Średnia Ocena:
Dzika strona jedzenia
Czy wiesz, że niektóre z egzotycznych odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej antyoksydantów niż te, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność. Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce pdf wiedzę, możesz uzupełnić te braki w łatwy sposób. "Dzika strona" jedzenia to zestaw porad i porad dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie albo na targu, a także jak je przechowywać, przygotowywać, aby wydobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z epizodów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców – by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze a także łatwe i nierzadko zaskakujące sposoby na ich jak najzdrowsze przyrządzenie. To nie jest nudny spis danych żywieniowych, to książka, której lektura będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej porady i ciekawostki. Daj się zaskoczyć! Odkryj, że: Antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem. Marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowana w kawałkach. Liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka. Im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera. Maliny zawierają więcej błonnika niż otręby zbóż. Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Dzika strona jedzenia |
Autor: | Robins Jo |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Vivante |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Dzika strona jedzenia PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Ten, kto mnie lepiej zna, idealnie zdaje sobie sprawę z tego, jak olbrzymią wagę przykładam do kwestii odżywiania. Z olbrzymią pasją wyszukuję nowinki związane ze zdrowym trybem życia, próbuję każdej nowości z dziedziny superfoods i mam jasno ustalone zasady żywieniowe, których zawsze staram się trzymać. Z resztą, jeżeli tego nie robię, mój organizm jasno wyraża własne niezadowolenie. Kłopot tkwi w tym, że w dzisiejszych czasach naprawdę trudno jest znaleźć wartościowe jedzenie. „Dzika strona jedzenia” to cudownie wydana książka, która pokazuje zupełnie świeży pogląd na to, co spotykamy w sklepach. Wiadomo, najlepiej byłoby się wynieść z miasta i uprawiać swoje warzywa i owoce, w naturalny i pozbawiony chemii sposób, lecz nie da się ukryć, że jest to nie lada wyzwanie i wiąże się z wieloma innymi aspektami – dlatego nie każdy może sobie na coś takiego pozwolić. Osobiście marzy mi się ogródek pełen nowych warzyw, drzewka owocowe a także osobne grządki na świeże zioła, lecz dopóki co pozostaje to tylko strefa marzeń. Jednakże okazuje się, że nawet z produktów dostępnych sklepach można czerpać większe korzyści, trzeba tylko znać kilka podstawowych faktów i wskazówek.Jo Robins w idealny i bardzo przejrzysty sposób pokazuje nam inne spojrzenie na dietę roślinną. Całość rozpoczyna się krótkim wstępem, a autorka czerpie wiedzę z poważnych artykułów naukowych, których wykaz znajdziemy na końcu książki. Na pierwszy ogień idą warzywa, odpowiednio podzielone na grupy bądź również przedstawiane w sposób indywidualny – podobnie jak później owoce. Trzeba zaznaczyć, że Jo Robins nie ma na celu namawiania wszystkich na weganizm, a jej dzieło nie jest przeznaczone tylko dla tych, którzy promują dietę roślinną. Skorzystać z niej mogą wszyscy, nawet typowi mięsożercy. Być może dzięki niej nabiorą ochoty na wprowadzenie do własnej diety większej ilości nowych warzyw i owoców, co z pewnością wyjdzie im na zdrowie.Opis każdej rośliny jest pisany według jednego, bardzo konkretnego i nieźle ułożonego schematu. Poznajemy pochodzenie tej rośliny, jej krótką historię a także podstawowe info o dostępnych odmianach, które zebrane są też w tabelkach znajdujących się na końcu każdego rozdziału – z pewnością można się tutaj dowiedzieć wielu świeżych rzeczy, tym bardziej, że autorka nie stroni od przytaczania naukowych faktów czy szczegółów uprawy danej rośliny. Pojawia się tutaj też dużo cennych porad dotyczących gotowania i przygotowywania potraw z danych produktów, a też kilka interesujących i inspirujących przepisów. Dobrą rzeczą jest też krótkie podsumowanie najistotniejszych faktów, też umieszczone na końcu każdego rozdziału. „Dzika strona jedzenia” to idealna pozycja dla każdego, kto choć trochę interesuje się zdrowym jedzeniem i pragnie czerpać z niego jak najwięcej korzyści. Jest napisana w sposób bardzo konkretny, lecz i przystępny – w pełni zrozumiały dla każdego odbiory. Nie można również przejść obojętnie obok pięknej szaty graficznej i kolorowych zdjęć umieszczonych w środku, które tylko jeszcze mocniej zachęcają do próbowania świeżych odmian czy poszukiwania świeżych smaków. Znajdziecie tutaj info o podstawowych produktach roślinnych, które każdy zna i nie raz miał z nimi do czynienia – po zapoznaniu się z tą książką zyskacie świeży pogląd na pewne rzeczy, a z pewnością postanowicie zastosować cenne wskazówki, które podaje autorka. Naprawdę idealnie czytało mi się tę książkę, nie tylko ze względu na to, że doskonale wpasowuje się w mój obszar zainteresowań, lecz też dlatego, że jest bardzo przyjemna w odbiorze. Zawiera w sobie dużo interesujących informacji, z którymi chętnie się zapoznałam, a dodatkowo Jo Robins posługuje się naprawdę bardzo sympatycznym językiem. Urzekła mnie też tym, że własną wiedzą czerpała z rzetelnych źródeł, dzięki czemu książka ebook ta jest naprawdę konkretną, godną uwagi i polecenia pozycją. www.bookeaterreality.blogspot.com
Dzika strona jedzenia to książka, której szukałam od zawsze. Ogromna encyklopedia ciekawostek żywieniowych, które pomogą wybierać najlepsze produkty zawierające najwięcej witamin i mikroelementów. W książce pdf znajdują się ciekawostki dotyczące wybierania najlepszych owoców i warzyw a także mnóstwo mitów, którymi karmiono nas od dzieciństwa. Dla czystej ciekawości - zalecam przeczytać.