Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Wszyscy kochają włoskie jedzenie. Lecz jak to się stało, że Włosi jedzą tak smacznie? Twórcy reklam wmawiają nam, że odpowiedź znajdziemy na prowincji, wśród toskańskich winnic i gajów oliwnych. Ta nostalgiczna wizja ma jednak mało wspólnego z prawdą. Przez tysiąc lat to w bogatych włoskich miastach skupiało się wszystko, co tworzy dobre jedzenie: składniki, utalentowani kucharze, a także władza. Włoskie jedzenie to jedzenie miejskie. W książce pdf Delizia! twórca zabiera nas w podróż po smakach włoskich miast. Od gwaru średniowiecznego Mediolanu po pompatyczny Rzym czasów faszyzmu, od ogrodów renesansowej Ferrary po wstrętne uliczki dziewiętnastowiecznego Neapolu. Ukazując bogate miejskie życie, Delizia! dowodzi, że przemoc i intryga, a także kreatywność i smak połączyły się, by stworzyć najpopularniejszą kuchnię świata. Aż ślinka cieknie… Ta książka ebook to prawdziwa uczta, jak obiad wśród zielonych wzgórz ponad jeziorem Como lub kolacja w sardyńskich zatokach. „Financial Times” Niczym bardzo elegancki sklepik dla kucharzy "Delizia!" pełna jest zagadkowych kulinarnych faktów i gadżetów, anegdot, przepisów i historii. „Sunday Telegraph” Błyskotliwa i przyjemna w lekturze. John Dickie nieźle zna się na opowiadaniu historii. „Corriere Della Sera” Lektura obowiązkowa dla każdego, kto miłuje Włochy i włoskie jedzenie. Niewykluczone, że John Dickie zna Włochy i Włochów lepiej niż oni sami. Stanley Tucci John Dickie – profesor italianistyki na University College London. Jest cenionym na świecie specjalistą od historii Włoch, a jego książki zostały przetłumaczone na nad dwadzieścia języków.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Delizia! Wielka historia Włochów i ich jedzenia |
Autor: | Dickie John |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo W.A.B. |
Rok wydania: | 2025 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.