Dzika kuchnia okładka

Średnia Ocena:


Dzika kuchnia

Praktyczny przewodnik po nad dwustu jadalnych roślinach, rosnących na dziko w różnorakich rejonach Polski. Znajdziecie tu szczegółowe info m.in. o: bzie, brzozie, chmielu, czosnku niedźwiedzim, klonie, łopianie, pokrzywie, tataraku i wielu innych.  Z książki dowiecie się: gdzie szukać danego gatunku rośliny i jak go rozpoznać które części są jadalne i kiedy przypada czas zbioru jakie substancje czynne zawiera dana roślina i jakie posiada właściwości farmakologiczne jak dawniej wykorzystywano dane rośliny w różnorakich kulturach, a jak wykorzystuje się je dziś Przewodnik zawiera nad sto przepisów na różnorodne potrawy z egzotycznych roślin takie, jak: krupnik z nasion babki, nalewka z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzka zupa różana.  Bogato ilustrowana fotografiami i rycinami książka ebook została dodatkowo wzbogacona o zapiski i rozmyślania autora na temat miejsca człowieka w przyrodzie.

Szczegóły
Tytuł Dzika kuchnia
Autor: Łuczaj Łukasz
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Rok wydania: 2013
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Dzika kuchnia w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Dzika kuchnia PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Kordia

    Idealna książka, kupiłam już drugą na prezent. Bardzo dokładny opis wielu roślin słynnych z naszego otoczenia, o których nawet nie wiemy, że są jadalne i mają dużo pozytywnych skutków dla zdrowia. Także ostrzeżenia o ich składzie czy fotografie z czym można je pomylić. Liczne przepisy, inspiracje, wiele zdjęć. Zastosowanie wielu roślin znam z dzieciństwa od mojej babci. Książka ebook zatem czerpie z mądrości ludowej, poszerzając ją o współczesną wiedzę o roślinach. Napisana przystępnym językiem, zawiera dużo cennych rad i zaskoczy niejednego miłośnika naturalnej kuchni. Polecam!

  • Marta Kowalczyk

    Książka ebook przydatna, sprawdza się w czasie wakacyjnym, kiedy spacerując po łąkach możemy zbierać zioła, które np. pomogą nam przetrwać okres grypowy w zimie.

  • dorota64641

    Idealna książka. Wiele roślin bardzo dokładnie opisanych, dodane porównania do roślin niebezpiecznych. I niesamowicie interesujące przepisy. Zalecam gorąco!

  • em

    Doskonała książka, udała się jako upominek w 100% Bardzo ciekawa!

  • olunika

    Zainteresowała mnie ta książka, bo ukazuje roślinny z innej strony. Do tej pory myślałam, że GŁÓG to tylko drzewo, które posiada kolce jak róża jednakże dzięki tej książce pdf wiem, że głóg jest niezły na serce, że można z niego zrobić wiele niezły rzeczy. Dodatkowo wiem już jak rozpoznawać różnorakie gatunki roślin/ziół. Książka ebook jest godna polecania !

  • rhiaana

    O dawna interesuje się kuchnią. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie, które jest niestandardowe. Owa ksiażka spełnia pod tym wobec wszystkie moje oczekiwania. A zatem w książce pdf znajdziemy informację na temat bzu, brzozy, chmielu, czosnku niedźwiedziego, klonu, łopianu, pokrzywie, tataraku i wielu innych. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że potrawy, których głównym składnikiem są rośliny i mogą być takie smaczne. Co więcej nawet szukanie takich roślin nie stanowiło dla mnie trudności, bo wszystkie inofmacje, gdzie należy je kupić znajdziemy w książce.

  • alicja_sk

    Warta poznania, przeczytania i ciągłego korzystania. Ciekawa, wiele ilustracji i mądre opisy.

  • Zen

    Posiadam wcześniejszą książkę Łukasza Łuczaja "Dzikie rośliny jadalne Polski". We wcześniejszej jest opisywane więcej roślin, lecz bardzo brakowało mi niezłych zdjęć. I własnie "Dzika kuchnia" mimo, iż zawiera opisy mniejszej liczby roślin to są one bardzo dokładne i wzbogacone o zdjęcia. Do każdej rośliny jest mała informacja o roślinach bardzo podobnych, na co zwrócić uwagę by je rozróżnić a także czy te podobne tez są jadalne czy nie. Oprócz tego wszystkiego są jeszcze przepisy kulinarne a także krótkie felietony o życiu blisko natury. Idealna książka, cudownie wydana i warta własnej ceny. Dla kogo? Dla fanów ziół i "chwastów", dla zainteresowanych survivalem, dla osób lubujących się w nalewkach, dla każdego kto chce poszerzyć własne horyzonty kulinarne i lubi eksperymentować.

  • Witold Krawisz

    Idealna oferta dla fanów kuchni, lubiących spacery zbieraczy i zielarzy. Doskonała na prezent.

  • Mascha

    Idealna książka. Bardzo inspirująca. Traktuje temat egzotycznych roślin z dwóch stron: przewodnika botanicznego i książki kucharskiej. Interesujące rośliny i interesujące przepisy. Polecam.

  • Liberek

    Idealna książka. Warta każdej złotówki. Jako szef kuchni bardzo zalecam książkę jako inne spojrzenie na gotowanie. Kuchnia powinna być odkrywcza, idealna i taka jest ta książka. Polecam.

  • Mentor

    Kto by pomyślał, że można zrobić całkiem smakowity, a co najistotniejsze niedrogi obiad wykorzystując egzotyczne rośliny rosnące niedaleko domu. Książka ebook zawiera mnóstwo dokładnych przepisów i porad, które podpowiadają gdzie szukać i jak należycie przygotować daną roślinę do gotowania. Zakręcona, lecz warta uwagi.

  • Czpilka

    Totalny odjazd! Ta ksiażka to moje niedawne odkrycie. Nawet nie miałam bladego pojęcia, że jest tyle dziko rosnących jadalnych roślin. Oczywiście, wiec co to jest tatarak czy babka, lecz nie wiedziałam, że to można jeść! Moja babcia z babki to robiła sobie okłady… Dla mnie super książka, fajnie, ze jest wiele ilustracji. Może zdecyduję się na spróbowanie przepisów, lecz prawdopodobnie najpierw posprawdzam te warsztaty, chciałabym zobaczyć egzotyczną kuchnię na żywo!

  • Aga O.

    O warsztatach odżywiania się egzotycznymi roślinami słyszałam od znajomych. Jak tylko zobaczyłam tę ksiazke, od razu wiedzialam, ze musze ją zamowic. Jestem pełna uznania dla wiedzy pana Łukasza. Znalazłam tu tyle interesujących informacji, zupełnie inaczej wyglada teraz moj spacer po lesie czy łące :) Zamierzam wypróbować tez kilka przepisów, choć jeszcze brakuje mi trochę odwagi :)

  • Wolna Kuchnia

    W lesie jesienią warto zbierać nie tylko grzyby! Podczas grzybobrania czy zwykłych spacerów nakłaniam do przyjrzenia się bliżej dziko rosnącym roślinom jadalnym. Co i jak zbierać podpowie Wam idealny przewodnik pt. DZIKA KUCHNIA. Znajdziecie tutaj zdjęcia, ryciny, opisy właściwości a także oryginalne przepisy na potrawy z około 200 różnorakich gatunków dziko rosnących roślin jadalnych. Lektura tej książki na zawsze zmieni Wasze nastawienie do spacerów wśród dzikiej przyrody. Autorem tej niezwykłej na polskim rynku pozycji jest Łukasz Łuczaj - etnobotanik i ekolog, lekar habilitowany biologii, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego. Jest jednym z czołowych badaczy egzotycznych roślin jadalnych na świecie, poświęcił dużo prac publikowanych w renomowanych pismach naukowych. Mieszka na wsi, niedaleko Krosna, w malowniczym zakątku Pogórza Karpackiego, gdzie prowadzi także warsztaty odżywiania się egzotycznymi roślinami.

  • Shirleyka

    Jaka szkoda, ze ta ksiażka nie wpadła w moje ręce wcześniej! Lecz nic straconego, jeszcze będzie okazja, aby wprowadzić w życie info z książki!! Na razie czytam, czytam i oderwać się nie mogę, tyle tu ciekawostek i rzeczy o roślinach, o których mi się nawet nie śniło. I na bank wypróbuję kilka przepisów – już sobie je nawet pozaznaczałam! Polecam!

  • Ekspert Empiku

    Zaskakujący przewodnik po dziko rosnących roślinach jadalnych, których niemal nie używa się w polskiej kuchni. Wielka szkoda, ponieważ pan Łuczaj zapewnia, że są pyszne, wyjątkowo zdrowe, a co najistotniejsze - powszechnie dostępne. Książka ebook jest kopalnią wiedzy. Twórca dokładnie omawia każdą roślinę, podaje sposoby jej wykorzystania, zbioru i metody przyrządzenia wyjątkowych dań, deserów i napojów, choćby przepis na japońskie ciasteczka z bylicą. Maria Głowacka, Empik Poznań

  • Olek

    Książka ebook zdecydowanie inna niż wszystkie tego typu. Nawet nie zdawałem sobie sprawę że można zrobić jedzenie z jakiegoś zielska. Nawiasem mówiąc nieźle wiedzieć jak okaże sie że kiepsko z finansami. Jeśli ktoś jest zapalonym kucharzem to ta książka ebook będzie jak odnalazł na prezent. Wiem ponieważ sam ją kupiłem kucharzowi i był wniebowzięty!

  • Ekspert Empiku

    Lato wybuchło własną obfitością, a wieczorne spacery mogą być dobrą okazją do nauki i sięgnięcia po obfite dary matki natury. Choć zielniki nie są nowinką, Łukasz Łuczaj oferuje nam nieco inne spojrzenie na polne zioła. Wzbogacił opisy roślin o info na temat ich zastosowania w kuchni, podał przykładowe przepisy i okrasił je wieloma fotografiami i rycinami, a także refleksjami na temat koegzystencji człowieka i natury, jak też człowieka w świecie. Bardzo przyjemna lektura, na pewno do wielokrotnego czytania. Idealne dopełnienie letnich spacerów.Justyna Żukowska, Empik Stargard Szczeciński

  • kulinarnaczytelnia.pl

    W tej książce pdf Łuczaj zamieścił info o niemalże 80 najbardziej popularnych, smacznych i odżywczych roślinach, które możemy znaleźć na łąkach, w parkach, lasach i ogrodach naszego kraju. Każda roślina jest opatrzona informacją o czasie zbioru, rozpoznawaniu różnorakich gatunków a także miejscach występowania, jadalnych częściach, substancjach czynnych i właściwościach farmakologicznych, tradycyjnym użytkowaniu a także innych możliwościach wykorzystania. To prawdziwa kopalnia praktycznej wiedzy a także ciekawostek! Do tego malunki roślin, liczne fotografie ułatwiające ich identyfikację i niemalże 200 receptur na przepyszne egzotyczne dania - od przystawek przez zupy, dania główne, po desery i napoje, także alkoholowe. A na dokładkę niemal 30 felietonów autora a także kalendarz zbioru egzotycznych roślin. To prześlicznie wydana, fascynująca i wielce przydatna lektura, którą warto mieć w domu. Czytajcie, zbierajcie i smakujcie!