Średnia Ocena:
Dieta roślinna na co dzień
Jesteś dokładnie tym… co jesz, a każdy przełknięty kęs wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie! Dieta oparta na nisko przetworzonych produktach pochodzenia roślinnego zapewni twojemu organizmowi optymalne warunki pracy i rozwoju. Składniki odżywcze pochodzące z produktów roślinnych to najlepszy prezent, jaki możesz sobie zafundować. A w dodatku jest to łatwiejsze niż myślisz!Ta książka ebook to prawdziwa kopalnia wiedzy o najbardziej odżywczych pokarmach i rzeczywistych potrzebach suplementacyjnych. Jest w niej wszystko, co powinieneś wiedzieć o diecie roślinnej, czyli najbardziej aktualne info na temat witamin i składników mineralnych, potrzebnych do zachowania zdrowia i o sposobach ich dostarczania ze źródeł roślinnychopis różnorakich potrzeb żywieniowych organizmu w zależności od wieku i etapu życiaprzykłady diety opartej na produktach roślinnych dostosowanej do potrzeb sportowców, osób zmagających się z różnorakimi chorobami i usiłujących schudnąćpraktyczne porady dotyczące wyposażenia twojej kuchni, odżywczego wzbogacania ulubionych dań i zdrowego jedzenia poza domemprzepisy na pyszne, odżywcze i pełnowartościowe dania a także przykładowy tygodniowy jadłospis, który pomoże ci rozpocząć przygodę z dietą roślinną
Szczegóły
Tytuł
Dieta roślinna na co dzień
Autor:
Hever Julieanna
Rozszerzenie:
brak
Język wydania:
polski
Ilość stron:
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Galaktyka
Rok wydania:
2013
Tytuł
Data Dodania
Rozmiar
Porównaj ceny książki Dieta roślinna na co dzień w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.
Dieta roślinna na co dzień PDF - podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres
[email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Pobierz PDF
Nazwa pliku: odżywianie dla zdrowia - Paul Pitchford TXT (5).pdf - Rozmiar: 29.3 MB
Głosy:
0
Pobierz
To twoja książka?
Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.
Strona 1
Paul Pitchford
Strona 2
i
Odżywianie
dla
zdrowia
Tradycje wschodnie
i nowoczesna
wiedza
o żywieniu
Paul Pitchford
Przekład
Iwana Zagroba !
GALAKTYKA
Strona 3
Tytuł oryginału: Healingwith Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition
Copyright © 1993,1996, 2002 by Paul Pitchford. Ali rights reserved. No portion of this book, except for brief review,
may be reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted in any form or by any means-electronic, mechanical,
photocopying, recording, or otherwise-without the written permission of the publisher. For information conatct
North Atlantic Books.
ISBN wydania oryginalnego: 1-55643471-5 (oprawa twarda); 1-55643-430-8 (oprawa miękka)
© for the Polish edition: Galaktyka Sp. z o.o., Łódź 2008
90-562 Łódź, ul. Łąkowa 3/5
tel. +42 639 50 18, 639 50 19, tel/fax 639 50 17
e-mail:
[email protected] ;
[email protected]
www.galaktyka.com.pl
ISBN: 978-83-7579-023-8
Konsultacja merytoryczna: dr n. chem. Urszula Pytasz, dr Grażyna Frunze (r. 2-6, r. 22-28)
Projekt okładki: JanuszJagodziński
Redakcja: Iwona Clapińska, Magdalena Granosik
Korekta: Malwina Łozińska
Redakcja techniczna: Andrzej Czajkowski
Redaktor prowadzący: MarekJaniak
DTP: Garamond
Druk i oprawa: Drukarnia LCL S.A.
Zdjęcia okładkowe: Ancesco Prepilli (prawe dolne), Lisa Norwood (lewe dolne),
Yucel Tellici (prawe górne), Bianca de Blok (lewe górne)
Uwaga: Odżywianie dla zdrowia zawiera wiadomości na temat zachowania zdrowia odnoszące się do różno
rodnych energetycznych i fizycznych wzorców zaburzeń. Jednak ze względu na występującą wśród ludzi wielość
konstytucji cielesnych oraz odmienność trybu życia, jednostkowa reakcja na którąkolwiek z prezentowanych
kuracji może być bardzo zróżnicowana. Jeśli dąży się do uzyskania dobrego stanu zdrowia, szczególnie gdy
dotyczy to osoby chorej lub po raz pierwszy podejmującej nowy plan dietetyczny albo kurację opisane w tym
(lub jakimkolwiek innym) poradniku, konieczne może być skorzystanie z porady lekarza lub innego należycie
wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia, czy terapeuty, który rozumie potrzeby danego pacjenta i potra
fi zadbać o właściwe rezultaty zastosowanych metod. Wiadomości zawarte w tej książce nie mogą zastąpić
profesjonalnej opieki medycznej, ani terapii zalecanej przez lekarza.
Księgarnia internetowa!!!
Pełna informacja o ofercie, zapowiedziach i planach wydawniczych
Zapraszamy
www.galaktyka.com .pl
kontakt e-mail:
[email protected]
Wszelkie prawa zastrzeżone. Bez pisemnej zgody Wydawcy książka ta nie może być powielana ani częściowo, ani
w całości. Nie może też być reprodukowana, przechowywana i przetwarzana z zastosowaniem jakichkolwiekirodków
elektronicznych, mechanicznych, fotokopiarskich, nagrywających i innych. /f2_
s ul Ą H Ą Ą 5
Strona 4
T ę książkę dedykuję Tobie, Czytelniku,
życząc, abyś odnalazł Przewodnictwo
i zdecydował się za nim podążać
w kierunku uzdrowienia,
świadomości i pokoju
oraz
Twojej W spółczującej N aturze,
Gwan Shr Yin,
aby w pełni zajaśniała
i zainspirowała Cię
do niesienia pomocy innym.
Strona 5
Podziękowania
M iam dług wdzięczności wobec wielu przyjaciół i pomocników - za ich wiarę we
mnie, że podołam tej pracy, a także wobec moich nauczycieli sztuki uzdrawiania
i kultywowania świadomości, których starożytne, lecz ponadczasowe nauki nie
ustannie mnie inspirują.
Specjalne podziękowania kieruję do: konsultantki z dziedziny żywienia, Suzanne
Shaw z Heartwood Institute w Kalifornii, za jej życzliwą pomoc w wielu obszarach
tego projektu; do tych, którzy ze m ną studiowali, za ich innowacyjnego ducha,
który ożywia zawarty w tej książce przekaz wiedzy o uzdrawianiu; do Rebeki Lee,
za jej wizję, która pozwoliła ukształtować początkowe wersje tekstu, a szczególnie
rozdziały poświęcone przepisom kulinarnym; oraz do Mary Buckley z New Di-
mensions Radio, za podjęcie zadania niemal ponad siły, polegającego na wydaniu
tego tomu.
D ziękuję także mojemu synowi Finneganowi, który pojawił się, jak sam to teraz
określa, „jako dar od Boga”, w samym środku pisania tej książki: on wiedział,
kiedy potrzebowałem chwili wytchnienia. Największą wdzięczność czuję natomiast
dla Nelle Conroy Pitchford, mojej matki, która odeszła w 92 roku swego życia.
Jako uosobienie bezinteresownej służby innym, była niezmiennie przykładem mi
łości.
Strona 6
W stęp
Książka Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnia i nowoczesna wiedza o żywie
niu dostarcza podstawowych informacji na temat leczenia poprzez zastosowanie
odpowiedniej diety. Uznając leczniczą wartość spożywania produktów pochodze
nia zwierzęcego w przypadkach pewnych zaburzeń i niedoborów, książka ta zachę
ca jednak czytelnika do zwrócenia się w stronę diety wegetariańskiej. Jeśli taką
dietę chce się stosować z powodzeniem, żyjąc w społeczeństwie o tradycjach żywie
niowych opartych na mięsie - a szczególnie pozbawionym wzorców odżywiania
wegetariańskiego - jest konieczne, by przyswoić sobie porcję całkowicie nowych
wiadomości na temat diety, takich jak tu przedstawione. Należy również nauczyć
się oceniania własnej kondycji i rozpoznawania rozmaitych właściwości terapeu
tycznych pożywienia.
O s ta tn io jesteśmy świadkami szybkiego wzrostu świadomości ludzi kultury za
chodniej na temat odżywiania. N a świadomość tę ma wpływ tradycja Dalekiego
Wschodu, w której zrównoważona dieta przez tysiąclecia była integralną częścią
praktyk mających na celu uzdrowienie i doprowadzenie do duchowego oświece
nia. Książka ta jest syntezą najważniejszych metod leczniczych i poglądów na temat
odżywiania, wywodzących się zarówno z tradycji wschodniej, jak i zachodniej. Do
świadczenie takiego zjednoczenia W schodu i Zachodu otwiera nowe obszary świado
mości i może prowadzić do odnowy we wszystkich dziedzinach życia.
Pisanie książki Odżywianie dla zdrowia było dla mnie magicznym i cudownym,
choć też dyscyplinującym doświadczeniem. Pragnę, abyś Ty, Czytelniku, podzielił
ze m ną to przeżycie i odnalazł wspaniałe uzdrowienie i harm onię na poziomie
przekraczającym Twoje oczekiwania.
Strona 7
Jak skutecznie korzystać z tej książki
Istnieje wiele możliwości poruszania się po treści takiej książki. Można odszukiwać w indeksie
ny oznaczające pokarmy i metody lecznicze, można wypróbowywać przepisy lub po prosru zrrsu;
wybrane rozdziały, które przyciągną uwagę Czytelnika. Jednakże najlepszą metodą jest s t c r r - i ^ r
przechodzenie przez wszystkie części tej książki w porządku, w jakim zostały ułożone. Poleca—
sposób, ponieważ każda część zawiera informacje, które pomagają zrozumieć kwestie pojawiające ?
dalej. Dotyczy to szczególnie rozdziału 1, który obejmuje wprowadzenie do Odżywianie dla zJrcmL
prezentujące ważny nowy materiał, umieszczony po raz pierwszy w obecnym, trzecim
a zarazem przygotowujące czytelnika do spotkania z licznymi zintegrowanymi aspektami tej ki.-pc-
Jeśli na przykład ktoś wertuje ten tom w poszukiwaniu informacji na temat zaburzeń
z jakąś chorobą, głodówek lub właściwości konkretnego pokarmu, najlepiej byłoby najpierw
co najmniej podstawowe pojęcie o kilku terminach diagnostycznych i leczniczych przywoływaną—
w całej pracy, takich jak zewnętrzny.; gorąco, zimno, wilgoć\ niedobór itd. Terminy te, w chinscie;
sztuce leczniczej posiadające specjalne znaczenie, zostały zdefiniowane i wyjaśnione w części I :~n
podsumowane w tabelach znajdujących się na stronach 125-127 oraz 130-132. Studiując tabe-t.
można zyskać całkiem niezłe pojęcie na temat znaczenia tychże terminów, niemniej jednak w cć-u
pełniejszego ich zrozumienia warto przeczytać część I. Część ta zawiera także dział poświęcony rć ir/—_
koncepcjom związanym z odpornością, a wśród nich utlenianiu, nadmiernemu rozwojowi d r n i r .
i działaniu wolnych rodników. Odniesienia do tych koncepcji często można spotkać w dalszych roi-
działach. Także dopiero po przestudiowaniu części I można w pełni skorzystać z lektury Podsumoon-
nia, które zawiera syntetycznie przedstawiony przegląd wiodących zasad tej książki.
Wiadomości znajdujące się w części III - Pięć Elementów i systemy narządowe - uświadamiają
nam naszą jedność z naturą, przedstawiając znane z tradycyjnej medycyny chińskiej powiązania z poranii
roku i wpływami środowiska. Omawiany tu opis systemów narządów stanowi szczyt osiągnięć dia
gnostyki wschodnioazjatyckiej. Część ta wnikliwie obrazuje działanie narządów wewnętrznych, ich
główne syndromy chorobowe, wpływ na emocje i układy ciała oraz przedstawia dietetyczne i ziołowy
remedia. Informacje te są nieocenione w sytuacjach, kiedy należy zadecydować o wyborze spośróc
różnych metod leczenia przewlekłych zaburzeń równowagi zdrowotnej.
Strona 8
Uwagi do poprawek i uzupełnień
Pierwsza korekta ( Wydanie drugie): Najważniejsze przekazy zaczerpnięte z tradycji, jak i przekazy
naukowe zawarte w tym tomie, nie zostały zmienione; jednakże w odpowiedzi na nadciągającą - jak
się wydaje - epidemię zakażeń przez mikroorganizmy i pasożyty, dodano obszerny program przeciw-
pasożytniczy (w Dodatku). Także w Dodatku zamieszczono artykuł, który rzuca światło na kwestię
chorób kanałów korzeni zębowych - poważny problem stomatologiczny, przeoczony przez wielu le
karzy i terapeutów. Weston Price, legendarna postać w dziedzinie nowoczesnego odżywiania, po
święcił znaczną część swojego życia na badania nad leczeniem kanałowym zębów, uzyskując jedynie
to, że jego odkrycia zostały pominięte milczeniem przez stomatologiczne gremium.
Indeks na końcu książki został rozszerzony, aby zarówno zwykłemu czytelnikowi, jak i badaczowi
zapewnić lepszy dostęp do szczegółowych informacji. Dodatkowo rozmaite tematy, które przewijają
się przez całą pracę, zostały zaktualizowane i dokładniej wyjaśnione.
W tym wydaniu znalazło się też Podsumowanie. Prezentuje ono nowe spojrzenie na zawarte
w tym tomie podstawowe zasady z punktu widzenia ajurwedy, systemu tradycyjnej medycyny indyj
skiej. Podsumowanie opisuje „sattwiczne” podejście zarówno do diety, jak i samego życia, opierające
się na rozpoznaniu, że trwałe fizyczne i psychiczne zdrowie uzyskuje się dzięki życiu w równowadze
i ciągłym pamiętaniu o naszym duchowym rodowodzie.
Druga korekta (Wydanie trzecie): Do rozdziału 1 dodano trzy ważne części, które można znaleźć
pod zbiorczym tytułem Wprowadzenie do Odżywianie dla zdrowia. Nowe wiadomości podkreślają
konieczność stosowania pełnych pokarmów w zwalczaniu nadwagi i otyłości, cukrzycy, chorób serca
i wielu innych powszechnie występujących chorób zwyrodnieniowych.
Dodatkowo rozdział ten skłania do dyskusji na temat zasadniczego związku pomiędzy pożywie
niem a świadomością oraz oferuje duchowe metody wspierania długofalowego procesu ulepszania
własnej diety. Aby zapoznać Czytelnika z podstawowymi dietetycznymi poglądami Odżywianie dla
zdrowia, nowy rozdział wprowadza wzorce zdrowego odżywiania opracowane na podstawie tradycyj
nych i starożytnych diet. Rozdział ten przedstawia również program wstępnego oczyszczania i odno
wienia, który przygotowuje organizm do uzdrawiającej transformacji. Ponadto w całej książce doko
nano rozmaitych aktualizacji danych, aby w ten sposób najlepiej odzwierciedlić wyniki najnowszych
badań naukowych.
Strona 9
Spis treści
1. -ró d ła in s p ir a c ji ............................................................................................................................ 22
W p r o w a d z e n ie d o Odżywiania dla z d ro w ia ........................................................................ 29
Pełnowartościowe pożyw ienie....................................................................................................... 30
Zintegrowane odżyw ianie................................................................................................................ 46
Dietetyczne wzorce i kierunki .........................................................................................................50
C z ę ś ć I. P o d s ta w y d ia g n o z y i le c z e n ia
2. Y in -Y a n g i d a le j ............................................................................................................................ 75
Zasada skrajności...............................................................................................................................77
Wzajemne wspieranie i przekształcanie........................................................................................78
Przekraczanie Yin i Y a n g ...................................................................................................................78
3. Siła ż y c io w a Q i ..............................................................................................................................82
Sześć Kategorii Yin i Yang................................................................................................................ 83
4. C ie p ło /z im n o : T e rm ic z n a n a tu ra p o k a r m ó w i lu d z i......................................................84
Fizjologia pokarm ów rozgrzewających i ochładzających............................................................85
Wzorce gorąca oraz ich przyczyny..................................................................................................88
Objawy gorąca........................................................................................................................... 88
Zalecenia dla stanu przewlekłego gorąca..............................................................................89
Zalecenia dla ostrych stanów go rą ca .................................................................................... 90
Niedobór i g o rą c o ..............................................................................................................................90
Objawy niedoboru Y in .............................................................................................................. 91
Tworzenie podstaw wrażliwości: ochrona i utrzymanie Y in ...............................................92
Niedobór Yin a zaburzenia poziomu cukru w e k r w i............................................................92
Produkty, które szczególnie wzmacniają Y in ........................................................................ 93
Wzorce zimna i ich przyczyny..........................................................................................................93
Objawy z im n a ............................................................................................................................ 94
Zalecane środki zaradcze..........................................................................................................94
Typowe przypadki stanu z im n a .............................................................................................. 95
5. W e w n ę tr z n y /z e w n ę tr z n y : B u d o w a n ie o d p o r n o ś c i.................................................... 95
Objawy stanu zew nętrzn ego..................................................................................................96
Przeziębienie, grypa i inne zaburzenia typu zew nętrznego................................................96
Zalecenia dotyczące leczenia chorób typu zew nętrznego.................................................97
Objawy głębszych stanów w e w n ę trz n y c h .......................................................................... 98
Odporność i koncepcja obronnej Q i.............................................................................................. 99
Przerost drożdżowców jako inhibitor o d p o rn o ści............................................................. 100
Sym ptom y drożdżycy (patologicznego rozrostu drożdżow ców ).....................................101
Przyczyny problem ów z drożdżycą.......................................................................................101
Kontrolowanie rozwoju drożdżowców za pomocą d ie ty ..................................................102
Inne pomocne p ro d u kty.........................................................................................................104
Aspekty zmienne w diecie kontrolującej wzrost drożdżo w ców .....................................105
Leczenie drożdżycy (Kandydiozy) w połączeniu z chorobami zw yrodnieniow ym i.......106
11
Strona 10
Odżywianie dla zdrowia
Dotlenianie................................................................................................................................ 107
Uzupełniające koncepcje o d p o rn o ś c i.......................................................................................... 114
Wolne rodniki: obrońcy i niszczyciele odporności............................................................. 114
Aktywność a odporność.........................................................................................................115
A ktyw ność seksualna............................................................................................................. 116
Obronna Qi a pełne pożyw ie nie........................................................................................... 116
Odporność: od najlepszej po zniszczoną.............................................................................116
Jedność a od p o rn o ść............................................................................................................. 116
Powstrzymanie „cyklu pożądania" ......................................................................................116
P ostaw a.....................................................................................................................................116
6. N a d m ia r i n ie d o b ó r ................................................................................................................... 119
N a d m ia r............................................................................................................................................ 119
Zalecenia dietetyczne w stanach nadm iaru....................................................................... 121
N ie d o b ó r........................................................................................................................................... 122
Dieta zalecana przy niedoborze............................................................................................ 122
Produkty pochodzenia zwierzęcego.....................................................................................123
Niedobór połączony z gorącem, zimnem i innymi czynnikam i........................................ 123
Zalecenia dla leczenia zaawansowanych nied o b o ró w ..................................................... 124
Podsumowanie Sześciu Kategorii Yin i Yang.............................................................................. 125
Dalsze podstawy diagnostyki: Sześć W p ły w ó w ....................................................................... 129
Widzenie danego stanu takim, jaki je s t............................................................................... 129
Sztuka leczenia........................................................................................................................ 132
C z ę ś ć II. P o d s ta w y w ie d z y o ż y w ie n iu
7. P rz e jś c ie na n o w ą d ie tę
Noś tylko jeden kapelusz............................................................................................................... 137
Reakcje ozdrow ieńcze....................................................................................................................138
Chlorofil a okres przejścia na nową d ie tę ....................................................................................139
Pożywienie przeciwdziałające to ksyn o m .....................................................................................140
Zalecane proporcje grup poka rm ow ych......................................................................................141
Przejście z diety mięsnej na pełnowartościową dietę roślinną...............................................142
Standardowe m etody przygotowania z ió ł.................................................................................. 143
Nadmiary i to k s y n y ......................................................................................................................... 144
Toksyczne m e ta le ....................................................................................................................144
Prom ieniow anie....................................................................................................................... 145
Środki lecznicze i odurzające.................................................................................................147
P asożyty....................................................................................................................................147
Program zapobiegania pasożytom ....................................................................................... 148
Ś lu z.............................................................................................................................................148
Nadwaga....................................................................................................................................149
W skazówki dla długoterm inowego zmniejszania ciężaru c ia ła .......................................150
Emocjonalne/psychologiczne w yła d o w a n ia ............................................................................... 153
Podsumowanie propozycji metod łagodzących przejście
przez etap uwolnień emocjonalnych i mentalnych napięć...............................................155
Wzorce przem iany...........................................................................................................................155
Powszechnie spotykane trudności towarzyszące przem ianie........................................ 155
12
Strona 11
Spis treści
8. W o d a ............................................................................................................................................. 156
Górskie źródła i wiejskie s tu d n ie .................................................................................................157
Uzdatnianie wody w m iastach..................................................................................................... 157
C hlorow anie....................................................................................................................................158
Fluorow anie.................................................................................................................................... 158
Niepożądane właściwości fluoryzacji................................................................................. 159
Fluor w pożywieniu .......................................................................................................................159
Inne środki chem iczne.................................................................................................................. 160
Nasze osobiste drogi w o d n e ....................................................................................................... 160
Filtry i urządzenia oczyszczające..................................................................................................161
Oczyszczona woda jako środek oczyszczający..........................................................................161
Woda filtrowana ............................................................................................................................ 162
Związek pomiędzy mięsem a w o d ą ........................................................................................... 162
Indywidualne spożycie w o d y ....................................................................................................... 163
Nadmierne lub niedostateczne spożycie w o d y .........................................................................164
9. B ia łk o i w ita m in a B 12- • ró d ła r o ś lin n e i z w ie r z ę c e .................................................164
A m in o kw a sy................................................................................................................................... 164
Upodobanie do mięsa i produktów pochodzenia zw ierzęcego.............................................. 168
Łańcuch p o k a rm o w y .....................................................................................................................170
W egetarianie................................................................................................................................... 171
W itamina B12 i współczesny w e getarianin................................................................................ 172
Roślinne witam iny B12.................................................................................................................. 173
Produkty fe rm e n to w a n e ...................................................................................................... 174
Algi: mikroalgi i w o d o ro s ty .......................... .........................................................................174
Drożdże spożyw cze............................................................................................................... 175
W itamina B12 podczas ciąży i laktacji.......................................................................................... 176
Margines bezpieczeństwa dla w e getarian................................................................................ 176
Inne spojrzenie na b ia łk o ..............................................................................................................178
Niedobór białka.............................................................................................................................. 181
Poprawa wykorzystania b ia łe k ............................................................................................ 181
Najlepsze źródła białka roślinnego.............................................................................................. 182
Rośliny zielone, prowitamina A i b ia łko .............................................................................. 182
Produkty o najwyższej zawartości białka ...........................................................................184
Białko a funkcjonowanie m ózgu.......................................................................................... 184
Mikroalgi a mięso: porów nanie........................................................................................... 185
■ ródła białka zw ierzęcego............................................................................................................185
Nabiał i nadmiar ślu zu............................................................................................................186
Zalecenia dotyczące spożywania nabiału...........................................................................186
Czy picie mleka jest zgodne z naturą?............................................................................... 187
Kwestia etyczna ..................................................................................................................... 187
Mleko k o z ie ............................................................................................................................ 188
Pyłek i mleczko pszczele...................................................................................................... 188
Jaja, ryby, drób i mięso s s a k ó w .......................................................................................... 189
W ybory - kiedy pożywienie pochodzenia zwierzęcego jest konieczne................................191
W łaściwości i najczęstsze zastosowanie ryb i m ięsa...............................................................192
M etody przygotowania mięsa w przypadku niedoborów i podczas zmiany d ie ty .......195
13
Strona 12
Odżywianie dla zdrowia
10. O le je i t łu s z c z e ...................................................................................................................... 196
Natura tłu s z c z ó w ........................................................................................................................... 197
Związek pomiędzy tłuszczami nasyconymi a ch olesterolem ................................................. 198
Oczyszczanie serca i naczyń krw io nośnych.............................................................................. 200
W pływ kwasów omega 3 na choroby serca, obniżenie odporności,
rozwój mózgu i niedożyw ien ie.................................................................................................... 201
DHA a odnowa mózgu i n e rw ó w ........................................................................................ 201
Rola DHA i innych kwasów tłuszczowych w niedożyw ieniu..........................................202
Źródła kwasów tłuszczowych omega 3 ............................................................................. 203
Odnowa serca i naczyń krw ionośnych.......................................................................................205
Oleje wielonienasycone i niezbędne kwasy tłuszczow e......................................................... 208
Prostaglandyny: wgląd w naturę niezbędnych kwasów tłuszczow ych........................ 210
Kwas gamma-linolenowy (GLA) i PGE1 ......................................................................................210
Lecznicze działania PGE1...................................................................................................... 211
. Dieta wegetariańska i kwasy tłuszczow e.................................................................................. 213
Spożywanie kwasów tłuszczowych lepszej ja k o ś c i.................................................................216
Tłuszcze nasycone......................................................................................................................... 217
Oleje jednonienasycone............................................................................................................... 217
Rodzaje o le jó w ...............................................................................................................................219
Oleje nierafinow ane.............................................................................................................. 219
Oleje tłoczone na zimno oraz tłoczone w prasach........................................................... 219
Oleje rafinow ane....................................................................................................................221
Niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem wielonienasyconych olejów roślinnych,
margaryn i półpłynnych tłuszczów do pieczenia....................................................................... 222
Klarowane masło jako olej sp o żyw czy....................................................................................... 223
Wskazówki dotyczące stosowania o le jó w .........................................................................224
Przechowywanie o le jó w ............................................................................................................... 228
Życie bez ekstrahowanych o le jó w ............................................................................................. 229
Jak przygotować foremkę do pieczenia bez stosowania o le ju ..................................... 229
11. S u b s ta n c je s ło d z ą c e ............................................................................................................ 229
Syndromy nadmiaru smaku sło d kie g o .............................................................................. 231
W łaściwe i niewłaściwe używanie c u k ru ..........................................................................231
Zaspokajanie apetytu na słodycze...............................................................................................232
M ió d ................................................................................................................................................. 234
Porównanie substancji słodzących............................................................................................. 235
Zalecenia..........................................................................................................................................236
Słody zb o żo w e ....................................................................................................................... 236
Nierafinowany cukier - nierafinowany, sproszkowany sok trzcin o w y.......................... 237
S te w ia ...................................................................................................................................... 237
Laktoza i ekstrakty o w o c o w e ...............................................................................................238
Rozważne używanie substancji słodzących...................................................................... 239
12. S ó l ................................................................................................................................................ 239
Związek pomiędzy sodem a p o ta se m ........................................................................................244
Sól - podsum ow anie.....................................................................................................................245
Nadmiar s o li............................................................................................................................ 246
14
Strona 13
Spis treści
Niedobór s o li.......................................................................................................................... 246
Równowaga między potasem a so d e m ............................................................................. 247
Kroki zmierzające ku umiarkowanemu używaniu s o li...................................................... 247
Zastosowanie soli jako popularnego le k a rs tw a ................................................................247
13. P rz y p ra w y , k o fe in a i d o d a tk i k o r z e n n e ....................................................................... 248
O c e t..........................................................................................................................................248
Czarny p ie p rz.......................................................................................................................... 249
Gorczyca.................................................................................................................................. 250
Proszek do pieczenia i soda oczyszczona..........................................................................250
Glutaminian so d u ....................................................................................................................251
Produkty zawierające kofeinę.......................................................................................................251
Kaw a.........................................................................................................................................251
H erbata.................................................................................................................................... 253
Przypraw y........................................................................................................................................254
14. W ita m in y i s u p le m e n t y ......................................................................................................256
Witamina C jako suplement d ie ty ....................................................................................... 258
Suplementy jako le ka rstw o .................................................................................................. 260
Suplementy przyjmowane profilaktycznie.........................................................................261
Ważne alternatyw y.................................................................................................................261
15. W a p ń ........................................................................................................................................... 262
Związek wapnia z m agnezem .......................................................................................................264
W pływ magnezu na gospodarkę horm onalną................................................................... 264
Rozluźniający w p ływ m agnezu.............................................................................................265
Chlorofil: regulator poziomu w a pnia........................................................................................... 265
Trzy zupy uzupełniające w a p ń ..................................................................................................... 266
Podobne zapotrzebowanie na wapń u starszych kobiet i kobiet uprawiających s p o rt.......267
Jak zwiększyć wchłanianie wapnia .............................................................................................270
Rola krzemu w przyśpieszaniu wchłaniania w a p n ia .................................................................271
Równoważenie słodkich pokarmów i utrzymywanie wapnia ................................................ 273
16. P ro d u k ty z p o k a r m ó w z ie lo n y c h ................................................................................... 274
Najlepsze źródła chlorofilu, beta-karotenu, białka i innych składników odżyw czych..........274
M ik ro a lg i..........................................................................................................................................276
Spirulina................................................................................................................................... 277
C hlorella................................................................................................................................... 278
S in ica ........................................................................................................................................280
Przygoda Pana Szczupłego z sin ic ą .....................................................................................282
D unaliella................................................................................................................................. 283
Dawkowanie m ikroalg........................................................................................................... 283
Trawa pszeniczna i jęczm ienna.................................................................................................... 285
W łaściwy w ybór mikroalg i traw y z b o ż o w e j............................................................................. 288
Ogólne w s k a z ó w k i................................................................................................................ 288
Uwagi dodatkowe i specyficzne zastosowania.................................................................289
Produkty zielone w d ie c ie .................................................................................................... 292
Witamina A i beta-karoten............................................................................................................ 292
Przyczyny powszechnie występującego niedoboru witam iny A ................................... 293
15
Strona 14
Odżywianie dla zdrowia
Główne w łaściw ości w itam iny A ..........................................................................................293
Szczególne działanie pożywienia zawierającego b e ta -karote n....................................... 294
Oznaki niedoboru w itam iny A ............................................................................................... 295
17. P ro s ty s p o s ó b na p r z e ż y c ie ...............................................................................................296
18. R a d o w a n ie s ię p o ż y w ie n ie m ............................................................................................297
Przejadanie się i s ta rz e n ie .............................................................................................................. 297
Sztuka ż u c ia ....................................................................................................................................... 299
Inne zalecenia dotyczące spożywania pokarm ów i odżyw ia nia.............................................. 299
Rozkład posiłków. Charakter jednego, dwóch i trzech posiłków dziennie............................ 300
Dwa posiłki dziennie.................................................................................................................302
Trzy posiłki d zie n n ie ..................................................................................................................303
Poranny e lik s ir...........................................................................................................................303
Oczyszczający poranny p o s iłe k ............................................................................................. 304
Lokalne p o żyw ie n ie ..................................................................................................................305
Przekąski między posiłkami w przypadku niskiego poziomu cukru w e k r w i................305
Uwagi dla wszystkich program ów ży w ie n io w y c h .............................................................306
19. Ł ą c z e n ie p o k a r m ó w ............................................................................................................... 307
Znaczenie łączenia p o ka rm ó w ........................................................................................................307
Plan A: Łączenie pokarm ów dla lepszego tra w ie n ia ................................................................. 308
Plan B: Łączenie pokarm ów dla najlepszego traw ien ia.............................................................311
Plan B łączenia pokarmów: w y ją tk i.......................................................................................311
Plan C: Posiłek je d n o g a rn ko w y..................................................................................................... 317
Sztuka prezentacji............................................................................................................................. 317
Alergie i łączenie p o ka rm ó w ...........................................................................................................318
Alergie a pokarmy skiełkow ane............................................................................................. 319
Plan czterodniowy i sze ścio tyg o d n io w y............................................................................. 319
Fizyczne i um ysłow e przyczyny a le rg ii.................................................................................320
2 0 . P o s ty i o c z y s z c z a n ie ............................................................................................................. 320
Oczyszczanie i bud ow a nie.............................................................................................................. 321
Poszczenie a pokarmy kw a so- i ś lu zo tw ó rcze .................................................................. 321
Pięć p o s tó w ............................................................................................................................... 323
Aby dobrze p o ś c ić ....................................................................................................................326
Powody do poszczenia............................................................................................................ 327
Kiedy nie pościć........................................................................................................................ 328
Pożywienie podczas praktyk duchowych i odosobnienia ........................................................ 328
2 1 . P o ż y w ie n ie dla d z i e c i ............................................................................................................ 330
Nauka dobrych naw yków ż y w ie n io w y c h .................................................................................... 330
Pożywienie dla n ie m o w lą t.............................................................................................................. 332
Kiedy mleko matki jest nieosiągalne.................................................................................... 333
Mleko surowe i pasteryzow ane............................................................................................ 333
Mleko hom ogenizow ane.........................................................................................................334
Jakość produktów m lecznych................................................................................................334
Mleko zwierzęce kontra mleko lu d zkie ................................................................................335
Mleko k ro w ie .............................................................................................................................335
Mleko k o z ie ............................................................................................................................... 335
16
Strona 15
Spis treści
M leko m a tk i............................................................................................................................. 336
Fermentowane produkty m le czn e ...................................................................................... 337
Podsumowanie informacji na tem at mleka i produktów m lecznych.............................337
Klasyfikacja pożywienia i jego p ro p o rcje .................................................................................... 338
Przygotowanie pożywienia dla niem owląt podczas odstawiania od piersi i po nim ....339
Jakość produktów zw ierzęcych...........................................................................................340
Dziecko w e getariańskie........................................................................................................ 340
Pożywienie służące zapobieganiu niedoborom i ich le czeniu.................................................341
S o ja ............................................................................................................................................342
M ikro a lg i...................................................................................................................................342
Amarantus i quinoa................................................................................................................. 343
Mleczko pszczele i inne produkty zw ie rzę ce .....................................................................344
Pożywienie do stosowania z ostrożnością......................................................................... 346
Pożywienie a zachow anie.....................................................................................................348
Zalecenia na czas poczęcia i cią ż y ............................................................................................... 349
Taoistyczne zakazy dotyczące czasu poczęcia.................................................................. 349
Podczas ciąży........................................................................................................................... 350
Dziecko w nas .................................................................................................................................351
C z ę ś ć III. P ię ć E le m e n tó w i s y s te m y n a rz ą d o w e
2 2 . P ię ć E le m e n tó w : d o s tr o je n ie d o p ó r ro k u
o ra z n a rz ą d y w h a rm o n ii i c h o r o b ie ............................................................................. 355
Dostrojenie do pór roku......................................................................................................... 355
Narządy w harmonii i chorob ie............................................................................................. 356
Cykle stwarzania i ko ntroli..................................................................................................... 357
23 . L e c z n ic z e z a s to s o w a n ie p ię c iu s m a k ó w ...................................................................359
O s try ........................................................................................................................................ 360
S ło n y..........................................................................................................................................362
K w aśny..................................................................................................................................... 363
G orzki........................................................................................................................................ 364
S ło d k i........................................................................................................................................ 365
2 4 . E le m e n t D r z e w a ....................................................................................................................368
W io sn a ..............................................................................................................................................368
Pożywienie na czas w io s n y ...................................................................................................368
Odnowa a surowe pożyw ienie............................................................................................. 369
W iosenne g o to w a n ie .............................................................................................................369
Wątroba w harmonii i c h o ro b ie ....................................................................................................370
Objawy zaburzeń w ą tro b y..................................................................................................... 370
Najczęściej spotykane syndromy w ą tro b y ......................................................................... 370
Oddziaływanie nadmiaru na rodzinę narządów ................................................................. 373
W iatr a natura zaburzeń w ą tro b y .........................................................................................373
Odnowa pęcherzyka ż ó łcio w e g o .........................................................................................374
Przyczyna dysharm onii.......................................................................................................... 376
Dietetyczne zasady leczenia w ą tro b y ................................................................................. 378
Wątroba osoby uzależnionej od alkoholu i n a rko tykó w ................................................... 382
2 5 . E le m e n t O g n ia .......................................................................................................................3 8 3
17
Strona 16
Odżywianie dla zdrowia
L a to .................................................................................................................................................. 383
Serce w harmonii i chorobie........................................................................................................ 385
Ogólne objawy zaburzeń se rca -u m ysłu .....................................................................................385
Najczęściej spotykane syndromy se rca -u m ysłu ...................................................................... 386
Zastój krwi serca............................................................................................................................ 388
Uzdrawianie s e rc a ......................................................................................................................... 389
Uspokajanie i skupianie um ysłu................................................................................................... 389
Uspokajające działanie pełnowartościowego pożyw ienia.......................................................391
26. E le m e n t Z ie m i........................................................................................................................ 393
Późne lato: okres przemiany wszystkich pór ro k u ................................................................... 393
Przemiany pór roku ............................................................................................................... 393
Śledziona-trzustka w harmonii i chorobie.................................................................................. 394
Specyficzne syndromy śledziony-trzustki.................................................................................. 395
Wilgoć, śluz i m ikroby............................................................................................................397
Wilgoć a choroby degeneracyjne........................................................................................397
Czynniki dietetyczne przyczyniające się do powstania w ilg o c i...................................... 398
M arnotraw stw o a Element Z ie m i................................................................................................399
27 . E le m e n t M e t a l u .................................................................................................................... 400
J e s ie ń ............................................................................................................................................ 400
S uchość................................................................................................................................... 401
Płuca w harmonii i c h o ro b ie ........................................................................................................ 401
Przywiązanie jako wskaźnik witalności p łu c ...................................................................... 402
Radzenie sobie z żalem i s m u tk ie m ................................................................................... 402
Fizyczne oznaki witalności p łu c ........................................................................................... 402
Przyczyny najczęstszych chorób p łu c................................................................................. 403
Ochrona płuc i jelita g ru b e g o ...............................................................................................406
Pożywienie ochronne i oczyszczające................................................................................ 406
2 8 . E le m e n t W o d y ....................................................................................................................... 409
Z im a ................................................................................................................................................. 409
Słony i gorzki: smaki na czas zim y .......................................................................................409
Nerki w harmonii i chorobie........................................................................................... ■............. 410
Ogólne objawy zaburzenia równowagi energetycznej n e re k .........................................411
Najczęstsze syndromy n e re k ...............................................................................................411
Jing: źródło witalności n e re k................................................................................................415
Czynniki, które osłabiają J in g ................................................................................................415
Wzmacnianie Jing ................................................................................................................. 416
Proces starze nia............................................................................................................................ 420
C z ę ś ć IV. C h o ro b y i ich le c z e n ie za p o m o c ą d ie ty
2 9 . Z a b u rz e n ia p o z io m u c u k ru w e k r w i .............................................................................427
Cukrzyca ..........................................................................................................................................427
Korzystne o le je ....................................................................................................................... 429
Czynniki zdrow ienia............................................................................................................... 430
H ipoglikem ia................................................................................................................................... 431
Osobowość hipoglikem iczna............................................................................................... 433
3 0 . Ż o łą d e k i j e l i t a ........................................................................................................................ 434
18
Strona 17
Spis treści
„Ogień żołądka" i wrzody wywołane przez gorąco ................................................................ 435
Nalot na języku a traw ien ie.......................................................................................................... 436
Zapalenie okrężnicy i jelita cienkiego..........................................................................................436
Uchyłkowatość jelit (uwypuklenie mięśniówki jelit) oraz syndrom drażliwego
jelita (jelito spastyczne)................................................................................................................. 437
Celiakia (nietolerancja glutenu)....................................................................................................438
Dyzenteria.......................................................................................................................................439
R ozw olnienie................................................................................................................................. 440
Zaparcia........................................................................................................................................... 440
3 1 . Z a b u rz e n ia z w ią z a n e z k r w ią ...........................................................................................444
Niedobór k r w i................................................................................................................................ 444
Włosy a jakość k r w i...................................................................................................................... 446
Obecny „w ie k niepoko ju"....................................................................................................447
K rw aw ienie........................................................... ......................................................................... 447
Główne przyczyny krw aw ienia............................................................................................ 448
Środki na krw aw ien ia........................................................................................................... 449
Zastój krwi: zaburzenia ginekologiczne i in n e ...................................................................450
Pokarmy i przyprawy, które rozpraszają zastój k rw i.........................................................451
Najczęstsze stany zastoju k rw i............................................................................................ 451
Zaburzenia m iesiączkowania....................................................................................................... 453
Zapobieganie i zdrowe n a w y k i............................................................................................ 453
Specyficzne zaburzenia miesiączkowania......................................................................... 457
3 2 . Rak i d ie ty r e g e n e r a c y jn e ................................................................................................. 463
Diety regeneracyjne na now otwory i inne choroby zwyrodnieniow e...................................466
Inne ku racje................................................................................................................................... 468
Tradycyjne i współczesne podejście do leczenia choroby n o w otw orow ej.......................... 469
Zalecane grupy p o ka rm ó w .......................................................................................................... 475
3 3 . In n e c h o r o b y z w y r o d n ie n io w e .......................................................................................484
Reumatyzm i zapalenie s ta w ó w ..................................................................................................485
Alkoholizm i inne uzależnienia od używ e k................................................................................. 490
A stm a ...............................................................................................................................................494
A ID S .................................................................................................................................................496
Stwardnienie rozsiane (S c le ro s is m u ltip le x ) .............................................................................. 499
Opryszczka narządów płciow ych.................................................................................................501
Poważne choroby s k ó ry ............................................................................................................... 502
Schizofrenia i inne choroby u m ysło w e .......................................................................................504
C zę ść V. P rz e p is y i w ła ś c iw o ś c i ż y w n o ś c i ro ś lin n e j
3 4 . G o to w a n ie w i b r a c y jn e .......................................................................................................509
Metody gotow ania.........................................................................................................................511
Naczynia do gotow ania................................................................................................................. 515
Słowniczek......................................................................................................................................517
Przepisy lecznicze..........................................................................................................................518
3 5 . Z b o ż a ......................................................................................................................................... 5 1 9
Zrównoważenie własnej konstytucji za pomocą zbóż............................................................. 520
A m a ra n tu s......................................................................................................................................522
19
Strona 18
Odżywianie dla zdrowia
Jęczm ień.........................................................................................................................................524
Gryka............................................................................................................................................... 525
Kukurydza.......................................................................................................................................528
Proso............................................................................................................................................... 530
O w ie s ............................................................................................................................................. 532
Ouinoa (komosa ryżow a)............................................................................................................. 533
R yż...................................................................................................................................................534
M o c h i.......................................................................................................................................539
Kleik ryżowy c o n g e e ............................................................................................................ 540
Trzydzieści trzy rodzaje najpopularniejszych congee........................................................541
Ż y to ..................................................................................................................................................542
Pszenica..........................................................................................................................................543
O rkisz.......................................................................................................................................544
K a m u t......................................................................................................................................545
Bulgur pszenny...................................................................................................................... 546
M akarony................................................................................................................................ 547
Seitan.......................................................................................................................................549
Kasze.............................................................................................................................................. 550
3 6 . C h le b y ....................................................................................................................................... 552
Różne rodzaje mąki i połączenia................................................................................................. 553
Chleb na naturalnym zakw asie................................................................................................... 554
Dar ż y ta ........................................................................................................... ■............................... 564
Ciemny chleb żytni ....................................................................................................................... 566
3 7 . R o ś lin y s trą c z k o w e : fa s o le , g ro c h y i s o c z e w ic e ....................................................568
Lecznicze właściwości roślin strączkowych............................................................................. 569
Poprawianie strawności roślin strączkowych ...........................................................................574
Sposoby gotowania roślin strączkowych (fasoli, grochu i soczew icy)..................................576
M is o .................................................................................................................................................585
T em peh........................................................................................................................................... 585
T o fu ..................................................................................................................................................589
3 8 . O rz e c h y i n a s io n a ..................................................................................................................593
Lecznicze właściwości orzechów i n a sio n ................................................................................595
3 9 . W a r z y w a .................................................................................................................................. 599
Lecznicze właściwości w a rz y w ...................................................................................................600
Gotowanie w a rz y w ....................................................................................................................... 615
Krojenie w a rz y w ............................................................................................................................617
4 0 . K ie łk i........................................................................................................................................... 630
Lucerna (alfalfa).............................................................................................................................631
4 1 . S a ła tk i.........................................................................................................................................633
Uwaga na pasożyty i tru cizn y......................................................................................................634
Sałatki w iosen ne............................................................................................................................635
Sałatki le tn ie .................................................................................................................................. 636
Sałatki je sien ne..............................................................................................................................637
Sałatki z im o w e ............................................................................................................................... 638
20
Strona 19
Spis treści
Sosy do sałatek................................................................................................................... 639
42. W o d o r o s ty ................................................................................................................... 641
Agar-agar............................................................................................................................. 643
Dulse................................................................................................................................... 646
Hijiki i arame ....................................................................................................................... 648
Kombu i kelp....................................................................................................................... 650
N ori..................................................................................................................................... 653
Wakame.............................................................................................................................. 654
Mech irlandzki i mech korsykański..................................................................................... 656
43. Z u p y ............................................................................................................................... 657
Zupy wiosenne................................................................................................................... 658
Zupy letnie.......................................................................................................................... 659
Zupy jesienne..................................................................................................................... 660
Zupy zim ow e...................................................................................................................... 661
44. S o s y ............................................................................................................................... 662
45. D odatki s m a k o w e ...................................................................................................... 666
Gęste sosy przyprawowe (chutney i relish).......................................................................667
46. S m arow idła i p a s ty ..................................................................................................... 669
47. W arzyw a k is z o n e ....................................................................................................... 670
48. M le ko ze zbóż i n a s io n .............................................................................................. 673
49. Kiszony napój pszenny (rejuvelac) i jo g u rt z n a s io n .........................................674
50. O w o c e ...........................................................................................................................676
Lecznicze właściwości o w o c ó w ............................................................ ............................678
51. D e s e ry ............................................................................................................................686
52. P o d s u m o w a n ie ...........................................................................................................698
E p ilo g .................................................................................................................................... 712
D odatek A. Program oczyszczania z p a s o ż y tó w ...................................................... 713
D od atek B. W p ły w leczenia ka n a ło w e g o z ę b ó w na z d ro w ie ............................... 726
P rz y p is y .................................................................................................................................729
Indeks p rz e p is ó w k u lin a rn y c h ........................................................................................734
O a u to r z e ............................................................................................................................. 775
Strona 20
/
Źródła inspiracji
P o m y s ł napisania Odżywiania dla zdrowia zrodził się z doświadczeń autora i kilku jego bliskich
kolegów, z którymi studiował, a zarazem wprowadzał w życie główne dietetyczne i ziołolecznicze
tradycje Wschodu i Zachodu. W śród naszych klientów niezwykłym zainteresowaniem cieszyło się
leczenie dietą, a szczególnie praktyki, które oczyszczają i energetyzują ciało, aby duch mógł prawdzi
wie rozkwitać.
Pod koniec XX wieku odżywianie zaczęto w końcu postrzegać na Zachodzie jako ważną metodę
leczniczą. Po raz pierwszy w historii Stanów Zjednoczonych Lekarz Generalny uznał (w 1988 roku), że
prawidłowa dieta ma wielkie znaczenie dla zdrowia, a równocześnie potępił typowe dla Amerykanów
wzorce żywieniowe. Zgodnie z jego orzeczeniem na ponad dwie trzecie wszystkich przypadków śmier
telnych bezpośredni wpływ ma niewłaściwa dieta, a złe nawyki żywieniowe odgrywają olbrzymią rolę
w rozwoju najbardziej rozpowszechnionych „zabójców” dzisiejszego społeczeństwa, którymi są: cho
roba wieńcowa serca, miażdżyca, cukrzyca i pewne rodzaje choroby nowotworowej.
Lekarze praktykujący holistyczne metody uzdrawiania zawsze dostrzegali znaczącą poprawę u swych
pacjentów, kiedy ci dokonywali właściwych zmian w diecie. Zmiany te polegają przede wszystkim na
przywróceniu starożytnych zasad, ale dopiero w ostatnich latach tego rodzaju świadomość dotarła
w Ameryce do oficjalnych kręgów naukowych, czego świadectwem jest przytoczone powyżej rządowe
oświadczenie. To, czego obecnie potrzeba, to nie tylko pożywienie lepszej jakości i poprawienie pod
stawowej diety, ale i udostępnienie przejrzystej wiedzy o tym, które z pokarmów najlepiej służą prze
zwyciężeniu konkretnych zaburzeń i zwiększeniu sił życiowych u danej osoby.
Lecząc i ucząc już przez ponad dwie dekady, miałem kontakt z paroma tysiącami uczniów i klien
tów, a dzięki tej pracy stopniowo odkrywałem coraz lepszy sposób określania, jakie pożywienie składa
się na zdrową dietę. Sposób ten opiera się na wiadomościach płynących ze wzajemnego oddziaływa
nia tradycji wschodnioazjatyckich i współczesnej wiedzy o żywieniu. Stosowanie terapii pożywie
niem często przynosi nieznaczne rezultaty bądź nie przynosi ich wcale albo - co gorsza - przynosi
skutki niepożądane. Natomiast w przypadku innych kuracji rezultaty są zazwyczaj pozytywne.
Informacje zawarte w tej książce pomogą osiągnąć lepsze wyniki. Leczenie pożywieniem nie po
winno przebiegać chaotycznie i dorywczo. Pożywienie oddziałuje zgodnie ze swoimi leczniczymi wła
ściwościami, chociaż są one często mniej specyficzne, a co za tym idzie, wpływ żywności jest mniej
drastyczny niż działanie ziół czy innych środków leczniczych. Pokarm działa także jako podstawowe
lekarstwo. Czasem nie tak szybko, jakbyśmy tego oczekiwali, pojawiają się skutki jego stosowania, ale
za to znacznie lepiej wpływa na wszystkie ukłaciy organizmu. Jeśli prawidłowo zastosuje się dietę
w celu profilaktyki i leczenia, ograniczy się konieczność przyjmowania innych lekarstw, a nawet spo
woduje ich odstawienie.
Osoby rozpoczynające studiowanie dietetyki przede wszystkim narzekają na sprzeczne poglądy
spotykane w niemal wszystkich źródłach informacji. Książka ta po części została napisana w tym celu,
aby rozwikłać owe spory. Pełni ona funkcję przewodnika przydatnego do indywidualnej diagnozy
22
Recenzje
Myślę, że to pozycja doskonała dla każdego kto chce spróbować roślinnej kuchni. Wszystko czytelnie opisywane i rozpisane, autorka bardzo porządkuje wiedzę na temat tego co jemy. Szczerze zalecam :)
Ogrom wiedzy, czyta sie miło a poznane sposoby prosto wprowadzić w życie
Warta zakupu, zawarte są w niej wszystkie najistotniejsze info :)
Śmiało mogę ją nazwać biblią odżywiania. Tłumaczy co, jak czesto i dlaczego warto jeść. Mówi również czego unikać. Bardzo żałuję, że nie przeczytałam jej lata temu. Powinna być w programie liceum aby każdy wiedział jak powinno się odżywiać. Kupiłam również ją dla osób mi bliskich, ponieważ taka lektura może odmienić życie na lepsze. Zawiera dokładne opisy składników odżywczych i piramidę żywienia. Wiele teorii lecz również praktyki.
Pozycja jest doskonałym uzupełnieniem wiedzy dla tych, którzy chcą świadomie zadbać o własne zdrowie. Pod wobec przekazywanych treści rzetelna, merytoryczna, sięgająca wielu źródeł z uwzględnieniem najwieższych badań z dziedziny dietetyki.
Po tę książkę sięgałam z czystej ciekawości, lecz z czasem coraz bardziej zaczęłam przekonywać się do tez w niej zawartych. Uzmysłowiłam sobie, że dieta roślinna jest niezła na wszystko, a dzięki tej pozycji dowiedziałam się wielu cennych informacji na temat tej diety. Nierzadko wracam do Diety roślinnej na co dzień, czerpiąc inspirację z przepisów tu zawartych.
Idealny przewodnik po zdrowym, racjonalnym i (co ważne) smacznym odżywianiu. Zebrane info są zaprezentowane w sposób jasny i przejrzysty. Poza ogólnymi informacjami o wartościach odżywczych i odżywianiu, zawarte są również porady żywieniowe dla ludzi w różnorakim wieku, z różnorakimi schodzeniami. Nie brakuje również przepisów.Z ręką na sercu zalecam ten przewodnik, dzięki któremu możemy stać się zdrowsi, a tym samym przeżywać życie świadomie, radośnie i zdrowo.
Bardzo interesująca pozycja dla wszystkich w jakikolwiek sposób zainteresowanych dietą opartą na produktach roślinnych. Właściwie są tutaj opisywane prawdopodobnie wszystkie kwestie dotyczące takiej diety. Wszystko wyjaśnione jest bardzo obszernie i przystępnie. Sama dowiedziałam się wszystkiego co najbardziej mnie nurtowało i ciekawiło przy takiej diecie i takim stylu życia.
Zalecam gorąco wszystkim, którzy chcą przemienić własne życie na lepsze :) Książka ebook uzmysławia nam jak w prosty sposób zmieniając własną dietę dbać o zdrowie. Opierając się na badaniach autorka stara się udowodnić, że jesteśmy w stanie sami dbać o siebie i własnych bliskich. Dużo chorób cywilizacyjnych spowodowanych jest nieprawidłowym odżywianiem. Tu dowiemy się co jeść, a czego należy unikać. Znajdziemy przykładowe menu, a także dużo zdrowych przepisów.
Bardzo niezła ksiazka dla tego, kto wkracza w swiat diet bezmiesnych. Kupilam dla taty, ktory zapalil sie na zdrowe odzywianie a nawigujac w internecie niejednokrotnie wyczytywal nie do konca prawdziwe informacje. Zawiera rowniez interesujące przepisy.
Książka ebook uzmysłowiła mi, że naprawdę kiepsko się odżywiam... Skłoniła mnie też do zmiany niektórych przyzwyczajeń - na razie tylko kilku, a w przyszłości może uda mi się wprowadzić więcej zmian do mojego jadłospisu. Napisana w przystępny sposób, daje praktyczne rady, podaje przekonywające argumenty. Zalecam
Jest to bardzo interesująca i kompletna ksiazka o zdrowym odzywianiu. Biochemia zywienia w koncu ruszyla, zaczela sie rozwijac i dzieki wielu doktorom mamy w zasiegu reki interesujące narzedzia do tego, zeby swiadomie i zdrowo sie odzywiac. Info zawarte w tej pozycji sa przedstawione w sposob jasny i przystepny dla kazdego z nas. Ta ksiazka rozpoczela moja droge do zdrowego zycia. Polecam.
Zalecam wszystkim czytelnikom rozpoczynającym własną przygodę z dietą roślinną i wegetariańską. Rzetelne opisy dot. sumplementacji, witamin, zapotrzebowania na minerały, interesujące propozycje przepisów. Napisana w wyjątkowo przystępny i czytelny sposób. Polecam!
Autorka „Diety roślinnej na co dzień” w wyważony, nienachalny sposób poddaje nam pod rozwagę dużo naukowych argumentów przemawiających za dietą roślinną, a jednocześnie demaskuje różnorakie głęboko w nas zakorzenione żywieniowe przyzwyczajenia i mity. Jeśli zastosujecie jej rady w praktyce, na pewno dynamicznie odczujecie pozytywne zmiany na swojej skórze. Nawet jeśli w tym momencie nie jesteście co do tego przekonani, nie wyobrażacie sobie tak radykalnych zmian w jadłospisie, nie zaszkodzi przecież spróbować. W ostatniej części zostały zamieszczone przepisy kulinarne. Lecz zanim Hever przejdzie do praktyki, radzi jak odpowiednio przygotowywać posiłki roślinne, jakie produkty powinny się znaleźć w waszych lodówkach i spiżarniach, a jakie mniej albo bardziej niezbędne sprzęty w szafkach. Bardzo cenne są jej uwagi dotyczące jedzenia poza domem, u rodziny, kolegów czy w restauracjach. Wyjątkowo przydatne są też roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych, np. „jajko” z siemienia lnianego, mleka roślinne lub tofu stosowane nierzadko zamiast mięsa. Autorka zachęca do przerabiania starych przepisów na zdrowsze wersje, a następnie podaje około czterdziestu swoich pomysłów na pyszne, zdrowe, roślinne posiłki.
Mnóstwo przydatnych wiadomości, to właśnie z tą książką zaczynałam wegetarianizm i szczerze, bardzo mi pomogła. Przede wszystkim prosty i przejrzysty podział na mikro i makro składniki czyli tłuszcze, węglowodany, białko..... etc. Poparte naukowo dowody, świetne ciekawostki, bardzo przyjemnie się ją czyta, na końcu mnóstwo wegańskich przepisów - smacznych i łatwych do przyrządzenia. Są również epizody o tym jak być weganinem w ciąży a także jak wychować dzieci na wegan, ja własne na pewno będę chować na roślinożerców. świetne kompendium wiedzy, wszystko, wszystko, wszystko.Książka bardzo wciągająca, nie sądziłam że biologia może być taka ciekawa, tymczasem czyta sie szybko, litery są duże, daje 5 gwiazdek i zalecam !
Doskonałe kompendium wiedzy dla jaroszy, którzy dopiero zamienili produkty zwierzęce na roślinne, jak i dla wieloletnich wegetarian. W przystępnym języku przedstawiono całe bogactwo, które można odkryć w roślinach - po kolei opisano wszystkie kluczowe dla człowieka składniki odżywcze ze wskazówkami, w jakich roślinach można je znaleźć. Do tego pyszne, łatwe przepisy zapełniające talerze od śniadania do kolacji, bez pominięcia smakowitych deserów!Polecam wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać!
Obowiązkowa pozycja na półce osób, które są zainteresowane tematyką zdrowego żywienia. Zestaw nieźle opracowanych zaleceń dot. tego jak jeść, jakie produkty wybierać, a czego unikać. Wszystko jest opracowane przejrzyście i zrozumiale.Książka cenna przede wszystkim dlatego, że nie omawia żadnych pięknych diet, a oferuje system racjonalnego odżywiania oparty na efektach badań naukowych.Gorąco zalecam - z tą książką stosowanie niskoprzetworzonej diety roślinnej na co dzień naprawdę staje się łatwe.
Gorąco zalecam tę książkę - mogą z niej skorzystać wegetarianie i jarosze, jak też osoby, które chcą postawić na produkty roślinne w codziennym żywieniu. Bardzo przystępnie wyjaśnia, dlaczego produkty roślinne są tak kluczowe dla naszego organizmu (wykazy witamin i minerałów, które znajdują się w poszczególnych warzywach, owocach i produktach roślinnych). Ta książka ebook naprawdę przekonuje do zdrowego żywienia. Polecam!