Dwudziestolecie od kuchni. Kulinaria historia przedwojennej Polski okładka

Średnia Ocena:


Dwudziestolecie od kuchni. Kulinaria historia przedwojennej Polski

Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smak. Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość.  Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie. Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita również była polem walki, a świeżym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi. Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej "Okupacji od kuchni", zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z dużym kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Lecz również o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Prezentuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak dziewczyny łączyły pracę zawodową z opieką ponad domem i dziećmi. "Dwudziestolecie od kuchni" to coś więcej niż książka ebook o kulinarnych dziejach naszego kraju. To też zestaw stale aktualnych rad a także dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.

Szczegóły
Tytuł Dwudziestolecie od kuchni. Kulinaria historia przedwojennej Polski
Autor: Zaprutko-Janicka Aleksandra
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Rok wydania: 2017
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Dwudziestolecie od kuchni. Kulinaria historia przedwojennej Polski w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Dwudziestolecie od kuchni. Kulinaria historia przedwojennej Polski PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • niebie3ska

    Bardzo fajnie napisana ksiazka, jestem w polowie, a juz bardzo mi sie podoba. Relaksuje i mozna dowiedziec sie wielu interesujących rzeczy, o ktorych wczesniej nie mialo sie pojecia. Zalecam takze odweidzienie strony Ciekawostki Historyczne. Jezeli ktos lubi historie przekazana latwym do zrozumienia jezykiem, to jest to naprawde niezła ksiazka. A dla osob, ktore za historia nigdy nie przepadaly moze okazac sie interesujaca. :)