naleśniki przez zupę cebulową po palisadę z kasztanów). Gorąco polecam!

  • Zlota89

    Najwspanialsza Julia Child i jej przepisy, niezbędniak u każdej szefowej kuchni! :-)

  • haniulka_1

    Pięknie jest poczytać jak Julia zaczynała gotować, choć pewnie większość z jej przepisów nie wykorzystam, bo są bardzo czasochłonne. Lecz bardzo nieźle napisana książka ebook :)

  • kulinarnaczytelnia.pl

    Prawdopodobnie każda osoba ciekawa się gotowaniem wie, kim jest Julia Child. Ikona sztuki kulinarnej, charyzmatyczna Amerykanka ucząca rodaków typowej kuchni francuskiej, prowadząca pierwszy kulinarny program telewizyjny. Bezpretensjonalna, autentyczna, wyjątkowa. Pełna pasji nie tylko do gotowania, lecz również do uczenia innych tej idealnej sztuki. Wielka sercem i... wzrostem (imponujące 188 cm). Jej naturalność, łatwość przekazywania wiedzy i piskliwy głos pokochały miliony widzów. Na podstawie odcinków „Francuskiego Szefa Kuchni” powstała także książka ebook z przepisami prezentowanymi przez Julię Child na ekranie. Właśnie ta. Rozpoczyna się od krótkiego wprowadzenia, w którym Julia Child wspomina własne początki w telewizji i zdradza kilka ciekawostek na temat tworzenia pierwszego programu. W książce pdf znajduje się łącznie nad 350 różnorodnych przepisów, od przystawek, sosów i sałatek, przez makarony, kasze, warzywa, mięsiwa, ryby, owoce morza i podroby, aż do smakowitych deserów z karmelu, czekolady i owoców. Niektóre są bardzo proste, podstawowe, jak majonez czy faszerowane pieczarki, a inne bardziej skomplikowane i wykwintne, by wspomnieć choćby pieczone mleczne prosię, czy homara Thermidor. Szata graficzna jest skromna, lecz książkę naprawdę warto mieć w własnej biblioteczce.

  • alex

    To najistotniejszy walor tej książki. Przypomnijcie sobie te rozmaite publikowane w czasopismach i różnorakich ebookach celebryckich. Pokroić, doprawić do smaku szcyptą.... gotować, piec 30-40 min, przyozdobić. Ano właśnie jak pokroić - wzdłuż czy w poprzek? Co to jest szczypta dla 0,5 kg i 1,5 kg? Jak wybrać niezły produkt? W jakim naczyniu gotować, piec? Otwartym zamkniętym? W jakiej kolejności? Otóż tu jest to wszystko podane na tacy. Do tego przepisy potraw, które nazwałbym wykwintnymi, więc nie na co dzień i lepiej się przygotować. No i mając w pamięci idealny film z M. Streep. Jedyny minus - format: taka pozycja powinna się nie zamykać kiedy się ją położy na stole kuchennym

  • elaFlat

    Gorąco polecam! To jest prawdziwa książka ebook kucharska, a nie współczesne książki, gdzie więcej jest zdjęć niż samych przepisów. Największa zaleta to przepisy tak dokładnie rozpisane, że nie tylko nie ma szansy się pomylić, lecz nie ma możliwości, aby jakaś potrawa się nie udała przez zły dobór ilości składników czy niewłaściwe przygotowanie.

  • Anna Trenzinger

    Autorka w zabawny i interesujący sposób wprowadza w arkana kuchni francuskiej. Myślę, że warto ja mieć w własnej "kuchennel" biblioteczce.

  • PAtrycja

    Po stokroć uwielbiam Julię Child. Kobieta, która miłuje gotować, a nie jak dzisiejsze gwiazdki kulinarne ładnie wyglądać w własnych programach. CO prawda przepisy Pani Child do prostych ani dynamicznych nie należą, lecz sama świadomość, że gotuje się, korzystając z rad mistrzyni kuchni dodaje energii i siły do gotowania. Polecam!

  • Sosenka

    Książki kulinarne to gatunek, z którym mam rzadko do czynienia, jednak lubię oglądać fotografie cudownie przygotowanych dań. Choć pewnie większość by mi nie wyszła, to jednak jedzenie jest tematyką, którą się interesuję i myślę, że nawet nie trzeba umieć gotować, by kojarzyć nazwisko Juli Child. Ta wybitna kucharka to już ikona gotowania, przodowniczka w propagowaniu domowego przyrządzania posiłków, dziewczyna charyzmatyczna, optymistyczna i oczywiście utalentowana. Autorka wielu książek, lecz przede wszystkim najsłynniejszego programu kulinarnego świata, który przetarł szlaki wszystkim kolejnym. Jednak to wcale nie klasyczna urodzona kucharka. Jej miłość do kuchni zrodziła się w Loarze, podczas wyjazdu, gdzie zajadała się przepysznymi francuskimi potrawami. Posmakowały jej one do tego stopnia, że rozpoczęła naukę gotowania, szperała w przepisach i tworzyła własne. Jej nauka nie była amatorska, na kurs uczęszczała do samej Le Cordon Bleu, najlepszej kulinarnej szkoły świata. Choć Child

  • Sajdzia

    Julia Child to dziewczyna niezwykła, legenda w dziedzinie gotowania wprowadza nas w świat kuchni francuskiej, która kusi nie tylko wysublimowanym smakiem, lecz też mądrymi zapachami. Kuchnia francuska uwodzi, a jeśli ma się za nauczycielkę tak fantastyczną szefową kuchni jaką jest Pani Child to nie można nie zostać mistrzem! Polecam!

  • Margaret

    ... ponieważ warto. Julia Child to dziewczyna niezwykła. Autorka kultowych programów telewizyjnych, licznych ebooków kulinarnych wielokrotnie przekonuje nas, że przygotowanie wytrawnych dań nie zajmuje wielu godzin spędzonych w kuchni a także nie kosztuje fortuny. Książka ebook dumnie stoi na półce pozostaje tylko gotować według porad Julii. To będzie interesujące doświadczenie.Bardzo nieźle wydana, interesujący pomysł na upominek dla pań uwielbiających gotować dla własnej rodziny.

  • Darek

    Bardzo smaczna książka. Jak tylko zajrzałem do środka to od razu zgłodniałem. Potrawy są tam bardzo wymyślne i smaczne a przygotowanie ich nie zajmuje całego dnia. Zresztą rekomendacja tak słynnej osobistości jaka jest Julia Child to gwarantuję! Ze własnej strony książkę zalecam i życzę smacznego wszystkim!

  • Fanta

    Panią Julię Child znają prawdopodobnie wszyscy - nasze pokolenie, nasze mamy, a nawet babcie. W świecie kulinarnym jest ikoną i legendą, dlatego nie mogłam przeoczyć tej pozycji. "Francuski szef kuchni" jest zapisem programów kulinarnych, które przez lata podbijały rynek, dlatego książka ebook ta jest szczególna. Zdecydowanie wyróżnia się na tle współczesnych ebooków kucharskich, zawierających wymyślne przepisy i obrazek gotowego dania. "Francuski szef kuchni" to encyklopedia gotowania - prócz przepisów kuchni francuskiej, które stanowią integralną element książki (łatwych i trudniejszych, tańszych i droższych, tradycyjnych i nieco bardziej fikuśnych) znajdziemy w niej też wszystko, co powinien wiedzieć każdy amator gotowania, czyli mnóstwo rad i ciekawostek. Polecam.

  • Meki

    Jako zagorzały fan gotowania nie mogłem przejść obojętnie względem tej kulinarnej pozycji. Za pomocą tej książki ze zwykłego amatora można zamienić się w speca od kuchni francuskiej. Różnorakie stopnie trudności, od prostego do naprawdę wymagającego. Te smakowite potrawy francuskie mogą stać się atrakcją niejednego przyjęcia.

  • Kruszynka

    O Juli Child słyszał prawdopodobnie każdy kucharz. Ta dziewczyna to legenda gotowania. Zaczęło się niewinnie, została zaproszona przez przypadek do przygotowania 3 próbnych odcinków na temat francuskiego jedzenia, jednak widzom tak się spodobało, że powstawały kolejne serie. ,,Francuski szef kuchni” to nazwa programu, który był emitowany w Stanach w latach 60. XX wieku.W książce pdf zostały napisane przepisy od 14 odcinka ,,Francuskiego szefa kuchni”, gdyż wcześniejsze taśmy się nie zachowały. Przedstawiane dania musiały być łatwe i szybkie w wykonaniu, bo jeden program trwał tylko 30 min. Co więc możemy znaleźć w tej książce pdf kucharskiej?Pierwsze co rzuca się w oczy to Piersi z kurczaka z risottem, następnie pojawiła się także Pieczona kaczka a l’orange, czy wielbiony przeze mnie mus czekoladowy. Dalej było jeszcze ciekawiej. Widzowie mogli poznać przepis na Auszpiki – kaczkę z wiśniami, jajka w auszpiku.

  • apo1902

    Książka ebook jest wyjątkowo łatwa w swoim przekazie. Trafi do zupełnego laika jak i znakomitego kucharza. Zawiera mnóstwo cennych porad i ciekawostek. Julia wyjątkowo dokładnie omawia krok po kroku sposób wykonania dania, jego poszczególne proporcje, czas pieczenia a nawet czas mieszania dania. Idealnym pomysłem jest podzielenie spisu treści na poszczególne odcinki, ktore emitowła telewizja jak i też spis treści podzielony na działy tematyczne danego przepisu. Książka ebook zawiera także info w jakim naczyniu przygotować daną potrawę, jakie będzie pasować do niej wino. A także omawia kilka różnorakich odsłony i modyfikacji danego przepisu. Gorąco zalecam tę niezwykłą skarbnicę wiedzy i doświadczenia, ktorą można wykorzystać podczas zwykłych przyjęć jak i wystawnych uroczystości.

  • markietanka

    Książka ebook „Francuski szef kuchni” jest pisaną wersją jej programu telewizyjnego o tym samym tytule. Julia uczyła i zarażała własnych fanów gotowaniem przez dużo lat. Jej program doczekał się wielu wznowień i powtórek, które wymogli na stacji telewizyjnej jej fani. Julia Child do dzisiaj jest dla Amerykanów kulinarnym guru, ujmuje jej autentyczność i prostolinijność. Dzisiaj ponad prowadzącymi programy kulinarne pracują rzesze ludzi: styliści, projektanci, kucharze, itd. Julia była sobą, nawet wpadki, które czasem miały miejsce, były brane za zalety jej programu, a nie za minusy. Julia prezentowała nam jak uczyć się na swoich błędach i jakie wnioski z nich wyciągać. Tej cennej nauki nie znajdziecie w żadnym z aktualnych programów kulinarnych, które są dopracowane do perfekcji. W nich nikt się nie brudzi, a potrawy zawsze wychodzą idealnie. W domu bywa równie i Julia prezentuje nam, że taka jest rzeczywistość. Uczy nas podstaw tak, żeby nasze dania dążyły do doskonałości.

  • leszczyklaudia

    Julia Child to ikona kulinarna. Mój niezrównany autorytet. Kobieta, która zapoczątkowała cykl programów o gotowaniu w telewizji amerykańskiej, chcąc pokazać Amerykanom iż kuchnia francuska jest pyszna i co najistotniejsze - do opanowania.Ogromnie ucieszyłam się z informacji, iż jej następna książka ebook "Francuski szef kuchni" zostanie wydana w języku polskim. Przejrzałam ją już bardzo wnikliwie i jestem oczarowana następny raz - Julią i jej prostotą przekazywania wiedzy, nie rzadko bardzo zaawansowanej. Julii nie straszne objaśnienia na temat tego jak np. upiec prosię, zrobić ciasto francuskie czy luzować kurczaka.Książka jest odzwierciedleniem kulinarnych programów Julii - każdy z nich jest dokładnie opisany, poświęcony danemu tematowi przewodniemu - naleśnikowym tortom, pieczeniu drobiu, przygotowaniu idealnego sufletu czy zrobieniu szybkiej kolacji. Przepisy szczegółowe i bardzo smaczne! No i fantastyczny wstęp Julii o tym, jak zaczęła się ta cała przygoda z telewizją:)