Średnia Ocena: 
            
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
             
            
            
			
            
           
			Dieta roślinna na co dzień 
            Jesteś dokładnie tym… co jesz, a każdy przełknięty kęs wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie! Dieta oparta na nisko przetworzonych produktach pochodzenia roślinnego zapewni twojemu organizmowi optymalne warunki pracy i rozwoju. Składniki odżywcze pochodzące z produktów roślinnych to najlepszy prezent, jaki możesz sobie zafundować. A w dodatku jest to łatwiejsze niż myślisz!Ta książka ebook to prawdziwa kopalnia wiedzy o najbardziej odżywczych pokarmach i rzeczywistych potrzebach suplementacyjnych. Jest w niej wszystko, co powinieneś wiedzieć o diecie roślinnej, czyli najbardziej aktualne info na temat witamin i składników mineralnych, potrzebnych do zachowania zdrowia i o sposobach ich dostarczania ze źródeł roślinnychopis różnorakich potrzeb żywieniowych organizmu w zależności od wieku i etapu życiaprzykłady diety opartej na produktach roślinnych dostosowanej do potrzeb sportowców, osób zmagających się z różnorakimi chorobami i usiłujących schudnąćpraktyczne porady dotyczące wyposażenia twojej kuchni, odżywczego wzbogacania ulubionych dań i zdrowego jedzenia poza domemprzepisy na pyszne, odżywcze i pełnowartościowe dania a także przykładowy tygodniowy jadłospis, który pomoże ci rozpocząć przygodę z dietą roślinną
            
                
                    Szczegóły 
                 
                
                    Tytuł 
                    Dieta roślinna na co dzień 
                 
                
                    Autor: 
                    Hever Julieanna 
                 
                
                    Rozszerzenie: 
                    brak 
                 
                
                    Język wydania: 
                    polski 
                 
                
                    Ilość stron: 
                     
                 
                
                    Wydawnictwo: 
                    Wydawnictwo Galaktyka 
                 
                
                    Rok wydania: 
                    2013 
                 
            
            
                
                    
                    Tytuł 
                    Data Dodania 
                    Rozmiar 
                     
                 
                
                 
            
            
            
            
            
            
			
			Porównaj ceny książki Dieta roślinna na co dzień w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.
			
	
             
            
            Dieta roślinna na co dzień PDF - podgląd: 
			
			Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres 
[email protected]  a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin. 
            
            
              
            
            Pobierz PDF 
            
                    
                        Nazwa pliku: odżywianie dla zdrowia - Paul Pitchford TXT (5).pdf - Rozmiar: 29.3 MB
                        Głosy: 
0 
                         
                         
                        
                        Pobierz 
                     
                
             
              
            
			 
            To twoja książka? 
			Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
			Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.
            
 
		
                            
			
            
            
            
         
        
        
        
        
        
        
Strona 1
 Paul Pitchford
Strona 2
                            i
Odżywianie
                 dla
   zdrowia
    Tradycje wschodnie
          i nowoczesna
                 wiedza
             o żywieniu
  Paul Pitchford
                Przekład
           Iwana Zagroba   !
           GALAKTYKA
Strona 3
 Tytuł oryginału: Healingwith Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition
Copyright © 1993,1996, 2002 by Paul Pitchford. Ali rights reserved. No portion of this book, except for brief review,
may be reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted in any form or by any means-electronic, mechanical,
photocopying, recording, or otherwise-without the written permission of the publisher. For information conatct
North Atlantic Books.
ISBN wydania oryginalnego: 1-55643471-5 (oprawa twarda); 1-55643-430-8 (oprawa miękka)
© for the Polish edition: Galaktyka Sp. z o.o., Łódź 2008
90-562 Łódź, ul. Łąkowa 3/5
tel. +42 639 50 18, 639 50 19, tel/fax 639 50 17
e-mail: 
[email protected] ; 
[email protected] 
www.galaktyka.com.pl
ISBN: 978-83-7579-023-8
Konsultacja merytoryczna: dr n. chem. Urszula Pytasz, dr Grażyna Frunze (r. 2-6, r. 22-28)
Projekt okładki: JanuszJagodziński
Redakcja: Iwona Clapińska, Magdalena Granosik
Korekta: Malwina Łozińska
Redakcja techniczna: Andrzej Czajkowski
Redaktor prowadzący: MarekJaniak
DTP: Garamond
Druk i oprawa: Drukarnia LCL S.A.
Zdjęcia okładkowe: Ancesco Prepilli (prawe dolne), Lisa Norwood (lewe dolne),
Yucel Tellici (prawe górne), Bianca de Blok (lewe górne)
     Uwaga: Odżywianie dla zdrowia zawiera wiadomości na temat zachowania zdrowia odnoszące się do różno
rodnych energetycznych i fizycznych wzorców zaburzeń. Jednak ze względu na występującą wśród ludzi wielość
konstytucji cielesnych oraz odmienność trybu życia, jednostkowa reakcja na którąkolwiek z prezentowanych
kuracji może być bardzo zróżnicowana. Jeśli dąży się do uzyskania dobrego stanu zdrowia, szczególnie gdy
dotyczy to osoby chorej lub po raz pierwszy podejmującej nowy plan dietetyczny albo kurację opisane w tym
(lub jakimkolwiek innym) poradniku, konieczne może być skorzystanie z porady lekarza lub innego należycie
wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia, czy terapeuty, który rozumie potrzeby danego pacjenta i potra
fi zadbać o właściwe rezultaty zastosowanych metod. Wiadomości zawarte w tej książce nie mogą zastąpić
profesjonalnej opieki medycznej, ani terapii zalecanej przez lekarza.
                                     Księgarnia internetowa!!!
                  Pełna informacja o ofercie, zapowiedziach i planach wydawniczych
                                              Zapraszamy
                                       www.galaktyka.com .pl
                              kontakt e-mail: 
[email protected] 
Wszelkie prawa zastrzeżone. Bez pisemnej zgody Wydawcy książka ta nie może być powielana ani częściowo, ani
w całości. Nie może też być reprodukowana, przechowywana i przetwarzana z zastosowaniem jakichkolwiekirodków
elektronicznych, mechanicznych, fotokopiarskich, nagrywających i innych.                             /f2_
                                                          s       ul Ą H Ą Ą 5
Strona 4
 T ę książkę dedykuję Tobie, Czytelniku,
 życząc, abyś odnalazł Przewodnictwo
   i zdecydował się za nim podążać
       w kierunku uzdrowienia,
        świadomości i pokoju
                 oraz
    Twojej W spółczującej N aturze,
            Gwan Shr Yin,
        aby w pełni zajaśniała
          i zainspirowała Cię
     do niesienia pomocy innym.
Strona 5
 Podziękowania
M iam dług wdzięczności wobec wielu przyjaciół i pomocników - za ich wiarę we
mnie, że podołam tej pracy, a także wobec moich nauczycieli sztuki uzdrawiania
i kultywowania świadomości, których starożytne, lecz ponadczasowe nauki nie
ustannie mnie inspirują.
Specjalne podziękowania kieruję do: konsultantki z dziedziny żywienia, Suzanne
Shaw z Heartwood Institute w Kalifornii, za jej życzliwą pomoc w wielu obszarach
tego projektu; do tych, którzy ze m ną studiowali, za ich innowacyjnego ducha,
który ożywia zawarty w tej książce przekaz wiedzy o uzdrawianiu; do Rebeki Lee,
za jej wizję, która pozwoliła ukształtować początkowe wersje tekstu, a szczególnie
rozdziały poświęcone przepisom kulinarnym; oraz do Mary Buckley z New Di-
mensions Radio, za podjęcie zadania niemal ponad siły, polegającego na wydaniu
tego tomu.
D ziękuję także mojemu synowi Finneganowi, który pojawił się, jak sam to teraz
określa, „jako dar od Boga”, w samym środku pisania tej książki: on wiedział,
kiedy potrzebowałem chwili wytchnienia. Największą wdzięczność czuję natomiast
dla Nelle Conroy Pitchford, mojej matki, która odeszła w 92 roku swego życia.
Jako uosobienie bezinteresownej służby innym, była niezmiennie przykładem mi
łości.
Strona 6
 W stęp
Książka Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnia i nowoczesna wiedza o żywie
niu dostarcza podstawowych informacji na temat leczenia poprzez zastosowanie
odpowiedniej diety. Uznając leczniczą wartość spożywania produktów pochodze
nia zwierzęcego w przypadkach pewnych zaburzeń i niedoborów, książka ta zachę
ca jednak czytelnika do zwrócenia się w stronę diety wegetariańskiej. Jeśli taką
dietę chce się stosować z powodzeniem, żyjąc w społeczeństwie o tradycjach żywie
niowych opartych na mięsie - a szczególnie pozbawionym wzorców odżywiania
wegetariańskiego - jest konieczne, by przyswoić sobie porcję całkowicie nowych
wiadomości na temat diety, takich jak tu przedstawione. Należy również nauczyć
się oceniania własnej kondycji i rozpoznawania rozmaitych właściwości terapeu
tycznych pożywienia.
O s ta tn io jesteśmy świadkami szybkiego wzrostu świadomości ludzi kultury za
chodniej na temat odżywiania. N a świadomość tę ma wpływ tradycja Dalekiego
Wschodu, w której zrównoważona dieta przez tysiąclecia była integralną częścią
praktyk mających na celu uzdrowienie i doprowadzenie do duchowego oświece
nia. Książka ta jest syntezą najważniejszych metod leczniczych i poglądów na temat
odżywiania, wywodzących się zarówno z tradycji wschodniej, jak i zachodniej. Do
świadczenie takiego zjednoczenia W schodu i Zachodu otwiera nowe obszary świado
mości i może prowadzić do odnowy we wszystkich dziedzinach życia.
Pisanie książki Odżywianie dla zdrowia było dla mnie magicznym i cudownym,
choć też dyscyplinującym doświadczeniem. Pragnę, abyś Ty, Czytelniku, podzielił
ze m ną to przeżycie i odnalazł wspaniałe uzdrowienie i harm onię na poziomie
przekraczającym Twoje oczekiwania.
Strona 7
 Jak skutecznie korzystać z tej książki
Istnieje wiele możliwości poruszania się po treści takiej książki. Można odszukiwać w indeksie
ny oznaczające pokarmy i metody lecznicze, można wypróbowywać przepisy lub po prosru zrrsu;
wybrane rozdziały, które przyciągną uwagę Czytelnika. Jednakże najlepszą metodą jest s t c r r - i ^ r
przechodzenie przez wszystkie części tej książki w porządku, w jakim zostały ułożone. Poleca—
sposób, ponieważ każda część zawiera informacje, które pomagają zrozumieć kwestie pojawiające ?
dalej. Dotyczy to szczególnie rozdziału 1, który obejmuje wprowadzenie do Odżywianie dla zJrcmL
prezentujące ważny nowy materiał, umieszczony po raz pierwszy w obecnym, trzecim
a zarazem przygotowujące czytelnika do spotkania z licznymi zintegrowanymi aspektami tej ki.-pc-
    Jeśli na przykład ktoś wertuje ten tom w poszukiwaniu informacji na temat zaburzeń
z jakąś chorobą, głodówek lub właściwości konkretnego pokarmu, najlepiej byłoby najpierw
co najmniej podstawowe pojęcie o kilku terminach diagnostycznych i leczniczych przywoływaną—
w całej pracy, takich jak zewnętrzny.; gorąco, zimno, wilgoć\ niedobór itd. Terminy te, w chinscie;
sztuce leczniczej posiadające specjalne znaczenie, zostały zdefiniowane i wyjaśnione w części I :~n
podsumowane w tabelach znajdujących się na stronach 125-127 oraz 130-132. Studiując tabe-t.
można zyskać całkiem niezłe pojęcie na temat znaczenia tychże terminów, niemniej jednak w cć-u
pełniejszego ich zrozumienia warto przeczytać część I. Część ta zawiera także dział poświęcony rć ir/—_
koncepcjom związanym z odpornością, a wśród nich utlenianiu, nadmiernemu rozwojowi d r n i r .
i działaniu wolnych rodników. Odniesienia do tych koncepcji często można spotkać w dalszych roi-
działach. Także dopiero po przestudiowaniu części I można w pełni skorzystać z lektury Podsumoon-
nia, które zawiera syntetycznie przedstawiony przegląd wiodących zasad tej książki.
    Wiadomości znajdujące się w części III - Pięć Elementów i systemy narządowe - uświadamiają
nam naszą jedność z naturą, przedstawiając znane z tradycyjnej medycyny chińskiej powiązania z poranii
roku i wpływami środowiska. Omawiany tu opis systemów narządów stanowi szczyt osiągnięć dia
gnostyki wschodnioazjatyckiej. Część ta wnikliwie obrazuje działanie narządów wewnętrznych, ich
główne syndromy chorobowe, wpływ na emocje i układy ciała oraz przedstawia dietetyczne i ziołowy
remedia. Informacje te są nieocenione w sytuacjach, kiedy należy zadecydować o wyborze spośróc
różnych metod leczenia przewlekłych zaburzeń równowagi zdrowotnej.
Strona 8
 Uwagi do poprawek i uzupełnień
Pierwsza korekta ( Wydanie drugie): Najważniejsze przekazy zaczerpnięte z tradycji, jak i przekazy
naukowe zawarte w tym tomie, nie zostały zmienione; jednakże w odpowiedzi na nadciągającą - jak
się wydaje - epidemię zakażeń przez mikroorganizmy i pasożyty, dodano obszerny program przeciw-
pasożytniczy (w Dodatku). Także w Dodatku zamieszczono artykuł, który rzuca światło na kwestię
chorób kanałów korzeni zębowych - poważny problem stomatologiczny, przeoczony przez wielu le
karzy i terapeutów. Weston Price, legendarna postać w dziedzinie nowoczesnego odżywiania, po
święcił znaczną część swojego życia na badania nad leczeniem kanałowym zębów, uzyskując jedynie
to, że jego odkrycia zostały pominięte milczeniem przez stomatologiczne gremium.
     Indeks na końcu książki został rozszerzony, aby zarówno zwykłemu czytelnikowi, jak i badaczowi
zapewnić lepszy dostęp do szczegółowych informacji. Dodatkowo rozmaite tematy, które przewijają
się przez całą pracę, zostały zaktualizowane i dokładniej wyjaśnione.
     W tym wydaniu znalazło się też Podsumowanie. Prezentuje ono nowe spojrzenie na zawarte
w tym tomie podstawowe zasady z punktu widzenia ajurwedy, systemu tradycyjnej medycyny indyj
skiej. Podsumowanie opisuje „sattwiczne” podejście zarówno do diety, jak i samego życia, opierające
się na rozpoznaniu, że trwałe fizyczne i psychiczne zdrowie uzyskuje się dzięki życiu w równowadze
i ciągłym pamiętaniu o naszym duchowym rodowodzie.
   Druga korekta (Wydanie trzecie): Do rozdziału 1 dodano trzy ważne części, które można znaleźć
pod zbiorczym tytułem Wprowadzenie do Odżywianie dla zdrowia. Nowe wiadomości podkreślają
konieczność stosowania pełnych pokarmów w zwalczaniu nadwagi i otyłości, cukrzycy, chorób serca
i wielu innych powszechnie występujących chorób zwyrodnieniowych.
    Dodatkowo rozdział ten skłania do dyskusji na temat zasadniczego związku pomiędzy pożywie
niem a świadomością oraz oferuje duchowe metody wspierania długofalowego procesu ulepszania
własnej diety. Aby zapoznać Czytelnika z podstawowymi dietetycznymi poglądami Odżywianie dla
zdrowia, nowy rozdział wprowadza wzorce zdrowego odżywiania opracowane na podstawie tradycyj
nych i starożytnych diet. Rozdział ten przedstawia również program wstępnego oczyszczania i odno
wienia, który przygotowuje organizm do uzdrawiającej transformacji. Ponadto w całej książce doko
nano rozmaitych aktualizacji danych, aby w ten sposób najlepiej odzwierciedlić wyniki najnowszych
badań naukowych.
Strona 9
 Spis treści
1. -ró d ła in s p ir a c ji ............................................................................................................................ 22
W p r o w a d z e n ie d o Odżywiania dla z d ro w ia ........................................................................ 29
    Pełnowartościowe pożyw ienie....................................................................................................... 30
    Zintegrowane odżyw ianie................................................................................................................ 46
    Dietetyczne wzorce i kierunki .........................................................................................................50
C z ę ś ć I. P o d s ta w y d ia g n o z y i le c z e n ia
2. Y in -Y a n g i d a le j ............................................................................................................................ 75
   Zasada skrajności...............................................................................................................................77
   Wzajemne wspieranie i przekształcanie........................................................................................78
    Przekraczanie Yin i Y a n g ...................................................................................................................78
3. Siła ż y c io w a Q i ..............................................................................................................................82
   Sześć Kategorii Yin i Yang................................................................................................................ 83
4. C ie p ło /z im n o : T e rm ic z n a n a tu ra p o k a r m ó w i lu d z i......................................................84
    Fizjologia pokarm ów rozgrzewających i ochładzających............................................................85
   Wzorce gorąca oraz ich przyczyny..................................................................................................88
          Objawy gorąca........................................................................................................................... 88
          Zalecenia dla stanu przewlekłego gorąca..............................................................................89
          Zalecenia dla ostrych stanów go rą ca .................................................................................... 90
    Niedobór i g o rą c o ..............................................................................................................................90
          Objawy niedoboru Y in .............................................................................................................. 91
          Tworzenie podstaw wrażliwości: ochrona i utrzymanie Y in ...............................................92
          Niedobór Yin a zaburzenia poziomu cukru w e k r w i............................................................92
          Produkty, które szczególnie wzmacniają Y in ........................................................................ 93
   Wzorce zimna i ich przyczyny..........................................................................................................93
          Objawy z im n a ............................................................................................................................ 94
          Zalecane środki zaradcze..........................................................................................................94
          Typowe przypadki stanu z im n a .............................................................................................. 95
5. W e w n ę tr z n y /z e w n ę tr z n y : B u d o w a n ie o d p o r n o ś c i.................................................... 95
          Objawy stanu zew nętrzn ego..................................................................................................96
          Przeziębienie, grypa i inne zaburzenia typu zew nętrznego................................................96
          Zalecenia dotyczące leczenia chorób typu zew nętrznego.................................................97
          Objawy głębszych stanów w e w n ę trz n y c h .......................................................................... 98
   Odporność i koncepcja obronnej Q i.............................................................................................. 99
          Przerost drożdżowców jako inhibitor o d p o rn o ści............................................................. 100
          Sym ptom y drożdżycy (patologicznego rozrostu drożdżow ców ).....................................101
          Przyczyny problem ów z drożdżycą.......................................................................................101
           Kontrolowanie rozwoju drożdżowców za pomocą d ie ty ..................................................102
          Inne pomocne p ro d u kty.........................................................................................................104
          Aspekty zmienne w diecie kontrolującej wzrost drożdżo w ców .....................................105
           Leczenie drożdżycy (Kandydiozy) w połączeniu z chorobami zw yrodnieniow ym i.......106
                                                                                                                                                           11
Strona 10
 Odżywianie dla zdrowia
           Dotlenianie................................................................................................................................ 107
    Uzupełniające koncepcje o d p o rn o ś c i.......................................................................................... 114
           Wolne rodniki: obrońcy i niszczyciele odporności............................................................. 114
           Aktywność a odporność.........................................................................................................115
           A ktyw ność seksualna............................................................................................................. 116
           Obronna Qi a pełne pożyw ie nie........................................................................................... 116
           Odporność: od najlepszej po zniszczoną.............................................................................116
           Jedność a od p o rn o ść............................................................................................................. 116
           Powstrzymanie „cyklu pożądania" ......................................................................................116
           P ostaw a.....................................................................................................................................116
6. N a d m ia r i n ie d o b ó r ................................................................................................................... 119
     N a d m ia r............................................................................................................................................ 119
           Zalecenia dietetyczne w stanach nadm iaru....................................................................... 121
    N ie d o b ó r........................................................................................................................................... 122
           Dieta zalecana przy niedoborze............................................................................................ 122
           Produkty pochodzenia zwierzęcego.....................................................................................123
           Niedobór połączony z gorącem, zimnem i innymi czynnikam i........................................ 123
           Zalecenia dla leczenia zaawansowanych nied o b o ró w ..................................................... 124
     Podsumowanie Sześciu Kategorii Yin i Yang.............................................................................. 125
     Dalsze podstawy diagnostyki: Sześć W p ły w ó w ....................................................................... 129
           Widzenie danego stanu takim, jaki je s t............................................................................... 129
           Sztuka leczenia........................................................................................................................ 132
C z ę ś ć II. P o d s ta w y w ie d z y o ż y w ie n iu
7. P rz e jś c ie na n o w ą d ie tę
    Noś tylko jeden kapelusz............................................................................................................... 137
    Reakcje ozdrow ieńcze....................................................................................................................138
   Chlorofil a okres przejścia na nową d ie tę ....................................................................................139
    Pożywienie przeciwdziałające to ksyn o m .....................................................................................140
   Zalecane proporcje grup poka rm ow ych......................................................................................141
    Przejście z diety mięsnej na pełnowartościową dietę roślinną...............................................142
   Standardowe m etody przygotowania z ió ł.................................................................................. 143
    Nadmiary i to k s y n y ......................................................................................................................... 144
          Toksyczne m e ta le ....................................................................................................................144
          Prom ieniow anie....................................................................................................................... 145
          Środki lecznicze i odurzające.................................................................................................147
          P asożyty....................................................................................................................................147
          Program zapobiegania pasożytom ....................................................................................... 148
          Ś lu z.............................................................................................................................................148
          Nadwaga....................................................................................................................................149
          W skazówki dla długoterm inowego zmniejszania ciężaru c ia ła .......................................150
    Emocjonalne/psychologiczne w yła d o w a n ia ............................................................................... 153
         Podsumowanie propozycji metod łagodzących przejście
          przez etap uwolnień emocjonalnych i mentalnych napięć...............................................155
   Wzorce przem iany...........................................................................................................................155
          Powszechnie spotykane trudności towarzyszące przem ianie........................................ 155
12
Strona 11
                                                                                                                                              Spis treści
8. W o d a ............................................................................................................................................. 156
   Górskie źródła i wiejskie s tu d n ie .................................................................................................157
    Uzdatnianie wody w m iastach..................................................................................................... 157
   C hlorow anie....................................................................................................................................158
   Fluorow anie.................................................................................................................................... 158
           Niepożądane właściwości fluoryzacji................................................................................. 159
   Fluor w pożywieniu .......................................................................................................................159
   Inne środki chem iczne.................................................................................................................. 160
   Nasze osobiste drogi w o d n e ....................................................................................................... 160
   Filtry i urządzenia oczyszczające..................................................................................................161
   Oczyszczona woda jako środek oczyszczający..........................................................................161
   Woda filtrowana ............................................................................................................................ 162
   Związek pomiędzy mięsem a w o d ą ........................................................................................... 162
   Indywidualne spożycie w o d y ....................................................................................................... 163
   Nadmierne lub niedostateczne spożycie w o d y .........................................................................164
9. B ia łk o i w ita m in a B 12- • ró d ła r o ś lin n e i z w ie r z ę c e .................................................164
   A m in o kw a sy................................................................................................................................... 164
   Upodobanie do mięsa i produktów pochodzenia zw ierzęcego.............................................. 168
   Łańcuch p o k a rm o w y .....................................................................................................................170
   W egetarianie................................................................................................................................... 171
   W itamina B12 i współczesny w e getarianin................................................................................ 172
   Roślinne witam iny B12.................................................................................................................. 173
           Produkty fe rm e n to w a n e ...................................................................................................... 174
          Algi: mikroalgi i w o d o ro s ty .......................... .........................................................................174
           Drożdże spożyw cze............................................................................................................... 175
   W itamina B12 podczas ciąży i laktacji.......................................................................................... 176
   Margines bezpieczeństwa dla w e getarian................................................................................ 176
   Inne spojrzenie na b ia łk o ..............................................................................................................178
   Niedobór białka.............................................................................................................................. 181
           Poprawa wykorzystania b ia łe k ............................................................................................ 181
   Najlepsze źródła białka roślinnego.............................................................................................. 182
           Rośliny zielone, prowitamina A i b ia łko .............................................................................. 182
           Produkty o najwyższej zawartości białka ...........................................................................184
           Białko a funkcjonowanie m ózgu.......................................................................................... 184
           Mikroalgi a mięso: porów nanie........................................................................................... 185
    ■ ródła białka zw ierzęcego............................................................................................................185
           Nabiał i nadmiar ślu zu............................................................................................................186
           Zalecenia dotyczące spożywania nabiału...........................................................................186
           Czy picie mleka jest zgodne z naturą?............................................................................... 187
           Kwestia etyczna ..................................................................................................................... 187
           Mleko k o z ie ............................................................................................................................ 188
           Pyłek i mleczko pszczele...................................................................................................... 188
           Jaja, ryby, drób i mięso s s a k ó w .......................................................................................... 189
    W ybory - kiedy pożywienie pochodzenia zwierzęcego jest konieczne................................191
   W łaściwości i najczęstsze zastosowanie ryb i m ięsa...............................................................192
           M etody przygotowania mięsa w przypadku niedoborów i podczas zmiany d ie ty .......195
                                                                                                                                                         13
Strona 12
 Odżywianie dla zdrowia
10. O le je i t łu s z c z e ...................................................................................................................... 196
   Natura tłu s z c z ó w ........................................................................................................................... 197
   Związek pomiędzy tłuszczami nasyconymi a ch olesterolem ................................................. 198
   Oczyszczanie serca i naczyń krw io nośnych.............................................................................. 200
   W pływ kwasów omega 3 na choroby serca, obniżenie odporności,
   rozwój mózgu i niedożyw ien ie.................................................................................................... 201
         DHA a odnowa mózgu i n e rw ó w ........................................................................................ 201
         Rola DHA i innych kwasów tłuszczowych w niedożyw ieniu..........................................202
         Źródła kwasów tłuszczowych omega 3 ............................................................................. 203
   Odnowa serca i naczyń krw ionośnych.......................................................................................205
   Oleje wielonienasycone i niezbędne kwasy tłuszczow e......................................................... 208
         Prostaglandyny: wgląd w naturę niezbędnych kwasów tłuszczow ych........................ 210
   Kwas gamma-linolenowy (GLA) i PGE1 ......................................................................................210
         Lecznicze działania PGE1...................................................................................................... 211
 . Dieta wegetariańska i kwasy tłuszczow e.................................................................................. 213
   Spożywanie kwasów tłuszczowych lepszej ja k o ś c i.................................................................216
   Tłuszcze nasycone......................................................................................................................... 217
   Oleje jednonienasycone............................................................................................................... 217
   Rodzaje o le jó w ...............................................................................................................................219
         Oleje nierafinow ane.............................................................................................................. 219
         Oleje tłoczone na zimno oraz tłoczone w prasach........................................................... 219
         Oleje rafinow ane....................................................................................................................221
   Niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem wielonienasyconych olejów roślinnych,
   margaryn i półpłynnych tłuszczów do pieczenia....................................................................... 222
   Klarowane masło jako olej sp o żyw czy....................................................................................... 223
         Wskazówki dotyczące stosowania o le jó w .........................................................................224
   Przechowywanie o le jó w ............................................................................................................... 228
   Życie bez ekstrahowanych o le jó w ............................................................................................. 229
          Jak przygotować foremkę do pieczenia bez stosowania o le ju ..................................... 229
11. S u b s ta n c je s ło d z ą c e ............................................................................................................ 229
          Syndromy nadmiaru smaku sło d kie g o .............................................................................. 231
          W łaściwe i niewłaściwe używanie c u k ru ..........................................................................231
   Zaspokajanie apetytu na słodycze...............................................................................................232
   M ió d ................................................................................................................................................. 234
   Porównanie substancji słodzących............................................................................................. 235
   Zalecenia..........................................................................................................................................236
         Słody zb o żo w e ....................................................................................................................... 236
         Nierafinowany cukier - nierafinowany, sproszkowany sok trzcin o w y.......................... 237
         S te w ia ...................................................................................................................................... 237
         Laktoza i ekstrakty o w o c o w e ...............................................................................................238
         Rozważne używanie substancji słodzących...................................................................... 239
12. S ó l ................................................................................................................................................ 239
   Związek pomiędzy sodem a p o ta se m ........................................................................................244
   Sól - podsum ow anie.....................................................................................................................245
         Nadmiar s o li............................................................................................................................ 246
14
Strona 13
                                                                                                                                                 Spis treści
         Niedobór s o li.......................................................................................................................... 246
         Równowaga między potasem a so d e m ............................................................................. 247
         Kroki zmierzające ku umiarkowanemu używaniu s o li...................................................... 247
         Zastosowanie soli jako popularnego le k a rs tw a ................................................................247
13. P rz y p ra w y , k o fe in a i d o d a tk i k o r z e n n e ....................................................................... 248
         O c e t..........................................................................................................................................248
         Czarny p ie p rz.......................................................................................................................... 249
         Gorczyca.................................................................................................................................. 250
         Proszek do pieczenia i soda oczyszczona..........................................................................250
         Glutaminian so d u ....................................................................................................................251
   Produkty zawierające kofeinę.......................................................................................................251
         Kaw a.........................................................................................................................................251
         H erbata.................................................................................................................................... 253
   Przypraw y........................................................................................................................................254
14. W ita m in y i s u p le m e n t y ......................................................................................................256
         Witamina C jako suplement d ie ty ....................................................................................... 258
         Suplementy jako le ka rstw o .................................................................................................. 260
         Suplementy przyjmowane profilaktycznie.........................................................................261
         Ważne alternatyw y.................................................................................................................261
15. W a p ń ........................................................................................................................................... 262
   Związek wapnia z m agnezem .......................................................................................................264
         W pływ magnezu na gospodarkę horm onalną................................................................... 264
         Rozluźniający w p ływ m agnezu.............................................................................................265
   Chlorofil: regulator poziomu w a pnia........................................................................................... 265
   Trzy zupy uzupełniające w a p ń ..................................................................................................... 266
   Podobne zapotrzebowanie na wapń u starszych kobiet i kobiet uprawiających s p o rt.......267
   Jak zwiększyć wchłanianie wapnia .............................................................................................270
   Rola krzemu w przyśpieszaniu wchłaniania w a p n ia .................................................................271
   Równoważenie słodkich pokarmów i utrzymywanie wapnia ................................................ 273
16. P ro d u k ty z p o k a r m ó w z ie lo n y c h ................................................................................... 274
   Najlepsze źródła chlorofilu, beta-karotenu, białka i innych składników odżyw czych..........274
   M ik ro a lg i..........................................................................................................................................276
         Spirulina................................................................................................................................... 277
         C hlorella................................................................................................................................... 278
         S in ica ........................................................................................................................................280
         Przygoda Pana Szczupłego z sin ic ą .....................................................................................282
         D unaliella................................................................................................................................. 283
         Dawkowanie m ikroalg........................................................................................................... 283
   Trawa pszeniczna i jęczm ienna.................................................................................................... 285
   W łaściwy w ybór mikroalg i traw y z b o ż o w e j............................................................................. 288
         Ogólne w s k a z ó w k i................................................................................................................ 288
         Uwagi dodatkowe i specyficzne zastosowania.................................................................289
         Produkty zielone w d ie c ie .................................................................................................... 292
   Witamina A i beta-karoten............................................................................................................ 292
         Przyczyny powszechnie występującego niedoboru witam iny A ................................... 293
                                                                                                                                                           15
Strona 14
 Odżywianie dla zdrowia
             Główne w łaściw ości w itam iny A ..........................................................................................293
             Szczególne działanie pożywienia zawierającego b e ta -karote n....................................... 294
             Oznaki niedoboru w itam iny A ............................................................................................... 295
17. P ro s ty s p o s ó b na p r z e ż y c ie ...............................................................................................296
18. R a d o w a n ie s ię p o ż y w ie n ie m ............................................................................................297
   Przejadanie się i s ta rz e n ie .............................................................................................................. 297
   Sztuka ż u c ia ....................................................................................................................................... 299
   Inne zalecenia dotyczące spożywania pokarm ów i odżyw ia nia.............................................. 299
   Rozkład posiłków. Charakter jednego, dwóch i trzech posiłków dziennie............................ 300
        Dwa posiłki dziennie.................................................................................................................302
        Trzy posiłki d zie n n ie ..................................................................................................................303
        Poranny e lik s ir...........................................................................................................................303
        Oczyszczający poranny p o s iłe k ............................................................................................. 304
        Lokalne p o żyw ie n ie ..................................................................................................................305
        Przekąski między posiłkami w przypadku niskiego poziomu cukru w e k r w i................305
        Uwagi dla wszystkich program ów ży w ie n io w y c h .............................................................306
19. Ł ą c z e n ie p o k a r m ó w ............................................................................................................... 307
   Znaczenie łączenia p o ka rm ó w ........................................................................................................307
   Plan A: Łączenie pokarm ów dla lepszego tra w ie n ia ................................................................. 308
   Plan B: Łączenie pokarm ów dla najlepszego traw ien ia.............................................................311
         Plan B łączenia pokarmów: w y ją tk i.......................................................................................311
   Plan C: Posiłek je d n o g a rn ko w y..................................................................................................... 317
   Sztuka prezentacji............................................................................................................................. 317
   Alergie i łączenie p o ka rm ó w ...........................................................................................................318
         Alergie a pokarmy skiełkow ane............................................................................................. 319
          Plan czterodniowy i sze ścio tyg o d n io w y............................................................................. 319
          Fizyczne i um ysłow e przyczyny a le rg ii.................................................................................320
2 0 . P o s ty i o c z y s z c z a n ie ............................................................................................................. 320
     Oczyszczanie i bud ow a nie.............................................................................................................. 321
           Poszczenie a pokarmy kw a so- i ś lu zo tw ó rcze .................................................................. 321
           Pięć p o s tó w ............................................................................................................................... 323
          Aby dobrze p o ś c ić ....................................................................................................................326
           Powody do poszczenia............................................................................................................ 327
           Kiedy nie pościć........................................................................................................................ 328
     Pożywienie podczas praktyk duchowych i odosobnienia ........................................................ 328
2 1 . P o ż y w ie n ie dla d z i e c i ............................................................................................................ 330
     Nauka dobrych naw yków ż y w ie n io w y c h .................................................................................... 330
     Pożywienie dla n ie m o w lą t.............................................................................................................. 332
           Kiedy mleko matki jest nieosiągalne.................................................................................... 333
           Mleko surowe i pasteryzow ane............................................................................................ 333
           Mleko hom ogenizow ane.........................................................................................................334
          Jakość produktów m lecznych................................................................................................334
           Mleko zwierzęce kontra mleko lu d zkie ................................................................................335
           Mleko k ro w ie .............................................................................................................................335
           Mleko k o z ie ............................................................................................................................... 335
16
Strona 15
                                                                                                                                                   Spis treści
          M leko m a tk i............................................................................................................................. 336
          Fermentowane produkty m le czn e ...................................................................................... 337
          Podsumowanie informacji na tem at mleka i produktów m lecznych.............................337
    Klasyfikacja pożywienia i jego p ro p o rcje .................................................................................... 338
          Przygotowanie pożywienia dla niem owląt podczas odstawiania od piersi i po nim ....339
          Jakość produktów zw ierzęcych...........................................................................................340
          Dziecko w e getariańskie........................................................................................................ 340
    Pożywienie służące zapobieganiu niedoborom i ich le czeniu.................................................341
          S o ja ............................................................................................................................................342
          M ikro a lg i...................................................................................................................................342
          Amarantus i quinoa................................................................................................................. 343
          Mleczko pszczele i inne produkty zw ie rzę ce .....................................................................344
          Pożywienie do stosowania z ostrożnością......................................................................... 346
          Pożywienie a zachow anie.....................................................................................................348
    Zalecenia na czas poczęcia i cią ż y ............................................................................................... 349
          Taoistyczne zakazy dotyczące czasu poczęcia.................................................................. 349
          Podczas ciąży........................................................................................................................... 350
    Dziecko w nas .................................................................................................................................351
C z ę ś ć III. P ię ć E le m e n tó w i s y s te m y n a rz ą d o w e
2 2 . P ię ć E le m e n tó w : d o s tr o je n ie d o p ó r ro k u
       o ra z n a rz ą d y w h a rm o n ii i c h o r o b ie ............................................................................. 355
           Dostrojenie do pór roku......................................................................................................... 355
           Narządy w harmonii i chorob ie............................................................................................. 356
           Cykle stwarzania i ko ntroli..................................................................................................... 357
23 . L e c z n ic z e z a s to s o w a n ie p ię c iu s m a k ó w ...................................................................359
          O s try ........................................................................................................................................ 360
           S ło n y..........................................................................................................................................362
           K w aśny..................................................................................................................................... 363
           G orzki........................................................................................................................................ 364
           S ło d k i........................................................................................................................................ 365
2 4 . E le m e n t D r z e w a ....................................................................................................................368
     W io sn a ..............................................................................................................................................368
           Pożywienie na czas w io s n y ...................................................................................................368
           Odnowa a surowe pożyw ienie............................................................................................. 369
           W iosenne g o to w a n ie .............................................................................................................369
     Wątroba w harmonii i c h o ro b ie ....................................................................................................370
           Objawy zaburzeń w ą tro b y..................................................................................................... 370
           Najczęściej spotykane syndromy w ą tro b y ......................................................................... 370
           Oddziaływanie nadmiaru na rodzinę narządów ................................................................. 373
           W iatr a natura zaburzeń w ą tro b y .........................................................................................373
           Odnowa pęcherzyka ż ó łcio w e g o .........................................................................................374
           Przyczyna dysharm onii.......................................................................................................... 376
           Dietetyczne zasady leczenia w ą tro b y ................................................................................. 378
           Wątroba osoby uzależnionej od alkoholu i n a rko tykó w ................................................... 382
2 5 . E le m e n t O g n ia .......................................................................................................................3 8 3
                                                                                                                                                              17
Strona 16
 Odżywianie dla zdrowia
     L a to .................................................................................................................................................. 383
     Serce w harmonii i chorobie........................................................................................................ 385
     Ogólne objawy zaburzeń se rca -u m ysłu .....................................................................................385
     Najczęściej spotykane syndromy se rca -u m ysłu ...................................................................... 386
     Zastój krwi serca............................................................................................................................ 388
     Uzdrawianie s e rc a ......................................................................................................................... 389
     Uspokajanie i skupianie um ysłu................................................................................................... 389
     Uspokajające działanie pełnowartościowego pożyw ienia.......................................................391
26. E le m e n t Z ie m i........................................................................................................................ 393
     Późne lato: okres przemiany wszystkich pór ro k u ................................................................... 393
           Przemiany pór roku ............................................................................................................... 393
    Śledziona-trzustka w harmonii i chorobie.................................................................................. 394
    Specyficzne syndromy śledziony-trzustki.................................................................................. 395
           Wilgoć, śluz i m ikroby............................................................................................................397
           Wilgoć a choroby degeneracyjne........................................................................................397
           Czynniki dietetyczne przyczyniające się do powstania w ilg o c i...................................... 398
     M arnotraw stw o a Element Z ie m i................................................................................................399
27 . E le m e n t M e t a l u .................................................................................................................... 400
    J e s ie ń ............................................................................................................................................ 400
           S uchość................................................................................................................................... 401
     Płuca w harmonii i c h o ro b ie ........................................................................................................ 401
           Przywiązanie jako wskaźnik witalności p łu c ...................................................................... 402
           Radzenie sobie z żalem i s m u tk ie m ................................................................................... 402
           Fizyczne oznaki witalności p łu c ........................................................................................... 402
           Przyczyny najczęstszych chorób p łu c................................................................................. 403
           Ochrona płuc i jelita g ru b e g o ...............................................................................................406
           Pożywienie ochronne i oczyszczające................................................................................ 406
2 8 . E le m e n t W o d y ....................................................................................................................... 409
     Z im a ................................................................................................................................................. 409
           Słony i gorzki: smaki na czas zim y .......................................................................................409
     Nerki w harmonii i chorobie........................................................................................... ■............. 410
           Ogólne objawy zaburzenia równowagi energetycznej n e re k .........................................411
           Najczęstsze syndromy n e re k ...............................................................................................411
           Jing: źródło witalności n e re k................................................................................................415
           Czynniki, które osłabiają J in g ................................................................................................415
           Wzmacnianie Jing ................................................................................................................. 416
     Proces starze nia............................................................................................................................ 420
C z ę ś ć IV. C h o ro b y i ich le c z e n ie za p o m o c ą d ie ty
2 9 . Z a b u rz e n ia p o z io m u c u k ru w e k r w i .............................................................................427
     Cukrzyca ..........................................................................................................................................427
           Korzystne o le je ....................................................................................................................... 429
           Czynniki zdrow ienia............................................................................................................... 430
     H ipoglikem ia................................................................................................................................... 431
           Osobowość hipoglikem iczna............................................................................................... 433
3 0 . Ż o łą d e k i j e l i t a ........................................................................................................................ 434
18
Strona 17
                                                                                                                                                  Spis treści
      „Ogień żołądka" i wrzody wywołane przez gorąco ................................................................ 435
     Nalot na języku a traw ien ie.......................................................................................................... 436
     Zapalenie okrężnicy i jelita cienkiego..........................................................................................436
     Uchyłkowatość jelit (uwypuklenie mięśniówki jelit) oraz syndrom drażliwego
     jelita (jelito spastyczne)................................................................................................................. 437
     Celiakia (nietolerancja glutenu)....................................................................................................438
     Dyzenteria.......................................................................................................................................439
     R ozw olnienie................................................................................................................................. 440
     Zaparcia........................................................................................................................................... 440
3 1 . Z a b u rz e n ia z w ią z a n e z k r w ią ...........................................................................................444
       Niedobór k r w i................................................................................................................................ 444
     Włosy a jakość k r w i...................................................................................................................... 446
            Obecny „w ie k niepoko ju"....................................................................................................447
       K rw aw ienie........................................................... ......................................................................... 447
            Główne przyczyny krw aw ienia............................................................................................ 448
            Środki na krw aw ien ia........................................................................................................... 449
            Zastój krwi: zaburzenia ginekologiczne i in n e ...................................................................450
            Pokarmy i przyprawy, które rozpraszają zastój k rw i.........................................................451
            Najczęstsze stany zastoju k rw i............................................................................................ 451
     Zaburzenia m iesiączkowania....................................................................................................... 453
            Zapobieganie i zdrowe n a w y k i............................................................................................ 453
            Specyficzne zaburzenia miesiączkowania......................................................................... 457
3 2 . Rak i d ie ty r e g e n e r a c y jn e ................................................................................................. 463
     Diety regeneracyjne na now otwory i inne choroby zwyrodnieniow e...................................466
     Inne ku racje................................................................................................................................... 468
     Tradycyjne i współczesne podejście do leczenia choroby n o w otw orow ej.......................... 469
     Zalecane grupy p o ka rm ó w .......................................................................................................... 475
3 3 . In n e c h o r o b y z w y r o d n ie n io w e .......................................................................................484
       Reumatyzm i zapalenie s ta w ó w ..................................................................................................485
     Alkoholizm i inne uzależnienia od używ e k................................................................................. 490
     A stm a ...............................................................................................................................................494
     A ID S .................................................................................................................................................496
     Stwardnienie rozsiane (S c le ro s is m u ltip le x ) .............................................................................. 499
     Opryszczka narządów płciow ych.................................................................................................501
     Poważne choroby s k ó ry ............................................................................................................... 502
     Schizofrenia i inne choroby u m ysło w e .......................................................................................504
C zę ść V. P rz e p is y i w ła ś c iw o ś c i ż y w n o ś c i ro ś lin n e j
3 4 . G o to w a n ie w i b r a c y jn e .......................................................................................................509
     Metody gotow ania.........................................................................................................................511
     Naczynia do gotow ania................................................................................................................. 515
     Słowniczek......................................................................................................................................517
      Przepisy lecznicze..........................................................................................................................518
3 5 . Z b o ż a ......................................................................................................................................... 5 1 9
     Zrównoważenie własnej konstytucji za pomocą zbóż............................................................. 520
     A m a ra n tu s......................................................................................................................................522
                                                                                                                                                             19
Strona 18
 Odżywianie dla zdrowia
     Jęczm ień.........................................................................................................................................524
     Gryka............................................................................................................................................... 525
     Kukurydza.......................................................................................................................................528
     Proso............................................................................................................................................... 530
     O w ie s ............................................................................................................................................. 532
     Ouinoa (komosa ryżow a)............................................................................................................. 533
      R yż...................................................................................................................................................534
            M o c h i.......................................................................................................................................539
             Kleik ryżowy c o n g e e ............................................................................................................ 540
            Trzydzieści trzy rodzaje najpopularniejszych congee........................................................541
     Ż y to ..................................................................................................................................................542
      Pszenica..........................................................................................................................................543
            O rkisz.......................................................................................................................................544
            K a m u t......................................................................................................................................545
             Bulgur pszenny...................................................................................................................... 546
             M akarony................................................................................................................................ 547
            Seitan.......................................................................................................................................549
      Kasze.............................................................................................................................................. 550
3 6 . C h le b y ....................................................................................................................................... 552
      Różne rodzaje mąki i połączenia................................................................................................. 553
     Chleb na naturalnym zakw asie................................................................................................... 554
     Dar ż y ta ........................................................................................................... ■............................... 564
      Ciemny chleb żytni ....................................................................................................................... 566
3 7 . R o ś lin y s trą c z k o w e : fa s o le , g ro c h y i s o c z e w ic e ....................................................568
      Lecznicze właściwości roślin strączkowych............................................................................. 569
     Poprawianie strawności roślin strączkowych ...........................................................................574
     Sposoby gotowania roślin strączkowych (fasoli, grochu i soczew icy)..................................576
      M is o .................................................................................................................................................585
     T em peh........................................................................................................................................... 585
     T o fu ..................................................................................................................................................589
3 8 . O rz e c h y i n a s io n a ..................................................................................................................593
     Lecznicze właściwości orzechów i n a sio n ................................................................................595
3 9 . W a r z y w a .................................................................................................................................. 599
     Lecznicze właściwości w a rz y w ...................................................................................................600
     Gotowanie w a rz y w ....................................................................................................................... 615
     Krojenie w a rz y w ............................................................................................................................617
4 0 . K ie łk i........................................................................................................................................... 630
     Lucerna (alfalfa).............................................................................................................................631
4 1 . S a ła tk i.........................................................................................................................................633
     Uwaga na pasożyty i tru cizn y......................................................................................................634
     Sałatki w iosen ne............................................................................................................................635
     Sałatki le tn ie .................................................................................................................................. 636
     Sałatki je sien ne..............................................................................................................................637
     Sałatki z im o w e ............................................................................................................................... 638
20
Strona 19
                                                                                                                                       Spis treści
     Sosy do sałatek................................................................................................................... 639
42. W o d o r o s ty ................................................................................................................... 641
   Agar-agar............................................................................................................................. 643
    Dulse................................................................................................................................... 646
   Hijiki i arame ....................................................................................................................... 648
   Kombu i kelp....................................................................................................................... 650
    N ori..................................................................................................................................... 653
   Wakame.............................................................................................................................. 654
    Mech irlandzki i mech korsykański..................................................................................... 656
43. Z u p y ............................................................................................................................... 657
   Zupy wiosenne................................................................................................................... 658
   Zupy letnie.......................................................................................................................... 659
   Zupy jesienne..................................................................................................................... 660
   Zupy zim ow e...................................................................................................................... 661
44. S o s y ............................................................................................................................... 662
45. D odatki s m a k o w e ...................................................................................................... 666
   Gęste sosy przyprawowe (chutney i relish).......................................................................667
46. S m arow idła i p a s ty ..................................................................................................... 669
47. W arzyw a k is z o n e ....................................................................................................... 670
48. M le ko ze zbóż i n a s io n .............................................................................................. 673
49. Kiszony napój pszenny (rejuvelac) i jo g u rt z n a s io n .........................................674
50. O w o c e ...........................................................................................................................676
   Lecznicze właściwości o w o c ó w ............................................................ ............................678
51. D e s e ry ............................................................................................................................686
52. P o d s u m o w a n ie ...........................................................................................................698
E p ilo g .................................................................................................................................... 712
D odatek A. Program oczyszczania z p a s o ż y tó w ...................................................... 713
D od atek B. W p ły w leczenia ka n a ło w e g o z ę b ó w na z d ro w ie ............................... 726
P rz y p is y .................................................................................................................................729
Indeks p rz e p is ó w k u lin a rn y c h ........................................................................................734
O a u to r z e ............................................................................................................................. 775
Strona 20
  /
Źródła inspiracji
P o m y s ł napisania Odżywiania dla zdrowia zrodził się z doświadczeń autora i kilku jego bliskich
kolegów, z którymi studiował, a zarazem wprowadzał w życie główne dietetyczne i ziołolecznicze
tradycje Wschodu i Zachodu. W śród naszych klientów niezwykłym zainteresowaniem cieszyło się
leczenie dietą, a szczególnie praktyki, które oczyszczają i energetyzują ciało, aby duch mógł prawdzi
wie rozkwitać.
    Pod koniec XX wieku odżywianie zaczęto w końcu postrzegać na Zachodzie jako ważną metodę
leczniczą. Po raz pierwszy w historii Stanów Zjednoczonych Lekarz Generalny uznał (w 1988 roku), że
prawidłowa dieta ma wielkie znaczenie dla zdrowia, a równocześnie potępił typowe dla Amerykanów
wzorce żywieniowe. Zgodnie z jego orzeczeniem na ponad dwie trzecie wszystkich przypadków śmier
telnych bezpośredni wpływ ma niewłaściwa dieta, a złe nawyki żywieniowe odgrywają olbrzymią rolę
w rozwoju najbardziej rozpowszechnionych „zabójców” dzisiejszego społeczeństwa, którymi są: cho
roba wieńcowa serca, miażdżyca, cukrzyca i pewne rodzaje choroby nowotworowej.
    Lekarze praktykujący holistyczne metody uzdrawiania zawsze dostrzegali znaczącą poprawę u swych
pacjentów, kiedy ci dokonywali właściwych zmian w diecie. Zmiany te polegają przede wszystkim na
przywróceniu starożytnych zasad, ale dopiero w ostatnich latach tego rodzaju świadomość dotarła
w Ameryce do oficjalnych kręgów naukowych, czego świadectwem jest przytoczone powyżej rządowe
oświadczenie. To, czego obecnie potrzeba, to nie tylko pożywienie lepszej jakości i poprawienie pod
stawowej diety, ale i udostępnienie przejrzystej wiedzy o tym, które z pokarmów najlepiej służą prze
zwyciężeniu konkretnych zaburzeń i zwiększeniu sił życiowych u danej osoby.
    Lecząc i ucząc już przez ponad dwie dekady, miałem kontakt z paroma tysiącami uczniów i klien
tów, a dzięki tej pracy stopniowo odkrywałem coraz lepszy sposób określania, jakie pożywienie składa
się na zdrową dietę. Sposób ten opiera się na wiadomościach płynących ze wzajemnego oddziaływa
nia tradycji wschodnioazjatyckich i współczesnej wiedzy o żywieniu. Stosowanie terapii pożywie
niem często przynosi nieznaczne rezultaty bądź nie przynosi ich wcale albo - co gorsza - przynosi
skutki niepożądane. Natomiast w przypadku innych kuracji rezultaty są zazwyczaj pozytywne.
     Informacje zawarte w tej książce pomogą osiągnąć lepsze wyniki. Leczenie pożywieniem nie po
winno przebiegać chaotycznie i dorywczo. Pożywienie oddziałuje zgodnie ze swoimi leczniczymi wła
ściwościami, chociaż są one często mniej specyficzne, a co za tym idzie, wpływ żywności jest mniej
drastyczny niż działanie ziół czy innych środków leczniczych. Pokarm działa także jako podstawowe
lekarstwo. Czasem nie tak szybko, jakbyśmy tego oczekiwali, pojawiają się skutki jego stosowania, ale
za to znacznie lepiej wpływa na wszystkie ukłaciy organizmu. Jeśli prawidłowo zastosuje się dietę
w celu profilaktyki i leczenia, ograniczy się konieczność przyjmowania innych lekarstw, a nawet spo
woduje ich odstawienie.
     Osoby rozpoczynające studiowanie dietetyki przede wszystkim narzekają na sprzeczne poglądy
spotykane w niemal wszystkich źródłach informacji. Książka ta po części została napisana w tym celu,
aby rozwikłać owe spory. Pełni ona funkcję przewodnika przydatnego do indywidualnej diagnozy
22
 
        
Recenzje
Myślę, że to pozycja doskonała dla każdego kto chce spróbować roślinnej kuchni. Wszystko czytelnie opisywane i rozpisane, autorka bardzo porządkuje wiedzę na temat tego co jemy. Szczerze zalecam :)
Ogrom wiedzy, czyta sie miło a poznane sposoby prosto wprowadzić w życie
Warta zakupu, zawarte są w niej wszystkie najistotniejsze info :)
Śmiało mogę ją nazwać biblią odżywiania. Tłumaczy co, jak czesto i dlaczego warto jeść. Mówi również czego unikać. Bardzo żałuję, że nie przeczytałam jej lata temu. Powinna być w programie liceum aby każdy wiedział jak powinno się odżywiać. Kupiłam również ją dla osób mi bliskich, ponieważ taka lektura może odmienić życie na lepsze. Zawiera dokładne opisy składników odżywczych i piramidę żywienia. Wiele teorii lecz również praktyki.
Pozycja jest doskonałym uzupełnieniem wiedzy dla tych, którzy chcą świadomie zadbać o własne zdrowie. Pod wobec przekazywanych treści rzetelna, merytoryczna, sięgająca wielu źródeł z uwzględnieniem najwieższych badań z dziedziny dietetyki.
Po tę książkę sięgałam z czystej ciekawości, lecz z czasem coraz bardziej zaczęłam przekonywać się do tez w niej zawartych. Uzmysłowiłam sobie, że dieta roślinna jest niezła na wszystko, a dzięki tej pozycji dowiedziałam się wielu cennych informacji na temat tej diety. Nierzadko wracam do Diety roślinnej na co dzień, czerpiąc inspirację z przepisów tu zawartych.
Idealny przewodnik po zdrowym, racjonalnym i (co ważne) smacznym odżywianiu. Zebrane info są zaprezentowane w sposób jasny i przejrzysty. Poza ogólnymi informacjami o wartościach odżywczych i odżywianiu, zawarte są również porady żywieniowe dla ludzi w różnorakim wieku, z różnorakimi schodzeniami. Nie brakuje również przepisów.Z ręką na sercu zalecam ten przewodnik, dzięki któremu możemy stać się zdrowsi, a tym samym przeżywać życie świadomie, radośnie i zdrowo.
Bardzo interesująca pozycja dla wszystkich w jakikolwiek sposób zainteresowanych dietą opartą na produktach roślinnych. Właściwie są tutaj opisywane prawdopodobnie wszystkie kwestie dotyczące takiej diety. Wszystko wyjaśnione jest bardzo obszernie i przystępnie. Sama dowiedziałam się wszystkiego co najbardziej mnie nurtowało i ciekawiło przy takiej diecie i takim stylu życia.
Zalecam gorąco wszystkim, którzy chcą przemienić własne życie na lepsze :) Książka ebook uzmysławia nam jak w prosty sposób zmieniając własną dietę dbać o zdrowie. Opierając się na badaniach autorka stara się udowodnić, że jesteśmy w stanie sami dbać o siebie i własnych bliskich. Dużo chorób cywilizacyjnych spowodowanych jest nieprawidłowym odżywianiem. Tu dowiemy się co jeść, a czego należy unikać. Znajdziemy przykładowe menu, a także dużo zdrowych przepisów.
Bardzo niezła ksiazka dla tego, kto wkracza w swiat diet bezmiesnych. Kupilam dla taty, ktory zapalil sie na zdrowe odzywianie a nawigujac w internecie niejednokrotnie wyczytywal nie do konca prawdziwe informacje. Zawiera rowniez interesujące przepisy.
Książka ebook uzmysłowiła mi, że naprawdę kiepsko się odżywiam... Skłoniła mnie też do zmiany niektórych przyzwyczajeń - na razie tylko kilku, a w przyszłości może uda mi się wprowadzić więcej zmian do mojego jadłospisu. Napisana w przystępny sposób, daje praktyczne rady, podaje przekonywające argumenty. Zalecam
Jest to bardzo interesująca i kompletna ksiazka o zdrowym odzywianiu. Biochemia zywienia w koncu ruszyla, zaczela sie rozwijac i dzieki wielu doktorom mamy w zasiegu reki interesujące narzedzia do tego, zeby swiadomie i zdrowo sie odzywiac. Info zawarte w tej pozycji sa przedstawione w sposob jasny i przystepny dla kazdego z nas. Ta ksiazka rozpoczela moja droge do zdrowego zycia. Polecam.
Zalecam wszystkim czytelnikom rozpoczynającym własną przygodę z dietą roślinną i wegetariańską. Rzetelne opisy dot. sumplementacji, witamin, zapotrzebowania na minerały, interesujące propozycje przepisów. Napisana w wyjątkowo przystępny i czytelny sposób. Polecam!
Autorka „Diety roślinnej na co dzień” w wyważony, nienachalny sposób poddaje nam pod rozwagę dużo naukowych argumentów przemawiających za dietą roślinną, a jednocześnie demaskuje różnorakie głęboko w nas zakorzenione żywieniowe przyzwyczajenia i mity. Jeśli zastosujecie jej rady w praktyce, na pewno dynamicznie odczujecie pozytywne zmiany na swojej skórze. Nawet jeśli w tym momencie nie jesteście co do tego przekonani, nie wyobrażacie sobie tak radykalnych zmian w jadłospisie, nie zaszkodzi przecież spróbować. W ostatniej części zostały zamieszczone przepisy kulinarne. Lecz zanim Hever przejdzie do praktyki, radzi jak odpowiednio przygotowywać posiłki roślinne, jakie produkty powinny się znaleźć w waszych lodówkach i spiżarniach, a jakie mniej albo bardziej niezbędne sprzęty w szafkach. Bardzo cenne są jej uwagi dotyczące jedzenia poza domem, u rodziny, kolegów czy w restauracjach. Wyjątkowo przydatne są też roślinne zamienniki produktów odzwierzęcych, np. „jajko” z siemienia lnianego, mleka roślinne lub tofu stosowane nierzadko zamiast mięsa. Autorka zachęca do przerabiania starych przepisów na zdrowsze wersje, a następnie podaje około czterdziestu swoich pomysłów na pyszne, zdrowe, roślinne posiłki.
Mnóstwo przydatnych wiadomości, to właśnie z tą książką zaczynałam wegetarianizm i szczerze, bardzo mi pomogła. Przede wszystkim prosty i przejrzysty podział na mikro i makro składniki czyli tłuszcze, węglowodany, białko..... etc. Poparte naukowo dowody, świetne ciekawostki, bardzo przyjemnie się ją czyta, na końcu mnóstwo wegańskich przepisów - smacznych i łatwych do przyrządzenia. Są również epizody o tym jak być weganinem w ciąży a także jak wychować dzieci na wegan, ja własne na pewno będę chować na roślinożerców. świetne kompendium wiedzy, wszystko, wszystko, wszystko.Książka bardzo wciągająca, nie sądziłam że biologia może być taka ciekawa, tymczasem czyta sie szybko, litery są duże, daje 5 gwiazdek i zalecam !
Doskonałe kompendium wiedzy dla jaroszy, którzy dopiero zamienili produkty zwierzęce na roślinne, jak i dla wieloletnich wegetarian. W przystępnym języku przedstawiono całe bogactwo, które można odkryć w roślinach - po kolei opisano wszystkie kluczowe dla człowieka składniki odżywcze ze wskazówkami, w jakich roślinach można je znaleźć. Do tego pyszne, łatwe przepisy zapełniające talerze od śniadania do kolacji, bez pominięcia smakowitych deserów!Polecam wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać!
Obowiązkowa pozycja na półce osób, które są zainteresowane tematyką zdrowego żywienia. Zestaw nieźle opracowanych zaleceń dot. tego jak jeść, jakie produkty wybierać, a czego unikać. Wszystko jest opracowane przejrzyście i zrozumiale.Książka cenna przede wszystkim dlatego, że nie omawia żadnych pięknych diet, a oferuje system racjonalnego odżywiania oparty na efektach badań naukowych.Gorąco zalecam - z tą książką stosowanie niskoprzetworzonej diety roślinnej na co dzień naprawdę staje się łatwe.
Gorąco zalecam tę książkę - mogą z niej skorzystać wegetarianie i jarosze, jak też osoby, które chcą postawić na produkty roślinne w codziennym żywieniu. Bardzo przystępnie wyjaśnia, dlaczego produkty roślinne są tak kluczowe dla naszego organizmu (wykazy witamin i minerałów, które znajdują się w poszczególnych warzywach, owocach i produktach roślinnych). Ta książka ebook naprawdę przekonuje do zdrowego żywienia. Polecam!