Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Druga sprawa kryminalna kucharza Xaviera Kieffera.Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada niespodziewanie martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i dynamicznie zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, że istnieją ryby droższe od złota – i cenniejsze niż ludzkie życie.Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem.Kryminał dla smakoszy! Nad pół miliona sprzedanych egzemplarzy całej, czterotomowej serii. Od wydawcy: Hillenbrand udowadnia, że wbrew przypuszczeniom dwie sztuki - kulinariów i zbrodni - są sobie bardzo bliskie. Łączy je styl i paleta doznań, które równo mocno potrafią wyzwolić żądzę, niepewność, zaintrygowanie. Na talerzu, poza zmyślnie przygotowanym daniem i śmiercią, twórca serwuje duż porcję dowcipu.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Czerwone złoto |
Autor: | Hillenbrand Tom |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Smak Słowa |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Jak miło spędzić ostatnie dni kończącego się właśnie roku? Najlepiej z książką, która pobudzi nasze kubki smakowe, a jednocześnie zaaplikuje nam kryminalną rozrywkę w dobrym stylu. Nie da się ukryć, że opowieść Toma Hillenbranda "Czerwone złoto" spełnia oba wspomniane warunki. Książka ebook autorstwa kucharza hobbysty i smakosza jest drugą w kolejności po "Diabelskim owocu" pozycją w ramach cyklu "Xavier Kieffer", czyli kryminałów kulinarnych.Od ostatniej misji kulinarno - kryminalnej głównego bohatera, podjętej raczej mimo woli, upłynął rok. Przez ten czas Xavier Kieffer, który wbrew powszechnym wyobrażeniom i opiniom, związał się z popularną krytyczką - celebrytką, był zapraszany na niejedną prestiżową imprezę. Nikogo więc nie zdziwił udział luksemburskiego kucharza w uroczystej kolacji wydanej przez burmistrza Paryża w Musée d’Orsay. Mistrzem kulinarnej ceremonii, prezentującym nielicznym własne wybitne umiejętności, został najsłynniejszy kucharz sushi - Ryuunosuke Mifune. To on miał przygotować na oczach zgromadzonych gości niezwykłe omakase. Niestety nikt nie przewidział, że światowej sławy mistrz kulinarny, padnie niespodziewanie przed wszystkimi...martwy. W ten sposób zostaje zawiązana powieściowa kryminalna intryga, której zawiłości będzie się starał rozwikłać sympatyczny safanduła z luksemburskiej restauracji.Xavier Kieffer powoli zagłębia się w sprawie kryminalnej, fakt że japoński mistrz sushi został otruty jest dla niego jasny od początku. Kto i dlaczego postanowił uśmiercić Japończyka? Zapytania mnożą się proporcjonalnie do odkrywania poszczególnych kawałków międzynarodowej układanki, w której główną rolę odgrywa tuńczyk błękitnopłetwy, najdroższa ryba świata.Kulinarnych dygresji, podobnie jak w poprzedniej powieści Toma Hillenbranda, nie brakuje. Na stół wjeżdżają kolejne wysmakowane i dzikie przystawki i dania główne. Oczywiście prym wiodą potrawy rybne. Dla osób, które w własnej diecie nie stronią od ryb i owoców morza to prawdziwy raj dla podniebienia. Jako że należę do tego rodzaju smakoszy, z olbrzymią przyjemnością pochłaniałam opisy kulinarne, wzbogacając przy tym moją wiedzę o kuchni rybnej. Nie da się ukryć, że "Czerwone złoto" to prawdziwa skarbnica wiedzy o świecie ryb, w którym niektóre gatunki mogą być cenniejsze niż ludzkie życie.Tom Hillenbrand w pomysłowy sposób pakuje własnego bohatera w coraz to nowsze kłopoty. Na szczęście wyposaża go w kontakty i możliwości, bez których zwykły śmiertelnik nie mógłby uporać się z kryminalnym śledztwem, prowadzącym do skrupułów natury ekologicznej."Czerwone złoto" to nie tylko lekki kryminał. Opowieść stara się skłonić czytelnika do zastanowienia się ponad tym, co tak naprawdę trafia na jego talerz, i czy rzeczywiście jest mu to niezbędne. Kluczowymi aspektami są tutaj krwawe połowy tuńczyka i ich wpływ na środowisko naturalne i gospodarkę morską.W fabułę umiejętnie zostały wplecione treści podróżnicze. Główny bohater tropiąc przestępczą działalność koncernu spożywczego przemieszcza się między Luksemburgiem, Paryżem, a nawet Sycylią. Żywe opisy ulic, miejskich i morskich krajobrazów nieźle nastrajają i zachęcają do samodzielnych podróży śladami Xaviera. Ponadto opowieść rozwija wątek romantycznego związku kucharza i krytyczki kulinarnej. Jestem ciekawa, w którym kierunku rozwinie się owa znajomość, o czym z pewnością będzie można przekonać się czytając kolejne powieści cyklu.Z sympatią powitałam obecność na kartach książki Vatanena, fińskiego przyjaciela Xaviera, unijnego urzędnika, który bez wątpienia wnosi specyficzne poczucie humoru. "Czerwone złoto" jako drugi kryminał kulinarny w serii wykorzystał niesztampowy pomysł na fabułę i budowanie nastroju kryminalnego napięcia. Stale wnosi znaczący powiew świeżości wśród innych kryminałów. Moim zdaniem jest to powieść, która z powodzeniem może konkurować z pozostałymi typowymi historiami kryminalnymi. Na uwagę zasługują oryginalny bohater, interesująca tematyka a także smakowicie doprawione humorem kryminalne kąski. Nie wspominając już o smakołyku spożywanym z głową ukrytą pod serwetą. Opowieść Toma Hillenbranda to wciągający i zabawny kryminał, który z pewnością nie pozostawi was obojętnymi na pragnienia zgłaszane przez wasze żołądki. Życzę smacznego!
Po przeczytaniu pierwszego tomu, byłam pozytywnie nastawiona do całej serii. Z ciekawością zabrałam się do kolejnej części, oczekując od niej lekkiej rozrywki, wciągającej akcji i... mocno podrażnionego podniebienia! Zdecydowanie nie zawiodłam się. Czytając opowieść miałam przed oczami wspominane potrawy, a ślinka aż mi ciekła na myśl o specjałach, którymi zajadali się bohaterowie. Twórca mądrze wplatał w fabułę opisy dań, tak iż stanowiły smakowity dodatek, a nie główną treść książki. O kulinarnych walorach powieści mogę mówić w samych superlatywach. Jak sprawa się ma z wątkiem kryminalnym? Dotyczy on śmierci mistrza sushi, lecz po nitce do kłębka dotarłam do grubszej sprawy - niebotycznie drogich ryb, handlu i hodowli tuńczyków. Co lepsze i smaczniejsze gatunki są na wymarciu, coraz mniej się ich łowi, przez co ich ceny rosną. Lecz niektórzy widzą w tym własną szansę i okazję na zarobienie znacznej gotówki. Gdzie pieniądze, tam i niebezpieczeństwo. Chociaż pojawia się ofiara śmiertelna, opowieść nie jest krwawa i brutalna, jak oczekiwalibyśmy po kryminale. Podczas lektury nie miałam wrażenia, iż zapadam się w mrok i otacza mnie pewnego rodzaju napięcie. Kryminały Hillenbranda są lekkie, lecz nie mniej wciągające niż dotychczas mi słynne historie. Plusem Czerwonego złota znowu są bohaterowie. Xavier Kieffer nie jest ani trochę wyidealizowany: ma lekką nadwagę, nie wie co to wifi. Zawsze może liczyć na własnego fińskiego przyjaciela Vatanena, który jest niezwykle wyluzowany jak na urzędnika. Do tego towarzystwo pięknej Valerie Gabin, posiadaczki dużego majątku, która woli trampki i podróż rowerem niż elegancką limuzyną. Opowieść Hillenbranda to doskonała odskocznia od szarości za oknem. Kryminał, w którym można się rozsmakować niczym w naszym ulubionym deserze. Już teraz czekam na kolejne przygody kucharza!
"Czerwone złoto" to kryminał kulinarny, zupełnie inna odmiana kryminału niż znamy. Tutaj dominują nuty kuchenne, a detektywem jest kucharz. Poznajcie Xaviera Kieffera, słynnego luksemburskiego kucharza i detektywa-hobbystę. To już drugi tom z jego przygodami, po "Diabelskim owocu", gdzie poznajemy nie tylko tajniki kuchni, lecz i jego spostrzegawczość i działanie szybsze od policji.Tym razem Kieffer zostaje zaproszony przez bliską kobietę na wyjątkowe przyjęcie, które odbywa się w Luwrze, a do tego kolację przygotowuje znany kucharz sushi, Ryuunosuke Mifune. Jest to impreza zamknięta, zorganizowana przez mera Paryża. W otoczeniu dzieł sztuki pojawiają się dzieła sztuki kulinarnej, tylko sam kucharz wygląda jakoś blado i sztywno - aż w końcu pada bez życia....Pierwsze podejrzenie pada na zatrucie wydzieliną wytwarzaną przez ryby fugu, lecz też znajdująca się w końcówkach macek ośmiornic. Jest to substancja śmiertelnie trująca i niebezpieczna - funkcjonuje błyskawicznie, co widać po nieszczęsnym Mifune. Niepojętym wydaje się, żeby mistrz sushi popełnił błąd. Komu więc zależało na jego śmierci? Policja, pod wpływem polityków, funkcjonuje niezwykle opieszale. Mer Paryża prosi więc o pomoc Keiffera, mocno naciska na to. Kucharz, początkowo niechętny, angażuje się w sprawę, aż sam znajduje się w niebezpieczeństwie. Czy uda mu się rozwiązać tę sprawę?"Czerwone złoto" to bardzo oryginalny kryminał i skarbnica wiedzy na temat sushi. Znajdziecie tutaj nie tylko intrygę kryminalną, lecz też metody przygotowywania sushi, produkty, których i jak się używa, lecz też nowinki techniczne, które ułatwiają wytwarzanie sushi na dużą skalę. Na szczęście nie lubię sushi, ponieważ po tej lekturze zaczęłabym się zastanawiać, czy je jeść.....Książka jest ciekawie pisana, lekko, a przy tym intrygująco. Keiffer jest bardzo specyficzną postacią i z czasem zyskuje sympatię czytelników, którzy towarzyszą mu podczas wyjaśniania spraw kulinarno-kryminalnych. Przeczytałam z zainteresowaniem - na pewno jest to książka, która zapada w pamięć ze względu na oryginalny styl i tematykę. Polecam!http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2016/12/czerwone-zoto-tom-hillenbrand.html
Po pazernym pożarciu "Diabelskiego owocu" przyszła kolej na cenniejszy smak. Luksemburski kucharz został wręcz celebrytą i jako taki jest zapraszany na różnorakie wydarzenia kulinarne. Trzeba trafu, że na pewnej prestiżowej paryskiej kolacji truje się rybą mistrz sushi nazwiskiem Mifune. Nasz kucharz-detektyw wątpi w przypadek. Poznaje zatem tajniki "świata sushi" i dowiaduje się, że są ryby cenniejsze niż złoto. Na tyle cenne, że w świecie kulinarnym mogą pojawić się przestępcy.Ogólnie książka ebook przypomina poprzednią w sposobie konstrukcji fabuły. Lecz na plus na leży zapisać fantastyczną promocję Luksemburga. Do tego jasny i gustowny styl. No i zamiłowanie Polaków do wszystkiego co się wiąże z kulinariami również może pomóc w popularności tytułu. Zwłaszcza, iż mamy do czynienia z gastronomią nietuzinkową.
"Czerwone złoto" Toma Hillenbranda to książka ebook dla wszystkich, którzy posmakowali w pierwszym tomie przygód kucharza Xaviera Kieffer'a- "Diabelski owoc". Od czasu rozpoczęcia związku z najznamienitszą krytyczką kulinarną Francji, luksemburski kucharz zapraszany jest na rozmaite prestiżowe imprezy kulinarne. Jedna z takich imprez- wydana przez mera Paryża, kończy się zaraz po przystawce. Na tej to właśnie kolacji najlepszy, a na pewno najsłynniejszy, kucharz sushi Ryuunosuke Mifune pada niespodziewanie martwy. Przyczyna zgonu? Nie inna niż zatrucie rybą. Kucharz detektyw jest jednak bardzo sceptyczny co do przyczyny zgonu. Czy najlepszy kucharz sushi mógłby zatruć się rybą? Czy sam wybierając nie zwróciłby uwagi na jakość i pochodzenie ryby? Kieffer widzi w całym wydarzeniu zbyt dużo sprzeczności, żeby uwierzyć w tę wersję wydarzeń. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i poznaje okrutną prawdę. Istnieją ryby droższe od złota. Wiele cenniejsze niż ludzkie życie. Czy poznamy przyczynę śmierci Ryuunosuke Mifune? Czy dowiemy się czym tak naprawdę jest tytułowe "Czerwone złoto"? Hillenbrand prezentuje nam, że wbrew pozornym rozbieżnościom, sztuka kulinariów i mroczny świat zbrodni, są ze sobą powiązane. Bardziej niż moglibyśmy przypuszczać. Łączy je poczucie stylu, cała gama doznań, które równie mocno mogą pobudzić żądzę i wyzwolić najskrytsze pragnienia, uwolnić niepewność i zaintrygować, jak nic innego na świecie. Za największy plus tej powieści sądzę podanie na jednym talerzu - zbrodni, zagadki, zmyślnego dania a także znacznej porcji dowcipu. Kolejnym plusem jest fantastycznie przedstawiony Luksemburg. Po lekturze jestem gotowa, by pojechać do tego miasta i zakochać się w nim tak samo jak autor. Za minus sądzę schematyczność, jaką napisana jest ta powieść. Bardzo podobny zarys do "Diabelskiego owocu". Choć to zupełnie nie odejmuje książce pdf waloru. Okładka projektu Agnieszki Karmolińskiej jest niepretensjonalna, dzięki czemu zwraca na siebie uwagę na półce. Przedstawia kawałek sushi z tuńczykiem w najprostszej i najbardziej efektownej odsłonie. Książka ebook ma 400 stron i standardową wielkość liter, bardzo miło się ją czyta. Całość godna polecenia dla osób lubiących kulinarne przygody, zagadki a także piękne opisy wspaniałego Luksemburga. Polecamy, zespół dobrerecenzje.pl