Średnia Ocena:
Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine PAM Monograph Series 6
Tom przedstawia badania ponad miejscem i rolą oliwki w gospodarce rolnej rzymskiej i bizantyńskiej Syro-Palestyny, w ujęciu środowiskowym, technologicznym, społecznym a także ekonomicznym. Autor omawia regionalny rozwój uprawy oliwek a także jej rozprzestrzenianie się w okresie i przestrzeni, rozważa typologię i chronologię instalacji do produkcji oliwy w ich kontekście wiejskim i miejskim, a także ekonomiczne aspekty produkcji a także logistykę związaną z transportem i dystrybucją oliwy z oliwek. Książkę rozpoczyna syntetyczna prezentacja produkcji oliwy w rzymskiej i bizantyńskiej Syro-Palestynie oparta w znacznej mierze na danych przedstawionych w drugiej części książki a także w internetowej bazie danych (www.elaion.uw.edu.pl). Zawiera ona nowe dane z terenów Syrii, Libanu i Jordanii, a także przegląd informacji z terenu Palestyny uwzględniający najwieższe odkrycia. Uprawa oliwek stanowiła ważny fragment starożytnego rolnictwa, leżącego u podstaw antycznej gospodarki, dlatego literatura tego przedmiotu - zarówno ta z czasów antycznych jak i współczesna - jest niezmiernie rozległa.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine PAM Monograph Series 6 |
Autor: | Waliszewski Tomasz |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego |
Rok wydania: | 2014 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine PAM Monograph Series 6 PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!