Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Stanisław Czerniecki – Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw Pierwsza polska książka ebook kucharska – teraz znowu dostępna w starannie opracowanym wydaniu! To bezcenny zabytek staropolskiej kultury kulinarnej i zarazem kulinarne arcydzieło XVII wieku. Spisana w 1682 roku przez nadwornego kucharza wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, publikacja ta zawiera setki przepisów na potrawy z epoki sarmackiej: od wykwintnych dań mięsnych, przez ryby i warzywa, po zaskakujące kompozycje smakowe godne królewskiego stołu. Twórca nie tylko dzieli się recepturami, lecz też odsłania tajniki organizacji staropolskich uczt: jak planować menu, jak dostosować liczbę potraw do liczby gości, a przede wszystkim – jak gotować z rozmachem, lecz bez marnotrawstwa. To książka ebook dla fanów historii, smakoszy i wszystkich, którzy chcą poczuć klimat zamierzchłych pałaców i dworów szlacheckich. Compendium ferculorum to więcej niż książka ebook kucharska – to fascynujące świadectwo epoki, w której kuchnia była sztuką, a stół – miejscem ceremonii. Nowe wydanie przygotowane przez Wydawnictwo Armoryka – Sandomierz, 2025.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Compendium Ferkulorum, albo Zebranie Potraw, czyli Zbiór Przepisów Kulinarnych |
Autor: | Czerniecki Stanisław |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Armoryka |
Rok wydania: | 2025 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.