Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Książka ebook powstała na podstawie programu telewizyjnego Doradca smaku. Zawiera 80 różnorodnych przepisów na potrawy, których przygotowanie utrwalone zostało "krok po kroku" na fotografiach. Michel Moran, słynny kucharz, restaurator i juror polskiej edycji programu MasterChef , który zyskał olbrzymią sympatię telewidzów, stara się zachęcić czytelników do samodzielnego przygotowywania potraw w domu, pokazać, jak każdy z nas w łatwy sposób i dynamicznie może stworzyć potrawy smaczne, zdrowe, godne najlepszych szefów kuchni.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Doradca smaku. Część 2 |
Autor: | Moran Michel |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo MUZA S.A. |
Rok wydania: | 2015 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Jak dla mnie za duzo treści za wiele zdjęć przez co moim zdaniem jest malo wyrażna. Co do samych przepisów myślę że każdy znajdzie coś dla siebie.
Bardzo zalecam sklepik empik..Maja przestepne ceny.Zawsze idzie cos znalesc dla siebie...polecam
ksiazka ciekawa,fajne przepisy
Dla zwykłego amatora lubiącego czasem zaszaleć w kuchni ta książka ebook jest idealna ! :-)
w przeciwieństwie do pierwszej części, książka ebook ta zawiera przepisy dostępne na każdą kieszeń które wykona też początkujący kucharz. Oczywiście znajdują się również genialne lecz trudniejsze przepisy autora, jednak zostały krok po kroku przedstawione i również nie będą kłopotliwe do wykonania
Nie wiem czy wiecie, lecz prócz czytania i pisania interesuję się także pieczeniem różnorakich ciast, ciasteczek i tym podobnym a także czasami gotowaniem. Dlatego również z przyjemnością sięgnęłam po książkę, a raczej tutorial kulinarny pana Michela Morana, który od dłuższego czasu prowadzi program Doradca smaku i także pod taką nazwą ukazał się jego poradnik. Spodziewałam się wielu prostych potraw, lecz czy je znalazłam?Zacznijmy od tego, że przepisy są podzielone na trzy części: „proste”, „lekkie” i „szybkie”, co nie zmienia faktu, że są one umieszczone nie po kolei. Najpierw jest kaczka, potem ciasto, a następnie sałatka. No coś tu nie gra. To zdecydowanie nie pomaga. Plusem jest za to, że na końcu książki jest spis przepisów, więc jeśli czegoś szukasz to prosto to znaleźć. Każdy sposób przygotowania jest dokładnie omówiony co znacznie pomaga w przygotowaniu wybranej potrawy. Jeśli ma się jakiekolwiek wątpliwości, starczy jeszcze raz przeczytać sposób przygotowania dania. Do tego każda potrawa jest opatrzona fotografiami podczas robienia jej i jak jest już gotowa. Ogólnie oprawa graficzna jest piękna i dopracowana w każdym szczególe.Jednak jest jedna rzecz która mnie zasmuciła, a mianowicie same potrawy. Niestety większość z nich jest wyszukana, przez co z wszystkich 80 potraw, znalazłam raptem cztery dla siebie. Może to ja jestem za bardzo wybredna, nie wiem.Doradca smaku 2 jest zdecydowanie książką kucharską dla osób które chcą spróbować czegoś nowego. Jeśli jednak szukasz prostych potraw, takich jak pierś z kurczaka w innym wykonaniu, to zastanów się czy pragniesz akurat tą książkę. Oczywiście to tylko moje zdanie, więc jeśli chcecie sami się przekonać zachęcam was do kupna, a być może znajdziecie w środku wasze nowe ulubione danie.7/10http://boook-reviews.blogspot.com/2015/06/michel-moran-doradca-smaku-2.html
Uwielbiam przepisy pana Michela Moran szczególnie za to, że są łatwe i szybkie, a przede wszystkim - zawsze się sprawdzają. Oglądałam jego program "Doradca smaku" i naprawdę nierzadko korzystałam z receptur. Książka ebook bardzo ładnie wydana - jest moim najlepszym przewodnikiem po kuchni :-) Gorąco polecam.
Książka ebook pomoże przygotować interesujące posiłki, dynamicznie i krok po kroku. To druga książka ebook z tej serii bardzo przydatna w naszej kuchni i na dodatek ładnie zilustrowana. A więc zapraszam do gotowania i czekam na trzecią książkę.
Od paru lat polskie stacje telewizyjne prześcigają się w wymyślaniu świeżych formatów dotyczących kuchni i gotowania. Nawet oglądam kilka z takich programów, ponieważ choć nie jestem Master- czy Top Chefem to jednak lubię nieźle zjeść... znaczy ugotować :) Do tej pory wystarczało mi spoglądanie w telewizor i zapisywanie w pamięci fajnych pomysłów czy trików. Jednak na Wielkanoc marzyło mi się zrobienie schabu w sosie własnym. Goście przyjdą, musi wyjść. Traf chciał, że google poprowadził mnie na stronę Doradcy Smaku i według przepisu Michela Morana (kucharza, restauratora i jurora polskiej edycji MasterChef'a) zrobiłam "przypalony" schab. Wyszedł idealny i dlatego postanowiłam poznać najnowszą książkę z przepisami Morana, która powstała właśnie na podstawie programu telewizyjnego.Publikacja zawiera w sumie osiemdziesiąt przepisów i jest podzielona na trzy części: "proste", "lekkie" i "szybkie". W pierwszej części Moran udowadnia, że dania z pozoru wyglądające na trudne, są bardzo proste w przygotowaniu i nawet osoby, które nie mają drygu do gotowaniu mogą stworzyć w domu naprawdę smaczne posiłki. Co zaserwowano w tej części? Pulpety w sosie pomidorowym, tiramisu, chili con carne, pierś z kurczaka na słodko czy ravioli z dynią i serem pleśniowym.Druga element to dania lekkie, których motywami przewodnimi są głównie warzywa. Znalazły się więc przepisy na faszerowaną cukinię, ciasto marchewkowe, zapiekankę warzywną, pasztet wegetariański, caponatę czy sałatkę z soczewicą.Wśród dań szybkich, które Moran omówił na koniec, znajdują się pomiędzy innymi ryba po grecku, sałatka śledziowa, jabłka miłości, spaghetti carbonara, carpaccio owocowe, placki z tartej cukinii czy smażona wątróbka cielęca. W tej grupie jest również leczo, lecz nie zgodzę się z tym, że jest to danie szybkie. Owszem sam proces duszenia jest krótki, lecz wcześniejsze krojenie składników, zwłaszcza na większą ilość potrawy to bardzo czasochłonne zajęcie. Wiem, ponieważ nierzadko robię :)Muszę przyznać, że publikacja jest napisana niemalże doskonale (o minusach za chwilę, teraz skupię się na plusach). Każdemu przepisowi poświęcono dwie strony, gdzie podano składniki, bardzo szczegółowy sposób przygotowania wraz z temperaturami i propozycją podania. Całość jest okraszona fotografiami, na widok których leci ślinka, bo sfotografowano nie tylko finalny posiłek, lecz też etapy jego tworzenia. To bardzo pomocne, zwłaszcza gdy ktoś robi daną potrawę po raz pierwszy lub dopiero rozpoczyna własną przygodę z gotowaniem. Wskazałabym w książce pdf dwa minusy, które wprawdzie nie rzutują na moją dobrą ocenę, lecz znacznie ułatwiłyby wybór danego przepisu. Odczułam mianowicie brak informacji o okresie przygotowania czy kosztach danej potrawy. Myślę, że niektórzy chętnie znaleźliby również kaloryczność.Autor ma również w zwyczaju używać do gotowania produktów, z którymi niekoniecznie miałam okazję spotkać się kiedykolwiek. Czasami wskazuje zamienniki, jakich można użyć na przykład, że zamiast kalafiora romanesco można wykorzystać zwykłego kalafiora albo brokuł. Lecz co w sytuacji, jeśli w przepisie jest coś, czego nie dostanę w sklepie osiedlowym a chcę ugotować daną potrawę? Nie wiem, lecz zobrazuję przykładami produkty, których nie miałam przyjemności jeszcze w kuchni używać i sprawiły, że musiałam się nieco poduczyć czym można je zastąpić: pomidory pelati (zwykłe w puszce są w moim sklepie, lecz czy pelati?), ser gruyere, mąka z cieciorki, bulwy topinambura, mąka semoliny.Generalnie uważam, że książka ebook jest świetną pozycją na rynku wydawniczym, w dziale kulinarnym. Wiem, że sama wykorzystam stąd niejeden przepis, jak choćby pulpety w sosie pomidorowym, bo od dłuższego czasu "chodzi" za mną ich smak. Sprawdzę, więc smak tej potrawy według Morana. Książka ebook ukazuje różnorodność produktów i szeroki wachlarz dań, jakie można z nich stworzyć. Moran nie skupił się tylko i wyłącznie na mięsach czy sałatkach. Prócz nich są również ryby, ciasta, przystawki, zapiekanki, zupy i tatary. Potrawy zaprezentowane w "Doradcy Smaku 2" to nie tylko brzmiące swojsko kurczaki czy makarony, lecz też nazwy potraw niemalże wzięte z menu najlepszych restauracji. Łatwy język, w jakim twórca tłumaczy krok po kroku wykonanie poszczególnych etapów przygotowania potraw, przemówi do każdego. A kiedy uda się pierwsza, i druga, i jeszcze trzecia potrawa to tradycją stanie się rodzinne spożywanie domowych posiłków. Zalecam i smacznego!
Idealny mistrz sztuki kulinarnej. Miło jest słuchać Pana Michela, jeszcze przyjemniej realizować jego propozycje smakowe.
Zarówno w części 1 jak i tej jest dużo przepisów na różnorakie okazje! A największą zaletą jest to, że recepturom tym sprosta nawet niezbyt doświadczona Kucharka :-)
Ostatnimi czasy do Polski przylgnęła tzw"moda na gotowanie".Zaczyna być mnóstwo na Polskim rynku różnego rodzaju programów kulinarnych,poradników,książek,gadżetów itd.Ludzie coraz więcej gotują sami w domu aniżeli ustawiaj się w kolejce po niezdrowe fast foody.Choć zwolenników smacznego i zdrowego jedzenia jest jeszcze o dużo za mało albo nie są przekonani co do samodzielnego gotowania w domu.Książka Michela Morana na pewno niejednego negatywnego sceptyka przekona, że faktycznie można i warto samemu gotować,bo jak wiadomo przez brzuch do serca :)Michel Moran francuski mistrz kuchni i restaurator pod wobec gotowania jest jedyny w swoim rodzaju.O Michelu zrobiło się głośno, gdy został jurorem polskiej edycji MasterChef emitowanej w TVN.Swój talent szlifował min.w pięciogwiazdkowym hotelu Royle Monceau,restauracji Le Jardin,szwajcarskiej „La Reserve”, „Beau Rivage”, niemieckie „Erno´s Bistro”.Michel Moran.W Polsce jest też właścicielem i szefem kuchni restauracji Bistro de Pari.Kucharz ponadto jest prowadzącym programu dla amatorów gotowania "Doradca Smaku", gdzie w łatwy sposób pokazuje szybkie i proste do zrobienia potrawy.Książka "Doradca smaku 2" to zestaw 80 interesujących i przepysznych przepisów przygotowanych przez samego kucharza.W książce pdf kucharskiej znajdziemy rozmaite przepisy poczynając od mini przekąsek,sałatek i dań głównych kończąc na tartach i przepysznych ciastach.Książka kucharska podzielona jest na trzy części :proste,lekkie i szybkie.Warto też zwrócić uwagę na interesujące zilustrowaną książkę,spoglądając już na same fotografie czytelnik ma olbrzymią chęć na gotowanie.Niezbyt nierzadko sięgam po takie pozycję, lecz ta książka ebook w stu procentach zachęciła mnie do spróbowania świeżych przepisów,eksperymentowania z świeżymi smaki.Serdecznie zalecam dla lajków ciekawych się gotowaniem.Ta książka ebook to mały kroczek to polubienia albo pokochania gotowania.
Choć Moran w TV odrobinkę mnie irytuje, to książka ebook wyszła mu znakomicie. Fajne przepisy - mądrze dobrane smaki i podanie sprawiły, że po prostu - polubiłam gotowanie. Fajne jest to, że gotuje się szybko, smacznie i nie ma góry naczyń do zmywania. W Doradcy Smaku wszystko jest proste, proste i przyjemne. Książkę warto mieć w kuchni J