Średnia Ocena:
E 213. Tabele składników i dodatków chemicznych, czyli wiesz, co jesz. Poradnik konsumenta
Tartrazyna, polidekstroza i E133 – czy zaryzykujesz ich spożycie? Z tego kieszonkowego poradnika konsumenta dowiesz się, które składniki chemiczne zawarte w artykułach spożywczych są bezpieczne, a których lepiej unikać. W tabelach zawierających alfabetyczną listę związków chemicznych odnajdziesz przydatne info o potencjalnym wpływie dodatków chemicznych na twoje zdrowie. O stopniu ich szkodliwości informują kolory. Z książki dowiesz się również, co oznaczają kody zaczynające się literą E. Info te pomogą Ci zadecydować, które produkty włożyć do koszyka, a które lepiej zostawić na półce.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | E 213. Tabele składników i dodatków chemicznych, czyli wiesz, co jesz. Poradnik konsumenta |
Autor: | Statham Bill |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo RM |
Rok wydania: | 2012 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
E 213. Tabele składników i dodatków chemicznych, czyli wiesz, co jesz. Poradnik konsumenta PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Bardzo niezły poradnik. Kiedy go kupiłam i zaczęłam z nim robić zakupy to trwały one bardzo długo, jednak warto wiedzieć co się kupuje i je. Dużo składników do czasu zakupu książki było dla mnie kompletnie nie znane, dużo z nich myślałam że są szkodliwe a jednak okazało się, że nie są szkodliwe. Wiedza jaką się zdobywa podczas sprawdzania konkretnych składników daje pogląd na to co sprzedawane jest w sklepie. Należy wiedzieć co się je, omijać produkty szkodliwe.
Niewielka książeczka, nie przeszkadza w zakupach, a wręcz pomaga podjąć decyzję. Prosto znaleźć w niej właściwy środek chemiczny (po nazwie pełnej i po skróconej) dodany do żywności i sprawdzić jego zastosowanie i bezpieczeństwo użytkowania.
Niewielkich rozmiarów książeczka, a w niej wszystkie niebezpieczne dla zdrowia substancje spożywcze wraz ze stopniem szkodliwości. Uważam, że nie warto płacić za chemię dodawaną do żywności. Dzięki tej pozycji wykreśliłam już kilkunastu producentów żywności ze własnej listy zakupowej. Książeczkę nierzadko zabieram ze sobą na zakupy.
E501 – węglany potasu, E452 – polifosforany, E320 – butylohydroksyanizol, E321 – butylohydroksytoluen, E621 – glutaminian monosodowy, E330 – kwas cytrynowy. A do tego maltodekstryna, utwardzony tłuszcz roślinny, czyli niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans, hydrolizat białek pszennych, sztuczne aromaty... Co dzisiaj na obiad? Błyskawiczna zupka (popularnie zwaną „chińską”) o smaku kurczaka. Zawartość kurczaka: zero. Na zdrowie! Lecz gdy będziecie już pałaszować, odpowiedzcie sobie szczerze na pytanie: czy TO naprawdę wam smakuje?