Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej uwodzicielskich produktów jak najmniejszym kosztem.W książce pdf Sól, cukier, tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera reporter śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej słynnych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na kłopot z innej perspektywy.To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz przemienić własne nawyki żywieniowe. Na zawsze.Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka?
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Cukier, sól, tłuszcz |
Autor: | Moss Michael |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Galaktyka |
Rok wydania: | 2014 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Recenzje
Po obejrzeniu filmu "Cały ten cukier" ( ang. All that sugar) warto przeczytać książkę. Dużo nieznanych do tej pory i zaskakujących faktów o cukrze i ogólnie przemyśle spożywczym.
Książka ebook napisana bardzo fajnym językiem, zrozumiałym dla każdego. Zdecydowanie polecam. Źródło znacznej ilości wiedzy
Zupełnie nie rozumiem jak taka książka ebook mogła zostać niezauważona. Nie powinno się nadużywać tego zwrotu, lecz to naprawdę lektura która zmienia życie na zawsze. Teraz każda wizyta w supermarkecie potwierdza wszystkie zjawiska opisywane w tej książce. Przy tym to idealna robota reporterska, bardzo rzetelnie udokumentowana i idealnie opowiedziana. Moim zdaniem przynajmniej elementy książki powinny być lekturą obowiązkową w szkołach.
Moja absolutnie ukochana książka. Przemieniła mój sposób żywienia, spojrzenie na produkty spożywcze, kuchnię, reklamy. Obecnie na rynku jest dużo takich pozycji - dotyczących zmiany nawyków żywieniowych, zdrowego odżywiania, diety. Ta książka ebook jest jednak trochę inna - z niezwykłą celnością prezentuje jak zmieniały się składy poszczególnych produktów od paru lat. Jak amerykańskie organizacje rządowe i pozarządowe pod przykrywką chęci zaspokojenia żądań konsumentów realizowały własne interesy (np. w produktach mrożonych jest coraz więcej sera, dzieci nie mają potrzeby jedzenia słonych rzeczy, a jednak wszystkie przekąski są słone, co wykształca u nich pragnienie słonego). Bazuje na wielu raportach, efektach badań i eksperymentów, rozmowach z byłymi pracownikami dużych przedsiębiorstw żywieniowych, zwłaszcza z tymi, którzy blokowali wprowadzanie niezdrowych składników. Omawia zmiany historyczne, związki przyczynowo-skutkowe. Bardzo obrazowo omawia metody produkcji poszczególnych dań (po przeczytaniu opisu produkcji sera topionego nigdy więcej nie włożę go do ust...). Lektura tej książki otworzyła mi oczy - teraz wiem, że każdy produkt przetworzony (a zwłaszcza wysoko przetworzony) został stworzony, abym go kupowała mimo że jest niezdrowy. Istota tego paradoksu tkwi też w tym, że jedzenie niezdrowych produktów powoduje skutki na przyszłość - z jednej strony pogarsza zdrowie, z drugiej wywołuje chęć na jedzenie określonych produktów i smaków, którego bez ich zakosztowania byśmy nie mieli. Krótko mówiąc - gdyby nie amerykańskie przedsiębiorstwa i ich kampanie reklamowe nie potrzebowalibyśmy żadnego z tych produktów, a każdy "fast food" można przyrządzić domowymi metodami (pizza, burgery). Myślę, że w moim przypadku żeby przejrzeć na oczy potrzebowałam trzymania się faktów, bez zbędnej demagogii -Nie dam więcej się oszukać! Przeczytajcie i sami zobaczycie.
Pozycja obowiązkowa dla świadomego konsumenta. Zmienia myślenie i prezentuje jak koncerny spożywcze nami manipulują.
Jestem daleki od sięgania po wszelkie poradniki żywieniowe. Jednak tak samo daleko jest tej książce pdf do poradnika. A funkcjonuje - jak najlepszy tutorial - ponieważ po jej lekturze NA PEWNO wyeliminujecie przynajmniej niektóre produkty ze własnej diety. Dla mnie była to lektura bardzo pouczająca. Zalecam wszystkim.
Tresc interesująca. Jeda uwaga co do treści jest to, ze ksiazka skupia się jedynie na rynku amerykańskim, co moze frustrować niektórych czytelników spoza US, ze względu na brak znajomosci marek i produktów, a tym samym, czesciowo brak przelozenia na ich zycie.Co do stylu, ksiazka pozostawia dużo do zyczenia; np. niekiedy ta sama informacja jest powtarzana akapit po akapicie. A i tłumaczenie nie jest najwyższych lotów.Jednak, ze względu na edukacyjny charakter ksiazki i info w niej zawarte- polecam.
Zawsze wydawało mi się dziwne, że po zjedzeniu słodyczy…robię się głodna i muszę zjeść np. kanapkę, albo, że im więcej jem tym bardziej mi się chce jeść. Dlaczego tak się losy i o tym, że jedzenie nie jest takie jak nam się wydaje a także o tym jak prosto (już od kilkudziesięciu lat!) manipulują nami koncerny spożywcze pisze Michael Moss w własnej książce. Pragniesz wiedzieć dlaczego Amerykanie są tak monstrualnie grubi? Pragniesz wiedzieć czy prezesi firm produkujących żywność jedzą to na czym zarabiają? Pragniesz wiedzieć dlaczego mimo kultu anorektycznych modelek i aktorek coraz więcej jemy? Przeczytaj cukier, sól, tłuszcz.Jestem pewna, że ta publikacja to najlepsze antidotum na następny batonik, „zdrowe” płatki śniadaniowe, puszkę z gazowanym napojem. Jeśli pragniesz odchudzić dziecko, męża, psa albo sama pragniesz schudnąć ta książka ebook zapewni Ci wiedzę do tej pory dostępną tylko wtajemniczonym.